Foto: Guliver Getty Images
Scriitorul Mircea Cărtărescu crede că homeschooling-ul, școlirea copilului acasă, nu este o alternativă educațională fezabilă astăzi. „Să fim serioși, nu mai suntem în vremurile aristocrației. Ei își permiteau să învețe copiii acasă, aduceau 10 profesori. Eu nu cred că este practic, nici bine pentru copil, nici fezabil. Poate că e fezabil pentru câțiva copii, dar nu aplicat extins”, spune Mircea Cărtărescu. Acesta a fost invitat în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, difuzată luni seară, de la ora 22:30.
În schimb, este de părere că multe școli private au un nume bun în România.
„Dacă facultățile private au fost deseori fabrici de diplome, au un nume rău, cel puțin în România, în schimb școlile private din învățământul de 8 clase și liceu au un nume foarte bun, fiind considerate școli de elită. Cele mai multe dintre ele funcționează în cu totul alt regim decât cele publice. Cele pe care le cunosc eu sunt cu mult mai serioase, mai bine orientate pedagogic și pentru copil învățarea tinde să devină cool în aceste școli. E vorba despre ideea despre educație pe care o au și o aplică multe din aceste școli. Învățământul e mai relaxat, mai prietenos decât în sistemul de stat care, de multe ori, arată ca un fel de închisoare. (...) Eu am o părere extrem de bună. Problema e că e scump. Foarte puțini și-l permit”, afirmă scriitorul.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Eu nu stiu insa de ce parintilor li se pare atat de simpla stiinta asta a pedagogiei. Pana intr-acolo incat sa considere ca o pot face si ei singuri cu copiii lor. Logica elementara spune ca la un moment dat in timpul evolutiei copilului parintele isi va atinge nivelul de incompetenta. Sau nu?
Cert e ca dezbaterea publica in domeniu nu pleaca de la exemplificarea unor modele de succes (inevitabil straine pentru ca in Romania subiectul e prea nou) si metode de aplicare a acestora la noi, ci de la cat de prost e sistemul public ceea ce induce concluzia ca orice altceva, homeschooling de pilda, e mai bun. Foarte proasta abordare.
Treziti-va! Nenea asta habar n-are ce inseamna homeschooling. Mai prostiti si o gramada de follow-eri care chiar v-ar putea crede. Voi n-aveti, nene, un redactor, ceva, unu' cu lumina aprinsa??