Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Iancu Guda demontează promisiunea lui George Simion, care spune că va oferi românilor case la doar 35.000 de euro dacă ajunge președinte. „O aberație care nu are nicio legătură cu legalitatea sau economia”

Colaj Foto: Inquam Photos / Cristi Vescan & Octav Ganea

Colaj Foto: Inquam Photos / Cristi Vescan & Octav Ganea

George Simion candidează la președinția României și vrea să le câștige votul românilor cu promisiuni fanteziste cum ar fi „case la doar 35.000 de euro”. De altfel, această promisiune se regăsește pe aproape toate panourile electorale cu care candidatul AUR a împânzit țara. „Ești proprietar! Ia-ți și tu casa ta! Case la doar 35.000 de euro pentru români”, este angajamentul liderului AUR. Dar cât de realistă e promisiunea sa? Economistul Iancu Guda spune într-un interviu pentru Republica că aceasta reprezintă „o aberație”.

„Vorbim despre promisiunea de a de a construi un milion de locuințe într-o țară în care se livrează pe an cam 60-65.000 de locuințe la maximul istoric. Deci anul trecut s-au livrat 65.000 de locuințe, ceea ce este maximul istoric. Media pe ultimii 10 ani în România, ca locuințe livrate pe an, este undeva la 50.000. Așa că promisiunea lui George Simion este o aberație din mai multe puncte de verde. În primul rând, că se referă la volumul de locuințe livrate în România de 20 de ani, ceea ce este imposibil tehnic. Nici Ceaușescu, în regimul comunist, nu livra atât de multe locuințe într-un mandat, pentru că bănuiesc că Simion nu promite că va face un milion de locuințe în următorii 20 de ani, ci pe durata unui mandat, de 5 ani. Deci el spune că o să livreze 200.000 de locuințe pe an într-un mandat de 5 ani, ceea ce este de patru ori mai mult decât media la nivel național livrată de cel mai important sector din România, sectorul de construcții. Este imposibil acest lucru”, spune Iancu Guda. 

Într-un discurs recent, George Simion a declarat, citat de ziarul Adevărul, că „Ne-au spus unii și alții că nu e posibil să construim case la 35.000 de euro. Este un preț de producție dacă ai terenul la dispoziție și utilitățile. Este un preț realist la 500-600 de euro metru pătrat în condițiile de astăzi, în 2024”.

Iancu Guda mai precizează că atunci când vorbim de sectorul construcțiilor este important să ținem cont de costul pe metru pătrat. „La o suprafață medie și cât de cât decentă, de 60m², propunera lui Simion indică faptul că s-ar construi undeva la 600 euro pe metru pătrat, ceea ce este mult sub costul de construcție. Astăzi se construiește în România pe metru pătrat, în funcție de zonă sau de oraș, undeva între 1.000 și 1.200 euro pe metru pătrat. Și mă refer la medie, nu proiecte de lux care pot costa și 2.000 de euro/m². Deci George Simion vine cu promisiunea de a construi sub costul de de construcție, ceea ce înseamnă pierderi masive, care nu au cum să fie suportate decât din bugetul public. Iar impactul este masiv, pentru că vorbim de 35.000 de euro la 1.000.000 de locuințe. Asta înseamnă 35 de miliarde de euro din care acest preț de vânzare nu acoperă decât jumătate din cost. Cu alte cuvinte, liderul AUR ne promite o pierdere din bugetul public de 35 de miliarde de euro. Măsura aceasta, dacă s-ar aplica, ar dubla numai ea singură deficitul bugetar. Ceea ce înseamnă că, de fapt, tot poporul va plăti prin taxe mai mari și prin inflație”, crede Iancu Guda.

În altă ordine de idei, mai spune Iancu Guda, trebuie să reținem câteva lucruri:

1) Este nesustenabil de construit fizic atât de multe locuințe într-un timp atât de scurt.

2) Prețul la care promite George Simion că le va vinde sau le va oferi oamenilor este de două ori sub costul de construcție, ceea ce înseamnă pierderi masive pentru buget.

3) O astfel de măsură aruncă în aer o industrie de 700.000 de locuri de muncă, care tot români sunt, și care, la rândul lor, mai susțin conex încă cel puțin 350 de mii de cetățeni.

Deci, dacă tu vii și spui: eu, statul român sindicalizez, monopolizez și o să ofer construcții atât de multe, atât de ieftin, evident că nu se vor mai vinde celelalte. Și de ce nu se vor mai vinde? Pentru că în cazul ipotetic în care promisiunea lui Simion s-ar aplica, statul face dumping și concurență neloială. Făcând dumping, adică vânzând la nivel de preț sub cost, statul, de fapt, ar face o ilegalitate pe care, de fapt, ar trebui să o interzică”, indică Iancu Guda.

George Simion îndeamnă la o ilegalitate 

Dumping este o practică concurențială neloială, mai spune economistul Iancu Guda. De ce? „Pentru că o perioadă, dacă ești capitalizat, suferi niște pierderi, dar omori concurența, nu declari profit pentru că lucrezi sub cost și nu plătești nici impozite. Și după ce omori concurența, practic poți să acaperezi piața. De aceea Consiliul Concurenței nu te lasă să lucrezi sub costurile operaționale directe. 

Sigur că poți să ai pierdere dacă te-ai aruncat la costuri fixe nesustenabile. Dar tu, de exemplu, dar că ești un constructor, n-ai cum să vinzi un apartament sub prețul, de exemplu, cimentului, salariilor sau terenului pe care l-ai cumpărat pentru a face construcția. De ce? Pentru că tu poate ești un miliardar, un fond de investiții care vrei să vii să omori piața de construcții și să vinzi sub nivel de cost operațional.  

Trebuie să facem clar departajarea. Dacă ei zece macarale fixe și vrei să faci 10.000 de blocuri pe lună, te-ai supradimensionat ca structură de costuri fixe. Dar Consiliul Concurenței nu te lasă să vinzi la nivel de cost operațional direct. Iar ceea ce spune Simion este o ilegalitate. Deci avem un candidat prezidențiabil care vine și propune o ilegalitate.

Și ce se va întâmpla dacă pui în mișcare această ilegalitate? Păi statul român o să lucreze sub nivelul de cost și o să distrugă o piață de construcție care nu mai vinde nimic. O piață de 700.000 de angajați și încă 300.000 furnizorii și furnizori ai furnizorilor care sunt dependenți de acest sector. Practic, distrugi un sector, cel de construcții, care contribuie cu 13% la PIB”, mai precizează Iancu Guda.

George Simion aberează, nu are nicio legătură nici cu legalitatea, nici cu economia, nici cu ABC-ul de bază al modului cum funcționează economia. Pentru că dacă distrugi un sector care contribuie la PIB cu 13%, economia intră în recesiune. Iar atunci când intră economia în recesiune, deficitul fiscal crește și mai mult pentru că o să ai venituri mult mai mici. Dintr-o dată, distrugând acest sector, veniturile fiscale, veniturile încasate la buget, se duc în cap și deficitul îți crește cu undeva la 3% din PIB. Iar apoi ajungi la faliment.

Ceea ce înseamnă că statul nici nu se mai poate îndatora ca să ofere servicii de bază, adică spitale, securitate, poliție, armată într-o țară care e la graniță cu Ucraina, Statul român poate interveni ocazional, în caz de forță majoră, pe perioade foarte scurte de timp, ca să reglementeze piața în niște situații absolut anormale. Adică cum a fost piața de energie și a plafonat prețurile. Dar nu le-a plafonat la un nivel sub cost și toate efectele pe lanț au fost foarte limitate pentru că au fost pe o perioadă foarte scurtă de timp. Și apoi poți să mai faci pe termen foarte lung, perpetu, niște gesturi sociale, cum sunt, de exemplu, cantinele pentru mâncare pentru studenți. Uite, la cantina de la ASE, unde predau eu, studenților mei li se vinde cu 10/15 lei lei un fel sau două de mâncare + desert. Doar studenții cu carnet de student pot veni să mănânce acolo la aceste prețuri preferențiale. Cu alte cuvinte, nu poate veni să mănânce acolo cineva care de obicei se ducea la restaurant. De aceea, când vii cu măsuri din astea adresate doar pentru o categorie socială limitată, cum este segmentul social de studenți, și le dai mâncare pentru nevoi zilnice recurente, de bază, nu distorsionezi sectorul HoReCa. Adică nu intră în faliment restaurantele.

Dar dacă tu vii și dai o măsură din asta pentru toată populația, care are o dimensiune sistemică, pentru că sunt 1.000.000 de locuințe, practic falimentezi un sector, respectiv sectorul de construcții. Și nu întâmplător am folosit exemplul studenților mei cu cantina. Pentru că am văzut la unii reprezentanți ai AUR că în ultima perioadă declară public că așa cum studenții mănâncă ieftin la facultate, așa o să primească locuințe ieftine și restul populației. Oamenii ăștia nu au nicio legătură cu economia sau cu realitatea”, consideră Iancu Guda.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu înțeleg de ce dl Guda se cramponează să demonteze casele de 35.000 euro promise de Simion. Sună a disperare. Oricum Simion își are votanții lui care nu stau să citească pe Republica ce mare dumping pune la cale.
    De fapt, tot articolul se bazează pe o ipoteză greșită, cum că Simion ar oferi case "decente" (care oricum nu sunt definite de niciun standard). Există soluții containerizate cu tot ce trebuie unei familii, care pot să coste și 15.000 de euro. La 35.000 euro astfel de soluții sunt chiar interesante.
    Hai mai bine să lăsăm explicațiile savante care pornesc de la premize fantasmagorice. Mult mai ușor de combătut ar fi fost celelalte lozinci electorale ale lui Simion, care sunt cu adevărat elucubrante.
    • Like 1
  • gushpi check icon
    nene guda, proliferezi o eroare: acei 1200 coco/mp includ profitul baban al constructorului. dacă chiar se dorește se poate și cu mai puțin. DAR, e mereu un „dar”: găsești constructor care să nu-și pună adaos comercial 110%?
    • Like 1
  • Radsub Radsub check icon
    si daca are dreptate simion? numai ca sa il oftice pe maestrul duda care viseaza zgarie nori si penthouse-uri sociale? ca atat il duce mintea cand "banuieste". un container de 6x9.6m e pe la 11-12000 euro. cu tot cu utilitati si teren iese la 35k? mai si ramane
    • Like 0
  • RazvanP check icon
    Dacă tai specula și profiturile umflate artificial pe toată linia de producție, începând de la energie, gaze, materiale de construcție s.a.m.d ieși la prețul ăla fără probleme.
    Întrebarea evidentă fiind: ARE SÂNGE SĂ DESFIINȚEZE SPECULA ÎN TOATE DOMENIILE?
    • Like 0
    • @ RazvanP
      Uite, mai e un scenariu de taiat preturile la imobiliare: economia se duce in jos urat de tot si nimeni nu mai vrea sa cumpere nimic. Daca ne uitam in alte parti, in Zimbabwe o casa buna e 30.000 de euro si chiar mai putin. In Merca (Somalia, 100km mai la sud de Mogadishu) iti iei o locuinta de lux din banii astia.
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Radsub Radsub check icon
      chiar pe amandoua? si specula si profiturile artificiale? cauta si tu "dex" pe google, si dupa aia "specula". daca vei cauta direct pe google dai de altceva.
      • Like 0
  • Nu e tampit. Stie si el ca e o aberatie, dar ii foloseste. Asta inseamna ca isi cunoaste bine votantii.
    • Like 5
  • Francisc check icon
    Mai era unu' (Dan Diaconescu pe numele lui!) care promitea 20.000 de euro fiecărui român întors din diaspora. Atunci 15% dintre alegători au pus botul (scuzați expresia!) la balivernele lui.

    Ce s-a ales din Partidul Poporului știm cu toții... Ce se va întâmpla după alegeri cu AUR, vom vedea. Măcar aflăm câți dintre noi sunt destul de naivi (vă rog să observați eleganța exprimării!) încât să creadă că acest partid este o soluție pentru România...
    • Like 4
    • @ Francisc
      Radsub Radsub check icon
      sa nu ai o surpriza neplacuta :) cand unul din galerie striga ceva care nu intereseaza pe nimeni (decat pe aia din galeria lui) si niste "analisti de elita" isi dau cu parerea (pun pariu ca fara sa citeasca decat titlul declaratiei). 1 simion a zis 10 ani guda a citit 5 "bănuiesc ....pe durata unui mandat, de 5 ani" - comenteaza pe banuieli. asa fac economistii de succes! analizeaza proiectele unora dupa ce banuiesc ei. (oare pe la ASE asa se invata acum) "cât de cât decentă, de 60m²," a zis simion ceva de suprafata? si uite asa cu unul care isi da cu parerea si unul care il publica, ajunge suporterul guraliv bagat in seama de lume.
      • Like 2
    • @ Francisc
      Radsub Radsub check icon
      QED. publicul il admira. RazvanP face parte din galeria de stanga veche si deja este atras de idee.
      • Like 0
    • @ Radsub
      RazvanP check icon
      Galeria de realiști, mai degrabă. Tai "piața liberă a energiei", ya know, sereleurile cu foi angajați care plimbă kilowații fictiv prin acte și ai deja energia la jumătate de preț. Mai elimini "optimizarea fiscală" și ai și cimentul sau restul materialelor de construcție la jumătate. Rămâne mâna de lucru, dacă nu mai umpli Europa cu muncitori ieftini pentru alții îți permiți și mâna de lucru ieftină ÎN ȚARĂ...
      Și ce să vezi, iese metrul pătrat la prețul REAL, mu povești!
      Dar, ca să te liniștești, nu cred că are Jorjică sânge să ia măsuri serioase, așa că da, tot ce zice e doar vorbărie.
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Radsub Radsub check icon
      unde v-ati ascuns pana acum economistilor? schimbi iar codul fiscal ca sa elimini"optimizare fiscala" si te trezesti ca nu mai ai de unde sa cumperi. "muncitori ieftini pentru alții"? care vin din patriotism sa munceasca pe mai putin de 1/2 decat la altii?
      • Like 3
    • @ RazvanP
      mhm check icon
      pretul real e ala la care se vinde, nu ala din capul oricui.
      • Like 1
    • @ mhm
      RazvanP check icon
      Mda, că ai și alternative la energia electrică...
      Una este piața concurențială AUTENTICĂ și alta e cea în care consumatorii sunt captivi și n-au încotro, TREBUIE să accepte prețul!
      "Se vinde" pentru că este o utilitate esențială în secolul XXI, nu pentru că prețul este "corect"!
      • Like 1


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult