Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

NASA a descoperit, la 39 de ani lumină de Pământ, planete de mărimea Terrei care ar putea găzdui viața

NASA

Simulare a suprafeței uneia dintre planetele nou descoperite. Sursa: NASA

NASA a anunțat miercuri că a descoperit, cu ajutorul telescopului spațial Spitzer, primul sistem solar cunoscut format din șapte planete de dimensiunea Pământului, care orbitează în jurul unei stele. Trei dintre ele se află la distanță locuibilă de stea, adică în zona în care este cel mai probabil ca pe o planetă cu suprafața formată din roci să se afle apă în stare lichidă. Astronomii au precizat că pe toate cele șapte planete s-ar putea găsi apă în stare lichidă, însă cele mai mari șanse sunt în cazul celor trei.

„Această descoperire ar putea fi o piesă semnificativă din puzzle-ul de a găsi planete locuibile, locuri în care viața poate să existe. Să răspundem la întrebarea: Suntem singuri? este o prioritate științifică de top și să găsim pentru prima dată atât de multe planete ca acestea în zona locuibilă este un remarcabil pas înainte înspre acest țel”, a spus Thomas Zurbuchen, administrator asociat la Directoratul pentru Misiuni Științifice al agenției, în cadrul conferinței de presă în care NASA a anunțat descoperirea.

Planetele au cel mai probabil suprafață solidă și orbitează în jurul unei stele pitice, foarte reci, pe care cercetătorii au botezat-o TRAPPIST-1, de la The Transiting Planets and Planetesimals Small Telescope. Toate se află mult mai aproape de stea decât se află  Mercur de Soare, fiind totodată foarte apropiate una de cealaltă. Cercetătorii cred că planetele ar putea fi „blocate mareic”, adică sunt întotdeauna cu aceeași față spre stea, ce

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    În sfârșit și un alt fel de știre. Am urmărit-o live pe NASA TV.
    Redactarea s-a sfârșit brusc din păcate. O fi bruiat-o ecstratereștrii.
    Poate ne spune și nouă redactorul care-i fața unei planete. Poate o fi vorba de o emisferă, sau măcar despre o parte a planetei care este îndreptată tot timpul spre stea?
    • Like 1
    • @
      Cred ca se foloseste "fata" in cazul planetelor si satelitilor care arata aceeasi semisfera corpului in jurul caruia se rotesc. Cum e cazul fetei vazute sau a celei nevazute a lunii.
      • Like 0
  • check icon
    Este tare greu să te descurci și cu generații diverse și cu declarațiile lui dragnea și cu un strop de astrologie (sau astronomie?): iată cum o știre care ar putea fi destul de interesantă devine un bau bau fără cap și fără coadă, cu o traducere aiurea și, să nu uităm, neterminată! Trec însă toate acestea cu vederea cu condiția să ni se spună pe care planetă se dă uleiul maică, pe care zahărul și unde se ține ședința de partid: că sigur are psd-ul oarece clienți politici care au acolo terenuri pentru care cer despăgubiri!
    Ți-ai dracu` dă ecstratereștri!
    • Like 1
  • check icon
    , ce...?

    Macar un copy paste bun va rog!
    • Like 1

Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult