Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Jobul viitorului, după antreprenorul miliardar James Dyson: Dacă tinerii vor cu adevărat să contribuie la progresul civilizației umane, ar trebui să se apuce serios de studiat ingineria

tineri - inventie

Foto: Dyson Limited/Cover Images/INSTA / INSTAR Images / Profimedia

Dacă tinerii vor cu adevărat să contribuie la progresul civilizației umane, ar trebui să se apuce serios de studiat ingineria, afirmă inventatorul și inginerul James Dyson, notează publicația Inc.com.

Din punctul său de vedere, există o discrepanță între dorința tinerilor de a schimba lumea și capacitatea lor reală de a face acest lucru. „Inginerii pot rezolva toate problemele de care se îngrijorează Generația Z”, a spus James Dyson.

Antreprenorul miliardar consideră că ingineria oferă soluții pentru problemele de mediu de care tinerii sunt îngrijorați, cum ar fi lipsa apei în unele zone ale lumii și reducerea resurselor de energie.

În cadrul unei întâlniri cu revista Inc. în New York City, Dyson s-a descris drept un „designer care a devenit inginer” și a povestit cum a lucrat ani de zile pentru a perfecționa prototipul primului aspirator fără sac.

El a fondat compania Dyson în 1991, a cărei activitate a fost extinsă în domeniul producției de ventilatoare fără palete, uscătoare de mâini și uscătoare de păr. Dyson a creat chiar și o mașină electrică, dar care nu fost lansată pe piață.

Prin dezvoltarea de motoare electrice din ce în ce mai mici și mai performante, Dyson reușește să creeze dispozitive care folosesc mai puțină energie și necesită mai puține materii prime. De exemplu, cel mai avansat aspirator al companiei utilizează doar o zecime din energia consumată de un aspirator tradițional, mai scrie Inc.com.

În vreme ce în urmă cu câteva decenii companiile căutau să angajeze ingineri mecanici, în prezent mare parte din muncă este bazată pe software, la mare căutare fiind inginerii specializați în domenii precum electronică, software, inteligență artificială și chiar chimie. Dyson estimează că acum sunt necesari de cinci ori mai mulți ingineri și oameni de știință decât acum 30 de ani.

Pentru ca să atragă mai mulți tineri către domeniul ingineriei, compania a lansat în 2017 propriul institut de învățământ superior, în Malmesbury, Anglia, iar studenții sunt plătiți pentru a lucra cu normă întreagă la Dyson, notează publicația menționată, consultată și de economedia.ro.

Antreprenorul este convins că tinerii pot fi cheia inovațiilor viitoare: „Ei pun întrebări naive și au idei strălucite”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai check icon
    Mda, daca vor sa contribuie dar daca vor sa castige bani seriosi, pot sa uite. Asta face domnul Dyson de pe urma lor.
    • Like 1
    • @ Mihai
      Mhai Nai check icon
      Aaaaa da, dar fara cred ca fara studiu nu prea ai de unde sa scoti idei inovatoare, sa pornesti un nou Dyson, Bose, Tesla sa u ce-o mai fi. Daca crezi ca telefoanele cresc pe camp si se coc la sf. verii nu cred ca ai sansa sa faci prea multi coco,
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult