Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Referendum: România sau Românica?

Spuneam, după băița de mulțime în geacă roșie a dlui Iohannis, că președintele are la dispoziție alte mijloace decât a se transforma în scop electoral în protestatar de stradă pentru câteva minute.

Iată că acum, președintele Iohannis folosește unul dintre ele, referendumul. Este corect ce face, atâta vreme cât Guvernul PSD-ALDE, în ciuda respingerii ordonanțelor-elefant de către CSM, Parchetul General, ÎCCJ sau DNA, și de către cetățeni prin manifestațiile din ultimele zile, dorește, prin vocea ministrului Justiției, să le impună în forță.

Referendumul anunțat de președintele Iohannis înseamnă mai mult decât pro sau contra legii grațierii și înmuierii Codului Penal. E vorba, de fapt, de a alege românii în ce țară vor să trăiască: 

1. În țara România, unde Justiția chiar funcționează, unde nimeni nu e mai presus de lege, iar cei care o calcă își primesc pedeapsa, indiferent de rangul și banii lor.

2. În țara Românica, unde funcționează cârdășia consfințită prin lege între infractorii de nivel înalt și simplii cetățeni, unde primii sunt corupți și hoți, înșală și fură cu sutele de milioane de euro și scapă prea puțin pedepsiți sau deloc, iar cei din urmă primesc mită de la buget și îi votează, la schimb, pe primii.

Cei care n-au catadicsit să-și exercite dreptul la vot în alegerile din decembrie s-au trezit în ianuarie în țara Românica – unii dintre ei au ieșit acum să protesteze în frig, adică, potrivit dlui Dragnea, să facă o mineriadă și să dea o lovitură de stat, organizați de SRI.

Poate că dușul ăsta înghețat îi va hotărî să meargă să voteze la Referendumul pentru România.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult