Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Melania Medeleanu, după ce legea ONG-urilor inițiată de Șerban Nicolae a trecut de Senat: Imaginați-vă că MagiCAMP, care are 6 oameni, va trebui să raporteze semestrial numele celor 100.000 de oameni care trimit sms de 2 euro

Melania Medeleanu

Melania Medeleanu, cofondatoarea Asociației MagiCAMP, spune că legea ONG-urilor, care a fost inițiată de senatorul PSD Șerban Nicolae și deputatul PSD Liviu Pleșoianu și a fost adoptată tacit de Senat, va bloca, dacă va intra în vigoare, activitatea organizațiilor nonguvernamentale. 

Proiectul prevede printre altele că „asociaţiile, fundaţiile şi federaţiile au obligaţia de a publica semestrial până la data de 31 iulie, respectiv 31 ianuarie, în Monitorul Oficial prtea a IV-a, declaraţiile de venituri şi cheltuieli pentru semestrul precedent. În declaraţia publicată se menţionează distinct, pentru fiecare venit în parte, persoana sau activitatea, după caz, care a generat venitul respectiv, precum şi valoarea acestuia. Nepublicarea declaraţiei atrage de drept suspendarea activităţii asociaţiei pentru 30 de zile. Dacă în acest termen declaraţia nu se publică, asociaţia, fundaţia sau federaţia îşi încetează activitatea de îndată”. 

Proiectul de lege, înregistrat pe 21 martie 2017, nu a mai fost dezbătut luni din lipsă de cvorum, după ce majoritatea parlamentarilor PSD și ALDE au părăsit sala. Astfel, acesta a fost adoptat tacit și va ajunge la Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz. 

Melania Medeleanu a criticat pe Facebook inițiativa legislativă. 

„Multă ticăloșie trebuie să-ți curgă prin vene ca să gândești o astfel de lege! Șerban Nicolae și Liviu Plesoianu, doamnelor și domnilor, în toată splendoarea mizeriei lor! Acum imaginați-vă că Asociația MagiCAMP, care are 6 oameni în total, va trebui să raporteze semestrial (nu ca sălile de jocuri de noroc și cazinourile, care fac asta o data pe an!) numele celor 100.000 de oameni care trimit un sms de 2 euro. Și ale celor mulți, care, din sărăcia lor, trimit câte 20 de lei în sprijinul copiilor cu afecțiuni oncologice. Cam cât timp ne ia să facem asta o dată pe semestru? Ne blochează activitatea. Timpul în care noi ne ocupam cu astfel de raportări în loc să facem ceea ce statul nu e în stare să facă e timpul în care ei își văd mai departe de distrugerea României. Care e acela care n-a mers la vot, că oricum nu contează? Tare aș vrea să văd dacă mai crede asta”, a scris Melania Medeleanu.

În această perioadă, Asociația MagiCAMP derulează o campanie emoționantă de strângere de fonduri pentru construirea în București a unui refugiu pentru părinții copiilor cu afecțiuni oncologice.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Respect pt voi care luptati pt noi rusine psd si afara din parlament cu gunoiul de serban nicolae de unde mama dracu a mai aparut si asta?
  • Like 0
 • Foarte interesant! Nu de mult aceeași oameni au votat ca banii obținuți ilegal de partide să nu mai poată fi confiscați! Corect, nu?
  • Like 1
 • Nu am timp si chef sa comentez mizerii. Pana una, alta, cautati o modalitate sa va ajut de la distanta. Fara nici un beneficiu. Nici macar nu vreau sa ma citati.
  • Like 0
 • catalin check icon
  Astia din psd sunt limitatii rau sau fac totul cu un scop?
  • Like 0
  • @ catalin
   Și una, și alta.
   • Like 2
 • Statul divergent.
  Încă un atac al statului corupt și incompetent la "statul paralel". Chiar și acolo unde statul corupt eșuează nu dorește existența unor alternative. Aceste alternative sunt o permanentă mărturie a propriei incompetențe. Statul corupt și incompetent se flatează însă cu iluzia de paralelism. In realitate este vorba de o divergență clară. Rezistența nu este stat paralel. E statul divergent.
  • Like 0
 • Mult zgomot pentru nimic. Ați citit proiectul? Sigur nu. Donațiile prin sms sunt scutite de raportări de acest fel. Așa că, nu mai agitați gratuit, spiritele.
  • Like 0
  • @ Andra Costea
   https://www.senat.ro/Legis/PDF/2017/17L140FG.pdf.
   Art 48, spune ca in declaratia de venituri si cheltuieli, se mentioneaza distinct, pentru fiecare venit in parte, persoana sau activitatea care a generat venitul. Cine agita spiritele?
   • Like 2
  • @ Andra Costea
   https://www.senat.ro/Legis/PDF/2017/17L140FG.pdf. Cred ca dumneavoastra nu ati citit, dar incercati sa agitati spiritele.
   • Like 0
 • Nu stiu ce sa mai faca ca sa strice ce merge bine. Sunt unul din donatori si ma opun acestei legi, eu nu vreau sa fiu nomimalizata in nici o lista si cred ca toti cei care doneaza nu doresc acest lucru. Mult succes Melania, sustin proiectele de care te ocupi cu pasiune si entuziasm.
  • Like 0
 • Buna seara.Melania ! Pentru ca te admir,si te apreciez pentru ceea ce faci,din dragoste fata de omul in suferinta,subscriu la mesajul din acest articol.Si eu sunt revoltata de multele ticalosii ale celor de la puterea de astazi,Constientizez greutatile ce le va intampina Asociatia MagiGAMP pentru a putea sa raporteze tampeniile(scuze)cerute pe muteste de actualii guvernanti.Pe scurt,ma ofer sa va ajut,daca este nevoie la centralizarea datelor ce vor sta la baza raportarilor.Sunt economist de profesie.Dezavantajul consta,ca sunt o persoana invarsta,,dar asta nu ma incurca totusi sa nu dau o mana de ajutor .Cu respect,
  • Like 2
  • @ Maria Iurco
   Cred ca cel mai bine ar fi sa puneți mâna de la mâna sa nu treacă legea! Este deosebit de contrenianta si trebuie împiedicată. In Franta depunerea și aprobarea conturilor este obligatorie ( la sfârșit de an fiscal) doar dacă Asociația este declarată ( sau vrea sa fie declarată) de interes public și astfel poate obține dreptul de a da bonuri fiscale donatorilor pentru ca aceștia sa poată obțină reducere de la impozit pe suma donata, și eventual, pentru a obține subvenții de stat!
   • Like 0
  • @ Maria Iurco
   Cred ca cel mai bine ar fi sa puneți mâna de la mâna sa nu treacă legea! Este deosebit de contrenianta si trebuie împiedicată. In Franta depunerea și aprobarea conturilor este obligatorie ( la sfârșit de an fiscal) doar dacă Asociația este declarată ( sau vrea sa fie declarată) de interes public și astfel poate obține dreptul de a da bonuri fiscale donatorilor pentru ca aceștia sa poată obțină reducere de la impozit pe suma donata, și eventual, pentru a obține subvenții de stat!
   • Like 0
 • Anon check icon
  Tipic PSD. Cand primesc ei o lovitura se razbuna pe populatie.
  • Like 2
  • @ Anon
   Rau este ca, in mega-nesimtirea lor, asa-zisul partid "de stanga" (considerat asa probabil dupa mana cu care fura) a reusit sa loveasca tocmai in cei mai necajiti: in cei cu dizabilitati (cu cateva luni in urma) si acum si in copii. Dar nici o surpriza, pentru mine astia raman acelasi grup infractional organizat.
   • Like 3
 • Corneliu check icon
  Nu sunt de acord. In mod normal banii legal trec printr-un cont iar orice soft de internet Banking e in stare sa faca un extras de cont. Listarea celor 100 k nume dupa o saptamana initiala in care un programator pune la cale un proces de prelucrarea listarii, nu dureaza mai mult de o zi. Aceeasi idee " eu sunt prea important pentru a ma ocupa cu nimicuri d'astea" am vazut-o si la Tariceanu (la reinnoirea permisului) si atunci nu ni se parea ok. Nu vad de ce cele doua cazuri sunt fundamental diferite!
  Iarasi ca ONG-urile vor fi atacate pentru ca cineva se va lua de finantatorii lor nu mi se pare ca sta in picioare. Dovada e insasi suta de mii de donatori din articol. Nu cred ca are cineva resurse sa se ia de 100.000 de donatori.

  Problema mi se pare asimetria fata de partide politice, care nu sunt obligate in acelasi fel. Pe tema asta ma astept ca legea sa fie blocata pe parcurs de instantele judiciare, sau sa se exercite presiune ca si partidele sa aiba aceleasi obligatii.
  • Like 0
  • @ Corneliu
   Eu am trimis cate un SMS de pe 2 cartele preplatite, cumparate din mall. Nu m-a intrebat nimeni de buletin, nu mi-am lasat numele. Ca mine mai sunt minim 10 mii. La astia de unde ne iei numele?
   • Like 1
  • @ Corneliu
   Gabriela check icon
   Dar cum s-ar putea face raportarea asta pentru donatiile prin sms? Daca se fac donatii de pe cartele prepay? in plus, publicarea asta in MO costa.
   • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult