Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Morți de pagina a doua

Ieri, în Lahore, Pakistan, un terorist s-a detonat într-un parc, omorând, la o primă estimare, 72 de persoane și rănind 300, majoritatea femei și copii.

Motivul asasinatului în masă: duminica Paștelui, sărbătorită de minoritatea creștină. Autori: talibanii Jamaat-ul-Ahrar.

Nu mai e vorba de aeroport sau metrou, ca la Bruxelles. Cum să previi omorul, instalând puncte de control la toate intrările din parcuri?

Creștinii din Pakistan nu l-au insultat pe Profet. Nu efectuează raiduri de bombardament asupra așezărilor talibanilor. Singura lor vină: cred în Iisus, nu în Muhammad, și au ieșit în parc, de Paște.

În Lahore este expus în toată goliciunea lui hidoasă miezul fundamentalismului islamic, în Asia, în Europa sau oriunde în lume. Dacă Iisus spune „Cine nu e cu Mine e împotriva Mea și cine nu adună cu Mine risipește”, înseamnă exclusivism, în vreme ce islamism înseamnă nu doar a spune, ci și a face: „Cine nu e ca noi trebuie ucis”.

Teroriștii islamiști nu duc, de fapt, un război, pentru că un război înseamnă continuarea politicii cu alte mijloace, ei comit un șir de omucideri rituale colective, în spatele cărora nu e nicio politică.

Iar slăbiciunea fatală a creștinilor nu constă doar în a întoarce și celălalt obraz, ci și în ecoul mediatic minuscul al măcelului din Lahore prin comparație cu Paris și Bruxelles, în mass-media țărilor creștine, inclusiv România. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Este firesc să ai ecouri mult mai ample dacă are loc un atac terorist în Europa față de altul în Pakistan ori în Iraq. Este nefiresc, poate, să exagerezi aceste ecouri. Euronews a dat în direct, „live” cum se zice acuma, atacul de la München, timp de cîteva ore.
  • Like 0
 • Razboiele anteislamice sau purtat multe, dar numai români si cu rușii au izbutit să învingă imperiul islamist ottoman. Cruciadele din vechime alcătuite ca si acuma din cavaleri si soldati din toate țările crestine, sau dovedit un eșec total pentru ca europeni erau prea încrezători si mândri de forțele lor armate, si nu au luptat decit pentru a jefui si azi face cavalerii renume.
  • Like 0
 • Frank check icon
  Eu inca mai asptept ca cineva sa imi arate de ce faptele astea monstruoase savarsite de animalele ISIS sunt mai prejos decat faptele maretilor inaintasi din biblie, gen Avraam, Moise & co. Daca este sa pastram acelasi standard de evaluare, este imposibil sa accepti barbariile din VT dar sa condamni ce fac animalele astea. Inca mai astept argumentele care sa diferentieze cele 2 practici. Am scris mai in detaliu aici:
  http://despre-biblie.ro/2015/09/07/dublul-standard-crestin/
  • Like 0
 • Sunt crestin-ortodox, nu mi-as schimba religia, dar fac o diferență clară între om (cu toate neputințele sale defensive si ofensive ) si legile date de Dumnezeu nouă, creștinilor, musulmanilor, mozaicilor sau chiar credincioșilor de credințe politeiste. E simplu: a zis să ne iubim semenii ca pe noi însine; ca sa Zicem ca-L iubim pe El, pe Care nu-L vedem, trebuie să Facem iubire. Nu e un îndemn, e o porun
  • Like 2
 • pai am incercat unul
  • Like 0
 • În general, se comentează, chiar suspect de relaxat, cum că, învăţăturile Islamului, Universităţile ancestrale ale lumii arabe, înţelepciunea Coranului etc, sunt argumente gen contrabalans cu realitatea infernala şi contemporană a acestei lumi, al cărei inspiraţie nu mai sunt versetele, ci unealta RPG 7 - aruncatorul de grenade, un accesoriu care va intra in folclorul lor.
  • Like 0
 • Problema nu e religia in sine, nu? Problema este doar o singura religie. Doar aceea nu e buna. Doar aceea genereaza extremisti. Ca in Irlanda de Nord sint numai si numai musulmani. Ca civilizatii intregi au fost rase de pe fata pamintului numai de catre musulmani. Apropo, musulmanii isi ling mortii? Asta ca intrebare ajutatoare in a identifica definitia extremismului religios.
  • Like 2
 • După părerea mea; interzicerea tuturor musulmanilor de a călători în afara țării de origine.
  • Like 1
 • Problema în cazul de față este duplicitarismul de tip "corectitudine politică". Este timpul să i. Se spună pe nume acestei religii. Numai un orb nu ar putea vedea ca problema nu doar la fundamentalisti. Aceasta religie dacă nu se reformeaza ne arunca pe toti în aer.
  • Like 1
 • Ce se întâmpla cu acești oameni? Cat de malefici sunt cei care ii conduc? Li s- a impus vreodată o alta religie cum își doresc ei cu înverșunare pentru " restul lumii" care nu îmbrățișează crezul lor? Ce Dumnezeu vor pana la urma? Sa conducă ce? Care lume? Nu va rămâne nimic care sa conteze după ce termina ce si- au propus,decât durere di neputință. Știm ca sunt forte mult deasupra puterii noastre de înțelegere,dar parca ar trebui sa ne trezim ....
  • Like 1


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult