Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Lecția energiei și povestea celor doi prieteni buni care nu trebuie să se întâlnească niciodată

Întâlnire cu energia

Când copiii își petrec multe ore în casă, stând ore bune în fața calculatorului, tabletei sau telefonului, părinții devin tot mai preocupați să le ofere activități online care să fie atractive pentru cei mici, dar și educative în aceeași măsură.

În ultimele două luni de restricții și izolare fizică, aproape 1.500 de părinți au ales să-și înscrie copiii la un curs online pe parcursul căruia copiii află, printr-o modalitate prietenoasă, cele mai importante informații despre energie. Participanții învață despre tipurile de energie, parcursul gazului natural și al energiei electrice de la extracție și producție până acasă, sau cum se pot realiza economii importante care au impact pozitiv asupra planetei dar și bugetului familiei.

Nu lipsesc nici sfaturile de utilizare în siguranță a gazului natural și a energiei electrice, insistând pe partea de prevenire a accidentelor. 

Pe parcursul a 45 de minute, copiii iau parte la aventurile fantastice ale lui Electro, personificare a atomului de energie electrică și ale lui Metano, o moleculă de gaz creată de către o elevă participantă la prima ediție a programului, în 2007.

Cele două personaje îi însoțesc pe copii în aventură și sunt legate de o camaraderie specială, magică, pentru că sunt în viețile oamenilor în fiecare zi.

Copiii află cum Metano o ajută pe mama să prepare ceaiul şi încălzește casa iarna, iar Electro dă o o mână de ajutor la pregătirea pâinii prăjite.

Cei doi au însă au o regulă de aur: nu trebuie să se întâlnească niciodată, altfel oamenii sunt în mare pericol. În loc să îi ajute, i-ar răni, iar magia prieteniei ar dispărea.

„Să nu uităm: Metano şi Electro nu trebuie să se întâlnească niciodată. Dacă simţiţi miros de gaz, nu aprindeţi lumina! Plecaţi imediat din camera respectivă, dar nu luaţi liftul. Nu introduceţi obiecte în priză pentru că se poate produce o scânteie! Nu sunaţi la sonerie pentru a vă anunţa vecinii! Mai bine, bateţi la uşă”, se arată în broșura pe care o primesc copiii înscriși la curs. 

„Atenție! Electro este cel care vă ajută să folosiţi telefonul sau liftul, doar că trebuie să le folosiţi departe de locul unde miroase a gaze. Orice acţiune care pare normală (chemarea liftului sau chiar folosirea telefonului sau a lanternei) poate produce o scânteie, iar scânteia poate produce explozie”, sunt câteva dintre sfaturile pe care le primesc copiii, la final, de la cele două mascote care locuiesc fiecare pe planete diferite – Electro pe planeta Eleta, iar Metano pe Natga.

Sesiunea online, care face parte din programul „Întâlnire cu energia”, inițiat de ENGIE Romania, avea loc în școli înainte de izbucnirea epidemiei, oferindu-le copiilor o experiență de învățare prin tehnologia VR.

Acum, în contextul pandemiei de covid-19, programul a fost regândit, astfel încât copiii să poată beneficia în continuare, de data asta online, de educație, dar în același timp să reprezinte și un sprijin pentru părinți și cadrele didactice.

Lecția este destinată copiilor de clasa a IV-a, dar se pot înscrie și copii maimici, de clasa a III-a. Înscrierea se poate face printr-un email la adresa inscrieri@handsacross.ro până pe 15 iunie. Până acum, 1.500 de elevi au participat la sesiunile online.

Lansat în 2007 și derulat în parteneriat cu asociația Hands Across Romania și Ministerul Educației și Cercetării, programul s-a adresat unui număr de peste 40.000 de elevi de clasa a IV-a, din toate județele din sudul țării. Aproximativ 200 de voluntari, angajați ENGIE Romania, s-au implicat până în prezent în acest program, investind peste 3.500 de ore de voluntariat.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult