Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Morți de pagina a doua

Ieri, în Lahore, Pakistan, un terorist s-a detonat într-un parc, omorând, la o primă estimare, 72 de persoane și rănind 300, majoritatea femei și copii.

Motivul asasinatului în masă: duminica Paștelui, sărbătorită de minoritatea creștină. Autori: talibanii Jamaat-ul-Ahrar.

Nu mai e vorba de aeroport sau metrou, ca la Bruxelles. Cum să previi omorul, instalând puncte de control la toate intrările din parcuri?

Creștinii din Pakistan nu l-au insultat pe Profet. Nu efectuează raiduri de bombardament asupra așezărilor talibanilor. Singura lor vină: cred în Iisus, nu în Muhammad, și au ieșit în parc, de Paște.

În Lahore este expus în toată goliciunea lui hidoasă miezul fundamentalismului islamic, în Asia, în Europa sau oriunde în lume. Dacă Iisus spune „Cine nu e cu Mine e împotriva Mea și cine nu adună cu Mine risipește”, înseamnă exclusivism, în vreme ce islamism înseamnă nu doar a spune, ci și a face: „Cine nu e ca noi trebuie ucis”.

Teroriștii islamiști nu duc, de fapt, un război, pentru că un război înseamnă continuarea politicii cu alte mijloace, ei comit un șir de omucideri rituale colective, în spatele cărora nu e nicio politică.

Iar slăbiciunea fatală a creștinilor nu constă doar în a întoarce și celălalt obraz, ci și în ecoul mediatic minuscul al măcelului din Lahore prin comparație cu Paris și Bruxelles, în mass-media țărilor creștine, inclusiv România. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult