Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Premierul Tudose anunță că va merge cu „revoluția fiscală” până la capăt, în ciuda valului de proteste. Mutarea contribuțiilor, miercuri, prin ordonanță de urgență

Mihai Tudose-

Premierul Mihai Tudose a declarat că miercuri va avea loc o ședință de Guvern, iar transferul contribuțiilor de la angajat la angajator va fi făcut prin ordonanță de urgență.

Măsurile fiscale anunţate de Guvern au fost criticate atât de mediul de afaceri și de sindicate, cât și de către preşedintele Klaus Iohannis, care le-a caracterizat drept o mega-țopăială fiscală. 

Primarii vor primi compensări de la Guvern

Printre criticii măsurilor s-au numărat și primarii de municipii: „Acest pachet de modificări fiscale nu va aduce lucruri bune, ci din contră. Dimpotrivă, pentru că vor fi bani mai puțini la buget, pentru investiții, ar fi o lovitură foarte mare pentru toate comunitățile, de aceea am solicitat și mă bucur că am primit un răspuns pozitiv și din partea premierului. O îmbunătățire a acestui proiect sau, dacă va rămâne în varianta actuală, stabilirea unui sistem de compensări”, a spus primarul Capitalei, Gabriela Firea. Primarii au susținut că scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% afectează bugetele locale. Dar marți, aceștia au stabilit cu premierul Mihai Tudose că vor primi compensări de la Guvern. 

„Am plecat de la o concluzie realistă, că datorită scăderii impozitului pe venit de la 16% la 10% ne afectează bugetele locale. Am convenit că o să avem măsuri în compensare: anul viitor, 2018, nu vor scădea veniturile din impozitul pe venit sub nivelul anului 2017 și că se va umbla inclusiv la cotă, de la 41,75% va trece la 43%”, a spus Robert Negoiță. Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a spus, la rândul său, după întâlnirea de astăzi, că edilii au cerut creșterea cotei din impozitul pe venit care rămâne la bugetele locale la 60%, de la 41,75%, dar că Guvernul a venit cu sume care să compenseze scăderea veniturilor, pornind de la 750 de lei pentru fiecare locuitor în cazul municipiilor și coborând la un total de 5.000 de lei în cazul comunelor, relatează Digi24.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Gabriel check icon
  Grindeanu,individul,10.000 € RETRIBUTIE salaries pe Luna, intr o Romania fara viitor....Tara nimanui,in rest tot ce comentam e inutil......
  • Like 0
 • Gabriel check icon
  Grindeanu,individul,10.000 € RETRIBUTIE salaries pe Luna, intr o Romania fara viitor....Tara nimanui,in rest tot ce comentam e inutil......
  • Like 0
 • Daca de ziua lui ne face cinste cu aceasta ordonanta,apoi noi sa-i facem cadou o foaie cu demisia lui scrisa,el doars-o semneze...
  • Like 1
 • Raul check icon
  Am citit in presa sau am ascultat la radio diverse opinii cu privire la transferul contributiilor cu totul catre angajat. Taberele sunt impartite. Presedintele ofera un calcul din care rezulta o crestere cu 3 lei a salariului mediu net. Te apuca rasul. O chestiune retin. Daca ordonanta va genera scaderi salariale pentru clasa de mijloc, poate ca un efect benefic va fi trezirea din amorteala in ziua votului. Deci eu sper sa scada salariile. :)
  • Like 1
 • Băăăă , dacă merg așa de bine ordonanțele astea de urgență n-ar putea să-mi transfere și mie așa de urgență fo 10.000 de euroi tot așa, pă ordonanță ! ;) :-p
  • Like 3
  • @ Razvan Valentin Vasioiu
   check icon
   Doar sa ai grija sa nu fie datorie...Ha,ha,ha!
   Cineva trebuie sa plateasca suta de mii de coco pentru statul in picioare timp de zece secunde in fata trumpistului...
   Sa traim bine !
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Vlad Petreanu_

În 1990, după ce lucrase într-o fabrică, Vlad Petreanu s-a angajat la un ziar, unde avea un salariu echivalentul a aproape 90 de dolari. Banii îi ajungeau, spune el, să își cumpere un pachet de țigări - la vremea respectivă fuma - și o cola pe zi, „și abia mă descurcam să mănânc ceva”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon „La bani mărunți” cu Sergiu Manea, CEO BCR. Podcast amplificat de Republica

Sergiu Manea, care a preluat în urmă cu cinci ani conducerea celei mai mari bănci din România, a povestit că primul său salariu, o sumă echivalentă cu mai puțin de 80 de dolari, l-a primit în septembrie 1994. Se angajase înainte de terminarea facultății pe o poziție entry level, ca referent, la Banca Română pentru Dezvoltare, la Biroul de bănci corespondente, care azi se cheamă „financial institutions”.

Citește mai mult

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult