Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Klaus Iohannis: Guvernul României ar trebui să se gândească dacă nu cumva este autorul moral al acestei tragedii. Cer abrogarea modificărilor legilor justiției

Klaus Iohannis - la Cotroceni

„Îmi exprim regretul profund față de tragedia de la Caracal în care autoritățile nu au reușit, în urma unui lung șir de erori inacceptabile, să salveze viețile, curmate brutal, ale celor două tinere”, a declarat, duminică seară, președintele Klaus Iohannis, care a cerut ca „vinovații să fie aspru sancționați”.

Acesta a spus că respinge abordarea politicianistă propusă de Guvernul României, care „ar trebui să se gândească dacă nu cumva este autorul moral al acestei tragedii. Călcarea în picioare a justiției a fost și este una dintre liniile directoare ale acestei majorități parlamentare”, a declarat șeful statului.

Iohannis a cerut Guvernului să abroge modificările la legile justiției și la codurile penale și a avertizat că, în caz contrar, va strânge după alegeri o nouă majoritate pentru a face acest lucru.

„E obligatoriu să găsim toate mijloacele pentru a preveni repetarea unor asemenea tragedii”, a afirmat Iohannis. Acesta a acuzat excesiva politizare a MAI și a spus că va cere modificări legislative și revizuirea procedurilor, în special în cazul infracțiunilor de răpire sau omor cu victime multiple.

„S-a ajuns în situația în care cooperarea între polițiști și procurori se face deficitar, iar cel care suferă este cetățeanul român. Aceasta nu scuză și nici nu justifică atitudinea celor implicați. Legislația penală trebuie modificată în sensul apărării drepturilor oamenilor”, a declarat Iohannis, care a adăugat că va vei cu soluții punctuale în CSAT. „Cer Guvernului să uite de referendumuri absurde, să-și asume răspunderea pentru că ei pot lua decizii”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • nesimtitu` , tot nesimtit ! ... "sa nu politizati..." ... el; are voie ... voievodul Klausi ... du[a ce a folosit tiriplicea la greu , mai da si cu bata in balta ... " sa nu uitati de autostrada moldovei ... " ... bine , maria ta ...
    • Like 0


  • pas cu pas.. PNL devine grețos…în afara de psd nu le mai digeră nimeni cu ușurință acțiunile… offtopic pentru mister president... ar trebui ca de ziua națională să nu mai avem parada militară… Mi se pare un gest de prost gust și costisitor! Avem datoria de a renunța la aceste reminiscențe comuniste, ce amintesc de URSS, Coreea de Nord sau China, iar în comparație cu Franța, singura țară din UE care se mai țin de asemenea fanfaronade, suntem în mare contradicție la nivel de civilizație și educație!..Parada românească rămâne un ritual obscen care pare mai degrabă un exercițiu de etalare a forței cu încordarea mușchilor între gangsterii aflați la periferiile obscure ale societății! …De fapt, după zgomotosul eveniment, rămâne imaginea tristă și plină de grotesc a unor admiratori costelivi, îmbrăcați sărăcăcios, molfăind voluptos ciolanul cu fasole oferit de partid!
    • Like 0


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult