Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Imaginile săptămânii: Gabriela Firea a umplut Capitala de găinușe de plastic, iepuri electrici și ouă gigant

Primarul Gabriela Firea a inaugurat Târgul de Paște, deschis în Piața Constituției până pe 17 aprilie. Bucureștenii pot găsi acolo o expoziție de iepuri, găini și miei, mâncare, spectacole și concerte și o zonă dedicată copiilor. 

În acest an cu ocazia Sărbătorii Pascale centrul Bucureştiului va fi decorat cu beculeţe. Deja pe străzile din centrul vechi au apărut ghirlante de beculețe în care sunt prinși iepurași colorați de plastic. În preajma sărbătorilor, Calea Victoriei va deveni pietonală. 

Două clădiri monument istoric de pe Calea Victoriei au fost văruite în alb şi roz, iar o altă clădire de lângă Biserica Kretzulescu a fost vopsită în galben. Edilul Capitalei a precizat că nu a solicitat acest lucru, ci a fost opera unui „exces de zel” din partea Sucursalei pentru Administrarea şi Întreţinerea Fondului Imobiliar (SAIFI), potrivit News.ro

Luminițele de Paște din centrul Capitalei vor costa aproximativ 176.300 euro, potrivit primarului general.

Asociația Funky Citizens a inițiat o petiție online prin care solicită primăriei „să nu arunce banii cetățenilor pe luminițe de Paște” și să folosească resursele bugetului local pentru „rezolvarea problemelor reale ale comunității”. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Și care e problema că-s plasate acele figurine?

  E interesant aici că autorul articolului nu solicită (dacă se poate și onest...) opinia - la chestiune - a bucureșteanului de rînd, dar citează opinia unei fundații cu nume românesc din plin...
  • Like 0
 • Cri check icon
  Ornarea Capitalei cu decoratiuni kitch sau cu spectacole de prost gust, cu ocazia unor sarbatori importante, este o caracteristica a tuturor administratiilor locale ce s-au perindat la conducerea Bucurestiului, in niciun caz nu este inventia d-nei Firea.
  Actuala Primarie generala nu face decat sa perpetueze traditia prostului gust si a populismului de sarbatoare.
  Daca insa vrem sa nu fim doar niste "propagandisti sau fanatici", ca sa citez o formulare a d-lui Florin Negrutiu, trebuie sa admitem ca prezenta kitch-ului, a populismului si a prostului gust se poate observa si in multe orase din Europa sau din SUA, cu ocazia unor sarbatori importante, fie ele religioase sau laice.
  Manechine-simbol uriase, cu aspect hidos sau respingator, ornamentatii kitch, discursuri inflacarate, spectacole pentru "plebe", toate-toate sunt prezente peste tot in Occident cu ocazia diverselor sarbatori sau aniversari.
  Din acest punct de vedere, Capitala noastra s-a "integrat" perfect in lumea vestica. Bucurestiul nu reuseste din pacate sa se integreze si la capitole precum civilizatie, urbanism, transport public, curatenie, reducerea poluarii, trafic rutier, etc.
  • Like 0
 • De 1 mai așteptăm niște secere și ciocane pe străzile Bucureștiului !
  • Like 1
 • Nu veti fi niciodata multumiti. Regret sa o spun, romanii sunt mereu pusi pe harta, nioci unul nu pune constuctiv umarul la treaba, Este usor sa critici si sa injuri. Nu sunt un simpatizant al PSD-ului si nici al dnei Firea. Sunt un fost bucurestean care intelege ca orice s-ar intampla in orasul acesta nu va fi bine.
  • Like 0
 • Anca check icon
  Sunt șocată de unele comentarii care manifesta bucurie pentru ca ușor pica Bucureștiul, ca ajunge Cluj pe 1 etc. Oameni buni, pt orice oraș, cat de mic, care e căpușat de lichele suferim noi, TOȚI românii. Orice oportunitate pierduta e o oportunitate pierduta pentru România. Dacă mai e și vorba de capitala, cu atât mai grav.
  Da, din mai multe motive care țin în mare de contextul istoric, Ardealul are un profil diferit de restul tarii.
  Dar ce alternative credeți ca ar fi mai bune?
  Independenta? Nu uitați ca mărimea contează în orice discuție și Ardealul nu e totuși Luxembourg.
  Unirea cu Ungaria și extremiștii sai unde locuitorii Ardealului ar fi cetățenii de mana a 2a, tolerați cu greu?
  Suntem o tara și trebuie sa fim solidari și sa luptam împotriva corupției, nu unii împotriva altora.
  Articole de genul asta sunt perfecte ca sa mai trezească bucureștenii dar ei trebuie încurajați în direcția asta nu în direcția greșită de a se certa cu alți locuitori
  • Like 2
 • Eu zic sa nu mai dam navala peste "bunul gust" din mahalaua mintii primaritei. Banii, unde s-au dus banii? Care hamesita abonata de partid a infulecat 176 de mii de Euroi pe poleiala si chinezarii? Care-i urmatoarea la rand? Vine furaciunea cu zmolirea gropilor, o manareala cu priponirea clopotului pe CMN.
  • Like 1
 • Degeaba s-a formulat o petiție, „decorul” pascal e gata !
  • Like 0
 • check icon
  A umplut orașul cu prostul gust specific educației sale sau, mai exact, lipsei sale de educație. Cu ce voiați să-l umple?
  • Like 0
 • Anon check icon
  Paine si circ.
  • Like 0
 • Așa sunt țoapele de proveniență și mentalitate suburbană: le place „frumosul”. Începând cu pozele pe blăniță, tabloul de nuntă de deasura patului și celălalt, cu felia de pepene.
  • Like 2

Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult