Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Judecătorul Cristi Danileț: „Scăparea" din noua Ordonanță de Urgență

Fostul judecător al CSM, Cristi Danileț, a postat pe facebook o primă analiză a ordonanței de urgență adoptată de Guvern azi, ordonanță care abrogă OUG 13.

Iată ce spune judecătorul: "Și totuși este o problemă: art. 25 alin 5 C.proc.pen. a respectat cerința impusă de CCR pPrin decizia 586/2047 în OUG apărut marți noaptea, dar azi nu mai respectă această cerință în OUG 14/2017, care o înlocuiește. Aș vrea să cred că este o eroare a Guvernului. Oricum, ea va putea fi corectată de Parlament în procedura de aprobare a OUG.

Încerc să explic: acel articol din C.proc.pen. spune că, dacă un dosar se prescrie, instanța nu ar trebui să soluționeze chestiunea prejudiciului, ci închide dosarul și gata. Dar CCR a spus că trebuie să fie soluționată și această chestiune, chiar dacă dosarul se închide. Prin OUG 13 de marți noaptea a fost corectat în acest sens textul. Dar prin OUG 14 se reia forma veche, care cuprinde acest viciu de neconstituționalitate.

Ca să fiu mai direct, OUG 14 e parțial neconstituțională, cu privire la un singur articol și anume art 25 alin 5 C.proc.pen. Dosarele însă nu sunt afectate, întrucât judecătorii aplică direct deciziile CCR.

Mai jos, OUG 13, acum dispărută și OUG 14, nou apărută."

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu cred ca a fost o scapare . Nu trebuie sa avem incredere in acest guvern . Au aratat ca sunt hoti , acesti guvernanti . Au adus un prejudiciu , cu aceste ordonante date , enorm . Prejudicii economice , sociale , politice si de imagine in afara tarii . Aliatii , nu mai pot pune baza pe noi . Acum , noi le aratam altceva , care este departe de starea de normalitate care trebuie sa existe intre noi si ei . Pacat...
  • Like 0
 • check icon
  Mă tem că-i credem cu mult mai deștepți decât sunt în realitate: ei sunt doar niște șmecherași de mahala și atât, nu-i văd capabili de asemenea subtilități!
  • Like 0
 • DanM check icon
  Iordache asta este stresat rau...
  • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult