Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Mihai Șora îndeamnă la proteste masive: „Nu vă amăgiți cu iluzia că nu vor putea frauda alegerile! Dacă sunt capabili să-și facă un Parchet pentru a controla magistrații, pot face orice”

Mihai Șora protest

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

„O dictatură nu apare ca o zână îmbujorată, bătând diafan în geam – toc-toc – „Bună dimineața. Sunt dictatura!“”, a scris filosoful Mihai Șora după noua ordonanță de urgență dată de Guvernul României pe legile justiției.

Acesta a avertizat că, în absența unor proteste masive, actuala putere poate face orice. „Dacă nu ne adunăm, OM CU OM, cât mai repede, vom deveni în curând provincie rusească. Și nu, nu va fi ca în 1948, când aveam cizma bolșevică pe grumaz, când nu știam unii de alții, când nu exista nicio sursă credibilă de informare, nici precedent în istorie. Va fi mult mai rapid și mult mai pervers. Nu veți auzi vorbindu-se rusește pe străzi și în toate instituțiile, ci tot româna aceea stricată, precară și agramată a românilor noștri get-beget, cățărați la conducerea țării. Nu veți vedea cozorocul Armatei Roșii, ci bastoanele Jandarmeriei române. Avem – față de anii ’50 – acest avantaj tehnologic: putem comunica liber. Ne putem încă citi, auzi, organiza: OM CU OM. Șansa aceasta (căci este o șansă) nu trebuie irosită vărsându-ne năduful ori lamentându-ne pe facebook, ci adunându-ne: OM CU OM – și făcând-o în chip inteligent și eficient. Nu vă amăgiți cu iluzia că nu vor putea frauda alegerile! Că veți sta cu ochii în patru, atenți la mișcările lor. Dacă sunt capabili să-și facă un Parchet pentru a controla magistrații, înseamnă că pot – în realitate – face orice. Nu vă amăgiți cu iluzia că – dând bir cu fugiții, plecând pe alte meleaguri, într-o altă țară – veți trăi liniștiți și senini: spectacolul țării voastre muribunde vă va urmări pretutindeni. Niciodată protestele noastre nu au fost mai necesare. Eu, unul, voi continua să protestez în Piața Victoriei”, a scris Mihai Șora.

Protest anunțat pentru duminică în Piața Victoriei

Un proteste este anunțat pentru duminică seară în Piața Victoriei, făcând referire la unul dintre îndemnurile lui Mihai Șora:

 „Oameni buni, dacă nici astăzi, după Ordonanța de Urgență, nu vedeți – adică NU VEDEȚI! – spre ce ne îndreptăm, dacă nici astăzi nu înțelegeți – NU ÎNȚELEGEȚI! – ce înseamnă și încotro ne duce subordonarea magistraților de către politicieni, înseamnă că suntem pierduți, ca nație, pentru alte câteva decenii. Noapte bună, România!” Mihai ȘORA

Noi nu spunem noapte bună! Pentru că noi vedem și știm câtă dreptate are domnul Șora, în mesajul de mai sus. De aceea, noi ne vedem în Piața Victoriei. Ca să-i OPRIM. Și ca să putem spune, din nou, ”Bună dimineața, România!””, arată organizatorii protestului

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • "Nu vă amăgiți cu iluzia că – dând bir cu fugiții, plecând pe alte meleaguri, într-o altă țară – veți trăi liniștiți și senini: spectacolul țării voastre muribunde vă va urmări pretutindeni. " - cu tot regretul, de data asta nu sunt de acord. 1) Dand bir cu fugitii? De la ce, mai exact? O lupta cu care nu am vreo legatura si la care de la bun inceput nu am vrut sa particip? Unii sunt foarte implicati social, sunt activi din punctul asta de vedere, poate au talent oratoric, au inclinatii catre politica etc. Foarte frumos, bravo lor, sincer, dar eu nu sunt unul dintre ei. Ii voi sustine pe acesti oameni daca sunt cinstiti cum voi putea, in primul rand prin vot. Dar altfel, sa-mi fie cu iertare, de ce sa-mi distrug nervii si sanatatea? 2) Deja am plecat, deja traiesc linistit si senin. Daca tara se va duce, asta e, dar lucrul asta nu ma va bantui. A incetat sa-mi mai pese pe bune acum ani buni. In fond de ce mi-ar pasa de o tara care si-a batut joc de apropiati de-ai mei si de membri ai familiei mele?
  • Like 0
 • check icon
  Se poate ca poporul să se fi blazat.
  Nu știu cîți alții simt ca mine, pot însă să vă spun ce simt eu:
  Am ieșit în stradă de 20+ ori (uneori la -15 grade C). A folosit O dată (OUG13 a fost abrogată), în rest nu.
  Efortul meu este un mizilic pe lîngă ce au făcut alții (ex: Cluj, unde niște oameni au protestat în stradă măcar 6 luni ZI DE ZI - și s-ar putea că o mai fac și astăzi, habar n-am, pt că presa nu le-a acordat atenție decît la început!).
  Referitor la letargia străzii, nu știu cum gîndesc alții, dar eu consider că a trecut vremea protestelor pașnice (căci este evident că acestea nu mai au niciun efect!).
  Prin urmare, în ultimul timp nu m-am mai alăturat protestelor.
  Am manifestat în 2017 de am răgușit pt independența justiției. Iar capii acesteia (Lazăr, Tarcea, Kovesi) au fost toți ”mucles” (și tare bine ne-ar fi prins oarece încurajari!). Acum ei sunt decapitați unul după altul și se miră, probabil, de ce a dispărut susținerea populară!
  Bă, eu nu mai pun botul la vrăjeli dintr-astea! Dacă mai ies, dau foc!! Vin cu ”cocteluri molotov” de-acasă! Căci cu proteste pașnice nu se poate trăi cu voi!
  Și bănuiesc nu-s singurul care ”nu mai iese la proteste” și care gîndește așa.
  • Like 4
 • Dorin check icon
  Atât timp cât au de partea lor pensionarii și bugetarii (umflați cu salarii și sporuri)va fi foarte greu să-i faci pe PSD isti sa plece de la guvernare . Doar prin manifestații uriașe.
  • Like 3
 • Este trist pentru o natiune cind singurul OM LUCID si CURAJOS este in virsta de 100 de ani.
  Numai un cretin nu intelege ca ticalosii astia incearca sa puna labele pe Romania intr-un fel distrugator si fara intoarcere.
  a) E greu de priceput ca nu le pasa de UE ? Nu au nevoie de fondurile UE pentru ca nu pot sa le fure, cum le fura la nivel local . Deci singura chestie de care le pasa este sa nu iasa lumea in strada pina nu-si termina treaba.
  b) E greu de priceput ca odata mers pe drumul asta nu mai e loc de intors ? Stiu ca vor intra la puscarie ,daca pierd puterea.
  c) E greu de inteles ca cu cit ii lasam sa faca mai multe faradelegi , pe atit de tare se afunda pe drumul fara intoarcere?
  d) E greu de inteles ca nu vor ceda puterea cu nici un pret ?

  Popor de cretini , chiar vreti sa ajungem satelit rusesc ? Duceti-va naiba in Republica Moldova sa vedeti daca va place...
  • Like 5


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult