Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Monstruosul plan al Partidului de suspendare a României

Liviu Dragnea, mitingul PSD-ALDE contra abuzurilor

Foto: Bogdan Dănescu/ Inquam Photos

„Ce mai vor să facă ăștia, domne?” Pentru că lucrez în presă, au impresia că știu mai multe. Primesc zilnic această întrebare de la oameni care nu sunt interesați de „politică”, adică nu caută actualitatea de zi cu zi. Până de curând, nu-i interesa ce partid e la putere, cine conduce Guvernul sau ce nume are un ministru sau altul. De la o vreme, ei simt însă că ceva rău se întâmplă. La serviciu, la supermarket, la restaurant, pe stradă ori când deschid Facebook-ul, se simt ca-ntr-o stare permanentă de asediu. Insatisfacția crește cu fiecare agresiune la care sunt martori. Se feresc să deschidă televizorul ca să nu țipe cineva la ei. Sunt victimele civile ale propagandei urii. „Urâți, urâți, că nu-i nimic mai sfânt/ Ca ura - strajă vieții pe pământ”. (Eugen Frunză, poet, undeva în anii '50)

 • Ceva rău într-adevăr se întâmplă: se întâmplă că, după 30 de ani de progrese democratice pe care le credeam ireversibile, Partidul încearcă să redevină unic. Este cel mai dur picaj al iluziei că, dacă suntem o democrație protejată de UE și de americani, lucrurile vor merge din bine în mai bine. Printr-un pocnet de degete, drumul României a fost deturnat periculos, nu de vreun dușman extern, ci din interior. Asistăm de câteva luni la un act de o violență fără precedent de preluare ostilă a tot ce nu intră încă sub controlul Partidului. Procurori, judecători, servicii, partide, instituții, ONG-uri, presă câtă mai e, Președinție și simpli cetățeni „veninoși” sau „șobolani” - tot ce este necontrolat încă de Partid a fost identificat în lumina noii lupte de clasă ca „stat paralel”. Pasul următor este declararea „suveranității” în fața Bruxelles-ului, operațiune de decuplare de Vest pe care au deschis-o deja festiv generalisimii Dragnea și Tăriceanu. Primul a acuzat NATO și UE că au finanțat „statul paralel”, al doilea i-a certat, la o reuniune, pe șefii Senatelor din țările vestice că nu protestează „contra abuzurilor”, deși de la București li s-au trimis lozincile corespunzătoare.
 • Pretenția domnilor Dragnea și Tăriceanu de a se adresa unui public format exclusiv din reduși mintal este stupefiantă. Oricine se îndoiește de cauza „luptei contra statului paralel” este socotit un colaboraționist, fie el nenea Gheorghe din Urlați sau Franz Timmermans din Bruxelles. Nebunia a trecut granițele. Chiar dacă azi avem televiziune în culori, ședințele de înfierare se desfășoară în platou după tipicul demascărilor negre de chiaburi și industriași din anii '50. În numele luptei contra „stalinismului”, ni se livrează seară de seară un soi de stalinism revanșard pe care generațiile mai noi, crescute în cultura prosperității și a libertății de exprimare, nu l-au mai văzut. Scopul este eliminarea tuturor adversarilor Partidului, până când în România va fi în sfârșit liniște.
 • Iată cum apare natura totalitară, antidemocratică a Partidului, în descrierea domnului Bădălău, fruntaș PSD: „Sunt niște instituții independente și noi nu putem acționa acolo și ele trebuie reformate”. Printre instituțiile care trebuie reformate de urgență sunt Justiția (ca să se oprească „abuzurile” și tot omul de Partid să scape de dosare) și Președinția (pentru că dacă tot nu va ajunge un membru de Partid la Cotroceni, atunci cel puțin șeful statului să nu mai aibă nicio putere). Se vorbește zilele astea de o nouă suspendare a președintelui. Ar fi a treia, în 30 de ani. Partidul nu vrea să împartă puterea cu nimeni, pentru că singura rațiune de existență a Partidului este să fie unic.
 • Întoarcerea la totalitarism, la dictatură de tip asiatic, la erdoganizarea sau orbanizarea țării? Tot ce-i posibil după ce Liviu Dragnea își va întroniza Partidul peste țară. Toate semnele indică instalarea unui regim politic vorace pentru care nu vom plăti doar noi, ci multe generații de acum încolo. Dacă Liviu Dragnea ne readuce ceaușismul înapoi, am fost generația de sacrificiu degeaba. 

Oamenii de care vă povesteam la început și, cu siguranță, mulți alții resimt reîntoarcerea „acelor vremuri” și încearcă să opună rezistență. Unde nu reușește cu biciul, Partidul încearcă cu zăhărelul. Vă dau câteva știri din ultimele zile, ca să vedeți unde are interes Partidul:

- șefii Curții Constituționale, Înaltei Curți, CSM, Curții de Conturi și ai Academiei Române primesc case gratis de la stat, cu întreținerea plătită pe viață.

- primarii, viceprimarii, consilierii primesc pensii speciale în vecii vecilor amin.

- cuplurile din București care au peste 25 de ani de căsnicie primesc un ajutor de la doamna Primar general a României, de la 1000 la 3000 de lei.

Dacă coborâm în timp, vom găsi sute de astfel de acte de devalizare a bugetului public în scopul eternizării Partidului la guvernare.

Totul ar fi mai suportabil dacă Suveranul nostru, ca tot dictatorul cumsecade, ar construi ceva. Dar, spre deosebire de Erdogan, de Orban sau chiar de Putin (care a inaugurat recent cel mai lung pod din Europa, care leagă Crimeea de Rusia), dl. Dragnea ne oferă aceeași dictatură ceaușistă cu budă în fundul curții. O armată de incompetenți și de habarniști iresponsabili a fost adusă de dl. Dragnea să ne conducă, toți parcă nepoți de Emil Bobu. Vă dau, în final, doar 2 citate de Doamne ferește:

Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii: „Am aflat cu stupefacţie că sunt şi eu la Pilonul II de pensii cotizant”

Lucian Șova, Ministrul Transporturilor: „De ce au venit multinaționalele aici? Au venit că sunt salarii mici. Când o să avem autostrăzi, o să avem salarii mari. Și tot vor pleca”

Deci vă dați seama că doamna aceasta care află „cu stupefacție” că e cotizant la pensiile private (la care toți românii de vârsta domniei sale știu că sunt cotizanți) e ministrul Muncii? Deci vă dați seama că domnul de mai sus ar trebui să construiască autostrăzi? Dacă printr-o minune acest regim ar dispărea, tot ne va lua decenii să reparăm ce au „guvernat” acești oameni...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Imi pare ingrozitor ca o parte atat de mare a populatiei si- a pierdut rezonabilitatea si a ajuns sa creada ca multi-milionari care se plimba cu Porsche-uri, BMW-uri ultimul model, cu proprietati in Brazilia sunt victimele statului paralel. Parca as vrea sa ma oprime nitel si pe mine paraleii astia.. O alta treaba care ma tulbura e retorica asta cu suprematia absoluta a democratiei.. Deci, daca intr-un bloc un vecin are o sotie frumoasa, ceilalti pot vota ca ea trebuie share-uita fiecaruia , in mod echitabil, pe principii democratice… Cine poate impiedica o asemenea monstruozitate? Un sistem de justitie de natura sa apere drepturile fundamentale ale omului, chiar impotriva majoritatii. O alta nebunie: "fura dom'le, da imi da si mie ceva..". Daca unu fura 100 l de benzina, dar imi da'si mie 1l, devine simpatic. Nu mai e hot, e filantrop. O societate devine cu adevarat infricosatoare cand isi pierde bunul-simt moral, isi demagnetizeaza busola care separa binele de rau.. Dar, daca Trump se vede cu un criminal atroce ca singurul grasut din Coreea de Nord, ce pretentii sa mai avem de la noi.
  • Like 2
  • @ Neacsu Laurentiu
   check icon
   V-am dat un vot deși exemplul cu ”vecina frumoasă” nu e în chestiune.
   Mai degrabă s-ar putea spune că, așa cum PSD își arogă drepturi imorale în virtutea faptului că a primit cele mai multe voturi de la cetățeni, Johannis ar avea și el dreptul să ignore CCR (și ORICE altceva) în virtutea faptului că a primit încă și mai multe voturi de la cetățeni (ce să vezi, cam dublu!). Însă bineînțeles că nu a adus și nu va aduce această retorică tembelă în fața poporului ci încearcă să joace în limitele regulilor, cu toate că Parlamentul-PSD și CCR-PSD i le restrîng săptămînă de săptămînă.
   • Like 2
 • . Evit sa trec prin curtea blocului cand duc gunoiul dupa amiaza pentru a nu trece printre ei.
  • Like 1
 • Din nefericire ma consider si eu un cetatean nemultumit atat de promisiunile Partidului atotputernic, cat si de maniera acestuia de a ne conduce. Urmarind zilnic desfasurarea evenimentelor imi dau seama ca toate promisiunile sunt niste minciuni cu care ne amagesc activistii Partidului. Mai grav este faptul ca cetateni ca mine de exemplu, care nu impartasesc vederile acestor activisti sunt pedepsiti pentru nesupunere. Partidul si-a inregimentat activistii si simpatizantii si-i foloseste in scopul de a ma pedepsi zilnic. Sunt inconjurat de familii de pesedisti in blocul unde stau, iar acestia ma bruiaza ziua si noaptea cu zgomote cand dorm, cu tipete si injurii din curtea blocului la adresa mea si a membrilor familiei mele, cu amenintari ca o "patesc penal". Strigatele si amenintarile sunt fatise, nu se jeneaza de nimic pentru ca eu cred ca au sprijinul autoritatilor din Braila. Ce pot sa fac; stau si suport, sperand sa mai supravietuiesc inca o zi. Evit sa trec prin curtea blocului cand duc gunoiul dupa amiaza pentru a trece printre ei.
  • Like 0
  • @ teodorviorel
   Greșit. Îi reclami la poliție de 100x/zi.
   • Like 0
  • @ Ionut Catalin Dimache
   Aici in Braila, degeaba as reclama.Pesedistii stiu asta si din aceasta cauza isi fac de cap. Ei considera ca fiind la putere institutiile statului sunt ale lor.
   • Like 0
 • Ideile după care se ghidează infractorul nu sunt de găsit în cărțile economico-politice despre liberalism și democrație scrise de A. Smith, J. Locke, Montesquieu, J.S. Mill sau F. A von Hayek. După aceste principii se ghidează doar lumea civilizată, liberă, evoluată.
  Nu, ideile sale vin din doctrina național-socialismului (în germană - Nazi). Sau a lui Marx și Engels.
  Exemple:
  -atunci dușmani erau evreii, acum este Soroș;
  -puterea a fost câștigată cu ajutorul celor needucați și neinstruiți (uitați-vă cine a venit la mitingul psd);
  -toate instituțiile sunt conduse direct și indirect de conducătorul suprem (Stalin, Hitler, Kim-Jong-un la ei, la noi daddy);
  -daddy și infractorii reprezintă ,,rasa" superioară, iar restul la muncă;
  -,,nu ne vindem țara", moarte multinaționaleor, ,,mândru că sunt român" - un naționalism feroce, îndreptat împotriva ,,a ceva" pentru a-i manipula pe proști.
  PS: conducătorul german a luptat pentru poporul său; cel mioritic actual, luptă pentru banii și puterea proprie. Și aici sunt mari diferențe!
  • Like 0
  • @ Petru Borsan
   Lasă că nici Hitler n-a strîns cureaua, dimpotrivă.
   • Like 0
 • În opinia distinsului ministru, şi autostrăzile sunt dujmani ai boborului, de aceiaşi teapă cui Soros, Brucselu', CIA, Nato, UE, multinaţionalele care sug sângele naţiei şi statu' paralelipipedic.
  Sărmane popor român, eşti blestemat să ai atâţia inamici necruţători!
  • Like 1
 • Ok. Asa este.
  Dar noi la Sibiu demonstrăm civilizat in pozitie de drepți 15 minute pe zi.
  Si asta de multe luni de zile. Iar în timpul acesta parlamentul masacrează toate legile din România.
  Bine zice psd- ul:
  - demonstrati civilizat........
  Ps. După ce am demonstrat si eu ff civilizat intr'o zi am explodat si am aruncat 2 ouă in usa de la intrare a psd chiar în timp ce sibieni demonstrăm civilizat........ credeti ca a filmat cineva sau a fotografiat????? Toti fotografii ai fugit speriați parcă erau intelesi cu PSD. .... Si atunci despre ce vorbim????? In 7 iunie am atacat cu ouă sediul PSD. Amenda 100 lei
  • Like 4
  • @ Helmuth Diesing
   Măcar erau împuțite ouăle alea? :P
   • Like 0
 • Iulian check icon
  Cine nu știe și nu tine cont de istorie va repeta întotdeauna aceleasi greșeli... Suntem condamnați ca Romani pentru respectul și pomenirea tuturor care au luptat și făcut aceasta tara mandra prin fapte nu vorbe sa nu lăsăm sa se repete istoria anilor 48-89... Problema e ca iarăși o mana de viermi intestinali au acaparat aceasta tara și încearcă sa se inscaune în mici bolșevici, ceaușisti, dictatori.. oameni fara D-zeu, fără minte, educație și moralitate.. gunoaie ridicate din nimic la suprafata ca rahatul în apa... Este un mare păcat asa că noi ca Romani în acest sfânt an al Unirii trebuie sa luptam sa ne câștigăm libertatea în fata acestor vânzători și trădători de neam... Și o vom face chiar și cu prețul sângelui.. Șobolanii și vampirii ăștia sunt în stare sa ni-l ia și pe asta..... România cinstita, puternica și educata va câștiga!
  • Like 0
  • @ Iulian
   Serios? Eventual asa cum castiga in SUA si in toata Europa la ora asta miscari populiste in frunte cu tot felul de semidocti sau exaltati gen Trump, Orban, Salvini, Beppe Grillo, Sebastian Kurz etc. Eu zic ca mai degraba vine un ev intunecat in care vor exista "acuzatii" de genul intelectualism, cosmopolitism etc.
   • Like 0
  • @ Radu Iliescu
   GabiC check icon
   Ai citit ceva despre Trump, ca sa-l bagi in aceeasi oala.cu socialistii? Sau ai habar despre istorie cam cata am eu despre fotbal (pot aduna jucatoii de fotbal cam pe degetele de.la maini... si cam atat).
   Ai uitat sa-l mentionezi pe Timmermans, sau pe "conducatorii" parlamentului EU, care au apucatori de sorginte comunista vădită.
   Spre deosebire de ei Trump negociaza pentru tara lui. Si inca- bine!. Important e sa intelegi ca nu intotdeauna se poate pune egal intre un manager bun si un ultraacademician. De fapt- cam niciodata. N-am gasit teoretician priceput in management in "scurta" mea istorie a muncii (cam de 35 de ani incoace).
   • Like 0
 • IM check icon
  Această ghiulea de tun care se îndreaptă cu viteză către noi și care ne va spulbera (aluzie și la poza articolului) a început, dacă vă mai amintiți, ca un bulgăre de zăpadă ce s-a tot rostogolit, s-a tot mărit, a tot prins viteză agățând și distrugând tot ce era (democratic) normal în calea sa până, iată, s-a transformat în lichidatorul perfect.
  Acel bulgăre inițial, acel început a fost crearea coaliției usl (să le mulțumim încă o dată părinților fondatori, ilustrul orator Crin Antonescu (a și dat bir cu fugiții între timp) și Victor Ponta (care părea atunci o glumă proastă, un Mickey Mouse cu ambiții). Ei au primit încuviințare de la TOȚI liberalii și largul concurs al maselor votante care voiau LINIȘTE în țară. Atunci a început parlamentul să acționeze discreționar, atunci au făcut pentru prima oară actualii deținători ai puterii experimentul preluării întregii puteri. Atunci chiar ministrul lor de interne a vrut să iasă din acel "grup infracțional organizat", după cum el însuși a spus.
  Atunci (2012) n-au reușit, dar au reușit în 2014. Au zbârcit-o din nou în 2016, dar se pare că vor izbândi acum, în 2018, și va fi pentru mai multă vreme. Se pare că nostalgia partidului-stat atotputernic care îți dă și te face om îi bântuie pe mulți, pe din ce în ce mai mulți din cei cate au mai rămas pe aici.
  • Like 3
 • :)))))))))))) Cum ar veni, noi vindem orişice, chiar şi viitorul propriilor copiii, pentru preţul corect, fix ca-n caricatura lui şialihebdoşilor şi-n descrierea de peste veacuri făcută strămoşilor de Herodot!
  • Like 1
 • Al Lui Al Lui check icon
  Tot ce ati scris in acest articol este perfect adevarat, doar ca, lipseste un mic amanunt din ecuatia clasica a preluarii statului de catre partidul unic: banii ! Statele despre care faceti dvs. vorbire in articol se bazeaza pe o economie dezvoltata, unele, sau detin resurse naturale importante la nivel global, infrastructura dezvoltata, au armata puternica, altele, ori politica lor externa este facuta strict in interesul propriei natiii. Noi nu avem nimik din toate acestea, deci posibilitatea sa traim pe propriile noastre picioare, este practic nula. Astfel ca, la momentul cand nu se vor mai putea platii pensiile si salariile bugetarilor, marite iresponsabil de actualii guvernanti pentru a le cumpara tacerea unor categorii sociale, partidul unic se va dezintegra de la sine. Deja, se intampla in unele administratii locale acest lucru si este doar o chestiune de timp pana se va extinde la nivel national aceasta problema.
  Sper ca, PSD-ALDE sa nu modifice legea, astfel incat sa poata folosi rezerva BNR in consum, amanetand viitorul multor generatii, ptr a rezista economic pana in 20/20.
  • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult