Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Judecătorul Cristi Danileț: „Scăparea" din noua Ordonanță de Urgență

Fostul judecător al CSM, Cristi Danileț, a postat pe facebook o primă analiză a ordonanței de urgență adoptată de Guvern azi, ordonanță care abrogă OUG 13.

Iată ce spune judecătorul: "Și totuși este o problemă: art. 25 alin 5 C.proc.pen. a respectat cerința impusă de CCR pPrin decizia 586/2047 în OUG apărut marți noaptea, dar azi nu mai respectă această cerință în OUG 14/2017, care o înlocuiește. Aș vrea să cred că este o eroare a Guvernului. Oricum, ea va putea fi corectată de Parlament în procedura de aprobare a OUG.

Încerc să explic: acel articol din C.proc.pen. spune că, dacă un dosar se prescrie, instanța nu ar trebui să soluționeze chestiunea prejudiciului, ci închide dosarul și gata. Dar CCR a spus că trebuie să fie soluționată și această chestiune, chiar dacă dosarul se închide. Prin OUG 13 de marți noaptea a fost corectat în acest sens textul. Dar prin OUG 14 se reia forma veche, care cuprinde acest viciu de neconstituționalitate.

Ca să fiu mai direct, OUG 14 e parțial neconstituțională, cu privire la un singur articol și anume art 25 alin 5 C.proc.pen. Dosarele însă nu sunt afectate, întrucât judecătorii aplică direct deciziile CCR.

Mai jos, OUG 13, acum dispărută și OUG 14, nou apărută."

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu cred ca a fost o scapare . Nu trebuie sa avem incredere in acest guvern . Au aratat ca sunt hoti , acesti guvernanti . Au adus un prejudiciu , cu aceste ordonante date , enorm . Prejudicii economice , sociale , politice si de imagine in afara tarii . Aliatii , nu mai pot pune baza pe noi . Acum , noi le aratam altceva , care este departe de starea de normalitate care trebuie sa existe intre noi si ei . Pacat...
  • Like 0
 • check icon
  Mă tem că-i credem cu mult mai deștepți decât sunt în realitate: ei sunt doar niște șmecherași de mahala și atât, nu-i văd capabili de asemenea subtilități!
  • Like 0
 • DanM check icon
  Iordache asta este stresat rau...
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon elevi-

Educatori, învățători, profesori, cu toții sunt obosiți și fără chef. Dacă nu se urlă pe un etaj dintr-o școala, sigur se vorbește printre dinți. Dacă nu merg manipulările fine, sigur merg metode care sfredelesc sufletele celor mici cu replici grele. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Microsoft Envision Forum

Peste 800 de reprezentanți ai mediului de afaceri au luat parte, la București, la cea de-a VII-a ediție a Microsoft Envision Forum. În timpul conferinței, Gerd Leonhard - cunoscut futurist și autor, Raymond Campbell - fondator și CEO al Phulukisa Health Solutions și Cedric Dumont – aventurier și antreprenor au discutat despre transformarea digitală.

Citește mai mult