Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Lecția energiei și povestea celor doi prieteni buni care nu trebuie să se întâlnească niciodată

Întâlnire cu energia

Când copiii își petrec multe ore în casă, stând ore bune în fața calculatorului, tabletei sau telefonului, părinții devin tot mai preocupați să le ofere activități online care să fie atractive pentru cei mici, dar și educative în aceeași măsură.

În ultimele două luni de restricții și izolare fizică, aproape 1.500 de părinți au ales să-și înscrie copiii la un curs online pe parcursul căruia copiii află, printr-o modalitate prietenoasă, cele mai importante informații despre energie. Participanții învață despre tipurile de energie, parcursul gazului natural și al energiei electrice de la extracție și producție până acasă, sau cum se pot realiza economii importante care au impact pozitiv asupra planetei dar și bugetului familiei.

Nu lipsesc nici sfaturile de utilizare în siguranță a gazului natural și a energiei electrice, insistând pe partea de prevenire a accidentelor. 

Pe parcursul a 45 de minute, copiii iau parte la aventurile fantastice ale lui Electro, personificare a atomului de energie electrică și ale lui Metano, o moleculă de gaz creată de către o elevă participantă la prima ediție a programului, în 2007.

Cele două personaje îi însoțesc pe copii în aventură și sunt legate de o camaraderie specială, magică, pentru că sunt în viețile oamenilor în fiecare zi.

Copiii află cum Metano o ajută pe mama să prepare ceaiul şi încălzește casa iarna, iar Electro dă o o mână de ajutor la pregătirea pâinii prăjite.

Cei doi au însă au o regulă de aur: nu trebuie să se întâlnească niciodată, altfel oamenii sunt în mare pericol. În loc să îi ajute, i-ar răni, iar magia prieteniei ar dispărea.

„Să nu uităm: Metano şi Electro nu trebuie să se întâlnească niciodată. Dacă simţiţi miros de gaz, nu aprindeţi lumina! Plecaţi imediat din camera respectivă, dar nu luaţi liftul. Nu introduceţi obiecte în priză pentru că se poate produce o scânteie! Nu sunaţi la sonerie pentru a vă anunţa vecinii! Mai bine, bateţi la uşă”, se arată în broșura pe care o primesc copiii înscriși la curs. 

„Atenție! Electro este cel care vă ajută să folosiţi telefonul sau liftul, doar că trebuie să le folosiţi departe de locul unde miroase a gaze. Orice acţiune care pare normală (chemarea liftului sau chiar folosirea telefonului sau a lanternei) poate produce o scânteie, iar scânteia poate produce explozie”, sunt câteva dintre sfaturile pe care le primesc copiii, la final, de la cele două mascote care locuiesc fiecare pe planete diferite – Electro pe planeta Eleta, iar Metano pe Natga.

Sesiunea online, care face parte din programul „Întâlnire cu energia”, inițiat de ENGIE Romania, avea loc în școli înainte de izbucnirea epidemiei, oferindu-le copiilor o experiență de învățare prin tehnologia VR.

Acum, în contextul pandemiei de covid-19, programul a fost regândit, astfel încât copiii să poată beneficia în continuare, de data asta online, de educație, dar în același timp să reprezinte și un sprijin pentru părinți și cadrele didactice.

Lecția este destinată copiilor de clasa a IV-a, dar se pot înscrie și copii maimici, de clasa a III-a. Înscrierea se poate face printr-un email la adresa inscrieri@handsacross.ro până pe 15 iunie. Până acum, 1.500 de elevi au participat la sesiunile online.

Lansat în 2007 și derulat în parteneriat cu asociația Hands Across Romania și Ministerul Educației și Cercetării, programul s-a adresat unui număr de peste 40.000 de elevi de clasa a IV-a, din toate județele din sudul țării. Aproximativ 200 de voluntari, angajați ENGIE Romania, s-au implicat până în prezent în acest program, investind peste 3.500 de ore de voluntariat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult