Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

N-a înțeles ce a lovit-o. Un duș rece pentru doamna care nu a dat apă caldă

Gabriela Firea

Votul de duminică nu a fost unul pro Nicușor Dan sau pro alianța care l-a susținut (PNL-USR-PLUS).

A fost un vot împotriva Gabrielei Firea și încă un eșec din lunga serie neagră pe care o traversează PSD după epoca Liviu Dragnea.

Cei care au ieșit la vot au simțit că trebuie să salveze Bucureștiul, așa cum votanții de la europarlamentare au vrut să salveze țara și apoi prin votul dat președintelui Iohannis că vor să salveze țara de PSD și atacurile la justiție.

Marea întrebare este legată de strategia perdantă a Gabrielei Firea: câte cicluri electorale le sunt necesare celor de la PSD ca să înțeleagă că acest tip de campanii, construite pe atacuri la persoană, fake-news, publicitate agresivă la televiziunile apropiate, cu urlete, portavoce și scandal nu fac altceva decât să irite și să scoată oamenii decenți din casă pentru a vota împotrivă?

A fost un vot împotriva imposturii cu paiete, a tupeului cu goarnă, a lipsei de educație, a mizeriei, a mirosului urât, a noxelor, a prafului în care e îngropată Capitala.

Pentru a câștiga din nou Capitala, administrația Gabriela Firea nu trebuia să facă altceva decât să înceapă (nu să termine) rezolvarea unor probleme apăsătoare: transportul și traficul, poluarea aerului și apa caldă.

O altă întrebare merită a fi formulată pentru cealaltă tabără: de câte cicluri electorale au nevoie politicienii de dreapta pentru a înțelege că nu este suficient să strigi că vrei ca votanții să salveze țara, orașul, situația? Au lipsit, ca și în 2016, mesajele foarte clare pentru tinerii pe care-i doresc la vot: cum vor schimba capitala după alegeri? Care sunt programele pe care le vor pune în practică.

Important de spus este că, deși a obținut mai multe voturi decât Gabriela Firea în 2016 la câștigarea mandatului, Nicușor Dan nu se bucură de o victorie zdrobitoare raportat la numărul de persoane cu drept de vot din Capitală.

De remarcat, de asemenea, „performanța” lui Călin Popescu Tăriceanu. Undeva sub 2 procente. E de urmărit în ce căruță se va mai urca acest domn care pur și simplu nu înțelege că nimeni nu-l mai vrea pe nicăieri și că ocupă funcții prea importante pentru numărul de voturi pe care-l adună la ultimele alegeri.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Catalin check icon
    Ai uitat de Ponta 2%. Că tot cam așa a luat și el la CGMB.
    • Like 0
  • Dan check icon
    E clar ca fostul primat e foarte antipatic, insa nu mi se pare corecta abordarea dvs. De unde stiti ce au gandit alegatorii? Ati facut studii sociologice? Am votat fix pentru Nicușor Dan si nu impotriva altcuiva!
    • Like 0
  • Da, ma bucur enorm ca nu o voi mai vedea pe toapa asta mincinoasa pe scaunul de primar. La fel de mult ma bucur de cadrerea lui Rpbert Negoita.... Sper ca cei care au preluat aceste functii sa fie mai realisti, sa se inconjoare de consilieri seriodi, profesionisti, nu pile si relatii, si sa se apuce de rezolvat problemele orasului si sectoarelor sale, care sunt multe si complexe, mai ales ca au fost practic ocolite ani de-a randul (deh, frica de a lua taurul de coarne.....)
    • Like 3
    • @ andreea dragusin
      Pai parca domnul Robert Negoita a castigat la Sect. 3. Care cadere ? A cazut pe propriul scaun de primar.
      • Like 0
  • Era foarte simplu pentru firea, psd si altii sa castige. Trebuia sa nu ne mai considere niste prosti, niste inapoiati, cum le-ar place lor sa fim si cum, din pacate inca sunt multi,in special votantii lor. A aruncat cu bani popilor, trantorilor, asistatilor sociali, tuturor pomanagiilor in loc sa se ocupe de rezolvarea prolemelor stringente ale orasulu. Tot ce a facut a fost un fiasco, nimic bun.Isi merita soarta si ar trebu ijudecata pentru abuzurile si hotiile intreprinse. Regret ca nu a primit o lectie asemanatoare si primarul sectorului 3, alt borfas, alt nemernic.
    • Like 3
    • @ Mircea Zugravu
      Nu era de loc simplu ...pentru ca ei niciodata nu s-au gandit ca trebuie sa faca ceva pentru cetateni.....s-au gandit doar cum sa se imbogateasca cat mai repede...si cat mai mult...
      • Like 1
    • @ Vall Dinn
      Pardon, am prins ceva de pe net. Cum ca primaria capitalei ar fi fost castigata de catre "Plicusor Ban"? Sa fie doar un joc de cuvinte? Pe cine ati ridicat la rang de primar? Voi stiti mai bine, iar daca nu stiti o sa vedeti! Va admir din umbra cu zambetul in coltul gurii!
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult