Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Morți de pagina a doua

Ieri, în Lahore, Pakistan, un terorist s-a detonat într-un parc, omorând, la o primă estimare, 72 de persoane și rănind 300, majoritatea femei și copii.

Motivul asasinatului în masă: duminica Paștelui, sărbătorită de minoritatea creștină. Autori: talibanii Jamaat-ul-Ahrar.

Nu mai e vorba de aeroport sau metrou, ca la Bruxelles. Cum să previi omorul, instalând puncte de control la toate intrările din parcuri?

Creștinii din Pakistan nu l-au insultat pe Profet. Nu efectuează raiduri de bombardament asupra așezărilor talibanilor. Singura lor vină: cred în Iisus, nu în Muhammad, și au ieșit în parc, de Paște.

În Lahore este expus în toată goliciunea lui hidoasă miezul fundamentalismului islamic, în Asia, în Europa sau oriunde în lume. Dacă Iisus spune „Cine nu e cu Mine e împotriva Mea și cine nu adună cu Mine risipește”, înseamnă exclusivism, în vreme ce islamism înseamnă nu doar a spune, ci și a face: „Cine nu e ca noi trebuie ucis”.

Teroriștii islamiști nu duc, de fapt, un război, pentru că un război înseamnă continuarea politicii cu alte mijloace, ei comit un șir de omucideri rituale colective, în spatele cărora nu e nicio politică.

Iar slăbiciunea fatală a creștinilor nu constă doar în a întoarce și celălalt obraz, ci și în ecoul mediatic minuscul al măcelului din Lahore prin comparație cu Paris și Bruxelles, în mass-media țărilor creștine, inclusiv România. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Este firesc să ai ecouri mult mai ample dacă are loc un atac terorist în Europa față de altul în Pakistan ori în Iraq. Este nefiresc, poate, să exagerezi aceste ecouri. Euronews a dat în direct, „live” cum se zice acuma, atacul de la München, timp de cîteva ore.
  • Like 0
 • Razboiele anteislamice sau purtat multe, dar numai români si cu rușii au izbutit să învingă imperiul islamist ottoman. Cruciadele din vechime alcătuite ca si acuma din cavaleri si soldati din toate țările crestine, sau dovedit un eșec total pentru ca europeni erau prea încrezători si mândri de forțele lor armate, si nu au luptat decit pentru a jefui si azi face cavalerii renume.
  • Like 0
 • Frank check icon
  Eu inca mai asptept ca cineva sa imi arate de ce faptele astea monstruoase savarsite de animalele ISIS sunt mai prejos decat faptele maretilor inaintasi din biblie, gen Avraam, Moise & co. Daca este sa pastram acelasi standard de evaluare, este imposibil sa accepti barbariile din VT dar sa condamni ce fac animalele astea. Inca mai astept argumentele care sa diferentieze cele 2 practici. Am scris mai in detaliu aici:
  http://despre-biblie.ro/2015/09/07/dublul-standard-crestin/
  • Like 0
 • Sunt crestin-ortodox, nu mi-as schimba religia, dar fac o diferență clară între om (cu toate neputințele sale defensive si ofensive ) si legile date de Dumnezeu nouă, creștinilor, musulmanilor, mozaicilor sau chiar credincioșilor de credințe politeiste. E simplu: a zis să ne iubim semenii ca pe noi însine; ca sa Zicem ca-L iubim pe El, pe Care nu-L vedem, trebuie să Facem iubire. Nu e un îndemn, e o porun
  • Like 2
 • pai am incercat unul
  • Like 0
 • În general, se comentează, chiar suspect de relaxat, cum că, învăţăturile Islamului, Universităţile ancestrale ale lumii arabe, înţelepciunea Coranului etc, sunt argumente gen contrabalans cu realitatea infernala şi contemporană a acestei lumi, al cărei inspiraţie nu mai sunt versetele, ci unealta RPG 7 - aruncatorul de grenade, un accesoriu care va intra in folclorul lor.
  • Like 0
 • Problema nu e religia in sine, nu? Problema este doar o singura religie. Doar aceea nu e buna. Doar aceea genereaza extremisti. Ca in Irlanda de Nord sint numai si numai musulmani. Ca civilizatii intregi au fost rase de pe fata pamintului numai de catre musulmani. Apropo, musulmanii isi ling mortii? Asta ca intrebare ajutatoare in a identifica definitia extremismului religios.
  • Like 2
 • După părerea mea; interzicerea tuturor musulmanilor de a călători în afara țării de origine.
  • Like 1
 • Problema în cazul de față este duplicitarismul de tip "corectitudine politică". Este timpul să i. Se spună pe nume acestei religii. Numai un orb nu ar putea vedea ca problema nu doar la fundamentalisti. Aceasta religie dacă nu se reformeaza ne arunca pe toti în aer.
  • Like 1
 • Ce se întâmpla cu acești oameni? Cat de malefici sunt cei care ii conduc? Li s- a impus vreodată o alta religie cum își doresc ei cu înverșunare pentru " restul lumii" care nu îmbrățișează crezul lor? Ce Dumnezeu vor pana la urma? Sa conducă ce? Care lume? Nu va rămâne nimic care sa conteze după ce termina ce si- au propus,decât durere di neputință. Știm ca sunt forte mult deasupra puterii noastre de înțelegere,dar parca ar trebui sa ne trezim ....
  • Like 1


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult