Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

M-a bine cuvântat Papa Francisc

Nu sunt o inteligență artificială. Nu sunt un ChatCTP, cum deja am fost poreclit.

Nu pot să spun că nu-mi pasă de atacurile publice la adresa mea. Așa ar trebui, dar nu întotdeauna pot. În cazul „CTP îi face teroriști islamici pe pelerinii de la Sf. Parascheva”, am primit citația și mă voi prezenta la CNCD, cum am făcut-o de fiecare dată, pentru a demonstra zâmbind minciuna și ridicolul acestei acuze lansate de așa-zisa ligă a Studenților din Iași, preluată fără o minimă verificare de premierul Ciolacu, patriarhul Daniel și doamna Oana Zăvoranu de România. 

Când a murit Diego Maradona însă, valul de reacții injurioase la ceea ce am scris despre starul argentinian m-a amărât. Cum mă amărăște, uneori până la depresie, nonraționalul agresiv.

În cazul „terorism-moaște” am spus un lucru cât se poate de clar: dați-mi voie să râd de convingerea unora că în Rai îi așteaptă vin, mese îmbelșugate și fecioare și de convingerea altora că niște rămășițe de mort pot să-i vindece și să le rezolve probleme de viață. În cazul Maradona, am fost la fel de limpede: a fost un mare jucător, dar, deoarece pentru subsemnatul fotbalul înseamnă mai mult decât a da cu piciorul în minge, și sportul mai mult decât abilitățile fizice, valoarea lui finală este afectată de gravele deraieri morale, în primul rând de trișul prin drog. Iată de ce, afirmam, îi consider mai buni decât Maradona pe Cruyff, Pelé și Messi. Iată de ce, indiferent cine e statistic GOAT, pentru mine Federer rămâne cel mai mare jucător care a intrat vreodată pe un teren de tenis.

Cum nu mi-am putut reprima atunci mâhnirea, nu-mi pot stăpâni acum o stare de bine, ba chiar simt nevoia să v-o comunic. Întrebat, după cel de-al 8-lea Balon de Aur câștigat de Messi, pe cine preferă între Maradona și Messi, Papa Francisc, membru cotizant din 2008 al clubului de fotbal din Argentina Atletico San Lorenzo, a răspuns așa: 

„Aș pomeni un al treilea: Pelé. Pe aceștia trei i-am urmărit. Ca jucător, Maradona e un grande, un grande, dar ca om e fallito. Săracul de el, a alunecat, împins de cei care l-au glorificat, dar nu l-au ajutat. Messi e correctissimo, correctissimo, e un signore. Dar pentru mine, dintre aceștia trei, il grande signore e Pelé. Un om cu o inimă... Am vorbit cu Pelé, când mergeam cu avionul la Buenos Aires... E un om de o umanitate cosi grande... Dar toți trei sono grandi”.

Ceea ce nu înseamnă că aș crede că nu se vor găsi inși care să-l insulte chiar și pe Papa Francisc...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult