Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Într-o lume normală și un univers paralel

Foto: Facebook Liviu Dragnea

Într-o lume normală și un univers paralel,

Nunta lui Dragnea Junior ar fi avut astăzi loc la o cârciumă din Videle, cu vinul cumpărat de la Drăgășani și lăutarii aduși de la Găești.

Socrul mare nu ar fi onorat cu prezența, el mai având de executat câțiva ani pentru furt calificat. Ar fi transmis, emoționat, caldele lui salutări tinerilor însurăței, alături de tradiționala "Casă de piatră" printr-un telefon scurt, dat de la oficiul vizite din penitenciar.

Ginerică și-ar fi așteptat de dimineață rubedeniile de la țară, aduse cu un microbuz hodorogit al unui vecin din bloc, tocmit după câteva zile de cruntă negociere. Transpirat și într-un costum cu două numere mai mare, ar fi stat cu carnețelul în mână, să fie sigur că vin toți ăia care au confirmat. Că, altfel, nu i-ar mai ieși calculele la restaurant.

Liviu Dragnea - Doina Pană
Liviu Dragnea - Doina Pană
Liviu Dragnea - Doina Pană

Iar bugetul e cam restrâns.

Nașu' de botez ar fi venit gata abțiguit și cu chef de scandal. Ăi bătrâni, în urma lui, ar fi încercat să-l mai tempereze dar fără succes. Probabil s-ar fi luat la bătaie mai spre dimineață cu Rădulescu zis și Mitralieră, bodigard la discoteca din oraș și cunoscut, la rândul lui, ca mare scandalagiu.

Târziu, după friptură și înainte de tort, s-ar fi dat anunțul că a fost furată mireasa. Lumea ar fi început deja glumele despre socrul mare, dar mai cu jumătate de gură așa, să nu se supere cuscrii.

Hei, și ce-ar mai fi curs dedicațiile una după alta...

Codrin Ștefănescu, patron de butic în Caracal, ar fi stat numa' pe lângă lăutari, certându-i că nu cântă bine Trandafir de la Moldova. Rodica Dancilă și Liviu Pop, suplinitori la o școală din Corabia, ar fi fost sufletul petrecerii, dând activ și voios tonul la dansul pinguinului. În pauze, Pop ar mai fi explicat comesenilor, între două pahare date pe gât, ce părere are el despre manualele din România.

Cu ochi aspri și o lingură de lemn în mână, Carmen Dan ar fi supravegheat severă tăvile cu sarmale, făcute chiar de ea și numărate strict după numărul anuntat de invitați. Nu care cumva să se apropie Daea de ele, că-l știe de mâncău fără bun simț. Ăsta chiar n-are limite și sărmăluțele sunt cu carne de oaie.

Hei, și ce-ar mai fi curs sârbele una după alta! Și horele moldovenești și geamparalele și câte o manea mică, dă-o dracu', că n-o fi foc... Așa, mai pentru inima albastră a Olguței Vasilescu, răpită de-o melancolie etilică cu accente poetice.

Darul s-ar fi făcut cu strigare. Ca să fie ginerică sigur că nu pleacă Vâlcov fără să pună ceva în plic. Îl știe în stare! La nunta unui cumnat ar fi șters-o, cică din greseală, cu plicurile vecinilor de la masă în buzunar. Nici acu' nu recunoaște...

Într-un sfârșit, spre dimineață, după ce s-ar fi terminat toată băutura, nuntașii s-ar fi cărat unul câte unul, obosiți și chercheliți, către case.

Liniștea de deasupra Teleormanului ar mai fi fost tulburată doar de câte un chiot al vreunui petrecăreț întârziat, cu chef încă neostoit de distracție.

Vântul ar adia lin peste grâul dat în pârg. Răcoarea dimineții de august s-ar așterne peste toți, cuprinzându-i cu blândețe la sân.

E luni deja.

Se-aud căruțele cum pleacă la câmp.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Felicitari!!
  • Like 0
 • Felicitari Dle Bartic. De mult nu am mai ras cu asa pofta. Intr-o lume bazata pe valoarea individuala acesta ar fi fost local si rolul protagonistilor. Pana vom readuce normalitatea in tara vom continua sa-i ironizam, poate se vor trezi si cei care ii sustin.
  • Like 1
 • Nu este totul pierdut!
  Uneori mai apar şi articole bune în "Republica".
  • Like 0
 • Și eu care erat tentat să mai cer un rand de sarmale... (Ați fi comentat voi , cârcotașilor!)
  • Like 0
 • Excelent! Am inceput saptamana zambind la umorul fin al autorului, care a surprins uimitor "viata la tara" a protagonostilor, ramasi, mental, la acel nivel, dar cu pretentii si aroganta pe care le stim ( din pacate/nefericire) atat de bine. Sunt convinsa, ca si autorul, ca schimband doar decorul, evenimentul respectiv s-a desfasurat dupa tipicul descris mai sus, inclusiv sarmalele. Si cu aceiasi invitati, cu aceleasi metehne care ne scufunda zi de zi in lumea lor de mediocritate si mitocanie ridicate la nivel national. Acum nu mai zambesc...
  • Like 4
 • Admirabil! Ideea realitatii alternative vad ca a declansat un fior liric in cititori, tentati sa contribuie si ei la saga ... Numai sa nu ramanem blocati in fictiunea vindecatoare ...
  • Like 0
 • Când s-a strigat darul, socrul mare a promis că nu ia înapoi "decât jumate" din bani. Iar "la căruță" n-a dat nimic. De la Vaslui, Buzatu a plecat cu sticla de cognac de pe masă. Chelnerii i-au imputat-o mirelui la preț de bar. Tudose n-a mai venit, că la Brăila pesta face ravagii, iar nașul mare n-a pregătit soluția aia la timp, așa că n-a avut cu ce să-și dezinfecteze roțile de la bemveu. Irina e bosumflată. După ce că tataia a dat o groază de bani pe nuntă, a uitat să-și ia pastila aia albastră, juniorul tocmai ce s-a "măritat", și ea ce face? Rămâne așa? Iordache e supărat, că darul l-a costat exact cât taxa la "Ecologică", la drept, și acu' el ce face, nu mai intră în licență? Și a mai plecat și cu mâna goală, nu ca Buzatu, care s-a scos, mama lui de bandit.
  • Like 3
 • Cum merg ei asa, in rinduri si rindulete, cite doi, cite trei, cite cinci, ma gindesc ca s-au grupat in categorii, in functie de sumele pe care le-au furat de la buget si bineinteles in functie de ce stiu unii despre despre altii si nu vor sa afle procurorii. Le merge bine si se tin lipiti ca sa vada toti ca ei nu se toarna unii pe altii , sunt strins uniti in idealurile lor socialiste . Belsugul democrat-socialist e in batatura lor, e total . O mina de oameni au transformat tara asta intr-un fel de sat, intr-un timp incredibil de scurt in comparatie cu degradarea si umilinta pe care au adus-o societatii .
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult