Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Înainte de a tăia o dată dintr-o libertate, e bine să măsori măcar de două ori

Nicusor Dan conferinta 2025

Foto: Profimedia

E atât de polarizată astăzi societatea românească, încât e greu să spui ceva ce o parte aplaudă fără a trezi ura colectivă a celeilalte. Mă uitam chiar pe social media că nici măcar glumele nu mai sunt tratate ca niște simple glume. Ele generează controverse, reacții acide și uneori chiar degenerează în conflicte deschise, presărate cu injurii și amenințări. În contextul acesta, se discută despre o lege privind combaterea extremismului, care trimite în închisoare oameni care manifestă și propagă în public convingeri de tip extremist. 

Ca de obicei, atunci când legea a trecut de votul parlamentar, două tabere s-au format: cei care aplaudau această inițiativă a deputatului Silviu Vexler și cei care au văzut în ea o formă evidentă de cenzură. Scandalul ne-a ținut ocupați o vreme îndelungată și ne-a lăsat uneori fără spațiu de negociere și dezbatere. Căci o mulțime de jurnaliști, inclusiv subsemnata, și deputatul Vexler s-au confruntat atunci cu un val agresiv de amenințări. Unele cu bătaia, altele cu moartea, dar toate dureroase. 

Pentru că nu mai e confortabil să trăiești și să te exprimi într-o lume în care părerile tale devin stimulent pentru violență și agresivitate fizică sau verbală. Cumva, e și asta o formă de extremism. Reacțiile astea dure la absolut orice subiect, de la austeritate la muzică, sunt manifestări extremiste. Oamenii moderați știu să dezbată, să discute și să se provoace reciproc, fără ca vreuna dintre părți să se simtă amenințată sau pusă în pericol. 

Extremiștii, însă, nu știu să discute decât în termeni radicali. Și, dacă mă uit azi pe rețelele de socializare, pot spune că văd mai mulți termeni radicali decât oricând. Și că extremismul nu e tocmai ceva izolat. Nu e un fenomen al celorlalți. Începe să devină un fenomen al societății. El a derivat din polarizarea cultivată de rețelele de socializare și de mass-media, care, prin anumite canale, a transformat rușinosul “Marș!” într-o chestiune de blazon al unei falii din societate. Un fel de “bună ziua” al suveraniștilor. Ceea ce nu ajută pe nimeni cu nimic. Nici măcar pe suveraniști. Pentru că imunizarea la rău (manifestat prin fapte sau cuvinte) construiește un rău absolut. 

Și revin acum la extremism și vă întreb, cu toată curiozitatea, dacă realmente credeți că Nicușor Dan a luat partea extremiștilor când a cerut clarificarea termenilor din legea pentru combaterea extremismului. Căci pot apărea situații în care anumite forme de violență simbolică să fie percepute drept forme de extremism, deși poate sunt doar defulări, așa cum văd la mulți oameni de bună credință pe social-media în ultima vreme.

În conferința de presă de luni, Nicușor Dan a explicat de ce a întors acea lege la CCR și, trebuie să spun că, citind motivarea gestului și auzind ce a explicat în conferință, am tendința să cred că e mai sănătos așa decât să se fi mers pe varianta inițială a legii, variantă care să se întoarce împotriva unor oameni care nu au de ce să facă pușcărie, chiar dacă uneori se exprimă dur public. 

În general, libertatea de exprimare trebuie să fie cât mai largă posibil. Nu nelimitată. Dar nici foarte îngustată. Și statul are oricum prerogative clare în privința soluționării unor cazuri de violență si agresivitate online. Că nu și le respectă, asta e deja altă poveste, care merită dezbătută separat.

Evident că nu sunt o persoană care să încurajeze tipul acesta de manifestări (n.r. - extremiste) şi vreau să întrebăm toţi Parchetul ce s-a întâmplat cu zecile sau poate sutele de ameninţări pe care jurnalişti le-au primit în cursul lunilor noiembrie–decembrie 2024. (...) Ce s-a întâmplat cu ameninţările la adresa domnului Vexler, imediat ce această lege a fost pusă în circuitul parlamentar? Acestea sunt fapte extrem de concrete, faţă de care statul român trebuie să reacţioneze extrem de ferm” - a subliniat foarte corect președintele României în conferința de presă de luni.

Și e foarte interesant de punctat și faptul că statul român a avut mereu, chiar și până la această lege, mijloace de a trimite la pușcărie persoane care promovează în public cultul legionar sau persoane vinovate de genocid. Cu toate astea, lui Simion nu i s-a întâmplat nimic, lui Georgescu abia acum ar putea să i se întâmple ceva, Dianei Șoșoacă nu i s-a petrecut niciodată vreo neplăcere pentru că s-a manifestat antisemit și legionar în public. Și atunci, începem să ne întrebăm dacă legea asta, așa cum e sau revizuită, va schimba ceva în această privință. Pentru că, în principiu, Răul putea fi penalizat și până acum. Chiar cu închisoare. Legi aveam, n-avea cine să vrea să le aplice.

Sunt multe lucruri pe care nu le văd cu ochi prea buni în aceste zile, dar eu, spre deosebire de cei care strigă acum că Nicușor Dan sprijină suveraniștii, pentru că cere niște clarificări și limite unei legi nu tocmai clare, apreciez echilibrul în povestea asta. Și mi se pare corect ca, înainte de a tăia o dată dintr-o libertate, să măsori măcar de două ori. Căci altfel te poți trezi cu reacții extremiste la extremism cărora nimeni să nu le mai poată face vreodată față. Cel puțin nu până lecția se va fi învățat. Iar lecțiile extremismului se învață întotdeauna cu sânge.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • pixel check icon
    a observat cineva discrepanța flagrantă între reclama alegerilor de diferite soiuri? acolo e un răspuns pentru multe, începând cu onestitatea presei. și aici fiind presă cualiti, fără poze deocheate ori morți, întreb: câți autori și câți contributori au penalizat cu cartonaș roșu aroganța năstăsiană a numitului bolojan, când cu populismul reducerii indemnizației? abonatul nu răspunde.
    • Like 0
  • De unde teama de a mentiona cine a lansat expresia "Mars, ma!". E realizatoarea unei emisiuni la Realitatea Plus pentru auristii cei mai spalati pe creier, O cheama Anca Alexandrescu si e o profesionista a manipularii, I-a adus inn starea de dependenti pe cei cateva mii de fani care o urmaresc si care posteaza pe Facebookul ei, cei mai muli doar cu "Doamne ajuta".
    • Like 0
  • Am citit cu mare atenție sesizarea la CCR a președintelui în legătura cu această lege. Sesizarea este concepută clar de foarte buni specialiști în drept. Dl. Nicuțor Dan semnând-o a dat dovadă - fără îndoială= de curaj. În societatea noastră, puțin cultivată, inclusiv în mass-media, se folosesc cu mare ușurință termeni extrem de complecși, discutabili chiar. În plus nimeni nu s-a sesizat că este proslăvit regimul comunist, Ceaușescu etc deși parcă comunismul a fost condamnat în România. Dec, personal, sunt de acord cu sesizarea respectivă. p.s.ce facem cu publicarea articolelor politice ale lui Eminescu. de ce nu avem aceeași balanță pentru Eliade, Cioran și Noica? Domnul Vexler ar fi trebuit să se consulte cu specialiști în drept constituțional, Un absolvent- fără nicio intenție de a-l jigni, al unei facultăți particulare nu tocmai de elită, Hyperion este greu de făcut o lege care să nu fie comentată și amendată.
    • Like 2
    • @ Ion Podocea
      În acest caz am și eu toată aprecierea pentru președinte, care a făcut un lucru bun, contestând la CCR o lege idioată, care poate da (și chiar dă deja) efecte perverse în justiție. Da, e ceva corect. E ce trebuie, de bun simț. Respect.
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Mai suntem si noi de acord din cand in cand. Un citat cu care cred ca oricine poate fi de acord : “The great masses of the people will more easily fall victims to a big lie than to a small one.” , Nimic mai adevarat , dar asta nu inseamna ca sunt fan Adolf Hitler.
      • Like 1
    • @ Radu Bogdan
      Citatul e foarte corect, teoretic vorbind. Dar atenție! În cazul României actuale e cu două fețe: se poate aplica la fel de bine atât masei de georgiști cât și masei de nicușoriști. Când citim amândoi acest citat, Dvs vă gândiți la unii iar eu la ceilalți....
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Mihai check icon
      Nu e deloc așa, nu se pot compara fanii unuia cu martorii gurului securilă, care votează masiv pentru industria calului.
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Are mai putina importanta la ce ne gandim fiecare , atat timp cat ne putem exprima civilizat ideile . Zelea Codreanu nu este vinovat pentru ca zicea sa ne iubim tara , este vinovat pentru ca a ucis oameni si a dat ordin sa fie ucisi oameni asa cum marele erou Antonescu a dat ordin sa fie spanzurati civili de lampi prin Odesa. Trebuie sa facem diferenta intre una si alta. Cat despre cele doua tabere pe mine nu ma deranjeaza ca alti oameni au alta parere , ma deranjeaza cand oamenii aia iau minciuni si mi le arunca in fata si daca vrei sa ai o discutie normala , incep sa te jigneasca in fel si chip . Dupa cum am mai spus , nu ma ingrijoreaza nici Simion , nici Georgescu , nici NIcusor Dan , ce ma ingrozeste este imputernicirea si legitimarea prostiei agresive. Noi toti acum ne jucam cu focul , fiecare din interese personale , dar tsunami-ul asta de prostie agresiva o sa ne mature pe toti indiferent de opiniile politice pe care le avem.
      • Like 0
    • @ Radu Bogdan
      Ziceți corect ce ziceți, ca idei generale. Subscriu. Doar dacă am intra în detalii atunci probabil vedem și interpretăm fiecare prostia agresivă și jucatul cu focul în mod diferit. Deși nu neapărat atât de diferit....
      • Like 0

Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult