Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Italia, politica și amorul în vremea rețelelor sociale sau cum poți să cazi (dar și să te ridici?) când ești Salvini și iubita îți dă papucii pe Instagram

Salvini Instagram

Foto: Instagram

Lung prilej de vorbe și de ipoteze. Un nebun aruncă o piatră în apă și o sută de înțelepți nu reușesc să o scoată. Ce-am avut și ce-am pierdut. Toate se potrivesc, dar nici una nu reda complet ideea.

Elisa Isoardi, vedetă TV legată sentimental de circa patru ani de actualul deus ex machina al politicii italiene, ministrul de Interne Matteo Salvini, postează luni pe instagram un mesaj de adio cu o poză în care îl dezvăluie pe “il duro” Salvini într-o ipostază de total abandon post coitum: “Nu mi-e dor de ceea ce ne-am dat, ci de ceea ce am fi putut să ne dăm în continuare. Gio Evan. Cu imens respect pentru dragostea adevarată ce-a fost între noi. Mulțumesc, Matteo”.

Avea, apoi, în scurt timp, să se deslușească misterul acelui “Gio Evan”, nu era vreun fost sau actual sau viitor amorez, ci un poet care își publică și el opera pe instagram. Însă misterul publicării acelei fotografii “furate” într-un moment extrem de intim promite să nu fie elucidat prea curând. Asta, admițând că protagoniștii vor oferi date și indicii ca asta să se poată întâmpla.

Răspunsul lui Salvini a venit pe facebook, la distanță de o zi, direct din tranșeele ministeriale. “O zi de lucru foarte plină în Africa pe tema emigrației și a securității, dar telefonul sună din Italia din alte motive… Educația, caracterul și respectul m-au făcut întotdeauna să nu îmi ofer pe tavă în public viața privată și n-o să încep să o fac acum, pe italieni nu-i interesează asta. Am iubit, am iertat, cu siguranță am și greșit dar am crezut pana la capăt. Păcat, cineva avea alte priorități. O viața bună. Vă iubesc, prieteni.”

Postul ar putea deveni subiect de studiu în comunicarea politică, însumat la tot ce postează Salvini pe rețelele sociale. Zeci de posturi zilnic. De data asta însă, inițiativa nu i-a aparținut, el doar se apără într-o situație pe care pare să n-o fi anticipat-o.

Caderea unui tabu

Întâmplarea a născut, în ordine: râs cu lacrimi, multe posturi, meme-uri și hashtaguri tragi-comice, analize, așteptare. Ea merită o explicație, în cuvinte –inevitabil – mult mai banale, dacă le oglindim în umorul spontan al italienilor, dat fiind a căpătat deja valențe politice, sociologice, filosofice, existențiale, de știință a comunicării și de instrument de detensionare socială. Am numărat câteva, ar putea fi chiar mai multe.

Avem, așadar, în povestea unui ministru și a iubitei lui vedetă tv a postului public național care se despart cu un post și o poză extrem de intimă:

*relația politică-mass media: Elisa Isoardi – vedetă aflată încă în căutarea confirmării populare, îi lua interviuri lui Salvini pe Rai 1 în calitate de realizator tv&iubită oficială. Ea a obținut, în vară, în plin avânt al guvernului galben-verde italian în care Salvini ocupa fotoliul de ministru de Interne și vicepremier, unul dintre cele mai râvnite programe TV. A preluat ștafeta unui istoric program cotidian de gastronomie al Rai 1, “La prova del cuoco”, de la una dintre cele mai populare vedete, Antonella Clerici, imagine a programului încă de la lansare, cu mai bine de un deceniu în urma, în condițiile în care în timp devenise clar că Isoardi țintește un loc foarte sus pe care deținătoarea “de drept” nu vrea să îl cedeze. Însă, fără prea multe explicații și destul de rapid, de data asta l-a cedat, rămânând în prezent orfana de un alt program de o anvergură comparabilă. Deloc de mirare, programul a înregistrat o semnificativă scădere de audiența și rămân de așteptat evoluțiile.

* fenomenologia rețelelor sociale și impactul lor în politică: Întâi de toate, Gio Evan poetul de instagram s-a trezit peste noapte cu o enormă notorietate. În continuare, rămâne de constatat dacă și/sau cum va reuși Matteo Salvini să capitalizeze politic “lovitura“, mai precis imaginea de “victima” pe care fotografia intima făcută publică i-a conferit-o. Se știe că în amor publicul ține cu cel slab. Sau “slab”. Mai rămâne de văzut și dacă ea va fi exploatată în echilibrul guvernamental tot mai fragil și în ecuația cu multe necunoscute a politicii italiene și europene, în care Salvini încearcă să devină lider al curentului neo-conservator. El are deja două divorțuri la activ, iar – în Italia nu e o contradicție - până acum a exploatat mediatic inclusiv relația cu o vedetă tv mișto , fostă participantă la Miss Italia. E de notorietate că marea majoritate a liderilor politici italieni, mai mult sau mai puțin susținători ai “familiei tradiționale”, au la activ divorțuri, unii mai mult de unul, și o viața amoroasă nu tocmai banală, iar efectele politice nu sunt mereu negative.

Un număr deloc neglijabil de alegători care se simt prizonieri în viața de familie îi percep ca modele de invidiat.

* raporturile de putere într-un cuplu, în speța unul “oficial”: Cine are telefonul în mana (mai demult era telecomanda) și camera pornită are puterea?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Prost. Scris.
  • Like 0
 • Și ce treabă avem noi cu afacerea asta ?
  • Like 1
 • Un articol remarcabil. Prin inutilitatea lui.
  E ca în revistele fără scris, numai că invers: ăsta e pentru cei care știu să citească. Păcat că, paradoxal, această calitate te exclude din target.
  Nu pot să nu subliniez cireașa din vârful acestui tort de clisă: "vedetă aflată încă în căutarea confirmării populare". Serios?
  • Like 2
 • check icon
  Ce nu înțeleg eu de ce trebuie băgate în seamă tot felul de narcisisme, voite sau nu a le unor „„vedete„ de carton? Pe cine mai interesează aventurile interesate ale unor vampe la modă cu diverși potentați? Chiar nu evoluăm?
  • Like 0
 • mike mike check icon
  Pe cand vedem si noi un selfie cu Merkel? Eventual la cratiță in bucătăria CDU amestecând in marea supa a politicii germane?
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult