Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Referendum: România sau Românica?

Spuneam, după băița de mulțime în geacă roșie a dlui Iohannis, că președintele are la dispoziție alte mijloace decât a se transforma în scop electoral în protestatar de stradă pentru câteva minute.

Iată că acum, președintele Iohannis folosește unul dintre ele, referendumul. Este corect ce face, atâta vreme cât Guvernul PSD-ALDE, în ciuda respingerii ordonanțelor-elefant de către CSM, Parchetul General, ÎCCJ sau DNA, și de către cetățeni prin manifestațiile din ultimele zile, dorește, prin vocea ministrului Justiției, să le impună în forță.

Referendumul anunțat de președintele Iohannis înseamnă mai mult decât pro sau contra legii grațierii și înmuierii Codului Penal. E vorba, de fapt, de a alege românii în ce țară vor să trăiască: 

1. În țara România, unde Justiția chiar funcționează, unde nimeni nu e mai presus de lege, iar cei care o calcă își primesc pedeapsa, indiferent de rangul și banii lor.

2. În țara Românica, unde funcționează cârdășia consfințită prin lege între infractorii de nivel înalt și simplii cetățeni, unde primii sunt corupți și hoți, înșală și fură cu sutele de milioane de euro și scapă prea puțin pedepsiți sau deloc, iar cei din urmă primesc mită de la buget și îi votează, la schimb, pe primii.

Cei care n-au catadicsit să-și exercite dreptul la vot în alegerile din decembrie s-au trezit în ianuarie în țara Românica – unii dintre ei au ieșit acum să protesteze în frig, adică, potrivit dlui Dragnea, să facă o mineriadă și să dea o lovitură de stat, organizați de SRI.

Poate că dușul ăsta înghețat îi va hotărî să meargă să voteze la Referendumul pentru România.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult