Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

ÎPC Vela și Ciolacu, oul lui Cîmpeanu și Îngereasa

Cristian Tudor Popescu-

●Doamna doctor de la Maglavit, zisă și Îngereasa, aplică poporului român un tratament foarte bun, cu care îl curăță de maglavite. Cei care cred în rețeta dumnezeiască a Îngeresei și în predica ei despre oxigenul care îi omoară pe cei aflați în insuficiență respiratorie, drept care trebuie înlocuit cu mersul pe jos, nu se duc la spital decât când încep să horcăie. Iar acolo, refuză masca de oxigen și mor în 15 minute.

Trăim într-o țară liberă, prin urmare e dreptul inalienabil al lor, al maglavitelor, să și decedeze la liber.

●Biv vel aga Vela, fostul ministru de Interne, a fost surprins tologit la o masă, pe-o terasă, cu 4 comeseni. Tuscinci respirau liber, n-aveau măști nici pe gușă. Întrebat ce-a fost asta, ÎnaltPreaCucernicul Vela, omul lui Dumnezeu, a zis că avea cerul deasupra. În imaginile Digi 24 se vede limpede că tavanul stabilamentului era cât se poate de tras peste. 

De ce s-a dus ÎPC Vela, cu inșii respectivi, la cârciumă, când infectările și morții urcă în salt? E senator, nu putea să-i cheme la biroul pe care i-l plătim la Senat? Și de ce, când e prins în flagrant delict de zădărnicire a combaterii bolilor, încearcă să ne prostească în față?

E simplu – pentru că marele bărbat politic nutrește un dispreț curat și profund pentru populime.

●Institutul Revoluției, adică strânsura de escroci, impostori și criminali avându-l în frunte pe Ion Iliescu, judecat pentru omor în masă în decembrie `89, nu poate fi desființat pentru că nu vor fârtații lor din Curtea Constituțională. Frăția Organelor merge strună.

●Într-un clasament al prostiei omenești de-a lungul timpului, Oul lui Columb și tăierea Nodului Gordian ocupă locuri fruntașe. Pentru că a strivi fundul oului ca să stea vertical pe masă și a tăia nodul, în loc să-l dezlegi, înseamnă să rezolvi problema arzând foaia pe care era scrisă. Prin urmare, intră în top și „poluția” ministrului Educației, de a prelungi vacanța de primăvară cu 3 săptămâni. Adică, dacă școala online nu era bună, soluția e să anulezi școala de tot. Deficitul educațional deja înfiorător de mare acumulat într-un an îl reduci, carevasăzică, suprimând școala 3 săptămâni, în condițiile în care nu se declară carantină totală.

Ucazul a fost anunțat fără niciun fel de consultare cu asociațiile de părinți și de elevi. Acum, confruntat cu reacțiile masive de respingere, Cîmpeanu o cotește jalnic, pretinzând că „a creat o dezbatere”. Reușește astfel să-l concureze cu succes pe ministrul Sănătății în proba „schimonoseli de imagine”.

●Alt preacucernic înalt, dl Ciolacu, trâmbițează că el va răzbate la biserică de Paște, chiar cu prețul amenzii. I-aș propune, ca variantă pentru noaptea de Înviere, să se ducă, însoțit de un preot, într-o secție ATI covid.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Eu nu pot să îmi imaginez felul de judecată a 'maglavitilor" decât acceptând că sunt unii oameni mai naivi , mai creduli , obișnuiți să nu obosească singurul neuron din craniul lor deja golit de conținut , problema este că unii dintre acești oameni au și opinii dorindu-se băgați în seamă cu orice preț , depășind limita naivității și fiind foarte agresvi verbal . Acum să vă povestesc despre bunica mea care a murit demult , care a avut numai patru clase și care lua de bună ceea ce auzea de la un om intelectual ( aici sunt toți cei care au terminat o facultate pe bune) și nu punea la îndoială ceea ce ziceau ei , totdeauna zicea "cine sunt eu să mă îndoiesc de judecata lui"(adică judecata celui școlit) , acum dacă trăia o credea pe cuvânt pe această doamnă doctor . Și astăzi mai trăiesc asemenea oameni ca și cum a fost bunica mea cu bun simț și sunt complect derutați că după o asemenea enormitate ce poate debita în capul acestui doctor nu a fost deloc sancționată sau să îi fie retras dreptul de a practica medicina. Știți ce gândesc acești oameni care nu pun la îndoială spusele și acțiunile autorității ori care ar fi ea , precis este ceva adevăr dacă nu i-au făcut nimic. Acești oameni care sunt naivi , sunt buni , care au trudit o viață întreagă fără să scrâșnească , care chiar dacă nu au multă școală ( din vina lor mai mult sau mai puțin ) , totuși au și ei o valoare , iar acum sunt în pericol , fiindcă colegiul medicilor nu a luat absolut nici o măsură de îndepărtare din breasla medicală a acestei doamne și nu au cerut deschiderea unui dosar penal pentru zădărnicirea bolii.
  • Like 1
  • @ Gyorgy Adorjan Szabo
   În primul rând nu e vorba despre ”zădărnicirea bolii” cum spuneți, fiindcă asta ar fi ceva bun; e vorba de zădărnicirea COMBATERII bolii, adică unii încearcă să combată boala, iar alții zădărnicesc acest efort. Asta în ceea ce privește exprimarea. Nu puteți să vorbiți cu aroganță despre oameni cu un singur neuron, doar fiindcă nu au aceleași concepții ca Dvs, dar în același timp Dvs (care bănuiesc că vă considerați ca având ceva mai mulți neuroni) să vorbiți de ”zădărnicirea bolilor”. E ciudat ce amestec emoțional și conceptual aveți Dvs. înșivă: pe de-o parte aveți o atitudine corectă, respectuoasă, față de oamenii simpli, care deși nu au multă carte, au în schimb mult bun simț și respect și ascultare față de oamenii mai cu carte. Pe de altă parte, chiar de la începutul articolului îi considerați cu un singur neuron în craniul golit de conținut. Pe bunica Dvs. ați iubit-o și respectat-o, pe bună dreptate. Bănuiesc că nu ați putea să o încadrați în categoria de mai sus, așa hulită de Dvs. E așa de greu, prin urmare, să respectați și alte bunici și în general, alte persoane, cu care nu sunteți înrudit? Și pentru ce atâta aversiune față de doctorița Groșan? Ce a făcut ea rău, în afară de faptul că l-a supărat rău pe CTP și grupul mai larg din care el face parte? A tratat niște bolnavi și avut succes, asta cred că nu poate contesta nimeni. Ce i se poate reproșa în fond? Că are o personalitate și o coafură excentrică? Pe bune? CTP e mai conformist de felul său? Că a vorbit exaltat de meseria și rețeta ei, arătând totuși că nu conține nimic ieșit din comun? A sfătuit ea pe cineva de rău și acela a avut de suferit? A! A mai zis niște chestii ”colorate” despre covid și felul cum e abordat oficial de către alții. Dar cu ce a împiedicat pe cineva să facă ce vrea, indiferent că e pacient sau autoritate medicală? A deranjat orgolii, atât. Fiindcă oamenii simpli au totodată tendința să ”se agațe” de cineva perceput ca providențial. Nu e nimic ieșit din comun în asta. Oamenii caută perfecțiunea și absolutul, filozofic vorbind și investesc sufletește în oamenii considerați providențiali. Eu în asta văd frumusețea omenească, nu imbecilitatea lor, așa cum considerați Dvs, în acord cu CTP. Aveți exemplul în cazul Dvs: pe cine ați iubit și apreciat (bunica Dvs.) ați putut-o percepe ca pe un ”om frumos”, vorba lui Dan Puric. Pe cine nu îi iubiți și nu îi respectați, îi considerați imbecili și atât. Asta ar trebui să ne dea tuturor de gândit. Că în cazul României e mai multă nevoie de afecțiune omenească și toleranță decât de rațiune rece și impersonală. Adică să combatem mai degrabă răutatea și încrâncenarea decât așa zisa prostie.
   • Like 0
  • @ Dan Cojocaru
   Foarte corect ce spuneti. Cred ca agresivitatea si fudulia se manifesta in toate grupurile de opinie.
   Ceea ce personal ma deranjeaza este lichelismul si oportunismul si sa ma scuzati cea mai mare naivitate ar fi sa tratam asta cu toleranta . De fapt cred ca aceasta toleranta a romanilor ne-a adus numai deservicii de-a lungul istoriei. Atat timp cat vom tolera prostia agresiva si lichelele , o sa traim un prezent perpetuu.
   Aici nu ma refer la oamenii simpli si onesti chiar daca gresiti in opiniile lor.
   • Like 1
  • @ Radu Bogdan
   De acord cu Dvs, ca principiu general valabil nu trebuie tolerate prostia agresivă și lichelismul. Dar trebuie totodată bine identificate acestea, fără a produce pagube colaterale. Lichelismul este identificabil mai repede sau măcar într-un final. Dar cu prostia agresivă e mai greu. Ce ne facem dacă țara e împărțită (ruptă) în 2 tabere ireconciliabile, în care fiecare îi consideră proști pe ceilalți fiindcă nu văd lucrurile la fel ca ei, chiar dacă au fiecare argumentele lor, iar cele 2 tabere sunt uneori aproape la fel de agresive în a-și expune sau chiar a-și impune opiniile, din credința că dețin adevărul absolut? Unde suntem siguri că găsim prostia agresivă și unde adevărul manifestat energic (deci în fond tot agresiv)? De aceea spun că agresivitatea trebuie lăsată la o parte și pus accent pe dialog constructiv, cu respectarea celuilalt cu care dialoghezi și cooperezi. Să luăm exemplul israelienilor, care sunt așa sus tocmai pentru că au fost uniți mereu, inclusiv când nu aveau o țară a lor și erau doar o etnie împrăștiată prin lume. Românii n-au trecut niciodată prin greutăți comparabile, dar se străduiesc să se sfâșie reciproc și să se distrugă în final. Cred că nu a mai văzut nimeni până la români o țară care fie împărțită în 2 tabere chiar și când e nevoie să fie uniți pentru negocieri la Bruxelles pentru interesul național. Toate țările au tabere la nivel intern, dar când e vorba de interesul național, acesta trebuie să primeze. Am dat acest exemplu, aparent fără mare legătură cu subiectul, pentru a sublinia în general importanța cooperării interne mai ales în vremuri grele, în detrimentul bătăliei fratricide, chiar sub pretextul - uneori fals - al combaterii unor aspecte reprobabile din societate.
   • Like 0
  • @ Dan Cojocaru
   Statornicia dvs arată răbdare(mulți s-au săturat să vorbească argumentat în van), arată smerenie(vă expuneți riscului de a fi criticat de indivizi mult sub condiția dvs intelectuală), arată tenacitate, rezistență și dorință de adevăr. Și este însoțită de rațiune, mult bun simț și, intuiesc, credință.
   Felicitări !
   Chiar CTP, ar avea multe de învățat de la dvs.
   În schimb, de la adunătura de lingăi, nimic.
   • Like 0
  • @ Augustin Giurgiulescu
   Vă mulțumesc pentru gura de oxigen oferită. Înțelegeți perfect cât contează.
   • Like 0
  • @ Dan Cojocaru
   Nu am avut timp până acum să vă răspund și vă mulțumesc fiindcă mi-ați atras atenția asupra expresiei total greșite pe care am folosit-o vă mărturisesc că nu știam exact cuvintele și nici nu am băgat de seamă greșeala, și într-adevăr se înțelege exact opusul. Acum după atâtea zile de la articol sau tot petrecut lucruri și eu doar am atras atenția asupra acestui fapt că sunt foarte mulți oameni simpli , da cu un singur neuron , dar nu trebuie să îi luăm în derâdere și să îi facem maglaviți pe aceea cu bun simț deoarece felul lor de-a fi este foarte simplu , scopul fiind uneori neînțeles acestor oameni. Și da bunica mea nu era inteligență deloc , avea patru clase și acelea terminați in mai mulți ani , dar a avut enorm de mult bun simț și a dat multă iubire celor din jur absolut din instinct sau ceea ce a văzut acasă în copilărie în cătunul din munții Bihorului departe de orice urmă de civilizație și da ea ar fi crezut că covidul e o simplă răceală , că de la oxigenul in cantitate mare primit în secțiile ati faci tromboză, sau așa ceva apoi că masca nu ajută fiindcă a spus o "doctoriță" , toate stimate domn sunt doar jumătăți de adevăr , după cum bine știți oxigenul ajută , masca ajută iar covidul doar la unii este o simplă răceală,. Aceste vorbe trebuiau sancționate imediat de colegiul medicilor , fiindcă doamna doctor a creat confuzie în mintea acestor bieți oameni în marea lor majoritate foarte buni și cinstiți . Și am dorit să fac o diferențiere între acești oameni gândind cu o minte critică , nu cu dispreț , pe acei care sunt extremi de vocali și după cum ați văzut și ziua trecută extrem de violenți , bine înțeles că am criticat și pe domnul Popescu în articolul de azi fiindcă a băgat în aceeași oală o generație întreagă. A și despre neutronii mei vă las să decideți d-voastră , vorbesc trei limbi străine cursiv , in afară de cea maternă , chiar dacă mai mă încurc in termeni , precizez că măcar una din aceste limbi am învățat-o la școală.
   • Like 0
  • @ Gyorgy Adorjan Szabo
   Scuze "neuroni"
   • Like 0
 • Gecaba Gecaba check icon
  In luna octombrie 2020,inainte de alegerile din decembrie, guvernul vine cu modificari legislative, astfel ca salariații pot rămâne acasa cu copiii care învață online și primesc pana la 2400 lei lunar. Suntem în luna martie 2021, guvernul partidului care a câștigat alegerile nu poate retrage legea populista, dar găsește o șmecherie, în loc de învățământ online, da vacanta de o luna si scăpa de platile de câte 2400 lunar salariaților care stau acasă cu copiii care învață online,sperand ca din luna mai să poată trimite copiii la școală și sa nu mai plătească nimic. Acum se intelege și dragostea ministrului ptr învățământul fizic si desconsideratia celui online. Mai mult, rata de infectare Covid creste exact la 3 săptămâni după ce se deschid școlile in format fizic. Este un guvern cinic, care și-a infectat propriul popor ptr o economie în buget, plăti pe care, culmea, tot el le-a propus populist înainte de alegerile de anul trecut din decembrie. Este un guvern care ucide educația, care închide porțile învățământului, care refuza dreptul la educație, ca să nu dea banii pe care, încă o data, el a propus sa ii dea. Acum se explica de ce premierul îl susține pe Campeanu, căci ii salvează bugetul, iar Iohannis își baga picioarele în ea de Romania educata.
  • Like 1
 • Domnule Popescu, i-ati trimis pe amândoi acolo de unde nu mai iese nimeni?! Macar de la biserica se întorc ... destui, ca sa nu zic majoritatea! Glumesc, desigur. Dar oricum, felicitări! Aveti si haz si necaz si haz de necaz!
  • Like 0
 • E imposibil ca masculul Alfa al haitei de la A3 sa nu fi constatat ca femeia e cam dusa cu pluta, dar de dragul audientei a decis sa o promoveze la ora de varf. Si a reusit.
  • Like 3
 • Stimate dl. CTP, în ceea ce privește școala, îl înțeleg pe dl. ministru: deoarece școala online este un fiasco, dorește să lungească puțin vacanța poate între timp se mai potolește pandemia. Ceea ce nu înțeleg este reacția părinților și a elevilor (a reprezentanților lor mai precis) . Spre uluirea mea absolută aceștia par mult mai preocupați să nu-și strice vacanța decât să recupereze măcar parțial materia pierdută în pandemie. Dragii noștri elevi și părinți, păi în Germania, de exemplu, vacanța de vară durează cam o lună și jumătate! După cum vă comportați, voi doriți maximum o lună de școală și restul vacanță.
  • Like 2
  • @ Stroe Adriana
   Gecaba Gecaba check icon
   Rata îmbolnăvirilor a crescut la 3 săptămâni după ce peste 2 milioane de elevi au început școala in format fizic, hotărâtă tot de acest Câmpeanu. Și sunteți într-o eroare mare. Vacanta din Germania de care vorbiți este diferita de la un land la altul, dar suma zilelor de vacanta pe tot anul este mai mare decât în România iar vacantele alternează mult mai des cu zilele de școală tocmai pentru o alternanță studiu-odihna, lucru care nu se face în Romania. În afara de vacanta de vara, celelalte vacante nu sunt mai mari de 2 săptămâni,la noi acum va fi o vacanta de primăvară de o luna. În ceea ce privește interesul părinților ptr a pleca în concediu, el este comun cu al copiilor, zilele de concediu odată programate în anul anterior, nu se mai pot modifica în anumite companii decât cu acordul părților, acolo unde se poate. Uitati ca programările de concediu sunt acoperite de legislație, așadar prelungirea scolii înseamnă să nu poți sa efectuezi concediul, sa îți duci copilul la mare, de exemplu, sa îți pierzi acele zile de concediu și copilul vacanta la mare. Cat despre afirmația ca nu se face scoala online, generalizați fără sa știți situația în toate școlile,caci sunt scoli unde se face scoala la greu și online,caci acolo unde se vrea, se învață,iar scoala unde învață copilul meu este un exemplu în acest sens. O pauza de o luna în timpul scolii este total contraproductiva și demoralizanta, căci ii va tine pe elevi închiși în casa din cauza condițiile de circulație care se vor impune. Asadar, binele elevilor nu exista, ci doar interesul guvernului de a face o economie la banii pe care ar trebui sa ii plătească celor ce stau acasă cu copii când se desfășoară scoala online. Este, pe scurt, o economie în buget și o noua talpa pe grumazul invatamantului.
   • Like 1
  • @ Gecaba
   Eu cred ca invatamantul nu trebuie sa fie condus de parinti si elevi, ci de MINISTER. La fel, salariile nu trebuiesc stabilite de sindicate ci de ORGANELE COMPETENTE. Amenzile (sanctiunile) nu trebuie stabilite de de cei care incalca legile (voit sau nevoit) ci de CEI INDREPTATITI sa le stabileasca si alte, alte..... pareri ale MULTIMII. Cred ca alesii nostri si numitii de ei in conducerea tarii, sunt un pic mai priceputi decat MILIOANELE de PARERISTI,.fie ei chiar si ziaristi.
   • Like 2
  • @ Stefan Grozav
   Gecaba Gecaba check icon
   Am cunoscut miniștri care nu știau ce minister conduc, ca să vă răspund pe scurt, poate asa nu mai aveți atâta încredere în, ca să va reproduc "organele competente". În educație, corpul profesoral are competenta educationala și autonomia de care "organele dvoastra competente" nu se împiedică. Aici discutam de o luna de pauza în educație, cu amenințarea închiderii în casa a elevilor, fără sa facă absolut nimic. Exact în perioada cât vor sta blocați în casa, aveau nevoie sa lucreze, sa studieze. Îmi este greu sa pricep cum de d-voastră, adulții, nu intelegeti prin ce vor trece elevii timp de o luna in aceste condiții.
   • Like 1
  • @ Stroe Adriana
   Mihai check icon
   Materia pierdută importantă se poate recupera. Restul oricum e mai mult umplutură, lucruri nefolositoare în viață care se uită rapid. În afară de cei are au un examen de dat nici vorbă să fie probleme. Și nici acolo cine știe ce că se poate rezolva din subiectele date. Vai, vai se pierde materie care cu unele excepții se găsește pe internet pentru cine e interesat și când are nevoie. Trebuie o reformă profundă în învățământ.
   • Like 1
 • Nume check icon
  Nu sunt jurist, dar declaratia publica a d-lui Ciolace nu inseamna cumva instigare public la nerespectarea regulilor de combatere covid, cea cu zadarnicia, indiferent daca plateste sau nu amenda?
  • Like 2
  • @ Nume
   Nu sunteti jurist, din acest motiv banuiti ca Ciolacu, in legatura cu declaratia in cauza, ar putea fi un instigator. Instigatorul este cel care, cu intentie, il determina pe altul (o terta persoana) sa savarseasca o faradelege. Asadar, instigatorul nu este cel care savarseste faradelegea in mod nemijlocit, adica nu o savarseste el personal, ci il determina pe altul sa savarseasca faradelegea (astfel, instigatorul savarsind faradeleagea in cauza prin mijlocire, prin intermediul tertului). In cauza, pt ca Ciolacu sa fie instigator, ar fi trebuit sa urmaresca in mod direct sa-i convinga pe altii sa incalce legea (de pilda sa nu respecte madurile anticovid), ci nu el personal s-o incalce. In felul asta, Ciolacu ar fi devenit participant la incalcarea legii nu ca autor nemijlocit si direct al incalcarii masurilor anticovid, ci ca instigator al altuia sa incalce aceste masuri. Or, in cauza, declaratia lui Ciolacu priveste exprimarea intentiei sale de a incalca aceste masuri, in mod personal, imprejurare care il transforma intr-un potential autor direct, personal, al faradelegii, ci nu in instigator. Asta este explicatia tehnico-juridica a unei astfel de abordari cu privire la calificarea unei fapte ca instigare.
   • Like 0
  • @ Paco Raceanu
   In comentariul anterior, asa cum am precizat, am explicat tehnica incadrarii juridice a faptei de instigare. O astfel de tehnica nu vizeaza efectul de influentare a tertilor prin propriul comportament infractional (sau de savarsire a unor faradelegi lato sensu), dar acest lucru nu se confunda cu fapta de instigare, la care faceti referire.
   • Like 0
  • @ Paco Raceanu
   Nume check icon
   Multumesc pentru explicatie.
   • Like 0
 • Gecaba Gecaba check icon
  Pandemia i-a alienat pe mulți, problema mea este ca unii vor sa o dea mai departe. În lumea normala, indignarea CTP-ista este fireasca și ii merge pana bine pe hârtie, căci premierul ar trebui sa le tragă celor doi o flegma-n cap și-un șut în cur. Dar înțeleg ca guvernul asta e din alta poveste decat a noastră, de la whiskey-ul și berea rapsodului șef fără masca de ziua lui la dusca fără restricții, adica doar o chestie de gust de drojdie și de flegma-n ochii populimii(sic!), iar Bula de la învățământ, după ce a refuzat cursurile mixte și i-a băgat pe toți în clasa fizic, de a crescut în 3 săptămâni rata de îmbolnăvirii, spune ca nu se mai poate nici măcar online, caci e invidios ca și gâsca e mai deșteaptă decât el și nu vrea sa fie singurul dobitoc din tara. Cat despre Maglavit, cum sa dai în excroci, când trăiești paralel cu ministerul pe care ar trebui sa îl conduci și habar nu ai ca ești șef la sanatate, ci te crezi teamleader la public relations? Cat despre revoluționarii lui Iliescu și banii drenati în buzunarele lor, îmi dau seama cât de dobitoci suntem văzuți de nesimțiții de la CCR, când ni se spune ca un căcat de instituție nu poate fi închisa asa cum a fost deschisa,adica cu un sictir. Sictirul ne e adresat însă nouă. Ma simt așadar foarte paralel cu băieții ăștia de au pus mana pe Guvern, pe CCR, în general pe instituțiile care trăiesc și din banii mei și ai tai, ai noștri, căci nu ne întâlnim niciodată în aspiratii cu ei și orice ai face, sunt ăștia ai naibii la fel de rezistenți ca o buruiana pe care degeaba dai cu ierbicid total, trăiește ca nesimțita pe spinarea ta.
  • Like 4
 • Cum poate sustine un asa zis doctor ca oxigenarea duce la decesul pacientului? Eu nu sunt doctor, dar am invatat la scoala ca oxigenul este unul dintre factorii favorizanti aparitiei si sustinerii vietii (pentru majoritatea vietuitoarelor, se exclud bateriile anaerobe, care nu au nevoie de oxigen). Fara oxigen ca si fara apa (care, apropos, contine si ea oxigen, pentru cine cunoaste, tot de la saraca scoala primara, formula apei.... ) nu poate exista viata - eu asa am invatat. E drept, era scoala de pe vremea comunistilor.... o fi fost vreo minciuna comunista asta, pe care o demoleaza acum doaman asa zisa doctoreasa???
  Singurul mod in care oxigenul ar putea duce la moarte, zic eu ca prostul educat in comunism, este atunci cand este gresit manipulat si iese cate un incendiu, ca de foc te parlesti si poti sa o mierlesti. In rest....
  • Like 2
  • @ andreea dragusin
   Mr.Oh check icon
   De ce se consuma antioxidanti?
   Care este compozitia aerului? Cate % reprezinta oxigenul?

   Abuzul de orice natura e distructiv. Chiar si cel de oxigen.
   Ati invatat la scoala doar pe jumatate.... ca si unii doctori, virologi, etc.
   Viata e complexa. Fugi de dracul si dai de tasu.
   Fugi de Covid si mori din cauza doctorilor. ...

   Sau din prostia ta... viata e ca o cutie cu bomboane de ciocolata.... nu stii ce vei descoperi...
   • Like 0
  • @ Mr.Oh
   Eu zic sa respiri mai rar sa nu faci supradoza de oxigen. Ca oricum consumi oxigen aiurea . Sa tragi aer o data la 2 minute ca face bine. Clar ca ii daunator in exces , dar daca plamanii tai sunt varza si nu face absorbtie normal , de unde naibii mai functionezi ? E ca si cum ii spui un diabetic sa nu ia insulina ca strica . Si unii nu au doi neuroni sa aiba o gandire logica.
   • Like 3
  • @ andreea dragusin
   pt.A.Dragusin. Nedumerirea ta legata de oxigen. O veche zicala romaneasca (si nu numai) spune. ,,ce-i prea mult nu-i sanatos", latinii ziceau ceva asemanator ,,non multum sed multa"
   • Like 0
  • @ Mr.Oh
   Ptr corecta dvs. informare, Mr.Ohhhh, 21 la suta...70 Ayot si restul alte gaze.Tot ptr corecta informare asta ne face pe toti sa respiram normal si sa facem umbra Pamintului degeaba...
   • Like 1
  • @ Stefan Grozav
   Delia MC Delia MC check icon
   Păi chiar puțin se dă la covid, 2-4 l/minut. Schemele sunt demult stabilite, verificate
   Doamna își făcea efectiv publicitate (necinstită, falsă în cele mai multe afirmații, despre care aș zice că au ieșit pe gura unui profan nu a unui medic, eu aș suspecta-o și de neștiință) iar asta înseamnă de multe ori să dai la oase concurenței. Și ea asta a făcut. Numai că nu era concurența. Erau medicii care tratează cazurile grave.
   Păi să ne gândim cum ar fi fost să fi procedat oficial și să supună aprobării schema dumneaei. Dacă ar fi fost aprobată. Rămânea și fără pacienți și fără glorie, nu mai știa nimeni a cui e schema, nu scrie pe ea și nu i se spune pacientului, știți, ați primit schema Groșan. Așa...
   • Like 0
  • @ Mr.Oh
   Delia MC Delia MC check icon
   Antioxidanții n-au nici o treabă cu oxigenul ci cu procesele oxidative în exces care duc la îmbătrânire prematură și care NU depind de oxigen ori de proporția acestuia. Nu suntem anaerobi, funcționăm cu oxigen. În lipsa lui celulele mor, corpul trăiește vreo 5 minute după care moare.
   Cât despre abuzul de oxigen am pus deja o clarificare.
   • Like 0
  • @ Silviu Pop Sese
   Dacă doctorița sau Mr Oh greșesc sau nu, în privința excesului de oxigen ca fiind dăunător, este de discutat. Poate că greșesc, poate că nu. Eu nu afirm însă că bolnavilor li s-a dat oxigen în exces. Nu am de unde să știu cât li s-a dat în fiecare spital. Cred și sper că nu s-a exagerat. De fapt tot ce o să scriu nu are legătură cu situația medicală, ci doar cu exprimarea și sensul cuvintelor.
   Dar mie îmi place tare mult exprimarea ta "...dacă plămânii tăi sunt varză și nu FACE absorbție normal...".
   Îmi place și excesul de i de la "NAIBII"(că tot e vorba de exces). Sună de parcă ar fi un jucător de fotbal nigerian.

   Iar dacă plămânii nu funcționează corect, e clar că au nevoie de MAI MULT oxigen din exterior, pentru a avea în sânge oxigenul necesar. Dar acest MAI MULT este atât cât le trebuie în situația dată, nu înseamnă exces.
   Excesul înseamnă mai mult decât trebuie și poate fi dăunător, în anumite situații, MAI MULTUL decât în condiții normale, dacă este atât cât trebuie în situația dată, în schimb, nu este dăunător.
   Mai spui "E ca și cum îi spui unui diabetic să nu ia insulină că strica."
   Comparația corectă nu este așa.
   Comparația corectă, în ce privește EXCESUL de oxigen, este <<e ca și cum i-ai spune unui diabetic să nu ia insulină în EXCES că strică.>> Și o să te surprindă, dar chiar este adevărat.
   Un exces de insulină poate ucide un diabetic, dacă nu are zahăr, miere sau miez de pâine albă la îndemână, deoarece excesul de insulină sărăcește extrem sângele de glucoză, cu apariția convulsiilor.
   Sfatul meu este să nu râzi de ăia care nu au doi neuroni...Sunt de compătimit nu de râs.


   • Like 0
 • Dv.nu puteati spune decat populime,eu (po)pulime,iar,lui Ciolacu i-as cere daca ii asa credincios sa spuna in cate duminici si sarbatori legale a fost la biserica,unde probabil are si un scaun platit.
  • Like 2
  • @ Nicolaie Apolzan
   Din ce spune Ciolacu , merge regulat. Pai el isi permite ca sa plateasca amenzile ca are de unde. Aviz pentru amatori , ca legile is pentru saraci si fraieri.
   • Like 0
 • Excelente !!! Dureros e ca remarcile CTP sunt prilejuite de mizeriile zilnice din politica ce se-nsira la nesfarsit, spre disperarea noastra, a tuturor.....As fi preferat sa fi fost scrieri SF, la care CTP are talent deosebit...
  • Like 5

Îți recomandăm

Scoala de asistenti

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează la detaliu saloane de spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor supraveghetori dacă manevrele sunt efectuate corect. Dar- dincolo de teorie și practică- cei care trec pe aici își însușesc una dintre cele mai importante comportamente ale unui cadru medical: cum să arate empatie față de bolnavii pe care îi tratează.

Citește mai mult