Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Impostura ucide!

Dl Tobă și-a dat demisia nu pentru că ar vrea să salveze onoarea oricum găurită a Ministerului de Interne, ci pentru că premierul Cioloș a procedat corect din punct de vedere moral, punându-l în fața alternativei: ori demisionați, ori vă demit. Dacă mai era premier dl Ponta, onorabilul Tobă se striga nevinovat, cum și face, și rămânea bun în funcție.

Un înalt demnitar, un ministru, cu atât mai mult de Interne, nu poate fi asimilat unui cetățean oarecare. Simplul fapt că a ajuns să fie implicat într-o afacere penală gravă, Justiția urmând să-i hotărască vinovăția, îl face incompatibil cu o astfel de funcție. Nu poate să meargă mâine la slujbă ca de obicei, în vreme ce e acuzat de favorizarea infractorului, care infractor, G. Oprea, e acuzat la rândul lui de ucidere din culpă.

Chiar înainte de moartea polițistului Bogdan Gigină, îi răspundeam dlui Prelipceanu, la Digi24, în legătură cu ascensiunea politică a lui G. Oprea: „O să vedeți cine e generalissimul ăsta, când o crăpa cartonul din care e făcut”.

Atunci, mulți cetățeni ai acestei țări vor fi ridicat din umeri sau strâmbat din nas auzind ce ziceam. Dl Oprea era Bărbatul Interesului Național, vicepremier și ministru de Interne, pivotul peisajului politic, omul momentului. Tiradele lui clipite psihotic erau luate drept dovezi ale patriotismului, seriozității și dedicării. El era tot hoțul, impostorul și grandomanul criminal care se arată acum, dar cei ce n-aveau ochi să vadă asta, nu vedeau.

Esența personajului stă în cele 5 (cinci) deplasări pe zi în medie, făcute cu coloană oficială ilegală, cu viteză mult peste limita legală, vreme de mai rău de un an. De ce avea nevoie să se miște atât de iute, de atâtea ori, Oprea Mintemică, cum i se spunea pe când coordona la PSD ciomăgarii din Ilfov, îmbrăcați cu gecile albastre, cadorisite de Omar Hayssam? Nici amanta, nici ciorba de burtă care se răcește, nici urgența națională a closetului, nu pot acoperi 5 vâjâieli pe zi. Pe cale de consecință, cauza mișcărilor mareșalului Oprea trebuie să se afle, aristotelic, în d-sa însuși: să se ducă tare, azvârlind lumea la o parte cu polițiștii și girofarul, pur și simplu ca să aibă de unde veni. Să se simtă în mașina din centrul convoiului ca un fel de Putin sau, măcar, un Erdogan, consumându-și repetatele orgasme de mărire pe pielea fină a canapelei. 

   Cum a fost posibil să ajungă V. Ponta, G. Oprea, P. Tobă, în funcții executive cheie în stat, ei fiind toți trei niște doctori în plagiat (P. Tobă e doctorand în materie până săptămâna viitoare)?

Ce mecanisme profund viciate ale societății românești i-au pus în scaune?

Înainte de marea corupție politică, stă lipsa de reacție morală a populației în fața acuzației de furt intelectual. Cetățenii nu vor să-i privească pe plagiatori drept ceea ce sunt, niște hoți rudimentari, consideră asta un păcat venial, care nu afectează poporul. Și așa au ajuns hoții de fraze să fie acuzați acum de omor și favorizarea infractorului...

O regulă a logicii spune: Falsul implică orice.

O regulă omomorfă, aplicabilă societății românești, ar suna așa: Impostura implică orice, inclusiv crima.

Impostura ucide!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • cum de a fost si este posibil ca niste insi precum ponta, Oprea, Toba, Dragnea, Tariceanu, Blaga sa ajunga in fotolii ministeriale.................. pentru ca pentru partidele din Romania doar acesti insi sunt acceptati pe liste......... daca vin niste oameni corecti si de buna credinta sunt cam indepartati, usor, usor..........nu cred ca ne mai facem bine, nu in viata asta..........
  • Like 0
 • De acord. Impostura ucide!
  • Like 0
 • Eu am stat si m-am gandit dacă s-ar putea scoate in evidență o cauză principală a ceea ce se întamplă rău și este putred în Romania – dacă s-ar putea arăta un punct si s-ar putea spune „acolo” sau „de aici”! Dar mi-am dat seama că este defapt așa cum ați spuns dumneavoastră: „Oriunde ai pune degetul, tîșnește puroiul”. Facem de pe acum o listă a acelor lucruri care au ajuns la limita suportabilității: Corupția, Impostura...ucid. Si cum toamna este anotimpul dramatic, al zbuciumelor...poate de data aceasta vom fi mai pregătiți.
  • Like 0
 • "Cum a fost posibil să ajungă V. Ponta, G. Oprea, P. Tobă, în funcții executive cheie în stat, ei fiind toți trei niște doctori în plagiat (P. Tobă e doctorand în materie până săptămâna viitoare)?"
  Au ajuns domnule Cristian Tudor Popescu, dintr-un motiv simplu, simplu de tot... Toţi cei de care vorbiţi aici fac parte dintr-un sistem corupt şi coruptibil, sistem care s-a întins ca o caracatiţă peste un organism bolnav şi epuizat...poporul român. Ei au mizat pe prostime şi acest produs se află din belşug în ţara noastră. Pensionarii, muncitorii care sunt ameninţaţi (voalat) că vor fi daţi afară dacă nu votează cu aceste partide mafiote...cu ei, aceste oşti desculţe înfometate, hăituite... mafioţii din PSD, UNPR...şi alte aripi au putut rămâne la cârma ţării atâta amar de vreme. Avem tineri care (70%) sunt apatici, needucaţi, înrăiţi, şi care nu-i mai interesează viitorul lor şi al ţării în care s-au născut...şi atunci întorc spatele şi ori se duc să fie exploataţi în alte ţări ( fiindcă mirajul căutătorilor de aur încă mai este viu), ori se complac a fi exploataţi aici în ţară de străinii care-i momesc cu salarii mari, salarii care nu se regăsesc în cărţile lor de muncă, fiindcă statul îi jupoaie pe investitori şi atunci au găsit o metodă : le dă salarii mari dar nu le plăteşte dările către stat...şi de aici se ajunge la haos.
  Se mai ridică din când în când, nişte voci care-l imploră pe Vlad Ţepeş să revină pe pământ ca să facă dreptate, nedându-şi seama că un astfel de personaj nu este altceva decât un dictator...Hitler tot cu astfel de sloganuri a ajuns să facă crimele abominabile, crime a căror ecou nu s-a stins nici acum după aproape un secol...Lipsa unei alternative, duce la iraţionalitate.
  Un prieten spunea : " Văd tot felul de postări cu Vlad Țepes, partide care și-l revendică drept model ș.a.m.d. E clar că mulți români (din păcate) își doresc din nou un dictator. Asta e extrem de trist și de grav. Să zicem că ar ieși cineva de genul ăsta prin alegeri libere. La început ar da câteva „satisfacții” justițiare populației, respectiv ar băga la pușcărie (prin procese probabil sumare) o serie întreagă de politicieni corupți. După care își va face o echipă de lingăi (foarte ușor de găsit la noi) care-i vor executa politica fără să crâcnească.După care vor începe să fure (la început poate mai discret, dar nu e sigur) oamenii lui și familia lui. După care vor fi desființate posturile de televiziune care îndrăznesc să-l critice și va rămâne doar unul, cel al puterii... După care se va cenzura internetul. După care vor începe arestări pentru delicte de opinie sau suspiciuni de tot felul. După care se vor închide practic granițele pentru cei mai mulți. După care în final vom începe să suferim din nou de foame și de frig (tot cei mai mulți, desigur va exista o minoritate de privilegiați) pentru că vom fi din ce în ce mai izolați și economia nu va mai funcționa.
  Asta vreți stimați adoratori ai lui Vlad Țepeș (un dement dealtfel)? Exemplul foarte apropiat geografic al lui Erdogan nu vă ajunge?" NO COMMENT !!!!
  • Like 0
  • @ Gargaletus Lucia
   Pe vremea guvernarii PDL si a Elenei Udrea era mult mai bine ! Ce vremuri si ce progrese sociale s-au facut atunci , nu mai pupam noi !
   • Like 0
 • Am vrut să scriu un punct de vedere apoi m-am hotărât să nu mai scriu. Nu mai vreau să fiu Gică-contra. Acum revin asupra deciziei... Îmi stă pe creier zicerea CTP-ului: "Înainte de marea corupție politică, stă lipsa de reacție morală a populației în fața acuzației de furt intelectual". Domnule Popescu, sunt de acord cu cele scrise de dumneavoastră, dar eu ţin minte că atunci când o parte a presei se ocupa de lucrarea de doctorat a lui V.Ponta, o altă parte a presei se ocupa de lucrarea de doctorat a doamnei Kovesi. Conform analizelor din presă, ambele lucrări păreau că sunt plagiate. A venit o comisie care a stabilit că ambele lucrări sunt ok... Şi se făcuse pace...Acum, o altă comisie stabileşte că V.Ponta şi Oprea au plagiat, Pandele şi Tobă nu. Eu înţeleg faptul că noua comisie a invalidat concluziile primei comisii în privinţa lucrării lui V Ponta, dar referitor la doamna Kovesi? Subiectul nu prezină interes? Am toată stima pentru doamna Kovesi, dar o clarificare de la noua comisie este necesară. Acum, sincer să fiu, nici nu prea mă mai interesează concluziile comisiilor, aştept o clarificare doar de dragul aplicării unor măsuri simetrice. M-ar interesa un punct de vedere din partea dvs. O analiză aşa cum aţi făcut în Gândul. Pentru mine ar fi suficient, indiferent de concluzie. Apropo de somnul naţiunii, nu vi se pare că T. Băsescu este cel mai favorizat cetăţean din România? Omul ăsta pluteşte în aer, este deasupra Justiţiei, deasupra tuturor. Parcă este un heruvim. Nu-l atinge nimic. Pentru bani negri în campania electorală, A.Năstase a făcut puşcărie (fără probe directe şi delaţiuni). În cazul lui avem declaraţiile celor care spun că au furat şi au dus banii la partid... Nu se întâmplă nimic. Hoţii sunt liberi, unii au rămas cu toţi banii... De ce îl aduc în discuţie pe Băsescu? Simplu: în momentul de faţă, PSD-ul şi PNL-ul au majoritatea în consiliile judeţene în alianţă cu PMP-ul (inclusiv în Bucureşti)... În 2017, noi vom avea Guvernul Meu cu Traian Băsescu... Şi asta ţine tot de somnul naţiunii. Nu de alta, dar zicerile lui Darren White îmi stau şi ele pe creier. PS În dosarul Casa din Mihăileanu este suficient să ştii să citeşti, nu trebuie să ai studii juridice. Aşteptăm prescripţia faptelor penale...
  • Like 4
  • @ Constantin
   Excelent punctat!
   • Like 0
 • Foarte adevărat. Impostura ucide! Ucide nația!
  • Like 0
 • @Silpres
  Aţi înţeles greşit. Eu am redat o situaţie reală. Datele acestei situaţii nu le pot modifica fără a mă face vinovat . S-a întâmplat să fie PNL la guvernare în acea perioadă. Mirarea cea mai mare pe care mi-a relatat-o martorul acelei întâmplări se referea la docilitatea inexplicabilă şi inacceptabilă a eminentului profesor faţă de factorul politic,
  la dezamăgirea foştilor elevi pentru care profesorul le era un model admirat şi respectat. Aceasta relativ la lipsa de reacţie morală a populaţiei faţă de furtul intelectual. Este o îndelungată tradiţie.
  • Like 0
  • @ Gheorghe Anton
   Silpres check icon
   Păi, aici am vrut să vă aduc: de vină întotdeauna este omul, nu partidul - indiferent care ar fi el. Omul face și desface, singur sau în grup, partidul e doar o structură juridică inertă. Dacă oamenii îl trec peste noapte de la stânga la dreapta sau viceversa, partidul nu o să protesteze. Apropo de profesori, pe vremea lui Ceaușescu am avut unul despre care se știa că nu te trece dacă nu știi. Mai era unul despre care se știa că a trecut un student, fiu de securist. Se știa pentru că le-a spus el studenților. Sigur, acum l-ar fi săltat DNA mintenaș. Ei, cum eram intrigați, după ce-am trecut de profesorul respectiv și ne-am întâlnit întâmplător cu asistentul lui, l-am întrebat pe asistentul universitar dacă știe să fi trecut vreodată pe cineva pe pile. Ne-a spus că nu știe și a adus și niște explicații: „Domnul profesor este în vârstă, are tot ce-i trebuie și e educat în regimul trecut...” Acum, vreți ca o țară cu zicala „cine fură un ou e un bou” să reacționeze la furtul intelectual și, în general, la furt. Cam cum credeți că m-am simțit eu când un prieten mi-a spus: „Mă, tu ești prost de cinstit!”? Vă zic eu: pe de o parte, mândru, pe de alta, am rămas cu un gust amar că cineva poate fi considerat „prost de cinstit”. Adică, să fim cinstiți, dar mai cu măsură, nu exagerat... Din păcate, prietenul meu nu e o excepție, ci face parte din „masa critică” a poporului.
   • Like 0
 • Punct ochit punct lovit! Doar ca se pare ca intre timp Toba ar fi fost gasit nevinovat de plagiat. In ce-l priveste pe lui Oprea, asa cum un cu adevarat mare general, chiar daca in "izmene", zicea: "De la sublim la ridicol nu e decit un pas".
  • Like 0
 • same11 check icon
  De acord. Dle Tudor Popescu sunteti de acord acum ca presa macar, daca nu si organele indrituite, sa publice si analizeze teza de doctorat a dnei Kovesi?

  am convingerea ca va detasati de dna Ion, cea care nu raspunde la astfel de intrebari. Va multumesc.
  • Like 0
 • Domnule Cristian Tudor Popescu,

  Citind articolul dumneavoastră mi-am adus aminte de anii scolii generale si mai apoi de cei ai liceului... Cum ar putea un popor de oameni care au învățat ca niște papagali "comentarii" scrise de diverși profesori în vestitele "cărți de comentarii" și care au fost învățați că în tezele la limba română sau în lucrările de examen (admitere liceu sau bacalaureat) o lucrare de 10 era cea în care elevul reușea cât mai bine să pună pe hârtie copia comentariul învățat pe de rost... :)) Atât de tare m-a marcat perioada aceea încât imi mai aduc si acum (după mai bine de 10 ani) primele fraze din comentariul "Mioriței"... :))
  Școala ne-a viciat orice urmă de autenticitate... și cu atât mai mult respectul pentru proprietatea intelectuală... la noi orice poate fi copiat și replicat pentru că așa suntem învățați... poate părea superficială teoria mea, dar mi se pare că ceea ce facem sau nu facem la maturitate își găsește cauza în micile detalii din copilărie...

  Așadar, greu cu proprietatea intelectuală la români... :)
  • Like 1


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult