Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Judecătorul Cristi Danileț: „Scăparea" din noua Ordonanță de Urgență

Fostul judecător al CSM, Cristi Danileț, a postat pe facebook o primă analiză a ordonanței de urgență adoptată de Guvern azi, ordonanță care abrogă OUG 13.

Iată ce spune judecătorul: "Și totuși este o problemă: art. 25 alin 5 C.proc.pen. a respectat cerința impusă de CCR pPrin decizia 586/2047 în OUG apărut marți noaptea, dar azi nu mai respectă această cerință în OUG 14/2017, care o înlocuiește. Aș vrea să cred că este o eroare a Guvernului. Oricum, ea va putea fi corectată de Parlament în procedura de aprobare a OUG.

Încerc să explic: acel articol din C.proc.pen. spune că, dacă un dosar se prescrie, instanța nu ar trebui să soluționeze chestiunea prejudiciului, ci închide dosarul și gata. Dar CCR a spus că trebuie să fie soluționată și această chestiune, chiar dacă dosarul se închide. Prin OUG 13 de marți noaptea a fost corectat în acest sens textul. Dar prin OUG 14 se reia forma veche, care cuprinde acest viciu de neconstituționalitate.

Ca să fiu mai direct, OUG 14 e parțial neconstituțională, cu privire la un singur articol și anume art 25 alin 5 C.proc.pen. Dosarele însă nu sunt afectate, întrucât judecătorii aplică direct deciziile CCR.

Mai jos, OUG 13, acum dispărută și OUG 14, nou apărută."

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu cred ca a fost o scapare . Nu trebuie sa avem incredere in acest guvern . Au aratat ca sunt hoti , acesti guvernanti . Au adus un prejudiciu , cu aceste ordonante date , enorm . Prejudicii economice , sociale , politice si de imagine in afara tarii . Aliatii , nu mai pot pune baza pe noi . Acum , noi le aratam altceva , care este departe de starea de normalitate care trebuie sa existe intre noi si ei . Pacat...
  • Like 0
 • check icon
  Mă tem că-i credem cu mult mai deștepți decât sunt în realitate: ei sunt doar niște șmecherași de mahala și atât, nu-i văd capabili de asemenea subtilități!
  • Like 0
 • DanM check icon
  Iordache asta este stresat rau...
  • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult