Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Lașul II

Klaus Iohannis, verde

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Pe mutește, Klaus Iohannis se pregătește să aducă mâine PSD la guvernare. Klaus Iohannis este mai mult decât un simplu agent sub acoperire al PSD, el este însuși Nașul PSD.

PSD ar trebui să-i facă lui Klaus Iohannis statuie în curtea din Kiseleff. Nimeni nu i-a dat PSD-ului atâtea șanse de a guverna câte i-a dat Klaus Iohannis. Nimeni nu a negociat mai bine pentru PSD decât a negociat Klaus Iohannis. Nimeni nu a reprezentat mai bine interesele politice ale PSD decât a făcut-o Klaus Iohannis.

După alegerile de anul trecut, PSD era considerat bolnavul clasei politice și izolat într-un colț. Nici AUR nu s-ar fi asociat cu PSD. 

În iunie, pe Vasile Dâncu l-a luat gura pe dinainte, când a spus din senin că nu exclude o alianță de guvernare PSD-PNL. Mulți au văzut în acest scenariu o încercare disperată a lui Vasile Dâncu de a-și salva partidul din izolare.

Salvarea a venit tot de la Nașul, peste trei luni, când a făcut pe șest rocada USR-PSD. Fără să spună nimănui de ce, președintele Iohannis l-a resuscitat, l-a scos din adormire și a făcut din PSD din nou un partid mare. L-a primenit și l-a pus la masa deciziilor. Celălalt partid prezidențial, PNL, a fost făcut terci în așa zisele negocieri. Cu o echipă de conducere instalată de același Iohannis, ineptă, debilă, frizând psihiatria, PNL a revenit în doar două săptămâni la condiția sa naturală: aceea de aripă a PSD. De fiecare dată când dădea semne de autonomie, PNL era „flexibilizat” prin telefon de la Cotroceni, până când a înghițit tot ce i-a impus PSD.

Practic, mâine vom avea un Guvern Iohannis-PSD-UDMR. PNL nu mai e un partid, ci un simplu puseu de temperatură al lui Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, omul cu geacă roșie de la protestele anti-PSD, este probabil politicianul român care și-a trădat în modul cel mai sfidător electoratul.

Klaus Iohannis a ieșit președinte pentru că nu era Victor Ponta. Altfel spus, oamenii ar fi pus ștampila și pe o maimuță bonobo, atât de mare era sila de obrăznicia aceea de politician numită Victor Ponta. Klaus Iohannis nu a fost votat președinte pentru ce era, ci pentru ce nu era. Antipontismul și antipesedismul l-au scos pe Klaus Iohannis președinte. 

Cât timp a avut nevoie de voturile oamenilor, Klaus Iohannis a jucat cartea antipesedismului. Din gânsacul cu pee-see-dee-ul în plisc din campania electorală, Klaus Iohannis s-a transformat într-o lebădă mută. De două luni, nu are curajul să se uite în ochii celor care l-au votat și să le spună de ce a decis să facă țăndări guvernarea și PNL-ul și să aducă PSD la putere.

Este al doilea episod de lașitate din partea acestui politician mult prea mic pentru speranțele investite în el. Vă mai amintiți, desigur, modul curajos și bărbătesc în care a decis să o demită pe doamna Laura Codruța Kovesi de la DNA: prin purtător de cuvânt. Măcar atunci avea unul.

Rămâne deschisă întrebarea care stă pe buzele tuturor: de ce a făcut-o? Ce are de câștigat din aducerea PSD la guvernare? Ce dovedește aducându-i împreună în Guvern pe Firea și Gorghiu, pe Grindeanu și Bușoi, pe pesediștii pe față și pe cei sub acoperire? Ludovic Orban spune că dl. Iohannis are în plan să devină premier după 2024, cu sprijinul PSD. Permiteți-mi să mă îndoiesc că un om atât de comod ar putea să-și dorească o funcție executivă care presupune ceva muncă.

Mai degrabă „schimbarea la față” a dlui președinte are legătură cu o afinitate de stil: sătul să mai mimeze reformismul și democrația, dl. Iohannis pur și simplu se recunoaște în fața arogantă, totalitară și coruptă a Partidului. A acelui partid.

Nu știu dacă asta le va aduce vreo satisfacție milioanelor de români care au înghețat pe la protestele de după ordonanța 13 și care acum se simt trădați și umiliți, dar pot să le spun că singura certitudine e că toți Nașii Partidului au fost devorați brutal de același Partid. Așa cum a făcut-o cu toți liderii săi formali sau informali, PSD-ul îl va înghiți la un moment dat și pe Klaus Iohannis și nimeni nu-i va sări atunci în ajutor. Pentru că orice Naș își are nașul.

PS. Fără nicio legătură cu PSD-ul, președintele Klaus Iohannis are o singură preocupare majoră în această peroadă, în afară de golf: grădina de trandafiri de la Cotroceni. Surse dintre butași susțin că ambiția celui de-al doilea mandat al lui Klaus Iohannis este crearea unui trandafir care să-i poarte numele. Care credeți că va fi numele trandafirului sub care va rămâne dl. Iohannis în memoria posterității?

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Bine "spurcat"dl acesta care doarme la post de 7 ani,si ii multumim ca si-a aratat adevarata fata,de tradator a celor peste 6 mil de votanti,nu ai lui ci contra Mitomanului ,contra Docilei Dancila analfabeta,dar,uite,ca un domn profesor ii intrece in vazul nostru de fosti credului.Efectiv fara suflet acest "domn"care sa-l vedem daca are curajul sa iese pe strazile Sibiului,sa-si primeasca saluturile direct in fata.
  • Like 0
 • catalin check icon
  Dacă alianță aceasta nu mișcă tara intr-o direcție spre dezvoltare în următori 3 ani iar acest lucru nu va fi simțit de orice cetățean, cred ca AUR au o șansă buna sa câștige următoarele alegeri
  • Like 0
 • profun check icon
  Pe mine mă amuză indignarea celor care l-au încurajat și sprijinit timp de peste șapte ani pe acest personaj fals și fără-ndoială malefic pentru națiune noastră. Păi dlor. jurnaliști, influenceri, filosofi fără anvergură - și cum v-o mai plăcea să vă ziceți, voi i-ați văzut și lăudat de-a lungul acestor ani toate derapajele de comportament, greu imaginabile pentru poziția sa dintr-un stat democratic.

  Prin râvna inconștientă de idioți utili, posibil și pe fondul complexelor voastre de inferioritate, l-ați crescut, i-ați amplificat și i-ați lăudat toate metehnele, de până și plăcuța suedeză i-o sorbeați, întrecându-vă în a vă exulta admirația.

  Înțeleg că acum ați vrea s-o dați la-ntors, dar nu cred că merge așa, fără măcar o mână de cenușă-n cap
  • Like 2
 • Gecaba Gecaba check icon
  Eu cred ca totul se invarte in jurul banilor si totul pledeaza ptr ipoteza asta: placerea de a se imbraca , de a calatori, de a trai in lux. Eu nu il vad deloc pe acest individ capabil sa gandeasca scenarii politice, cred sincer ca e prostanac si infumurat. O familie dornica de lux, un cuplu de fuduli si nesimtiti, care s-a cufurit pe poporul care l-a votat pe acest ticalos.
  • Like 3
 • otheh check icon
  Nu am avut niciodata pretentii de la acest primar de 2 bani. Un impostor politic propulsat de usl, a carui singura pasiune sincera a fost venerarea propriei persoane. A castigat alegerile intr-o perioada marcata de o criza politica profunda si care reclama masuri de o urgenta extrema. In acest context, care a fost primul act al presedintelui iohannis? A scris o carte. Despre cine? Despre El! La nici 2 luni de la numirea in functia de presedinte Iohannis a dorit sa marcheze momentul ( pentru posteritate, evident) printr-o carte de memorialistica. Avea multe campanii militare in spate, multe victorii rasunatoare, era normal sa intre in istorie ca egal al lui Napoleon. A iesit in strada in lupta impotriva coruptiei cu geaca lui rosie ca o diva de pe catwalk . Dar oamenii nu l-au votat pentru calitatea sa de manifestant, ci pentru aceea de om de stat. Iar in calitate de om de stat, dupa ce s-a schimbat in pijamale, a demis procurorul general anti-coruptie. Cand oamenii au ars prin jegurile noastre de spitale, s-a pogorat din cer ca dumnezeu pe muntele sinai si a decretat intransigent : statul a esuat in a-si apara cetatenii ! De ce? Pentru ca El nu s-a considerat niciodata ca fiind parte a acestui stat, El s-a considerat intotdeauna o fiinta olimpiana, un zeu, un observator celest al lumii muritorilor de rand. Motzaind la masa lui de brad , in Palatul divin, cu nevasta/sa in dreapta si cu spp-istii in stanga, Iohannis nu se putea gandi decat la un singur lucru: Eu sunt Iohannis ! Si asta ii provoca intotdeauna o emotie puternica, pana la lacrimi. Iar nevasta/sa ii dadea constituia ca sa-si sufle mucii in ea, iar sppistii ii organizau o noua excursie ca sa-l inveseleasca. Vorba celor de la parazitii, asa se scrie istoria cu cafea prin terase.
  • Like 3
  • @ otheh
   Foarte bun!
   • Like 0
 • Eu nu inteleg de ce nu acceptam ca Iohannis poate fi un papitoi securist care face ce i se spune. Tot incercam sa-i dam o aura malefica si sincer nu pare sa fie cazul.
  • Like 1
  • @ Radu Bogdan
   Malefic, adică rău, este. Și prost. Poate fi și papițoi securist, nu e nicio contradicție :).
   • Like 2
  • @ Crator Tan
   Eu nu cred ca face rau sau bine cu intentie, pentru ca omul face numai ce i se spune si numai cand i se spune. Un executant desavarsit probabil si el un securist de marca . De aia ii si plac militarii , se pare. Caci altfel nu inteleg cum poti sa fii atat de prost si sa ai o traiectorie atat de spectaculoasa. Raspunsul este simplu , ajutat consistent de cineva ... Cred ca are o doza mare de fudulie si prostie care ii micsoreaza capacitatea de discernamant .
   • Like 2
 • Filbert check icon
  De ce un singur trandafir?! Pasiunea lui sint cei trei...
  • Like 1
 • Verificați pe „sursele dintre butași” dacă nu cumva e vorba despre cu totul altfel de trandafir, Cu carne de partid tocată cu satârul.
  • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult