Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ilie Năstase, mâlul gros al mârlăniei

Ilie Năstase uniformă

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

„Doamnă, auziți, sunteți prea tânără și prea proastă ca să înțelegeți, da? Dacă v-am răspuns… sunteți o idioată. Țările civilizate au voie… Dacă dumneata trăiești în țara asta comunistă, ești o comunistă. Hai! Du-te dracu de proastă!” (Ilie Năstase, 76 de ani, către o ziaristă de 24 de ani, după ce a fost prins din nou băut la volan).

Nu, România nu mai este o țară comunistă. Deși pentru unii comunismul nu a fost tocmai rău, i-a răsfățat și le-a dat vile în Primăverii.

Știți, în schimb, ce e România? România este țara violenței domestice. În multe colțuri ale acestei țări, femeia este un simplu animal de povară sau de reproducere. Femeia este bătută, înjurată, violată, de multe ori de partenerul ei.

Știți ce mai e România? Țara unde se bea pe rupte, cu unele dintre cele mai ridicate rate ale alcoolismului la nivel european.

România mai este și țara unde sportul național este fentarea legii, de la mica ciupeală a legii rutiere, la marele tun al furtului cu legea în mână.

România mai este țara vulgarității, a grobianismului, a mârlăniei, a pumnului ridicat, a flegmei date pe parbriz, a zoaielor scurse pe rețelele sociale, a neamprostiei televizate.

România este o țară care nu are proprietatea termenilor, a lipsei de esență, a aparențelor, a hoților care strigă hoții și a golanilor bătrâni care înjură fete de 20 de ani care puteau să le fie nepoate.

Ilie Năstase a putut să iasă din țară, să vadă lumea civilizată, când restul de 23 de milioane de români erau închiși în lagărul comunist.

Ilie Năstase a fost dăruit de Dumnezeu cu un talent uriaș, cu o carismă fantastică, cu o forță de a schimba fața lumii. Nu sunt mulți sportivi de geniu ca el pe care să-i fi dat această țară.

Ilie Năstase a avut parte de femei frumoase, mâncare bună, băuturi fine și mulți bani.

Dar nici expunerea timpurie la civilizație, nici geniul nativ, nici banii nu au făcut din Ilie Năstase un om de bun simț. A rămas în el mâlul gros al mârlăniei.

Ilie Năstase, legenda căreia românii, pe bună dreptate, i-au făcut statuie în timpul vieții, se ambiționează să-și demoleze propria statuie. Se plânge de dușmani, fără a înțelege că el este cel mai mare dușman al său. Lovește în legi și-n femei cu aceeași putere cu care lovea pe vremuri cu racheta, devenind idolul mitocanului român. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu ma asteptam sa descopar ca dl.Negrutiu are atatea nemultumiri fata de comportamentul si educatia poporului din care se trage,dar si traieste desi e plin de frustrari!Macar Nastase e mai hotarat:nu mai suporta legile si comportamentul celor care le aplica,mai ales fata de el si pleaca din tara!Intradevar in Germania chiar poate sa se urce la volan dupa 2 beri si sa nu pateasca nimic daca e testat,dar se va opri el la 2 ?Cat despre limbajul de Ferentari,chiar asa a crescut de mic,treaba e ca nu-l duce mintea ca reporterita chiar asta a vrut:sa-l scoata din minti si sa dea o stire pentru o zi intrega pe post si 2 articole “de mare valoare” moralizatoare pentru acest blog!Foarte tare,o sa va lipseasca Nastase,ramaneti cu Becali!PS democraticul dvs.cenzor de la “bun de tipar” mi-a tot eliminat din postarile care nu au fost “pe linie”! Nu ma afecteaza,narcisimul dvs.e vizibil ,de la maestru citire!
  • Like 0
 • mie mi se pare extraordinar cum un santerist (asa se prezinta, iar numele pare predestinat ) ) , le stie el pe toate .
  pt cei care au uitat , cum e "primit " in occident generalul de carton , in spania l au scuipat . in america il bate serena ,
  in romania ...te prinde baut in repetate randuri , te si condamna , si iar te prind baut .
  stie careva ce meserie are domnu general? ca de cand a castigat el turnee , a cam trecut vremea . din ce se intretine ? in afara de ce i a dat statul asta "comunist " respectiv grad si senator psd .
  • Like 1
 • ’Ai de mine şi de mine! Ilie Năstase (generalul Ilie Năstase, ofiţer al Armatei României – cum ar zice un corifeu al presei mioritice) a fost prins (din nou) băut la volan! Ilie Năstase a înjurat o ziaristă!

  Şi de aici facem rechizitoriul României postdecembriste, groapa de gunoi a Europei, ţara în care bărbaţii umblă pe străzi cu „ştromeleagul învârtoşat” gata de folosire în orice clipă şi-n orice loc, ţara în care sportul naţional nu este oina ci bătutul nevestei, ţara în care „să-ţi baţi copiii” este o expresie adânc înrădăcinată în „ghidul de exprimare” populară, în fine, ţara în care, dacă Dante ar mai trăi, şi-ar rescrie „Infernul” pentru că realitatea românească i-ar umili imaginaţia.

  Cine mama naibii este Ilie Năstase? Este vreun sfânt cumva? NU! Este unul dintre cele câteva zeci de milioane (dacă nu mai mulţi) de şoferi de pe planeta Pământ pe care poliţiştii îi prind zilnic băuţi sau drogaţi la volan.

  Am de punctat trei aspecte:
  1. Nu înţeleg de ce atitudinea lui Năstase îl miră atât de mult pe dl Negruţiu, când acesta a fost cel mai amendat tenisman al tuturor timpurilor pentru înjurăturile adresate arbitrilor. Vă aduc aminte că fostul tenisman făcea circ pe terenul de tenis, vă aduc aminte că fostul tenisman, când îi sărea ţandăra, arunca cu racheta pe unde nimerea, că dădea cu ea de pământ şi o călca în picioare, spre deliciul tribunelor şi al telespectatorilor. ACESTA este Ilie Năstase. Să înţeleg că atunci când era în vogă, ceea ce făcea se numea „o carismă fantastică” iar acum zisa carismă s-a transformat în „mâlul gros al mârlăniei”? Să avem pardon, dar nu văd nicio diferenţă între el şi Adi Mutu – ca impretinenţă – sau între el şi Şerban Nicolae (senatorul „sex anal”) – în materie de grobianism. Astea ne sunt elitele momentului!

  2. Bun, Năstase a fost prins băut la volan şi spune că nu este el de vină. Nu este nici primul şi nici ultimul şofer băut care neagă evidenţa. Unde este ştirea aici?!! Ce este atât de deosebit ca DIGI-24 s-o dea la televizor? A, dacă ar fi fost prins băut la volan şi ar fi fost lăsat să plece mai departe (precum dl. Băsescu, dacă vă mai amintiţi), atunci aş fi înţeles. Dacă băut fiind, ar fi provocat un accident şi poliţia ar fi încercat o muşamalizare, iarăşi aş fi înţeles. Dar aşa? A fost oprit, identificat şi, pentru fapta lui, şi-a luat „răsplata”. Ce este atât de senzaţional încât să faci din asta o ştire şi, mai mult, să-i ceri un punct de vedere?

  3. Nu cred că, pornind de la Ilie Năstase, poţi face portretul unei ţări. Năstase a fost şi a rămas un golănaş de cartier, foarte talentat în tenis, care a dat de bani. De mulţi bani. Din nefericire, averea nu ţine loc de educaţie. Nu este singura vedetă din lumea asta căreia îi lipsesc cei „şapte ani de-acasă”. Dacă ne uităm prin presa mondenă internaţională vedem destule exemplare din „sfera” Năstase, atât femei cât şi bărbaţi. Fiecare naţie are uscăturile ei, iar unele dintre acestea ajung celebre. Este o realitate.
  • Like 4
 • Omul Năstase e un mitocan nevindecabil și un fost sportiv genial. Cele două se reunesc în același om dar noi avem dificultăți în a le suprapune. Mitocanul Ilie Năstase era la fel de nesimțit și ca tenisman, ați uitat?
  • Like 6
 • Năstase a fost și este un grobian înnăscut. Lipsit de o minimă cultură, cu o educație deficitară ( ca să folosesc un eufemism) este în același timp exemplul cel mai elocvent al ”omului nou” din comunism. Oricum e ridicul să-l auzi pe Ilie Năstase vorbind ca un anticomunist. Din păcate nu e singurul. În România mârlănia este generalizată. Ea nu este exprimată numai prin limbaj ci și prin multe alte manifestări până la cele mai înalte cercuri.
  • Like 4
 • DanT check icon
  Romania este pe locul 10 in lume la consumul de acool per capita (alcool accizat, fara sa luam in calcul palinca, tulburelul, vodca de pufoaica). Suntem in top. Genul de abordare abrupta din partea legiutorului vine din doua directii: lipsa de educatie a oamenilor si lipsa de capabilitate a autoritatii de a face educatie. Stim ca ambele ni se aplica cu succes in Romania. Atunci e mai simplu sa interzici. Cred ca nu e un secret ca la noi se ia carnetul de sofer chiar daca esti analfabet si avem o pasiune sa murim pe soselele patriei. Iar toate asta par sa fie legate in mod direct. Zic si eu ca, in loc sa ii luam apararea unui om care, din pacate, are un comportament complet condamnabil in mod repetat, ar fi de folos sa cugetam la realitate si sa incercam sa avem un comportament adecvat repararii relelor din tara in care traim. Daca dl. Nastase vroia sa rezolve problema, de la statura dansului de general cu doua stele, putea gasi alte mijloace, mai elegante, de a influenta legiuitorul, in loc sa rada doua beri si sa se urce la volan. Comentariile la adresa ziaristei tin de lipsa de educatie pe care stelele de pe epoleti nu o pot substitui.
  • Like 4
 • Așa e El! Liber în gîndire și vorbire.
  • Like 0
  • @ Ilisie Ioan
   Și mitocan cu stele pe umeri.
   • Like 2
 • "România este țara violenței domestice.."

  "cele mai ridicate rate ale alcoolismului la nivel european."

  In articol sunt azvarlite niste afirmatii (care la o prima citire dau impresia ca ar fi adevarate) pentru care nu se prezinta o sursa.

  Totusi dupa o scurta cautare pe net, dau de niste statistici care nu prea sustin cele spuse de autor:

  https://data.oecd.org/chart/6Th1

  https://www.who.int/data/gho/data/indicators/indicator-details/GHO/alcohol-use-disorders-(15-)-12-month-prevalence-(-)-with-95-

  • Like 6
  • @ Semirhage
   Inainte de a da drumul panseurilor ai face foarte bine daca ti-ai corecta scrierea.
   • Like 1
 • ''Doamna, sunteti tanara si necunoscatoare. In tarile vestice pe care le venerati se poate bea alcool intr-o anumita masura, Doamna ati ramas cu mintea in vechea Romanie cu zero la mie alcolemie''
  Romania nu mai este o tara comunista dar are metehne comuniste.
  Cica Romania este tara violentei domestice. Fals. Vestul este sub dominatia femeii, ea poate merge in bar sa agate si sa vina cu cordaciul acasa maritata fiind (stiu cazuri concrete povestite de romani ce au muncit in vest).
  Romania e tara alcoolismului. Hm... fals. Astazi pe santiere se bea cafea. Stiu din surse proprii, sunt santierist.
  Romanii fenteaza legea... aia idioata altminteri cum o dai tot infractor iesi.
  Pumni, flegme, n-am mai vazut de zeci de ani... MINCIUNI!
  Romania...
  Nastase fuse plimbat, talentat si rasfatat. Cata invidie! Da, noi rumanii l-am fi vrut umil, sarac...
  Da. Nastase se p... pe propria statuie, ar fi preferat sa se faca tenis de performanta in Arenele BNR, sa poata misca ceva mic in tara asta de gica-contra ramasa-n gandirea comunista cu zero alcool la volan.

  P.S. Terfeliti-l pe Nastase cat e viu, la noi doar mortii-s buni: Ceausescu, Antonescu si Carol 1 nu-i asa?
  • Like 2
  • @ Ciobanu Florin
   Nastase se terfeleste singur...nu-l terfeleste nimeni altcineva...
   • Like 7
  • @ Ciobanu Florin
   Mirea check icon
   Cred că trăiești într-o Românie paralelă, autorul articolului are dreptate!
   Dacă în alte țări se permite consumul de alcool la volan, la noi nu și trebuie să respectăm asta!
   • Like 6
  • @ Ciobanu Florin
   Mitocanul anonim îl înțelege cel mai bine pe mitocanul celebru ...
   • Like 7
  • @ Ciobanu Florin
   «Vestul este sub dominatia femeii» LOL! Vezi, asa va desconspirati voi misoginii si batausii romani. Este maritata si se duce prin baruri si isi mai si aduce pe cate unul acasa, deci merita sa fie batuta, nu??
   • Like 5
  • @ Mirea
   Eu beau o bere si dupa 3-4 ore ma urc linistit la volan. AM RANAS O TARA COMUNISTA. Asta-i adevarul, altminteri cum s-au putut transforma intr-o singura zi, politistii in militieni, in pandemie? Ati uitat?
   • Like 1
  • @ Marius Georgescu
   Domne... ce sa zic, presa-i sfanta si daca zice ca Nastase e asa si pe dincolo asa e. V-a facut presa creierii franjuri, adica Nastase e primit cu usile larg deschise in tot occidentul si aici e mitocan. Cred ca reporterii ar merita niste procese lungi si costisitoare sa-si mai revizuiasca meseria.
   A... multumesc de apreciere. Ma cunosti? Cum se face ca nimeni din cunoscuti nu ma considera mitocan?
   • Like 1
  • @ Adina Foldal
   Nu-s misogin si n-am batut niciodata o femeie. Si apropo, mi-a povestit unul ca a bambardit-o in casa cu barbatu-su pe o irlandeza ca daca i-ar fi dat o palma in 5 minute era deja cu catusele la maini.
   • Like 2
  • @ Adina Foldal
   Stie el cazuri concrete , auzite de la prieteni care au lucrat in Vest...Asa e cind esti pelican, inghiti orice. De fapt , cind esti prost crezi orice...
   • Like 5
  • @ Ciobanu Florin
   Mirea check icon
   Foarte rău faci dacă berea are alcool!
   Pandemia și manifestările milițienilor nu au nimic comun cu alcoolul consumat înainte de a urca la volan!

   • Like 0
  • @ Ciobanu Florin
   Mirea check icon
   Și când s-a trezit era dimineața, nu?
   Sau căzuse din pat?
   Sau, oamenii aceia aveau o relație deschisă, el nu mai era interesat de ea, sau dădea/primea la ochiul maro, impotență, etc.! Nu judecăm!
   • Like 1
  • @ Ciobanu Florin
   Mirea check icon
   În orice restaurant de fițe din lume ești primit cu ușile larg deschise, e o afacere acolo, trebuie să se câștige bani!
   În rest nu prea văd cine și unde să-l primească pe nenea ăsta, sindrofiile bogătanilor nu contează, Năstase va fi același nesimțit!
   • Like 0
  • @ Adina Foldal
   Mirea check icon
   Pentru acest comportament nu merită nici măcar o vorbă disprețuitoare, dar, asta e viața, când te joci cu focul, așteaptă-te să te arzi!
   Dacă misoginul de mine merge în Ferentari fluturând tufla de bani, e foarte posibil să mușc asfaltul și să rămân fără ei!
   Dacă merg la oricare secție de poliție din lume, nu cred că scap fără să fiu întrebat ce-a fost în capul meu când am făcut asta!
   • Like 0
 • Nume check icon
  Nu prea mai ai ce sa adaugi. .Noi comunistii astia care nu stim ce se intampla in tarile civilizate si nu vrem sa il ascultam pe el si sa invatam din intelepciunea lui. Nu il meritam si gata.. Cred ca intr-o tara civilizata o media adevarata l-ar boicota si nu l-ar mai baga in seama o buna perioada de timp. Pentru astfel de persoane faptul ca nimeni nu ii baga in seama este cea mai mare pedeapsa pe care o pot primi. Dar la noi memoria mediei este extrem de scurta, iar opinia publica practic nu exista.
  • Like 7


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult