Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Gabriel Liiceanu a calculat suma pe care o va plăti Humanitas dacă se va introduce taxa de solidaritate. „Îi va băga în insolvență pe mulți”

Scriitorul Gabriel Liiceanu, fondatorul editurii Humanitas, a vorbit în timpul emisiunii „În fața ta”, de la Digi24, despre taxa de solidaritate anunțată de ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa. În opinia sa, aceasta este o taxă de solidaritate cu incompetența guvernanților.

Foto: Alexandru Bușcă/Inquam Photos

„Noutatea e ca nu e o taxă pentru bogați, ca în Franța, ci una pentru bogați și săraci deopotrivă, pentru că a pune 2% pe fondul de salariu înseamnă a-i prinde și pe cei cu salarii mici, și pe cei cu salarii mari. Iar dacă angajatorul umblă puțin la salariu ca să facă rost de cei 50.000 de euro, să zicem.? Trebuie să îi scoată de undeva. De unde să îi scoată?”, a întrebat Liiceanu. A calculat cât ar trebui să plătească în plus editura pe care o conduce, odată cu introducerea taxei de solidaritate. 

„Ocupându-mă de o instituție privată, am făcut un calcul simplu că, la masa salarială, Humanitas ar plăti 40.000-50.000 de euro pe an în plus. Or aplicată la întreaga țară, la 57 de miliarde de euro, este un miliard de euro taxa”, a spus scriitorul. Acesta crede că este inadmisibil să nu fie cunoscută destinația exactă a banilor, dar și că unele firme vor intra în faliment din cauza acestei măsuri.

„Taxa e pe fondul de salarii. El există, indiferent dacă există profit sau nu. O să-i bage în insolvență pe mai mulți”, a spus Liiceanu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Si in Germania exista "Soli", taxa de solidaritate cu fosta DDR sau taxa "Schaeuble, inca de dupa unificare. Dar aici o platesc doar cei cu venit peste minimul neimpozabil, si i se cunoaste ff clar destinatia, INVESTITII! Germania de Est s-a reconstruit si retehnologizat si din banii astia. De ce nu pot si ai nostri sa urmeze o data un exemplu bun?
    • Like 0
    • @
      andrei andrei check icon
      Serios?ceea ce ma surprinde cel mai mult e capacitatea românilor de a pune mâna în foc odată la câteva zile Si de a urla si tipa ca s-au ars si ocarind focul pentru ca e prea cald, apoi pun mana în foc din nou tipand ca nu e corect.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult