Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Gabriel Liiceanu a calculat suma pe care o va plăti Humanitas dacă se va introduce taxa de solidaritate. „Îi va băga în insolvență pe mulți”

Scriitorul Gabriel Liiceanu, fondatorul editurii Humanitas, a vorbit în timpul emisiunii „În fața ta”, de la Digi24, despre taxa de solidaritate anunțată de ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa. În opinia sa, aceasta este o taxă de solidaritate cu incompetența guvernanților.

Foto: Alexandru Bușcă/Inquam Photos

„Noutatea e ca nu e o taxă pentru bogați, ca în Franța, ci una pentru bogați și săraci deopotrivă, pentru că a pune 2% pe fondul de salariu înseamnă a-i prinde și pe cei cu salarii mici, și pe cei cu salarii mari. Iar dacă angajatorul umblă puțin la salariu ca să facă rost de cei 50.000 de euro, să zicem.? Trebuie să îi scoată de undeva. De unde să îi scoată?”, a întrebat Liiceanu. A calculat cât ar trebui să plătească în plus editura pe care o conduce, odată cu introducerea taxei de solidaritate. 

„Ocupându-mă de o instituție privată, am făcut un calcul simplu că, la masa salarială, Humanitas ar plăti 40.000-50.000 de euro pe an în plus. Or aplicată la întreaga țară, la 57 de miliarde de euro, este un miliard de euro taxa”, a spus scriitorul. Acesta crede că este inadmisibil să nu fie cunoscută destinația exactă a banilor, dar și că unele firme vor intra în faliment din cauza acestei măsuri.

„Taxa e pe fondul de salarii. El există, indiferent dacă există profit sau nu. O să-i bage în insolvență pe mai mulți”, a spus Liiceanu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Si in Germania exista "Soli", taxa de solidaritate cu fosta DDR sau taxa "Schaeuble, inca de dupa unificare. Dar aici o platesc doar cei cu venit peste minimul neimpozabil, si i se cunoaste ff clar destinatia, INVESTITII! Germania de Est s-a reconstruit si retehnologizat si din banii astia. De ce nu pot si ai nostri sa urmeze o data un exemplu bun?
  • Like 0
  • @
   Serios?ceea ce ma surprinde cel mai mult e capacitatea românilor de a pune mâna în foc odată la câteva zile Si de a urla si tipa ca s-au ars si ocarind focul pentru ca e prea cald, apoi pun mana în foc din nou tipand ca nu e corect.
   • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult