Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Melania Medeleanu și Vlad Voiculescu, „În fața ta”: „Unul dintre cele mai dure momente a fost atunci când un tată s-a așezat pe scaun, a scos poza copilului său și a început să mângâie patul”

Vlad Voiculescu și Melania Medeleanu

Foto: Claudiu Pândaru

Pentru prima oară împreună într-o emisiune de televiziune, „părinții” MagicHome Melania Medeleanu și Vlad Voiculescu au vorbit despre descoperirea pe care au făcut-o în cele două săptămâni de când au inițiat cea mai de succes campanie socială din România: că există resurse incredibile de generozitate și de bunătate în poporul român. Dincolo de campania fără precedent de donații, numărul celor care vor să stea o oră pe „scaunul suferinței” este impresionant, rezervările fiind făcute pentru mult timp.

„Iar poveștile lor sunt tulburătoare”, spune Melania Medeleanu. „Să vezi un părinte care vine și pune pe pat poza copilului său a fost unul dintre cele mai dure momente. Eram acolo și acest tată s-a așezat și începuse să mângâie patul. A fost profund momentul ăla”, continuă Melania Medeleanu, care crede că, pentru mulți români care au cunoscut suferința din spitale, să stea pe scaunul de la Galateca are un efect terapeutic. 

Când Melania Medeleanu și Vlad Voiculescu i-au invitat pe români să stea pe un scaun, pentru a-și arăta susținerea față de construirea unui refugiu pentru părinții copiilor bolnavi de cancer, au făcut de fapt loc generozității și empatiei să se manifeste. De la anunțul lor, scaunul de la galeria Galateca nu a stat niciodată gol, iar oamenii au trimis până acum peste 75.000 de sms-uri pentru construirea MagicHome. Unii ar putea spune că este vorba de magie. Însă este o întâmplare adevărată dintr-o realitate în care niște oameni au creat contextul pentru ca lucrurile bune să se întâmple. 

„Bugetul (pentru construirea refugiului pentru părinții cu copii care suferă de afecțiuni oncologice, n.n.) este undeva la jumatate de milion de euro. Vrem să eliminăm problema accesului la tratament pentru oamenii cei mai săraci, în special în partea de sud a țării. Toți acești oameni care au copilul bolnav vin la tratam la București. Trebuie să vină la un centru specializat, care sunt puține în țară: București, Cluj, Timișoara, Iași. Toate aceste familii trebuie să vină repede și regulat la tratament. De multe ori se pune problema dacă au bani de tratament și dacă au bani de cazare”, descrie proiectul MagicHome Vlad Voiculescu.

„Ne-am depășit foarte mult așteptările. Scopul principal a fost să strângem bani pentru renovarea acestei case. Dar ne dăm seama că nu mai e doar despre asta. E despre empatie, generozitate, speranță și încredere. Nu am mai văzut de mult atât de mulți oameni strângându-se, donând bani pentru un proiect social. În momentul în care oamenii ăștia, cei care s-au înscris pe site să ia loc pe scaunul de la Galateca, vin acolo, poveștile pe care noi le auzim sunt tulburătoare”, a spus Melania Medeleanu în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Atunci când au pus scaunul lângă acel pat de spital, în camera cu perfuzor, s-au gândit la copiii cu afecțiuni oncologice. Însă acel decor este comun multor suferințe și multor dintre poveștile de viață ale ocupanților scaunului. „Avem oameni care s-au înscris și care spun că ei vor să stea în Ajunul Crăciunului, noaptea sau într-o zi anume pentru că se împlinesc șapte ani de la un accident din care nu credeau că or să scape cu viață. Devine ceva foarte profund și foarte simbolic pentru oamenii ăștia, aproape terapeutic pentru unii dintre ei. Am lăsat în încăperea de la Galateca un caiet. Mai trebuie unul, pentru că primul s-a terminat. L-am lăsat, poate vrea cineva să scrie ceva. E plin acum cu sute de povești care vorbesc despre nevoia de a fi parte din ceva mai mare decât tine. Despre recunoștință și despre ce poți tu să faci care crezi că nu poți să faci nimic. E de fapt despre cât de mult poți să faci”, crede Melania Medeleanu.

Pe lângă suferința fizică și psihică pe care o provoacă, afecțiunile oncologice îi sărcesc pe oameni, iar unii nu își pot permite pur și simplu să vină săptămâni, luni cu copilul la tratament. Cu atât mai important este să existe un loc unde părintele să poată sta, câtă vreme copilul lor este internat în spital. 

Înainte de MagicHome a fost însă MagiCamp, tabăra în care copiii cu afecțiuni oncologice uită măcar pentru o vreme de boală, se joacă, râd și visează. Astăzi, numărul celor care se înscriu să fie voluntari MagiCamp este de cinci ori mai mare decât cel necesar. 

„Singurul stat de la care am primit un semn a fost statul pe scaun”

Mulți oameni buni sunt dornici să investească timp, bani, resurse pentru a le face viața mai luminoasă copiilor bolnavi de cancer. Când la construcția MagiCamp au avut nevoie de termopane, pentru că ploua în casă, toate termopanele au venit a doua zi. Acest lucru nu s-ar fi întâmplat nicăieri în Europa, a explicat Vlad Voiculescu. „Am locuit în Austria și am călătorit mult în Europa. Nicăieri. Dacă scrii seara pe Facebook că vrei a doua zi dimineața să vină cineva, dacă suni la o firmă în Austria și le ceri ajutorul pentru așa ceva, e probabil să primești ceva educație, că totul se planifică din timp. Poate nu suntem buni la planificat, dar unele lucruri ne ies incredibil”, a spus el.

„Dacă cineva o să ne spună că în țara asta nu sunt oameni buni, eu am să spun că nu e adevărat”, a subliniat și Melania Medeleanu. Însă dacă oamenii obișnuiți și companiile private au sărit imediat în ajutor atunci când s-a pus problema construirii MagicHome, nu același lucru l-a făcut și statul. „Singurul stat de la care am primit un semn a fost statul pe scaun”, a arătat Melania Medeleanu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pentru Magic Camp si Magic Home, Melania Medeleanu si Vlad Voiculescu pot fi declarati "Omul anului". p.s.: plus echipa cu care lucreaza.
    • Like 1
  • Ne identificam cu dramele altora pentru ca, (sau atata timp cat) am trait si noi sau intelegem ca am putea ajunge in situatia aia. Suntem probabil avizi, undeva in adancul sufletului nostru chinuit de realitatile cotidiene, sa auzim si sa vedem fapte bune si oameni frumosi la suflet. Ma bucur ca a reusit aceasta initiativa si ma mai bucur ca mi-au venit mesaje de empatie din zone din care nu ma asteptam. Mi-e teama insa ca tocmai faptul ca „niste fraieri” rezolva o parte din probleme, va face ca institutiile statului sa nu miste un deget in continuare.
    Cel mai greu in ziua de azi mi se pare insa sa poti sa te duci sa stai pe scaun doua ore. Sa-ti rupi din timpul asta portionat la milisecunda si sa dedici putin gandurilor indreptate catre cei aflati in nevoie.
    • Like 0
  • "Poate nu suntem buni la planificat, dar unele lucruri ne ies incredibil". Cu această frază ați făcut rezumatul tiparului gîndirii românilor. Suntem poporul lui azi și acum fără să ne pese prea mult ce va fi mîine. Iar poimîine este deja un viitor mult prea îndepărtat. De aceea nu suntem buni la planificat, de aceea ne aflăm în situația de a apela frecvent la mila publică și de aceea există și campania aceasta, altfel minunată. Și de aceea țările alea unde totul se planifică au resurse să ofere standarde pe care noi nu le putem avea decît cu donații.

    Cînd vom deveni un popor capabil să gîndească dincolo de azi, să planifice pe termen mediu și lung, campaniile de apelare la mila publică nu vor ma fi necesare. Fiindcă avînd un stat și un popor capabili să planifice, vor exista resursele necesare fără a mai fi nevoie de donații ca de aer în domenii unde banii există deja prin contribuții. Bani mulți, enorm de mulți, dar și risipiți, prost planificați, nu doar furați.
    • Like 5
  • Am donat pentru campania #magichome
    • Like 0
  • Domnii mei frumosi si gingasi sa va prezint usor realitatea : Traim intr-o tara plina de tipare existentiale , etichete si portrete umane duse la nivel de obsesie de catre unii mai "informati" decat altii. Revenind putin la subiect, ceea ce faceti dumneavoastra sub numele de voluntariat se cheama fuga de realitatea cruda si intrarea in visare contemplare dar in spiritul argumentului realizabil. (argument) Ceea ce statul ar fi trebuit sa realizeze prin mijloacele ce ii intra in atributiune (strict responsabiliatea statului) dumneavoastra realizati un fel de tombola lacrimogena cu tineri de perspectiva care oricum isi vor lua zborul pe meleaguri straine, nu inainte de a strange gunoiul repetitiv lasat intentionat de romanul prost educat. Referitor la libertatea individuala, romanul public isi varsa galeata rationala sau irationala la emisiuni de maxima audienta, dupa care se auto-declara "mort" si apt de hibernare pana la timpuri mai profitabile cand occidentul nu se uita iar "poarta" este inchisa. (scurt pasaj explicativ). Intr-o tara ca Romania unde mila este la loc de cinste (a fi voluntar pentru cineva sau ceva) si nu munca cinstita efectiva care iti asigura existenta, imi sugereaza ca traim vremuri paradoxale si ciudate si intr-o tara in care oamenii se identifica si se eticheteaza cu personaje penale gen Dragnea, Tariceanu, Tudose si compania, mai mult, imi starnesc greata. Refugiul Magic Camp face bine la suflet si doar atat, romanul modest din fire, se multumeste cu ce i se da ! (sper sa traiesc vremuri cand opinia personala nu se impoziteaza)
    • Like 1
  • check icon
    Trist, dar nu suntem pierduți.
    • Like 0
  • Cei doi au darul de a scoate ce e mai bun si mai frumos din oameni. Trebuie plantati sa rodeasca! ☺
    • Like 5


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult