Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Idiocrația România: sau cum am ajuns izolați în Europa în timp ce ne munceam creierii dacă să purtăm sau nu o nenorocită de mască

Protest anti-mască

Foto: Sabin Cîrstoveanu/ Inquam Photos

Ne-am făcut-o cu mâna noastră: de la țara dată ca exemplu în gestionarea pandemiei, la statistica zilei de ieri: primii la morți în UE, pe locul doi la infectări, după Spania.

Italia, țara care a făcut breaking news-uri incandescente în lunile martie și aprilie, se uită acum cu îngrijorare la România. Presa italiană susține că ministerul Sănătății din Peninsulă ia în calcul includerea românilor pe o listă neagră de cetățeni europeni care nu pot intra în țară, fiind rezidenți în zone de risc epidemiologic.

Austria este ultima țară care anunță că nu va mai permite zboruri din România, dar în același timp admite unele curse aeriene din Lombardia.

Riscăm să fim carantinați în Europa, ca nimeni să nu ne mai primească, să trăim visul de aur al românului mândru, prin noi înșine, înăuntrul granițelor noastre.

Ce n-a reușit Dragnea - scoaterea României din Europa - reușesc iată urmașii lui, profeții „dictaturii medicale”, Marii Instigatori.

Dar cine sunt Marii Instigatori?

  • În primul rând PSD-ul, care prin instituțiile pe care le controlează (Parlament, Avocatul Poporului, Curtea Constituțională) și prin rețelele media pe care le patronează instigă la nerespectarea măsurilor anticovid. De ce o face? Din 2 motive: a) pentru a arăta că Guvernul e incapabil să gestioneze pandemia; b) pentru că atât îi duce capul (vezi afirmația lui Dumitru Buzatu că virusul nu există, temerea lui Ionel Arsene că va fi luat de pe stradă de poliția sanitară sau votul împotriva Legii carantinei dat de Viorica Dăncilă, fost premier al României).
  • În al doilea rând grupările religioase fundamentaliste, care au o revanșă de luat în fața lui Klaus Iohannis după umilința de la referendumul pentru familie. Vorbim aici de o sectă întreagă de rasputini, de la călugării virali, la ÎPS Teodosie, de la antivacciniști, la militanți anticip sau anti5G.
  • În al treilea rând, propaganda rusească, din jurul Sputnik și al site-urilor conspiraționiste, care lucrează prin idioți utili la sădirea neîncrederii în instituțiile statului și în parteneriatele vestice ale țării. Nu credeam să văd inși care aplaudă în fața ambasadei Rusiei sau un individ care fraternizează de la magafon cu politica Moscovei. Marii luptători pentru democrație și drepturile omului și-au găsit, în sfârșit, sfântul din calendar - pe Vladimir Putin care tocmai s-a întronizat președinte al Rusiei până în 2036, adică pe viață.

Nu putem ignora din acest tablou Guvernul PNL care a dat-o în bară grav în 2 rânduri:

  • a dat dovadă de analfabetism juridic, contribuind la cele 2 situații de vid legislativ (o dată cu amenzile, a doua oară cu carantina). Dacă Constituția cere clar o lege pentru limitarea drepturilor și libertăților, nu știu la ce altă soluție se așteptau liberalii de la CCR? Sigur, să te duci în Parlamentul controlat de PSD e ca și cum te-ai duce în gura lupului, dar ce să-i faci, așa-i în democrație, trebuie să negociezi și să discuți cu toată lumea.
  • poza cu relaxarea de la ziua lui Ludovic Orban a distrus toate eforturile duse două luni de zile de a-i convinge pe cetățeni să respecte regulile. Dacă tu, cel care impui regulile, dovedești că nu dai doi bani pe ele, ce așteptări să mai ai de la populație?

Aș mai adăuga la toate astea vedetele virale, care una zic, alta fumează.

Și-n loc să ne îngrijoreze că am ajuns din nou primii din urmă în Europa, dezbatem săptămâni de-a rândul dacă o nenorocită de mască ne răpește libertatea și ne scurtcircuitează sinapsele neuronilor, câți om mai avea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Greșeli au fost multe nu doar ina sau doua, printre care:
    -starea de urgență impune asigurare canalelor slde comunicare cu populația. Pe vremea lui Ceaușescu era acea amarata de radioficare. Lipsa controlului asupra posturilor radio-tv a dus la dezinformare.
    - Impunerea restricțiilor cu forța a fost o alta mare greșeală. Turma deja speriată si confuză, s-a trezit cu lupul in față, polițistul dand amenzi cetățenilor, unii dintre ei rămași fără joburi.
    - Ridicarea restricțiilor in vârful pandemiei. Pe asta nu o mai înțeleg, cand era mai rau au ridicat restricțiile și-așa menținute cu greu. Bineînțeles ca nici un român "prost" nu s-a gândit cumva ca totul este o manevra politică si si o campanie electorală.
    • Like 0
  • Lipsa legii care sa prevada restrangerea drepturilor cetatenesti,invocata de CCR,este inputabila minisrului justitiei,Predoiu,a carui prezenta nu se remarca prin nimic,ci mai degraba seamana cu un cal troian care serveste alte interese,sau poate este incompetent? Daca nu ar fi asa ar fi trebuit fie sa initieze aceasta lege independent de "opinia" CCR,sau,in cazul ca exista reglementari legale in acest sens,sa le fi promovat explicit.
    • Like 0
  • Eu sunt foarte curios cum toti conspitatinistii astia vor merge in viitor la medic? Cum vor accepta niste tratamente ,recomandari sau chiar operatii, cand atitudinea lor de acum (emotionala100%) le v-a schimba intregul comportament in societate.
    Acestia vor refuza in mare parte toate acestea. Drama mai mare va fi cand si membrii famiilor lor vor avea de suferit,
    sa vezi atunci reacti !!
    • Like 0
  • Lipsa de informare la fel calitatea informatiei sant doua lucruri infricosatoare in Romania. Mai nimeni nu pare sa inteleaga ce se intampla cu adevarat. In primul rand, Coronavirus is here to stay cu el vom trai sau vom muri, dupa sansa pe care o are fiecare. Ultima indicatie, persoanele cu un nivel ridicat de colesterol au celulele incarcat de el si asta este ca o invitatie pentru virus Masca (unica optiune preventiva, eficienta si de bun simt) de bun simt sau fara masca, infectat ori nu, toti vom trece prin asta mai devreme sau mai tarziu. Stiu ca lumea este deja impartita in tabere gata sa se impuste reciproc asteptati putin, efectele schimbarilor climatice(cauza aparitiei SARS Covid-19) se vor derula rapid si din nou toti vom trece prin asta, indiferent de masurile aplicate. Timpul de actiune a expirat de multa vreme este vremea in care vom trai consecintele. Care vom trai, care nu, cati vor ramane, daca vor ramane numai Dumnezeu stie. Time will tell.
    • Like 0
  • Foarte multi inchipuiti analisti. Daca nu pot vorbi la tv noroc cu posibilitatea postarilor aici. Majoritatea divagheaza, se cred detinatorii adevarului.
    • Like 1
  • De ce nu iese lumea in strada? #-le aalea grozave, anti, anti ce? S-a demonstrat clar ca doar organizat se iese. Sau i-au speriat concluziile diicot? Mult mai important este concediul, pentru unii, din ce in ce mai multi, ultimul concediu. Odata cu virusul se pare ca a fost difuzata in lume o concentratie fatala de imbecilitate. Pe linga cresterea numarului de imbolnaviri creste si numarul cretinilor spalati pe creier. Ma intreb: ticalosii psd, alde, pro ro, ccr, av. poporului si toti corifeii lor vor rapunde vreodata? Singura pedeapsa pentru cei enumerati este executia in piata publica. Ce au facut ei intrece si dezumanizarea din sua. Astia sunt slugile ticaloase ale degeneraatilor care conduc azi umanitatea.
    • Like 1
    • @ Mircea Zugravu
      Delia MC Delia MC check icon
      Închisoare pe viață fără drept de eliberare ori recurs. Să "admire" ce au făcut. Moartea ar fi prea ușoară.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Nu i-am hranit destul? Nu le-am platit destul confortl luxos? Buruiana o smulgi din radacina.
      • Like 0
  • Cred ca acesta este unul dintre cele mai superficial gândite articole ale dvs, dle Negruțiu și va întreb: De când a ajuns, regurgitarea nemestecata a retoricii guvernamentale, jurnalism elitist?
    Este evident ca pasiunea pt matematica sau logica v-a ocolit și pe dvs ca pe toată echipa de la DIGI sau Republica.
    Dar dacă ați avut un profesori cu pasiune v-ar fi spus și dvs amintit ca atunci când nu folosești toate datele unui enunț, rezolvarea este categoric greșită.
    Prin urmare sper din ingnoratnta, in acest moment sunteți goarna unei propagande perimate. "Masurile" au eșuat catastrofal, și toate cifrele arata aceasta.
    Ieri, 777 teste pozitive din 19 097 = 4,06% deci aproximativ neschimbata in ultima luna si care care coroborate cu nr constant la ATI și morți, arata o situație staționară. Concluzia logica și matematica este ca avem o situație in care 5% din populație este infectata, dar dintre care ajung la cazuri severe constant 250 dintre care mor tot constant~ 20/zi.
    Faptul ca nici oficialii pe care-i tot intervievați și nici jurnaliștii "morali" nu par sa fie măcar intrigați de aceasta interpretare și continua cu ochelari de cal sa vada ”cazuri noi” când evidenta ca avem de-a face cu o situație severa și care cere cere o ajustare diferita a sistemul de sănătate pare iun mister, dar nu este.
    Care o fi scopul acestei denaturări a situației reale? a confuziei voite intre dinamica îmbolnăvirii și situația aproape certa, dar staționară ca un roman din 20 este infectat?
    Pai este simplu.
    Dacă perpetuam teoria falsa a infectării galopante, cetățeanul este de vina, dar dacă admitem ca 5% din populație este infectata, adică 1 mil de romani, atunci însemnă ca autoritățile a dat-o in bara râu de tot.
    • Like 3
    • @ Mihai Butoi
      Mihai check icon
      Logica este foarte importanta, dar nu este totul. Probabil ca cifric dvs aveti dreptate, dar asta nu contrazice SPIRITUL articolului dlui Negrutiu. Spiritul articolului este ca am stat foarte bine la inceputul pandemiei dpdv al numarului de decedati, iar acum stam prost IN RAPORT CU NOI INSINE ACUM 3 LUNI DE ZILE. Chiar dvs spuneti ca situatia este severa. Dl Negrutiu critics si PSD si PNL deci nu vad partizanat undeva in asertiunile dansului. Ce vi se pare de ne-acceptat in acest articol ? Concluziile aritmetice si proportionalitatile derivate din aceasta aritmetica ? Daca asta este, va impiedicati de un ciot. Eu vad un articol scris de un om ingrijorat de ceea ce intampla, fara pasiuni ne-necesare si fara partizanate. Dvs ce vedeti ?
      • Like 5
    • @ Mihai Butoi
      Paul check icon
      Ba tu ești pesedist? Negrutiu spune si el ca autoritățile au dat-o in bara, numai ca el diferențiază între autoritatea executivă, și cea legislativă și da vina in principal pe autoritatea legislativă, care e controlată de jegurile imputite și criminale de la alde pesede. Cât despre numerologia ta, ținând cont de perioada de incubare si de infectiozitatea virusului, arata ca măsurile aplicate in mod curent acționează, însă prin comparație cu ce se intampla in alte tari, nu acționează la fel de eficient. Din perspectiva asta, Negrutiu îți spune in articol de ce nu acționează așa de eficient.
      • Like 4
    • @ Mihai
      Noi in raport cu noi insine avem CONSTANT de cinci luni max 5% teste pozitive, CONSTANT ~ 250 bolanavi la ATI si tot constant ~ 15 morti/zi.
      Deci o situatie sationara noi fata de noi insine si care face lamentarile "civice" si dojeana permanentata la adresa cetateanului cell putin ridicole.
      • Like 0
    • @ Paul
      "Nu actioneaza asa de eficient"? cand situatia epidemilogica este cat se poate de constanta?
      Miai ciiti ce am scris. Prin incurajarea retoricii guvrnamentale, Negrutiu participa la intarzierea masurilor de care avem cu adevarat nevoie.
      • Like 0
    • @ Mihai Butoi
      Paul check icon
      Fără nici o măsura, numărul de îmbolnăviri ar creste exponențial. Dupa propia ta analiza, in urma măsurilor luate, acesta rămâne însă constant. Asta înseamnă ca măsurile luate in România acționează. Dacă ne uitam la alte tari care se confrunta cu aceasta problema și au luat anumite măsuri, vedem ca acolo numărul de îmbolnăviri scade. De aici se poate trage concluzia ca măsurile luate acolo sunt mai eficiente decât cele din România. Negrutiu îți explica (,) ca vina pentru aceasta situație e in principal a pesedeului. Ai priceput, matematicianul logician a lu’ peste? Faci gargara cu “ignoranți” și “propaganda”, da’ tu ești ... de bubui.
      • Like 2
    • @ Mihai Butoi
      Delia MC Delia MC check icon
      Și care ar fi alea? Așa, de curiozitate.
      După cum spune și dl Paul, unele țări au reușit. Credeți că acolo nu se testează mereu mai mult? Ba da, însă a naibii, cifrele scad! Italia, Franța, Spania au trecut prin iad dar au ieșit la liman. Austria, Germania. Deci?
      Știu, ia un pic de timp însă puteți vedea toate astea pe worldometers, dând click pe țara care interesează.
      Dvs faceți greșeala pe care o fac cu intenție toți gică contra politici, roșii ori albaștri: luați în seamă NUMAI situația României și trageți simplist concluzia că guvernul e de vină. La date eronate și concluziile sunt tot așa.
      • Like 0
    • @ Mihai Butoi
      Esti unul dintre cei tembelizati, adulatori ai lui ciolacu, tariceanu, ponta, vozganian si al tuturor inconstientilor sau vandutilor contestatari ai realitatii. Gasestii "pasiune pentru matematica sau logica" doar la a3 si rtv. Asta reiese din formularea verdictului dat. Ramai in bula imbecilitatii si fie ca sa fii convins de realitate pe pielea ta.
      • Like 1
    • @ Mihai Butoi
      Intarzierea masurilor este cauzata de atitudinea de forta a nenorocitei de majoritati parlamentare si a slugilor lor. Ce dracu sunteti atat de rau voitori si orbi?
      • Like 1
    • @ Mircea Zugravu
      Delia MC Delia MC check icon
      Mega-like.
      • Like 0
  • Gecaba Gecaba check icon
    Eu cred ca suntem victimele politizarii întregii administrații, nu mai găsești oameni care sa știe meserie. Este de neconceput sa nu fii în stare sa scrii o lege inatacabila, sa nu știi ca trebuie sa scrii norme de aplicare a unei legi. Asa cum fotografia lui Orban & Comp. cu bautură pe masa și lipsa măștilor arata cât de imaturi politic sunt cei care conduc tara. Argumentul ca opoziția ataca Guvernul este de rasul curcii, asta este rolul opoziției, sa arate ca Puterea este incapabila și nu merita sa fie acolo. După 30 de ani, lipsa utilarii spitalelor, a unui DSP naravit doar la șpăgi, a lipsei infrastructurii ptr predarea online, a lipsei unui corp de meseriași în ministere, toate astea se răzbuna acum. Dacă eram în război, eram morți de mult.
    • Like 7
    • @ Gecaba
      Mihai check icon
      Suntem in razboi, iar unii dintre noi au murit demult, doar ca n-au aflat inca.
      • Like 6
  • Delia MC Delia MC check icon
    Bună analiză. Cu mențiunile:
    Guvernul a greșit în: 1. că nu a prelungit starea de urgență. Încheierea acesteia s-a făcut în prezența unui număr încă semnificativ de cazuri, și nu pe o pantă descendentă ori stabilă. O lecție amară, când dai niște libertăți e practic imposibil să le iei înapoi.
    2. că nu a stabilit reguli de izolare pentru personalul medical. Ei sunt cei mai conștienți și aproape sigur ar fi stat acasă odată testați pozitiv.
    Că nu a anticipat intențiile psd și CCR? Păi nimeni n-ar fi putut anticipa că va fi declarată neconstituțională SINGURA MĂSURĂ care a funcționat și anume amenda. Nu i-ar fi trecut nimănui prin cap că instituții ale statului vor decide ÎMPOTRIVA OAMENILOR, poporului, alegătorilor. CCR putea foarte bine să interpreteze măsurile luate de guvern ca fiind întru apărarea vieții. DAR a preferat să facă jocul lor josnic. Ordonanța 13, etc, sunt joacă de copii. Ce fac ei acum ( psd, CCR, Weber % Co) este CRIMINAL.
    Că trebuie LEGE? Pentru o lege bună trebuie TIMP și exact timp nu este. Când arde stingi focul nu stai la dezbateri ori ai pretenția de a scoate din pământ și iarbă verde o lege, pe care acum o tărăgănează cu intenție. Legea aia minunată cu amendamente la fel, stipulează prevederi care există deja în alte legi ori proceduri. Că sunt nemernici s-a știut. DAR că sunt și CRIMINALI întrece orice închipuire.
    • Like 6
    • @ Delia MC
      Corina check icon
      Nu se putea prelungi starea de urgență. Se atinsese o limită a răbdării, oamenii erau blocați. Lucrurile s-au înrăutățit de când au început PSD cu aliații să bage strâmbe. Cinism maxim. Acum i-a văzut o țară întreagă. Mai multă vigilență juridică din partea PNL ar fi contat, însă. Cu astfel de adversari trebuie să te gândești la toate, să previi sabotajele cât poți.
      • Like 5
    • @ Corina
      Ba se putea prelungi starea de urgenta. Cine are creier si il foloseste nu doar ca balast impotriva levitatiei inconstiente, putea realiza ca o prelungire a starii de urgenta era impetuos necesara, raportandu-ne la ce se intampla in Europa. Cine are un anumit nivel de constiinta, nu doar civica, ar fi inteles foarte usor necesitatea prelungirii starii de urgenta. Ce e mai important pentru o viata umana pe termen lung: o plimbare la munte/mare/parc/gratar cu prietenii, sau sanatatea si viata in ultima instanta?! Orice om constient si responsabil ar fi ales, cu siguranta, varianta doi. Asa ca, decizia prelungirii starii de urgenta se putea lua relativ usor, chiar si in pofida presiunilor economice. In plus, starea de urgenta implica si o anume schimbare de vedere legislativa, fapt ce ar fi usurat activitatea guvernului (a se vedea legislatia stufoasa actuala). Pentru o tara a carei economie sta doar in doua-trei fabrici si firme mari, nu era cine stie ce cataclism daca se mai prelungea starea de urgenta cu inca 30/60 de zile. Contrazicatorii sunt rugati, inainte de a se apuca de scris comentarii, sa verifice si sa analizeze statisticile economice de pe Internet ale tuturor tarilor afectate de pandemie la fel ca Romania.
      Partea cea mai urata la noi a reprezentat-o si inca o reprezinta, din pacate, partidul cu cea mai mare pondere in parlament. Acesta a facut orice i-a stat in putinta, in orice directie, sa discrediteze si sa submineze actuala conducere, indiferent de consecinte si fara sa le pese de popor, actionand parghii pe care populatia le credea/spera inca independente (vezi CCR, Avocatul Poporului etc.).
      • Like 6
    • @ Delia MC
      Marga check icon
      2. NU amenda a fost declarata neconstitutionala, ci faptul ca a fost data in cuantum cu totul disproportionat, pe norme neclare, in dispretul regulilor dupa care se stabilesc contraventiile. Personal am stat in casa pt. ca, desi au inclus act. fizica individuala in motivele admise, nu au precizat pana la ce distanta de casa (cu aproximatie). Ma refer la marirea ulterioara a amenzii. Motivele incluse in declaratie au fost incomplete, in contextul in care pe una din variante a fost si inclus un text care spunea ca nu sunt admise alte motive. Un ex. de contradictie evidenta cu scopul urmarit, de limitare a infectarii: nu avea voie un membru de familie care avea carnet sa te duca la serviciu cu masina personala daca nu tb. sa schimbi 2 mijl. de transp. in comun. Ce risc real era pt. membrul de fam. in masina pers.? ce risc era pt. tine intr-un singur mijloc de transp. in comun? De ce sa il aglomerezi si tu daca nu era necesar? Ce legatura a avut cu sensul carantinei decizia de a dubla carantina pentru cei care fug din carantina, cu exceptia celor care s-au deplasat in perioada fugii in zone de focar din tara? Carantina se presupunea ca ii tine pe ei, posibili purtatori, izolati de noi, nu invers. Se pot da mult prea multe ex. de analfabetism juridic. Av. Pop. a luat initial leg. cu min. de interne si a fost ignorata. Ce a pazit in toata aceasta perioada, de la inceputul pandemiei, ministrul justitiei? Arde si daca esti tinut internat fiind doar asimptomatic si mori pt. ca te-ai contaminat acolo; ori daca mori pt. ca nu se mai uita nimeni ce alte boli mai ai. Arde si daca asimptomatic fiind, ramane o persoana vulnerabila fara sprijinul tau. Adoptarea acestei legi a necesitat aprox. 2 saptamani. Din 15 martie pana acum au trecut 4 luni. u am gasit informari documentate si coerente despre procedurile adoptate inalte tari pentru purtatorii asimptomatici. Tari care, pana la urma, au limitat epidemia.
      • Like 2
    • @ Delia MC
      Marga check icon
      Oricine cu minime cunostinte juridice putea anticipa.
      • Like 2
    • @ Delia MC
      Marga check icon
      Puteau foarte bine sa stabileasca amenzile si restrictiile, care erau si mai sunt, unele, necesare, corect din punct de vedere logic si juridic. Cine i-a oprit sa o faca?
      • Like 2
    • @ Leonard Sirbu
      Corina check icon
      În orice caz, în varianta prelungirii stării de urgență ar fi fost necesară renunțarea la unele restricții inițiale, de ex. cele în legătură cu deplasarea în localitate și în afara ei.
      • Like 2
    • @ Corina
      Binenteles ca unele modificari se puteau face, asa cum este cea mentionata de d-voastra, dar starea de urgenta trebuia mentinuta.
      • Like 4
    • @ Corina
      Delia MC Delia MC check icon
      Cred că nu m-am exprimat corect: relaxare treptată păstrând în același timp starea de urgență. În niciun caz prelungirea carantinei.
      • Like 2
    • @ Marga
      Mihai check icon
      1) Exact de chichite avocatesti nu aveau nevoie cei care au luat decizii atunci in zilele acelea fierbinti de la inceputul pandemiei ! Da, acum dupa ce a trecut o vreme si vedem cum au reactionat oamenii precum si autoritatile din alte tari , este usor sa dam cu batul, pentru ca este post-factum. Insa gandirea anticipativa n-a fost niciodata punctul forte al liderilor nostri din 90 incoace, asa ca nu este cinstit sa clasificam ca gresit "juridic" niste actiuni menite sa SPERIE inconstientii , chiar daca intr-o lume ideala ele n-ar fi tocmai cusher dpdv al doctrinei juridice. 2) Cand esti decident intr-o firma si vrei sa iei masuri, le proportionezi in asa fel incat ultima masura sa fie "datul afara" pentru ca cei indisciplinati sa nu-i influenteze pe ceilalti angajati; cand esti decident al unei tari, care este ultimul resort ? Nu poti sa dai afara din tara pe cei care sunt cetateni, deci ce faci ? Pentru ca indisciplinatii ii vor infuienta intr-o oarecare masura pe cei disciplinati . Ii bagi in puscarie ? Nu este corect; atunci ce faci ? Simplu: ii arzi la buzunar RAU, cat sa-i doara, ca sa simta costul indisciplinei. 3) Am avut o firma de prelucrari metale; cand tai metale sar scantei peste tot, de aceea este OBLIGATORIU prin lege sa porti ochelari de protectie. Am avut 1 angajat care nu voia sub nici o forma sa poarte ochelari. I-am dat 3 avertismente verbale, i-am dat gradual bile negre (1 bila se stergea dupa 1 saptamana daca respecta intru totul regulile, iar 3 bile erau "gratis" insa a 4-a insemna 10% din salariu). N-a mers. I-am luat 10% din salariu.
      N-a mers. L-am trimis 3 zile acasa fara plata. N-a mers. Pana aici luasem 8 masuri gradate. Urma sa-i iau 20% din salariu, sa vad pana unde era dispus sa-si "finanteze" cerbicia. Era un om priceput tehnic, bun la inima, voiam sa-l pastrez, dar incapatanat si vanitos. Oricine a condus o echipa de oameni stie ca este suficient 1 "spargator de gasca" ca sa-i faca si pe ceilalti sa nu respecte regulile, pe principiul "dar de ce ala Nu si eu DA ?". In special intr-un domeniu in care integritatea fizica este un risc, asa ceva nu este permis. Nici de lege, nici de conducerea acelei echipe. Insa n-am mai apucat sa-i iau 20% caci i-a sarit span in ochi; l-am dus la spital, i-am platit operatia si 2 luni de stat acasa. Cand s-a intors la servici, inca folosea comprese cu musetel. Nu i-am zis nimic, gen, "vezi, daca ai fost capos ?", pentru ca m-am gandit ca este el suficient de suparat pe ce i s-a intamplat ca sa-l mai amarasc si eu. A inceput sa poarte ochelari de protectie. Cat timp ? Fix 1 saptamana, dupa care n-a mai vrut. Ala a fost un moment in care am avut o epifanie, gen "some things never change". L-am dat afara dupa asta. Judecati dvs. cum poate fi calificat un om care nu invata din propriile lui experiente MEDICALE, dupa care incercati sa incadrati juridic acest comportament, dupa care imaginati-va ca aveti in fata 10.000 de oameni care va sunt potrivnici pentru ca se comporta similar cu cel descris aici, si carora vreti sa le anuntati acea incadrare juridica! Quite a party, isn't it ?
      • Like 4
    • @ Marga
      Delia MC Delia MC check icon
      Bineînțeles, poți să ridici ștacheta suficient de sus pentru a nu mai putea fi sărită și atunci îl declari pe sportiv incompetent. Din păcate psd are puterea s-o facă. Are puterea să ceară LEGEA cu toate că nici un stat n-o are. O lege se redactează, se supune dezbaterii publice o lună apoi se votează. Ei au vrut repede și degrabă. Are puterea să facă pretenții până la Dumnezeu și înapoi si apoi să arate cu degetul. Repet, mai citiți odată, nimeni nu și-ar fi putut închipui că niște partide sunt capabile să facă campanie călcând pe cadavre.
      ,
      • Like 2
    • @ Marga
      Delia MC Delia MC check icon
      După război mulți viteji se arată!
      Nu neg, s-au făcut greșeli ( nu pot să nu mă întreb, unde erau atunci celelalte partide cu propuneri? Psd, USR, pro-Romania). DAR că în general a funcționat se vede la o simplă privire pe worldometers. Până la 15 mai a fost bine și de atunci nu a mai fost.
      Argumentele dvs le văd acum în altă lumină. Faptul că luați apărarea ființei mizerabile care este avocatul cică al poporului, înseamnă un singur lucru: partizanat politic. Să vă mai aduc aminte că USR NU A VRUT la guvernare? Se poate afirma că ei ar fi făcut mai bine. Cine știe, poate da. Însă guvernul actual chiar a reușit, așa, cu hâr cu mâr, iar realitatea bate întotdeauna presupunerea. Însă acum au ieșit suporterii la atac susținând straniu, exact dușmanul, deși n-au vrut să-și murdărească mânuțele ori să "pompeze" PNL. Bine că acum se aliază cu aliații psd (deși public n-o fac, mai degrabă au făcut-o însă au renunțat repede, destul însă ca tendința să fie vizibilă). Or să se aleagă cu praful de pe tobă, vor "reuși" să aducă iar psd la putere și să trimită în opoziție propriul partid și pe PNL, să moară și capra peneleului, na! Să se învețe minte că unirea face puterea în lupta cu hidra pesedistă.
      Vă acord circumstanțe atenuante în cazul în care sunteți fan pro-Romania. De la ei oricum nu se poate aștepta nimic.
      • Like 1
    • @ Delia MC
      Mihai check icon
      Lucrul care se perpetueaza este autismul maselor. Noi scriem pe aici, criticam, scuipam, injuram, dar la alegeri parca vad ca PSD-ul are iarasi majoritate. Pentru ca oamenii nu voteaza cu CAPUL ci cu INIMA, in sensul ca alegatorii PSD-isti isi" regleaza conturile" cu cei de dreapta. Nu conteaza cat de jalnic a fost Ponta, Dragnea, Ciolacu, cat de jalnic este CCR-ul, conteaza sa "le-o traga alora cu PNL-ul si USR-ul". E pe "traselea" , nu e pe "gandeala/analiza factuala". Cred ca alegerile le putem numi "jocul de-a traselea". Eu sunt de dreapta, dar sunt critic cu aceia de dreapta care sunt idioti si care nu tin cu tara. Dreapta are hotii ei si trebuiesc starpiti. M-as astepta de la stanga sa faca acelasi lucru: sa-si critice alesii. In felul asta ne curatam tara. Daca dreapta inchide ochii la furaciunile dreptei si da vina pe PSD, iar psd-istii inchid ochii la furaciunile PSD si da vina pe dreapta, atunci se naste autismul.social, adica cel pe care-l experimentam de multi ani.
      • Like 4
    • @ Leonard Sirbu
      Intrebare: cati oameni constienti are romania? Altaa: cum de nu iese nimeni in strada impotriva psd&sleahta de borfasi? Asta in timp ce carciumile si litoralul colcae de oameni!?
      • Like 1
    • @ Marga
      Asa e cine? O dilema de nerezolvat. Daca nu percepi realitate. Chiar credeti ca este usor sa faci ceva cu majoritatea infractoare din parlament?
      • Like 1
    • @ Mihai
      Delia MC Delia MC check icon
      Like.
      După ce trecem de asta îi luăm și pe liberali la puricat. De aia mă iau de USR că s-au apucat să înțepe ca în fabula cu scorpionul și broasca iar malul e departe! Pe probate, PNL s-au descurcat binișor înainte să se afle sonata și psd în treabă. Numai că înainte ne-am face rău singuri. Întâi supraviețuirea apoi curățenia.
      • Like 0
    • @ Mircea Zugravu
      Dar in alte situatii cum s-a putut? Daca vad ca nu au reactii contra, daca isi vad doar zombii adulatori atunci vor fi convinsi ca sunt in asentimentul tuturor. ceea ce este foarte grav. Asta ii va motiva sa fure pe fata alegerile, iar daca, da doamne, vor pierde le vor contesta cu obraznicie si vor impune repetarea lor. ccr si odioasa av. al poporului le va tine isonul.
      • Like 0
    • @ Corina
      Predoiu este incompetent, sau un cal
      troian in interiorul guvernului?In interesul cui actioneaza,sau mai bine zis nu are nici o actiune notabila?
      • Like 0
  • Corina check icon
    Obiectiv punct de vedere. Mi-a atras atenția avertismentul profesorului Horea Mihai Bădău. Publicat pe blogul său și redat pe Adevărul, dar repede „ascuns”. https://adevarul.ro/life-style/stil-de-viata/horea-badau-despre-evolutia-pandemieiScoala-online-nu-vom-mai-pleca-strainatate-veni-ocriza-nu-ti-poti-imagina-1_5f0b1ffe5163ec4271ea3f22/index.html
    • Like 1
    • @ Corina
      Valentin check icon
      Vine vârful crizei. Tehnic, vârful crizei se numeşte DEPRESIUNE.
      • Like 1
    • @ Valentin
      Corina check icon
      Posibil. Consecințele, din păcate, nu vor fi doar ceva momentan. Mi se par verosimile anticipările dlui Bădău și corecte observațiile lui. Mulți au o problemă cu acceptarea realității și a unor restricții rezonabile chiar și pe termen limitat. Vremea prea caldă scade și ea toleranța. E tot mai apăsător. Trebuie să fii tare. Circumstanțele te obligă la sobrietate, în mare măsură. Observăm că puțini suportă așa ceva. Azi, în câteva minute am văzut două grupuri de copii mărișori care nu aveau nicio treabă cu distanțarea. De adulți ce să mai vorbim?
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult