Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Italia, politica și amorul în vremea rețelelor sociale sau cum poți să cazi (dar și să te ridici?) când ești Salvini și iubita îți dă papucii pe Instagram

Salvini Instagram

Foto: Instagram

Lung prilej de vorbe și de ipoteze. Un nebun aruncă o piatră în apă și o sută de înțelepți nu reușesc să o scoată. Ce-am avut și ce-am pierdut. Toate se potrivesc, dar nici una nu reda complet ideea.

Elisa Isoardi, vedetă TV legată sentimental de circa patru ani de actualul deus ex machina al politicii italiene, ministrul de Interne Matteo Salvini, postează luni pe instagram un mesaj de adio cu o poză în care îl dezvăluie pe “il duro” Salvini într-o ipostază de total abandon post coitum: “Nu mi-e dor de ceea ce ne-am dat, ci de ceea ce am fi putut să ne dăm în continuare. Gio Evan. Cu imens respect pentru dragostea adevarată ce-a fost între noi. Mulțumesc, Matteo”.

Avea, apoi, în scurt timp, să se deslușească misterul acelui “Gio Evan”, nu era vreun fost sau actual sau viitor amorez, ci un poet care își publică și el opera pe instagram. Însă misterul publicării acelei fotografii “furate” într-un moment extrem de intim promite să nu fie elucidat prea curând. Asta, admițând că protagoniștii vor oferi date și indicii ca asta să se poată întâmpla.

Răspunsul lui Salvini a venit pe facebook, la distanță de o zi, direct din tranșeele ministeriale. “O zi de lucru foarte plină în Africa pe tema emigrației și a securității, dar telefonul sună din Italia din alte motive… Educația, caracterul și respectul m-au făcut întotdeauna să nu îmi ofer pe tavă în public viața privată și n-o să încep să o fac acum, pe italieni nu-i interesează asta. Am iubit, am iertat, cu siguranță am și greșit dar am crezut pana la capăt. Păcat, cineva avea alte priorități. O viața bună. Vă iubesc, prieteni.”

Postul ar putea deveni subiect de studiu în comunicarea politică, însumat la tot ce postează Salvini pe rețelele sociale. Zeci de posturi zilnic. De data asta însă, inițiativa nu i-a aparținut, el doar se apără într-o situație pe care pare să n-o fi anticipat-o.

Caderea unui tabu

Întâmplarea a născut, în ordine: râs cu lacrimi, multe posturi, meme-uri și hashtaguri tragi-comice, analize, așteptare. Ea merită o explicație, în cuvinte –inevitabil – mult mai banale, dacă le oglindim în umorul spontan al italienilor, dat fiind a căpătat deja valențe politice, sociologice, filosofice, existențiale, de știință a comunicării și de instrument de detensionare socială. Am numărat câteva, ar putea fi chiar mai multe.

Avem, așadar, în povestea unui ministru și a iubitei lui vedetă tv a postului public național care se despart cu un post și o poză extrem de intimă:

*relația politică-mass media: Elisa Isoardi – vedetă aflată încă în căutarea confirmării populare, îi lua interviuri lui Salvini pe Rai 1 în calitate de realizator tv&iubită oficială. Ea a obținut, în vară, în plin avânt al guvernului galben-verde italian în care Salvini ocupa fotoliul de ministru de Interne și vicepremier, unul dintre cele mai râvnite programe TV. A preluat ștafeta unui istoric program cotidian de gastronomie al Rai 1, “La prova del cuoco”, de la una dintre cele mai populare vedete, Antonella Clerici, imagine a programului încă de la lansare, cu mai bine de un deceniu în urma, în condițiile în care în timp devenise clar că Isoardi țintește un loc foarte sus pe care deținătoarea “de drept” nu vrea să îl cedeze. Însă, fără prea multe explicații și destul de rapid, de data asta l-a cedat, rămânând în prezent orfana de un alt program de o anvergură comparabilă. Deloc de mirare, programul a înregistrat o semnificativă scădere de audiența și rămân de așteptat evoluțiile.

* fenomenologia rețelelor sociale și impactul lor în politică: Întâi de toate, Gio Evan poetul de instagram s-a trezit peste noapte cu o enormă notorietate. În continuare, rămâne de constatat dacă și/sau cum va reuși Matteo Salvini să capitalizeze politic “lovitura“, mai precis imaginea de “victima” pe care fotografia intima făcută publică i-a conferit-o. Se știe că în amor publicul ține cu cel slab. Sau “slab”. Mai rămâne de văzut și dacă ea va fi exploatată în echilibrul guvernamental tot mai fragil și în ecuația cu multe necunoscute a politicii italiene și europene, în care Salvini încearcă să devină lider al curentului neo-conservator. El are deja două divorțuri la activ, iar – în Italia nu e o contradicție - până acum a exploatat mediatic inclusiv relația cu o vedetă tv mișto , fostă participantă la Miss Italia. E de notorietate că marea majoritate a liderilor politici italieni, mai mult sau mai puțin susținători ai “familiei tradiționale”, au la activ divorțuri, unii mai mult de unul, și o viața amoroasă nu tocmai banală, iar efectele politice nu sunt mereu negative.

Un număr deloc neglijabil de alegători care se simt prizonieri în viața de familie îi percep ca modele de invidiat.

* raporturile de putere într-un cuplu, în speța unul “oficial”: Cine are telefonul în mana (mai demult era telecomanda) și camera pornită are puterea?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Prost. Scris.
  • Like 0
 • Mr.Oh check icon
  Un articol despre doi narcisisti!
  • Like 1
 • Și ce treabă avem noi cu afacerea asta ?
  • Like 1
 • Un articol remarcabil. Prin inutilitatea lui.
  E ca în revistele fără scris, numai că invers: ăsta e pentru cei care știu să citească. Păcat că, paradoxal, această calitate te exclude din target.
  Nu pot să nu subliniez cireașa din vârful acestui tort de clisă: "vedetă aflată încă în căutarea confirmării populare". Serios?
  • Like 2
 • check icon
  Ce nu înțeleg eu de ce trebuie băgate în seamă tot felul de narcisisme, voite sau nu a le unor „„vedete„ de carton? Pe cine mai interesează aventurile interesate ale unor vampe la modă cu diverși potentați? Chiar nu evoluăm?
  • Like 0
 • mike mike check icon
  Pe cand vedem si noi un selfie cu Merkel? Eventual la cratiță in bucătăria CDU amestecând in marea supa a politicii germane?
  • Like 0


Îți recomandăm

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult

Bright Sky - Oana Pellea

„Femeile aflate în situații abuzive au fost prinse într-o cușcă cu lei. Forțate să rămână în domiciliu alături de un partener agresiv, nu li s-a oferit posibilitatea de a pleca mai departe de în jurul blocurilor”, spune Simona Voicescu, directoarea executivă a Asociației Necuvinte, care oferă sprijin victimelor abuzurilor domestice.

Citește mai mult