Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Masca de protecție, obligatorie în spațiile publice deschise, de la 1 august. Lista restricțiilor urmează să fie aprobată de Guvern. DOCUMENT

oameni pe strada - coronavirus - Foto Inquam Photos / Alberto Groşescu

Foto: Inquam Photos / Alberto Groşescu

Masca ar putea deveni obligatorie pentru toate persoanele, în spaţiile publice deschise, la nivel național, în anumite intervale orare care vor fi stabilite de autorități. Terasele vor fi deschise doar până la ora 23:00, iar la mare, pe plajă, oamenii vor trebui să păstreze distanța de 2 metri. 

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a stabilit noi măsuri pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2. Propunerile CNSU urmează să fie supuse aprobării Guvernului. 

Măsurile ar urma să intre în vigoare de la 1 august, a declarat la Digi24 ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Noile măsuri, propuse de CNSU:

- Instituirea obligativității purtării măștii de protecție, în anumite intervale orare, pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise stabilite prin hotărâre a comitetului județean sau al Municipiului București pentru situații de urgență, cu avizul direcției de sănătate publică.

- Spațiile și intervalele orare se stabilesc luând în considerare probabilitatea creșterii numărului persoanelor prezente concomitent în spațiile și în intervalele orare respective, ca efect al desfășurării unor activități individuale sau de grup.

- Se exceptează de la această măsură persoanele care desfășoară activități fizice intense sau în condiții de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditate crescută și copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

- Interzicerea comercializării și consumului produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, în intervalul orar 23.00-06.00.

- În afara intervalului menționat, operatorii economici care desfășoară aceste activități au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune, precum și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți, inclusiv dansul.

- Interzicerea desfășurării activității cu publicul pentru operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc, în intervalul orar 23.00-06.00.

- Se propune modificarea excepției de la regulile distanțare fizică existente la nivelul plajelor neamenajate și a celor amenajate, în sensul în care distanța mai mică de 2 metri între persoane/șezlonguri este permisă numai pentru soți și copii însoțiți de adulți (părinți, bunici).

Mai jos, hotărârea CNSU:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dorin check icon
    Îi vedeți de cei care se înghesuie la o bălăceală in mare purtând mască său renunțind să încingă o horă după ora 23.Eu nu.
    • Like 0
  • Oamenii sunt foarte lipsiti de cea mai elementara educatie sanitara. Multi poarta aceeasi masca zile la rand, pana se rupe elasticul. Mai bine isi cumpara unele refolosibile. Vad muncitori care se duc sa isi cumpere cate ceva de mancare de la magazin purtand pana acolo masca pe brat, ca pe o bratara. Pai nu, frate, asa, ca masca nu e o simpla "carpa" (cum se exprima o tembela prin metrou zilele trecute), ea are anumite calitati, de aia este si purtata de chirurgi in timpul unei operatii, nu ca "sa se dea ei interesanti" (alta perla auzita in metrou de la un alt idiot...) - dar daca o flenduri prin praf, o porti pe mana, sub barba etc, sigur va deveni o carpa care mai depoziteaza si ceva impuritati. Putina grija, ce naiba!!! Teama mea este ca si daca s-ar vinde o masca cu 10 bani romanul tot ar alege sa faca economie folosind cat mai putine masti, tocmai din pricina lipsei educatiei sanitare.....
    • Like 0
    • @ andreea dragusin
      La unii masca chiar este o simplă cîrpă. Cele textile asta sunt: cîrpe. Iar protecția lor e minimală spre zero. Și nici măștile acelea verzi/albăstrui nu sunt toate medicale, ci doar le imită pe alea medicale dar nu au nicidecum calitățile măștilor purtate de chirurgi.
      • Like 0
  • Gecaba Gecaba check icon
    Nu e rea măsura, problema este ca mai trebuia un singur lucru de făcut, sa se producă masti în draci aici în tara, bune si ieftine. Astfel oamenii vor purta aceeași masca, roasă, împuțită, plina de microbi. Și acum îmi aduc aminte ce se mai lauda Orban cum vor dudui fabricile de masti. Lucruri făcute pe genunchi.
    • Like 2
    • @ Gecaba
      Dorin check icon
      Duduie ,dar la Partidul Comunist Chinez.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult