Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Klaus Iohannis: Sunt aproape hotărât să convoc referendum pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare

Klaus Iohannis - la Cotroceni

Președintele Klaus Iohannis a declarat, la o dezbatere organizată de Festivalul OneWorld, că este „aproape hotărât” să convoace un referendum pe data de 26 mai, în aceeași zi în care se desfășoară alegerile europarlamentare. 

”Eu sunt aproape hotărât să convoc un referendum pe 26 mai”, a spus Iohannis, citat de G4media.ro,

”Eu nu am vrut să convoc referendumul doar ca să ne aflăm în treabă și să nu treacă pentru că nu participă lumea. Discuția a revenit. Cum probabil ați observat, nu a revenit întâmplător. Am primit acum nu multe săptămâni o lege spre promulgare, care clarifică anumite aspecte tehnice legate de alegeri, printre care pesediștii introduseseră un paragraf ca împreună cu alegerile europarlamentare nu se poate organiza nimic altceva, nici referendum, și mi s-a părut foarte suspect, încât am contestat la Curtea Constituțională. Curtea Mi-a dat dreptate. Acea prevedere este neconstituțională și am început să analizez împreună cu echipa mea de la Palatul Cotroceni cum ar fi dacă aș convoca un referendum fix pentru data alegerilor europarlamentare. La început am fost puțin entuziaști, eu și vreo doi-trei, dar am convins pe mai mulți. Lucrăm intens la asta, analizăm partea legală”, a explicat șeful staului.

Acesta a precizat că dorește să se consulte asupra reverendumului cu „românii care vor să dea un semnal clar” și că în perioada următoare urmează să aibă consultări pe acest subiect cu reprezentanți ai societății civile.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Alien check icon
  E o declarație APROAPE hazlie!
  Care o sa fie întrebarea la referendum? "sunteți de acord cu ideile pe care APROAPE le are dl. Președinte, pe modelul referendumului pentru familie?
  Și când o sa fie 100% hotărât? Cu doua zile înainte? Când se va face o dezbatere serioasa?
  • Like 0
 • Am de ceva vreme o problema cu cascadoriile electoral-intelectuale ale presedintelui. Credibilitate nu prea mai are, dar un darab de minte tot i-a fi ramas. Isi face dumisale niste calcule ca mai prosteste pe cativa imberbeciti mental, aia din categoria "Iohannis vrea sa faca, da' nu e lasat". Sa ne fereasca Dumnezeu ca nenea asta inutil sa fie alternativa la catindatul pesedit, ca nush ce votez...
  Later edit - pana si flatulenta asta mentala cu "sunt APROAPE hotarat sa...." - nu va puneti nicio intrebare despre asta? Daca era barbat. lua o decizie si actiona in consecinta. Comunicarea asta cu semi-hotararea e menita sa pastreze electoratul caldut si sa dea impresia ca Presedintele Inutil, Nimeni, Mutu' etc. face ceva. E mai trist decat invinsul Emil Constantinescu.
  • Like 0
 • Ca cetatean sant aproape hotarat sa te cred.
  • Like 1
 • M0sh0o check icon
  Problema mea cu răzătoarea Werner e faptul că nu mai știu dacă mai are cinci sau șase case. Si asta azi. și-acum. Si că face referendum doar ca să scoată, cică, mai multi oameni la vot, pe motiv de lege electorală sau ceva. E un Klaus aproape hotărât să schimbe legea electorală. Poi dacă tot o schimbi, de ce n-o schimbi cumva mai radical, ceva? Tu știi de fapt că cam 15 milioane de alegători n-au votat și-anume fix cu dujmanul tău de moarte, cu pesedecii, nu-i asa? Deși puteau. Dar, ce să vezi, n-au vrut. Si azi fix ăștia iți fac azi legea. Pesedeii. Pentru că, ce să
  vezi, și ne-votul se redistribuie-n prostime.
  • Like 1
  • @ M0sh0o
   Incerci s-o faci pe spiritualul dar nu-ti iese.. Pentru simplul motiv ca razatoarea a fost Börner, nu Werner !
   https://www.boerner.de/
   Si poate ne luminezi si despre modalitatea cum Presedintele poate schimba o lege fara acordul parlamentului.
   • Like 2
 • Ina18 check icon
  Gasesc grozava rabdarea cu care presedintele Iohanis si-a pastrat glontul de argint.
  E un prilej bine ales de a mari numarul votantilor la europarlamentare,pe trendul descrescator al pesedeilor,numirea doamnei Kövesi(sper) si durerilor de sale ale celui care a adus atata rau cetatii.
  • Like 2
 • Eu sunt hotărâtă să vă votez pentru al doilea mandat.Vă rog să faceți cum ştiți mai bine,să ne scăpați de jigodiile care ne guvernează.
  • Like 3
  • @ Eva Sandor
   Daca nu va e cu suparare, imi puteti spune ce va face sa-i mai dati o data votul dvs? Ca nu vad cum exact se lupta el cu raul, in afara unor penibile incercari de a articula cate un mesaj/discurs anti-pesede. Adica vorbe. Nu uitati ca ultima oara cand putea sa-si arate verticalitatea a ales sa-i dea o sansa Dancilei. Deci...?
   • Like 0
 • Doar " aproape"? Ar trebui sa-si dea toata silintza!
  • Like 0
 • Noi suntem aproape hotarati sa te votam pentru un al doilea mandat! Stam si analizam! Convoci referendumul impotriva hotilor, te votam! Nu-l convoci, te-ai lins pe bot!
  • Like 4
 • „Eu sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru data de 26 mai, când avem alegeri europarlamentare... Nu vreau să fac eu un referendum pentru ceva anume.”. Ați înțeles ?!?
  Referendum înseamnă „Consultare directă a cetățenilor, chemați să se pronunțe, prin vot, asupra unui proiect de lege de o deosebită importanță pentru stat sau asupra unor probleme de interes general”, deci nu există referendum pentru o dată sau pentru ... nimic !
  Nefericita alăturare a adverbului „aproape” cu sensul de aproximativ de adjectivul „hotărât” nu face altceva decât să arate hotărârea ... nehotărâtă, aproximativă !
  Atât poate președintele să ofere vieții politice românești ?!?
  • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   check icon
   Alăturarea ”aproape hotărît” mi se pare perfect în regulă.
   Mai mult, majoritatea oamenilor o simt și o experimentează zi de zi.
   Minoritatea e constitituită, cel mai ades, de proști: aceștia au convingeri ferme, care nu suportă grade de incertitudine.
   • Like 1
 • Klaus,fi si tu odata hotarat,ce vorbesc,foarte hotarat si convoaca referendumul.Romane,tara te vrea la referendum!
  • Like 3
  • @ Muntean Aurelian
   Cam asa gandesc si eu...
   • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult