Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Pe limba ei piere

Firea A3

Am scris despre doamna Firea că este un om rău, când a atacat inițiativa celor 260.000 de oameni care donaseră pentru spitalul pentru copii. Atâta invidie, ranchiună, frustrare gratuite nu mai văzusem la niciun politician. Cam din acea perioadă consemnam și debutul Danei Budeanu în calitate de șef neoficial de campanie electorală pentru Gabriela Firea. Acțiunile și mesajele electorale ale actualului primar, de la sloganul „Firea oamenilor”, până la corpul de literă, sunt rodul minții celor două surori „de sânge” și de studiouri TV.

În 2016, Liviu Dragnea a avut intuiția formidabilă să o bage pe Gabriela Firea în dulap. În campania electorală, Gabriela Firea n-a apărut în nicio dezbatere, n-a vorbit, limitându-se să citească prompterul în niște clipuri electorale care promiteau lapte și miere. Liviu Dragnea își cunoștea foarte bine clienta și știa că cea mai mare eroare e s-o lase pe doamna Firea să se prezinte în fața alegătorilor așa cum e. Neconflictual și constructiv, Dragnea a adormit electoratul până la limita de 33 la sută prezență la vot, reușind să o scoată primar pe Gabriela Firea cu doar 246.000 de voturi (din 1.900.000 de bucureșteni cu drept de vot), jumătate din cât luase Sorin Oprescu în urmă cu patru ani. Bucureștenii s-au trezit cu un primar despre care nu știau mare lucru decât că „vorbește” la televizor. 

În 2020, eliberată din tirania lui Liviu Dragnea, doamna Firea vorbește. Mult, peste tot, despre orice, incontinent. Când nu vorbește, dansează. Când nu vorbește dânsa, vorbesc Dana Budeanu (autointitulata soră „de sânge”) și Oana Lovin („fata cu sparanghelul”, cea care le-a adus flori în semn de omagiu jandarmilor care au bătut și gazat femei, bătrâni și copii la mitingul din 10 august 2018). Trei doamne și toate trei, într-un trident ofensiv dispus pe vechea linie de propagandă RTV - Antena 3.

Strategia la care a apelat doamna Firea ar trebui să-l bucure pe Nicușor Dan. Nimic n-o poate învinge pe Gabriela Firea mai bine decât limba sa ascuțită. Nimeni n-o poate bate mai rău decât propria personalitate.

În realitate, campania Gabrielei Firea este ruptă de partid. A luat alegerile acestea pe cont propriu, cum de altfel și lista de consilieri - cu Mitică Dragomir, Cornel Dinu, Anghel Iordănescu sau Petre Roman - este tot o expresie exclusiv a flerului său politic. Dânsa a selectat acest „dream team” și l-a impus conducerii social-democrate pe propria semnătură. În PSD mulți o așteaptă să-și frângă gâtul, începând cu Marcel Ciolacu. El știe că o Gabriela Firea care ar câștiga la Capitală i-ar pune pe toți în situația de a accepta că au o nouă șefă la partid și un candidat cert la Președinție. Dar Gabriela Firea nu se gândește acum atât de departe. Pentru dânsa, miza acestor zile e uriașă. De unde și disperarea cu care se agață cu dinții și cu ghearele ca să-și salveze împărăția și zecile de mii de curteni, angajați la companiile municipale.

Din palatul său de vară din Voluntari, în fiecare seară, doamna Gabriela Firea se uită la televizor și întreabă: „Oglindă, oglinjoară, cine e cea mai frumoasă din țară?” Iar televizorul îi răspunde: „Frumoasă ești stăpână, dar…” Cu fiecare „dar”, primarul crește darul. Ploaia de reclame în care se laudă activitatea Primăriei, deși publicitate electorală, nu poate fi oprită nici măcar de CNA. Seară de seară doamna Firea își pilește dinții: se organizează emisiuni de înfierare care cresc miza până pe 27 septembrie. Sunt invitați de-a valma senatori, analiști și lucrătoare sexuale, cu unicul scop de a-l sfâșia pe adversarul doamnei Firea, placidul domn Nicușor Dan.

Această cursă a înarmării arată însă o spirală a disperării. Doamnei Firea îi fuge Bucureștiul de sub picioare și atunci trage foc de voie cu toate gurile de tun aflate la dispoziție.

Cineva mi-a spus că doamna Firea obișnuiește să le explice apropiaților săi că politica și campania electorală înseamnă emoție și imagine. Cum realizările din ultimii 4 ani nu o ajută, ba chiar o încurcă, doamna Firea își aruncă în luptă copilașii, caseta de la nuntă, un dans cu soțul Pandele, ca și când s-ar pregăti să candideze la emisiunea „Dansez pentru tine”, nu la Primărie, unde se întâmplă lucruri triviale precum mizeria, poluarea, aglomerația pe străzi… Execută un post și-o rugăciune online, face o demonstrație cu bețișorul băgat în propriul nas ca să ne arate că testul covid „nu doare” (?!). Ca să ne emoționeze, ar fi în stare să scoată panglici și sârmulițe din nas dacă asta i-ar aduce un plus de imagine.

Prin urmare, strategia doamnei Firea e „Spune-mi o poveste, emoționează-mă, stoarce-mi o lacrimă…” Cu mâna întinsă, doamna Firea le spune alegătorilor o poveste despre o femeie bună, mamă și soție, sportivă, doctoriță, cântăreață, poetă și gospodină, patroană a culturii și a bunelor maniere - Firea oamenilor.

Însă oricâtă magie ar face și oricâte duhuri ar invoca, este peste puterile sale să facă o vrajă și să transforme apa rece în apă caldă pentru bucureștenii care de luni de zile se spală cu oala.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Excelent!
  • Like 0
 • check icon
  #psdinafaralegii #outlawsdp
  • Like 1
 • Daca sunteti convins ca Firea piere pe limba ei, deci piere, de ce mai scrieti articolul asta? Puteati sa il scieti dupa alegeri si sa explicati ca "a pierit pe limba ei" Eu nu cred ca toata pledoaria asta impotriva lui Firea vrea doar sa va pregateasca o "victorie" in urma alegerilor.

  Eu nu o suport pe Firea. Nu imi plac oamenii care au o replica la orice, indiferent de sex. Nu imi place nimic din ce face in plan mediatic, nu imi place partidul din care face parte.

  Dar, Bucurestiul in ultimii ani este mai OK, s-au facut multte lucrari, sa fim seriosi. Se putea mai bine? Evident. Dar pe cine il propune miscarea non-PSD (ca nu ii mai pot spune "opozitie")? Pe Nicusor Dan. Eu cred ca ND este un om onest. Eu cred ca este purtat de bune intentii. Dar cred ca este depasit atat de postul pentru care vrea sa candideze, cat si de de lupta electorala pe care trebuie sa o poarte cu Firea. Degeaba e el zambila frumoasa, daca nu reuseste sa faca fata politicii agresive si fara scrupule a lui Firea. Si daca nu face fata la asta, ar face fata ca Primar cu un consiliu ostil? Ma indoiesc.

  Eu cred ca Firea va castiga in Bucuresti, nu cred ca "piere", cred ca puncteaza. "painea si circul" raman perene, iar Firea este maiastra la asta. ND bate tambalul
  • Like 1
  • @ Sever Lupu
   Vina e a epocii Iordache-Toader. PSD a pierdut 3 ani, să mutileze justiţia, iar Firea a rămas fără realizări.
   • Like 3
  • @ Sever Lupu
   check icon
   "Daca sunteti convins ca Firea piere pe limba ei, deci piere, de ce mai scrieti articolul asta? "
   Ca să priceapă și proștii, de aia, dar iacătă că-n cazul dumitale n-a fost suficient!
   • Like 3
  • @ Sever Lupu
   Ce a facut? Tot aud asta cu "a facut". Ce a facut? Puteti scrie o lista scurta cu cele mai importante realizari?
   • Like 3
  • @ Arlecchino
   eu nu am spus "realizari", eu am spus ca s-au facul lucrari. nu trebuie sa fie importante, pot fi mici si utile. nu ma fac eu avocatul lui Firea, puteti sa consultati site-ul PMB (https://www.pmb.ro/programe/1) si decideti singur daca sunt sau nu realizari. eu doar merg prin oras si vad ca este mai OK decat acum 4 ani, iar lucrurile astea le vad oamenii.

   Oricum, discutia nu era despre cat a "realizat" Firea, ci cat de realist este sa credem ce spune autorul. Mai ales in conditiile in care contracandidatul principal, oricat ar fi de purtat de bune intentii (si eu cred ca este), nu pare ca poate face fata politicii agresive de tzaza de mahala a lui Firea.
   • Like 0
  • @ Sever Lupu
   Bayard check icon
   Ce gargara... Firea e cel mai slab primar post decembrist, nu s-a facut NIMIC!!! Bucurestiul progreseaza insa prin bibileli facute de primarii de sectoare, niste gazon, niste gardulete, niste locuri de parcare pe spatiul dintre blocuri... pana si largirile unor strazi au fost facute tot de primarii de sector. Ce a facut primaria generala? Proiectele mari de infrastructura sunt in datoria ei si... TEAPA!! Serios, nu exista primar care sa nu fi lasat macar ceva in urma, Firea ce lasa? niste garduri pe 2 linii de tramvai care au provocat zeci de accidente rutiere... Altceva?
   • Like 1
  • @ Sever Lupu
   Asta cu s-a facut, s-a dres si alte facaturi, se foloseste si la Ceausescu. Normal ca se face oricum, lucrurile se fac de la sine, ca lumea nu doarme sau e moarta in timp ce acesti mareti analfabeti si incompetenti ''circari'' ne arata noua cum se fac treburile. Si eu sau dumneata daca am fi primari, treburile ar merge de la sine, important e cum si in ce fel se fac lucrurile. Constructiile de stat din Bucuresti si restul tarii, arata incredibil de urate. Blocurile scalambate si urate care la primul cutremur mai mare, o sa fie prapad, designul ieftin si urat este la el acasa. Noroc cu partea privata care a mai dat putina culoare si forma, formelor urate.
   • Like 2
  • @ Sever Lupu
   logica dvs , atat pe fb cat si aici, este aiuritoare. Sunteti un model de studiat. PS.Da, chiar am avut rabdare sa dau un click pe profilul dvs ca sa vad cine poate debita asa ceva
   • Like 0
 • Buna postare , la obiect . Cu ce nu sunt de acord este ideea ca Firea si PSD au apucat pe drumuri diferite. Firea este esenta PSD-ismului in Romania : tupeu , smecherie si cumetrie . Cat despre trompetele dumneaei si ale PSD , zi de zi ma minunez cat de jos pot sa mearga. Sper sa mearga lumea la vot .
  • Like 5
 • De ce credeti ca Ardealul vrea autonomie?Pentru ca unii ca Firea sa nu folosesca banii care se duc la Bucuresti numai pentru ei.Pentru Firea nu exista decat tara Bucuresti.Pe banii tarii care se numeste Romania.
  • Like 4
  • @ Mariana Veron
   Acesta este un neadevar. Banii din impozitele colectate in Bucuresti se distribuie in judetele sarace. Dar daca afirmati cu convingere contrariul, multi va vor crede pentru ca au aceeasi impresie. Si da, oamnenii voteaza emotional, atata timp cat mesajul corespunde cu ceea ce credeau deja.

   PS. Nu votez Firea, dar e nerelevant.
   • Like 3
  • @ Mariana Veron
   check icon
   Ha-ha, o ziceți ca și cum lui Firea i-ar păsa de bucureșteni și de restul nu... Încă ar fi bine dacă ar fi așa! Dar nu e...
   • Like 2
  • @ Mariana Veron
   Zic si eu, daca gresesc va rog sa ma corectati. Banii ceruti de toti primarii din tara, nu cumva vin de la guvern si nu de la primarul orasului Bucuresti? Daca in satul/comuna/orasul respectiv, primarul se gospodareste dupa puterile si competenta lui/ei, este cumva obligat sa imparta cu alti primari? Dupa cate stiu, banii ptr. investiti mari/mici, vin de la guvern.si primarul local. Eu nu iau partea tutei si croelei Firea, doar vreau sa inteleg cum sta treaba cu bugetul statului/primariilor.
   • Like 0
 • Dan Dinu Dan Dinu check icon
  Victor Petrini, unul dintre personajele lui Marin Preda, rămâne stupefiat de cât de urâtă este soţia lui, Matilda, după ce, în urma unor certuri oribile, îi cunoaşte caracterul. Cam aşa stau lucrurile şi cu madam Pandele. E posibil ca mie, inocentului privitor tv. să mi se fi părut odată, femeie frumoasă. Astăzi, însă, când văd imaginea şi aud sunetul ce vine dintr-însa, simt cum epiderma stă să-i crape, gata să scoată la iveală o "creature" care huruie şi te înfulecă într-o clipă. Plus bugetul capitalei. Domnule Negruţiu, îmi pare că sunt suspect de puţine articolele care o atacă pe doamna Pandele. Felicitări pentru luciditate şi stil!
  • Like 9
 • Paul check icon
  Dacă se cara Fifi sarma’n popou sper sa fie puse sub lupa toate afacerile clanului pandele.
  • Like 4
 • Sper ca oamenii de bun simt care nu dau 2 bani gauriti pe panglicile asa zisei doamne Firea sa iasa la vot la locale, ca sa nu cada iar Bucurestiul in ghearele acestei mocofance pradatoare de bani publici.
  • Like 7
 • Dl Florin analiza corecta si limbaj prea fin pt.facutele si nefacutele firesti a lui Firea din Firea ei,si a bucurestenilor care o voteaza si daca nu au caldura si apa.
  Aveti dreptate spanand:"Nimic n-o poate învinge pe Gabriela Firea mai bine decât limba sa ascuțită. Nimeni n-o poate bate mai rău decât propria personalitate."
  • Like 5
 • Suntem pe marginea prăpastiei din cauza incapacității cetățenilor de a face până de curând parte din cetate și altfel decât prin plata de taxe și impozite...Votul nostru trebuie apărat prin proteste,petiții, implicare, negociere, prin poziții ferme civice în fața abuzurilor...In cei 30 de ani mizerabili scurși în avantajul descurcăreților și al șmecherilor mufați la bani publici, stratul de oameni educați, cu bun simț și de bună credință s-a subțiat mai repede decât calota polară...În acest timp, observăm că funcțiile publice au fost și sunt înțesate cu impostori! Semănarea neîncrederii în populație după 90” prin informații false, calomnii, manipulare, a fost trucul prin care excomuniștii și-au consolidat privilegiile și statutul.... azi suntem la o distanță de 10 zile, în care avem atat de simplu de ales... Hoție vs Cinste.
  • Like 6


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult