Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Referendum: România sau Românica?

Spuneam, după băița de mulțime în geacă roșie a dlui Iohannis, că președintele are la dispoziție alte mijloace decât a se transforma în scop electoral în protestatar de stradă pentru câteva minute.

Iată că acum, președintele Iohannis folosește unul dintre ele, referendumul. Este corect ce face, atâta vreme cât Guvernul PSD-ALDE, în ciuda respingerii ordonanțelor-elefant de către CSM, Parchetul General, ÎCCJ sau DNA, și de către cetățeni prin manifestațiile din ultimele zile, dorește, prin vocea ministrului Justiției, să le impună în forță.

Referendumul anunțat de președintele Iohannis înseamnă mai mult decât pro sau contra legii grațierii și înmuierii Codului Penal. E vorba, de fapt, de a alege românii în ce țară vor să trăiască: 

1. În țara România, unde Justiția chiar funcționează, unde nimeni nu e mai presus de lege, iar cei care o calcă își primesc pedeapsa, indiferent de rangul și banii lor.

2. În țara Românica, unde funcționează cârdășia consfințită prin lege între infractorii de nivel înalt și simplii cetățeni, unde primii sunt corupți și hoți, înșală și fură cu sutele de milioane de euro și scapă prea puțin pedepsiți sau deloc, iar cei din urmă primesc mită de la buget și îi votează, la schimb, pe primii.

Cei care n-au catadicsit să-și exercite dreptul la vot în alegerile din decembrie s-au trezit în ianuarie în țara Românica – unii dintre ei au ieșit acum să protesteze în frig, adică, potrivit dlui Dragnea, să facă o mineriadă și să dea o lovitură de stat, organizați de SRI.

Poate că dușul ăsta înghețat îi va hotărî să meargă să voteze la Referendumul pentru România.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult