Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Klaus Iohannis: Sunt aproape hotărât să convoc referendum pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare

Klaus Iohannis - la Cotroceni

Președintele Klaus Iohannis a declarat, la o dezbatere organizată de Festivalul OneWorld, că este „aproape hotărât” să convoace un referendum pe data de 26 mai, în aceeași zi în care se desfășoară alegerile europarlamentare. 

”Eu sunt aproape hotărât să convoc un referendum pe 26 mai”, a spus Iohannis, citat de G4media.ro,

”Eu nu am vrut să convoc referendumul doar ca să ne aflăm în treabă și să nu treacă pentru că nu participă lumea. Discuția a revenit. Cum probabil ați observat, nu a revenit întâmplător. Am primit acum nu multe săptămâni o lege spre promulgare, care clarifică anumite aspecte tehnice legate de alegeri, printre care pesediștii introduseseră un paragraf ca împreună cu alegerile europarlamentare nu se poate organiza nimic altceva, nici referendum, și mi s-a părut foarte suspect, încât am contestat la Curtea Constituțională. Curtea Mi-a dat dreptate. Acea prevedere este neconstituțională și am început să analizez împreună cu echipa mea de la Palatul Cotroceni cum ar fi dacă aș convoca un referendum fix pentru data alegerilor europarlamentare. La început am fost puțin entuziaști, eu și vreo doi-trei, dar am convins pe mai mulți. Lucrăm intens la asta, analizăm partea legală”, a explicat șeful staului.

Acesta a precizat că dorește să se consulte asupra reverendumului cu „românii care vor să dea un semnal clar” și că în perioada următoare urmează să aibă consultări pe acest subiect cu reprezentanți ai societății civile.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Alien check icon
  E o declarație APROAPE hazlie!
  Care o sa fie întrebarea la referendum? "sunteți de acord cu ideile pe care APROAPE le are dl. Președinte, pe modelul referendumului pentru familie?
  Și când o sa fie 100% hotărât? Cu doua zile înainte? Când se va face o dezbatere serioasa?
  • Like 0
 • Am de ceva vreme o problema cu cascadoriile electoral-intelectuale ale presedintelui. Credibilitate nu prea mai are, dar un darab de minte tot i-a fi ramas. Isi face dumisale niste calcule ca mai prosteste pe cativa imberbeciti mental, aia din categoria "Iohannis vrea sa faca, da' nu e lasat". Sa ne fereasca Dumnezeu ca nenea asta inutil sa fie alternativa la catindatul pesedit, ca nush ce votez...
  Later edit - pana si flatulenta asta mentala cu "sunt APROAPE hotarat sa...." - nu va puneti nicio intrebare despre asta? Daca era barbat. lua o decizie si actiona in consecinta. Comunicarea asta cu semi-hotararea e menita sa pastreze electoratul caldut si sa dea impresia ca Presedintele Inutil, Nimeni, Mutu' etc. face ceva. E mai trist decat invinsul Emil Constantinescu.
  • Like 0
 • Ca cetatean sant aproape hotarat sa te cred.
  • Like 1
 • M0sh0o check icon
  Problema mea cu răzătoarea Werner e faptul că nu mai știu dacă mai are cinci sau șase case. Si asta azi. și-acum. Si că face referendum doar ca să scoată, cică, mai multi oameni la vot, pe motiv de lege electorală sau ceva. E un Klaus aproape hotărât să schimbe legea electorală. Poi dacă tot o schimbi, de ce n-o schimbi cumva mai radical, ceva? Tu știi de fapt că cam 15 milioane de alegători n-au votat și-anume fix cu dujmanul tău de moarte, cu pesedecii, nu-i asa? Deși puteau. Dar, ce să vezi, n-au vrut. Si azi fix ăștia iți fac azi legea. Pesedeii. Pentru că, ce să
  vezi, și ne-votul se redistribuie-n prostime.
  • Like 1
  • @ M0sh0o
   Incerci s-o faci pe spiritualul dar nu-ti iese.. Pentru simplul motiv ca razatoarea a fost Börner, nu Werner !
   https://www.boerner.de/
   Si poate ne luminezi si despre modalitatea cum Presedintele poate schimba o lege fara acordul parlamentului.
   • Like 2
 • Ina18 check icon
  Gasesc grozava rabdarea cu care presedintele Iohanis si-a pastrat glontul de argint.
  E un prilej bine ales de a mari numarul votantilor la europarlamentare,pe trendul descrescator al pesedeilor,numirea doamnei Kövesi(sper) si durerilor de sale ale celui care a adus atata rau cetatii.
  • Like 2
 • Eu sunt hotărâtă să vă votez pentru al doilea mandat.Vă rog să faceți cum ştiți mai bine,să ne scăpați de jigodiile care ne guvernează.
  • Like 3
  • @ Eva Sandor
   Daca nu va e cu suparare, imi puteti spune ce va face sa-i mai dati o data votul dvs? Ca nu vad cum exact se lupta el cu raul, in afara unor penibile incercari de a articula cate un mesaj/discurs anti-pesede. Adica vorbe. Nu uitati ca ultima oara cand putea sa-si arate verticalitatea a ales sa-i dea o sansa Dancilei. Deci...?
   • Like 0
 • Doar " aproape"? Ar trebui sa-si dea toata silintza!
  • Like 0
 • Noi suntem aproape hotarati sa te votam pentru un al doilea mandat! Stam si analizam! Convoci referendumul impotriva hotilor, te votam! Nu-l convoci, te-ai lins pe bot!
  • Like 4
 • „Eu sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru data de 26 mai, când avem alegeri europarlamentare... Nu vreau să fac eu un referendum pentru ceva anume.”. Ați înțeles ?!?
  Referendum înseamnă „Consultare directă a cetățenilor, chemați să se pronunțe, prin vot, asupra unui proiect de lege de o deosebită importanță pentru stat sau asupra unor probleme de interes general”, deci nu există referendum pentru o dată sau pentru ... nimic !
  Nefericita alăturare a adverbului „aproape” cu sensul de aproximativ de adjectivul „hotărât” nu face altceva decât să arate hotărârea ... nehotărâtă, aproximativă !
  Atât poate președintele să ofere vieții politice românești ?!?
  • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   check icon
   Alăturarea ”aproape hotărît” mi se pare perfect în regulă.
   Mai mult, majoritatea oamenilor o simt și o experimentează zi de zi.
   Minoritatea e constitituită, cel mai ades, de proști: aceștia au convingeri ferme, care nu suportă grade de incertitudine.
   • Like 1
 • Klaus,fi si tu odata hotarat,ce vorbesc,foarte hotarat si convoaca referendumul.Romane,tara te vrea la referendum!
  • Like 3
  • @ Muntean Aurelian
   Cam asa gandesc si eu...
   • Like 1


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult