Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Gabriel Liiceanu a calculat suma pe care o va plăti Humanitas dacă se va introduce taxa de solidaritate. „Îi va băga în insolvență pe mulți”

Scriitorul Gabriel Liiceanu, fondatorul editurii Humanitas, a vorbit în timpul emisiunii „În fața ta”, de la Digi24, despre taxa de solidaritate anunțată de ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa. În opinia sa, aceasta este o taxă de solidaritate cu incompetența guvernanților.

Foto: Alexandru Bușcă/Inquam Photos

„Noutatea e ca nu e o taxă pentru bogați, ca în Franța, ci una pentru bogați și săraci deopotrivă, pentru că a pune 2% pe fondul de salariu înseamnă a-i prinde și pe cei cu salarii mici, și pe cei cu salarii mari. Iar dacă angajatorul umblă puțin la salariu ca să facă rost de cei 50.000 de euro, să zicem.? Trebuie să îi scoată de undeva. De unde să îi scoată?”, a întrebat Liiceanu. A calculat cât ar trebui să plătească în plus editura pe care o conduce, odată cu introducerea taxei de solidaritate. 

„Ocupându-mă de o instituție privată, am făcut un calcul simplu că, la masa salarială, Humanitas ar plăti 40.000-50.000 de euro pe an în plus. Or aplicată la întreaga țară, la 57 de miliarde de euro, este un miliard de euro taxa”, a spus scriitorul. Acesta crede că este inadmisibil să nu fie cunoscută destinația exactă a banilor, dar și că unele firme vor intra în faliment din cauza acestei măsuri.

„Taxa e pe fondul de salarii. El există, indiferent dacă există profit sau nu. O să-i bage în insolvență pe mai mulți”, a spus Liiceanu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Si in Germania exista "Soli", taxa de solidaritate cu fosta DDR sau taxa "Schaeuble, inca de dupa unificare. Dar aici o platesc doar cei cu venit peste minimul neimpozabil, si i se cunoaste ff clar destinatia, INVESTITII! Germania de Est s-a reconstruit si retehnologizat si din banii astia. De ce nu pot si ai nostri sa urmeze o data un exemplu bun?
    • Like 0
    • @
      andrei andrei check icon
      Serios?ceea ce ma surprinde cel mai mult e capacitatea românilor de a pune mâna în foc odată la câteva zile Si de a urla si tipa ca s-au ars si ocarind focul pentru ca e prea cald, apoi pun mana în foc din nou tipand ca nu e corect.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult