Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Gabriel Liiceanu a calculat suma pe care o va plăti Humanitas dacă se va introduce taxa de solidaritate. „Îi va băga în insolvență pe mulți”

Scriitorul Gabriel Liiceanu, fondatorul editurii Humanitas, a vorbit în timpul emisiunii „În fața ta”, de la Digi24, despre taxa de solidaritate anunțată de ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa. În opinia sa, aceasta este o taxă de solidaritate cu incompetența guvernanților.

Foto: Alexandru Bușcă/Inquam Photos

„Noutatea e ca nu e o taxă pentru bogați, ca în Franța, ci una pentru bogați și săraci deopotrivă, pentru că a pune 2% pe fondul de salariu înseamnă a-i prinde și pe cei cu salarii mici, și pe cei cu salarii mari. Iar dacă angajatorul umblă puțin la salariu ca să facă rost de cei 50.000 de euro, să zicem.? Trebuie să îi scoată de undeva. De unde să îi scoată?”, a întrebat Liiceanu. A calculat cât ar trebui să plătească în plus editura pe care o conduce, odată cu introducerea taxei de solidaritate. 

„Ocupându-mă de o instituție privată, am făcut un calcul simplu că, la masa salarială, Humanitas ar plăti 40.000-50.000 de euro pe an în plus. Or aplicată la întreaga țară, la 57 de miliarde de euro, este un miliard de euro taxa”, a spus scriitorul. Acesta crede că este inadmisibil să nu fie cunoscută destinația exactă a banilor, dar și că unele firme vor intra în faliment din cauza acestei măsuri.

„Taxa e pe fondul de salarii. El există, indiferent dacă există profit sau nu. O să-i bage în insolvență pe mai mulți”, a spus Liiceanu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Si in Germania exista "Soli", taxa de solidaritate cu fosta DDR sau taxa "Schaeuble, inca de dupa unificare. Dar aici o platesc doar cei cu venit peste minimul neimpozabil, si i se cunoaste ff clar destinatia, INVESTITII! Germania de Est s-a reconstruit si retehnologizat si din banii astia. De ce nu pot si ai nostri sa urmeze o data un exemplu bun?
  • Like 0
  • @ Elena Kraemer-Stamin
   Serios?ceea ce ma surprinde cel mai mult e capacitatea românilor de a pune mâna în foc odată la câteva zile Si de a urla si tipa ca s-au ars si ocarind focul pentru ca e prea cald, apoi pun mana în foc din nou tipand ca nu e corect.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult