Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Masca de protecție, obligatorie în spațiile publice deschise, de la 1 august. Lista restricțiilor urmează să fie aprobată de Guvern. DOCUMENT

oameni pe strada - coronavirus - Foto Inquam Photos / Alberto Groşescu

Foto: Inquam Photos / Alberto Groşescu

Masca ar putea deveni obligatorie pentru toate persoanele, în spaţiile publice deschise, la nivel național, în anumite intervale orare care vor fi stabilite de autorități. Terasele vor fi deschise doar până la ora 23:00, iar la mare, pe plajă, oamenii vor trebui să păstreze distanța de 2 metri. 

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a stabilit noi măsuri pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2. Propunerile CNSU urmează să fie supuse aprobării Guvernului. 

Măsurile ar urma să intre în vigoare de la 1 august, a declarat la Digi24 ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Noile măsuri, propuse de CNSU:

- Instituirea obligativității purtării măștii de protecție, în anumite intervale orare, pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise stabilite prin hotărâre a comitetului județean sau al Municipiului București pentru situații de urgență, cu avizul direcției de sănătate publică.

- Spațiile și intervalele orare se stabilesc luând în considerare probabilitatea creșterii numărului persoanelor prezente concomitent în spațiile și în intervalele orare respective, ca efect al desfășurării unor activități individuale sau de grup.

- Se exceptează de la această măsură persoanele care desfășoară activități fizice intense sau în condiții de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditate crescută și copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

- Interzicerea comercializării și consumului produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, în intervalul orar 23.00-06.00.

- În afara intervalului menționat, operatorii economici care desfășoară aceste activități au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune, precum și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți, inclusiv dansul.

- Interzicerea desfășurării activității cu publicul pentru operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc, în intervalul orar 23.00-06.00.

- Se propune modificarea excepției de la regulile distanțare fizică existente la nivelul plajelor neamenajate și a celor amenajate, în sensul în care distanța mai mică de 2 metri între persoane/șezlonguri este permisă numai pentru soți și copii însoțiți de adulți (părinți, bunici).

Mai jos, hotărârea CNSU:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dorin check icon
  Îi vedeți de cei care se înghesuie la o bălăceală in mare purtând mască său renunțind să încingă o horă după ora 23.Eu nu.
  • Like 0
 • Oamenii sunt foarte lipsiti de cea mai elementara educatie sanitara. Multi poarta aceeasi masca zile la rand, pana se rupe elasticul. Mai bine isi cumpara unele refolosibile. Vad muncitori care se duc sa isi cumpere cate ceva de mancare de la magazin purtand pana acolo masca pe brat, ca pe o bratara. Pai nu, frate, asa, ca masca nu e o simpla "carpa" (cum se exprima o tembela prin metrou zilele trecute), ea are anumite calitati, de aia este si purtata de chirurgi in timpul unei operatii, nu ca "sa se dea ei interesanti" (alta perla auzita in metrou de la un alt idiot...) - dar daca o flenduri prin praf, o porti pe mana, sub barba etc, sigur va deveni o carpa care mai depoziteaza si ceva impuritati. Putina grija, ce naiba!!! Teama mea este ca si daca s-ar vinde o masca cu 10 bani romanul tot ar alege sa faca economie folosind cat mai putine masti, tocmai din pricina lipsei educatiei sanitare.....
  • Like 0
  • @ andreea dragusin
   La unii masca chiar este o simplă cîrpă. Cele textile asta sunt: cîrpe. Iar protecția lor e minimală spre zero. Și nici măștile acelea verzi/albăstrui nu sunt toate medicale, ci doar le imită pe alea medicale dar nu au nicidecum calitățile măștilor purtate de chirurgi.
   • Like 0
 • Gecaba Gecaba check icon
  Nu e rea măsura, problema este ca mai trebuia un singur lucru de făcut, sa se producă masti în draci aici în tara, bune si ieftine. Astfel oamenii vor purta aceeași masca, roasă, împuțită, plina de microbi. Și acum îmi aduc aminte ce se mai lauda Orban cum vor dudui fabricile de masti. Lucruri făcute pe genunchi.
  • Like 2
  • @ Gecaba
   Dorin check icon
   Duduie ,dar la Partidul Comunist Chinez.
   • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult