Sari la continut
alt

Eugen Rădulescucheck icon

Economist şi doctor în economie. Director și consilier al guvernatorului BNR din 1990 până în prezent, cu excepția perioadelor în care a fost : președinte Banca Agricolă/Raiffeisen (1999-2002) și CEC (2005-2007) ; și Consilier al Directorului executiv FMI (1996-1998). Consultant al FMI şi al Comisiei Europene – misiuni în Afganistan, Maldive, Tunisia, Mauritania, Gabon, Moldova.


Articole publicate check icon

crypto

Cum poți să iei bani de la alții, fără ca tu să muncești? De exemplu, joci la loterie. Unul din câteva milioane de jucători câștigă foarte mulți bani, pe care i-au dat, de bună voie, ceilalți participanți la joc. “Sută la sută dintre cei care au câștigat au jucat” – o excelentă reclamă de la o loterie, care îi incită pe cei cu spirit de aventură să cumpere unul sau mai multe bilete la loterie, în speranța că vor fi între cei… sută la sută! De fapt, probabilitatea de câștig este infinitezimală, Foto: digitallife / Alamy / Alamy / Profimedia

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon BNR - Robor

Prima mea remarcă este aceea că deciziile de business ale băncilor sunt doar ale băncilor, nu ale Băncii Naționale, iar istoria recentă este cea care a determinat băncile să fie mai prudente. Astfel, înainte de criza financiară mondială declanșată în septembrie 2008, băncile din România, ca de altfel și întreprinderile și populația, au dat dovadă de un optimism excesiv, care a dus la o îndatorare dincolo de cât puteau duce.

Citește mai mult