Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Lecția energiei și povestea celor doi prieteni buni care nu trebuie să se întâlnească niciodată

Întâlnire cu energia

Când copiii își petrec multe ore în casă, stând ore bune în fața calculatorului, tabletei sau telefonului, părinții devin tot mai preocupați să le ofere activități online care să fie atractive pentru cei mici, dar și educative în aceeași măsură.

În ultimele două luni de restricții și izolare fizică, aproape 1.500 de părinți au ales să-și înscrie copiii la un curs online pe parcursul căruia copiii află, printr-o modalitate prietenoasă, cele mai importante informații despre energie. Participanții învață despre tipurile de energie, parcursul gazului natural și al energiei electrice de la extracție și producție până acasă, sau cum se pot realiza economii importante care au impact pozitiv asupra planetei dar și bugetului familiei.

Nu lipsesc nici sfaturile de utilizare în siguranță a gazului natural și a energiei electrice, insistând pe partea de prevenire a accidentelor. 

Pe parcursul a 45 de minute, copiii iau parte la aventurile fantastice ale lui Electro, personificare a atomului de energie electrică și ale lui Metano, o moleculă de gaz creată de către o elevă participantă la prima ediție a programului, în 2007.

Cele două personaje îi însoțesc pe copii în aventură și sunt legate de o camaraderie specială, magică, pentru că sunt în viețile oamenilor în fiecare zi.

Copiii află cum Metano o ajută pe mama să prepare ceaiul şi încălzește casa iarna, iar Electro dă o o mână de ajutor la pregătirea pâinii prăjite.

Cei doi au însă au o regulă de aur: nu trebuie să se întâlnească niciodată, altfel oamenii sunt în mare pericol. În loc să îi ajute, i-ar răni, iar magia prieteniei ar dispărea.

„Să nu uităm: Metano şi Electro nu trebuie să se întâlnească niciodată. Dacă simţiţi miros de gaz, nu aprindeţi lumina! Plecaţi imediat din camera respectivă, dar nu luaţi liftul. Nu introduceţi obiecte în priză pentru că se poate produce o scânteie! Nu sunaţi la sonerie pentru a vă anunţa vecinii! Mai bine, bateţi la uşă”, se arată în broșura pe care o primesc copiii înscriși la curs. 

„Atenție! Electro este cel care vă ajută să folosiţi telefonul sau liftul, doar că trebuie să le folosiţi departe de locul unde miroase a gaze. Orice acţiune care pare normală (chemarea liftului sau chiar folosirea telefonului sau a lanternei) poate produce o scânteie, iar scânteia poate produce explozie”, sunt câteva dintre sfaturile pe care le primesc copiii, la final, de la cele două mascote care locuiesc fiecare pe planete diferite – Electro pe planeta Eleta, iar Metano pe Natga.

Sesiunea online, care face parte din programul „Întâlnire cu energia”, inițiat de ENGIE Romania, avea loc în școli înainte de izbucnirea epidemiei, oferindu-le copiilor o experiență de învățare prin tehnologia VR.

Acum, în contextul pandemiei de covid-19, programul a fost regândit, astfel încât copiii să poată beneficia în continuare, de data asta online, de educație, dar în același timp să reprezinte și un sprijin pentru părinți și cadrele didactice.

Lecția este destinată copiilor de clasa a IV-a, dar se pot înscrie și copii maimici, de clasa a III-a. Înscrierea se poate face printr-un email la adresa inscrieri@handsacross.ro până pe 15 iunie. Până acum, 1.500 de elevi au participat la sesiunile online.

Lansat în 2007 și derulat în parteneriat cu asociația Hands Across Romania și Ministerul Educației și Cercetării, programul s-a adresat unui număr de peste 40.000 de elevi de clasa a IV-a, din toate județele din sudul țării. Aproximativ 200 de voluntari, angajați ENGIE Romania, s-au implicat până în prezent în acest program, investind peste 3.500 de ore de voluntariat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult