Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Gabriel Liiceanu: Noi arătăm ca niște oameni bogați care umblă în zdrențe. Ăsta e paradoxul României în clipa de față

Gabriel Liiceanu

România este o țară a contradicțiilor: creștere economică spectaculoasă potrivit statisticilor, în ultimii 24 ani, dar condițiile de trai continuă să rămână departe de a reflecta acest progres. „Noi arătăm ca niște oameni bogați care umblă în zdrențe. Ăsta e paradoxul României în clipa de față”, a descris filosoful și scriitorul Gabriel Liiceanu actuala situație economică a României. Invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, Liiceanu a subliniat că din anul 2000 și până prezent, România și-a triplat Produsul Intern Brut, având una dintre cele mai rapide creșteri economice din Europa de Est. Datele sunt cuprinse în lucrarea „Un atlas al corupției. România, 20 de ani de hoție. Studiu de caz”, scrisă de fiul său, Ștefan Liiceanu. În acest ritm, România ar putea depăși PIB-ul Austriei până în 2030, însă în loc să fie investiți pentru avea spitale moderne, școli bine dotate sau infrastructură solidă, banii au dispărut, spune el. Motivele? Corupția, risipa și numărul mare de bugetari, România fiind statul din UE cu cel mai mare număr de angajați în sistemul public.

„Oamenii ar trebui să înțeleagă foarte bine ce s-a întâmplat cu România în acești 35 de ani. L-ați avut în studio la un moment dat pe întâmplător fiul meu, care a scris o carte despre corupție: Un atlas al corupției - România, 20 de ani de hoție, studiu de caz. Acolo este analizat microscopic ce s-a întâmplat din punct de vedere economico-politic în această țară. Între 1990 și 2000, 10 ani, România a bătut pașii pe loc. Creșterea economică a fost zero. Nu în sensul că an de an a fost zero, că nu se întâmpla așa, ci media a fost zero. Mai clar, cineva are 25 de ani, vârsta, și te uiți la el și arată ca un adolescent de 15 de ani. România, care trebuia să aibă 25 de ani, după 10 ani, arăta tot ca un copil ieșit din pubertate, nu crescuse deloc, și s-a petrecut ceva miraculos. Între anul 2000 și anul de grație în care ne aflăm, a crescut economic de 3 ori. Cea mai mare creștere economică din Europa de Est, cu excepția Poloniei, care e mult mai mare. Nicio țară fost comunistă, deci din Estul Europei, n-a cunoscut o creștere atât de vijelioasă. Am fi avut toate motivele mândriei totale. Deci această cifră a bătut toate țările din jur. A fost o creștere formidabilă. Dacă continuăm așa și până în 2030, încă șase ani, continuăm în același ritm al creșterii, depășim Austria. Deci dacă lucrurile se aranjează acum în varianta bună, pentru că se pot aranja în două variante, foarte bună și foarte proastă, de asta suntem la o răscruce. Ori poate să iasă rău totul, ori poate să iasă, în sfârșit, foarte bine, treziți dintr-un vis urât. Dacă în continuare, până în 2030, vom avea o creștere de acest fel, vom depăși PIB-ul Austriei.

Și atunci se pune întrebarea - acești bani, strânși în acești ani, prin PIB-ul ăsta care a crescut de trei ori, ce s-a întâmplat cu ei? Pentru că noi arătăm ca niște oameni bogați care umblă în zdrențe. Ăsta e paradoxul României în clipa de față. Toate firmele private au lucrat enorm, au dat taxe, UE a trimis bani pe proiecte, au existat bani ca niciodată. România a fost bogată în acești 20 de ani, iar mizeria a fost pe măsură. Unde au ajuns acești bani? În buget. Ce s-a întâmplat cu bugetul, deci cu clasa politică care a avut bugetul în mână? Au făcut trei lucruri. Au furat, deci corupție. Șpăgi, chestii, aranjamente. Au risipit. Autoritatea Electorală Permanentă - domnul Toni Greblă a închiriat o masă de conferință de 36.000 de euro. O masă la care să aibă loc discuția pe tema nu-știu-care. 36.000 de euro. Asta se numește risipă”, a spus Gabriel Liiceanu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

România alocă aproximativ o treime din buget pentru salariile bugetarilor numeroși, mulți angajați pe criterii de nepotism și care „plimbă hârtii”. În timp ce banii existau pentru modernizare, țara rămâne pe primul loc în Europa la lipsa de canalizare, cu școli, spitale și infrastructură insuficiente, a continuat scriitorul Gabriel Liiceanu.

„Masa salarială bugetară, nu vorbim de un profesor sau de un medic, vorbim de salariile luate de cei 1.200.000 de bugetari. Cea mai mare cifră din Europa. Aia pe care Bolojan ar trebui să o reducă la jumătate sau două treimi. Ce au făcut cu ea? Au dat salarii nepoților, rudelor, prietenilor și mai departe. Risipă. Risipă. Asta e risipa. 30% din tot bugetul României se duce pe salariile bugetarilor. 5.000.000 de oameni muncesc în România. În România nu există șomaj. E 3%. E foarte mic. Toți sunt ocupați, dar plimbă hârtii dintr-un birou în altul, sau nu fac nimic. Când e vorba de salariile bugetarilor de tip parlamentul, guvernul. Deci unde sunt banii ăștia? Avem acești bani, i-am avut, suntem pe locul întâi la lipsa de canalizare în Europa. 30% din locuitorii României nu au closet și apă curentă. Banii existau să faci tot. Au dispărut. De aici, furia antisistem, între altele”, punctat Liiceanu.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, începînd cu ora 14.00. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • RazvanP check icon
    Prin tinerețile mele RSRistice era un banc, evident politic: unul la o ședință de partid are o nelămurire:"Tovarășe, dacă e atât de rău la capitaliști și atât de bine la noi comuniștii, de ce e atât de rău la noi și atât de bine la ei?"
    Degeaba insistați cu placa asta obosită a PIB-ului păcii, "cincinalul în patru anii jumate" dacă la nivelul buzunarelor oamenilor de rând bate vântul. Și nu are nici o legătură cu corupția, doar cu specula și inflația. Degeaba le povestești oamenilor cum "întrecem jegustria" la PIB când văd facturi de zece ori mai mari decât în 2020 la gaze și energie iar coșul de cumpărături e de zece ori mai mici!
    Intelighentsia cantonată solid în turnul de fildeș nu reușește decât să confirme a nșpea oară că este complet ruptă de realitate și atât.
    • Like 0
  • andrei andrei check icon
    paradoxul romaniei, de fapt nu doar al romaniei, dar al tarilor din est, e ca trebuie sa recupereze repede ceea ce vesticilor le-a luat generatii. acolo cresterea economica vine natural, e un proces continuu de cateva generatii, chiar sute de ani. cand lucrurile se intampla natural se aseza mai bine si mentalitatea.

    la fel si urbanizarea. in vest urbanizarea a venit natural, in romania a fost foarte brusca, de asta si foarte mullti oraseni cu apucaturi de sateni chiar daca sunt de vreo 2 generatii la oras.

    as zice replica cu forme fara fond, dar e rasuflata replica
    • Like 1
  • pixel check icon
    domnul Liiceanu uită că Franța e campioana birocrației. cum uită să menționeze cauza jafului la scară națională și politică: judecătorii. nu justiția, judecătorii. se fac 35 de ani de când criminalii din Armata Română și din Securitatea Română au ucis aproape 1.200 de oameni. din nou, judecătorii au amnezie totală. 35 de ani. un camion de dosare. alo, domnul fost procuror șef Pițu (r)?
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult