Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Nici gând să fiu rasist. Sunt antipesedist.

 Văd că sunt făcut rasist de diverse persoane. Îmi pare rău doar în cazul domnului Gelu Duminică, un sociolog pe care îl apreciez pentru prestațiile sale televizate.

Ce-am făcut?

PSD Sibiu a zis că Iohannis, Barna, Orban nu sunt votabili pentru că nu au nume românești. E de votat Dăncilă, care este româncă absolută, cu nume românesc. Mi-am permis să fac o analiză lingvistică a numelui Dăncilă, care are, indubitabil, rădăcina în limba rromanes. Am pus în acest fel, pe același plan, germanii, maghiarii și rromii ca minorități cu drepturi egale, evident, și politice, și egali cu românii „geto-daci”, dacă există așa ceva.

 Adică exact opusul rasismului și xenofobiei manifestate de PSD.

Trebuie să fii prea nervos sau rău intenționat ca să vezi în textul meu vreo urmă de rasism. Îl reiau:

„PSD Sibiu zice să nu-i votăm pe Iohannis și Barna, că nu au nume românești, ei au nume nemțesc și unguresc. Are dreptate PSD. S-o votăm pe rromânca Dăncilă, care are un frumos nume rrom. Dănci înseamnă copil de țigan sau lăutar țigan, provenind din expresia rromă den ci, «dă-mi ceva!». Eventual, un vot”. După cum se vede, n-am spus că „danci” sau „dănci” este un cuvânt rromanes, așa cum mă acuză, probabil din neatenție la lectură, dna lector universitar Delia Grigore. Cuvântul este prezent în limba română, îl puteți găsi în DEX, cu trimiterea la originea rromanes. Dacă lingviștii și istoricii etniei rrome îi găsesc un sens peiorativ, să-l proiecteze asupra dnei Dăncilă, căci eu nu am intenționat nicidecum acest lucru în legătură cu etnia rromă, care nici nu face subiectul articolului meu. Finalul fragmentului „Eventual, un vot” cred că este edificator.

Faptul că am numit-o rromâncă pe dna Dăncilă se referă la acel „r” rostogolit în cerul gurii de fostul premier și alți naționaliști primitivi, ca să accentueze că ei sunt români la pătrat. Nicio legătură, cum iarăși crede dna Delia Grigore, cu etnia dnei Dăncilă, pe care nu o cunosc și nu mă interesează. Iar dacă ar fi de etnie rromă, care este problema? Pentru mine, niciuna.

Nici gând să fiu rasist. Însă, în actuala fază de involuție naționalist-ceaușistă a PSD, sunt antipesedist.

Dar dacă, după aceste explicații, cineva aparținând etniei rrome, sau nu, se simte totuși lezat de textul meu, îi prezint scuze și îl asigur că n-am nici urmă de „rromânism verde” în mine. Dimpotrivă. V-aș ruga, dacă vă permite timpul, să (re)citiți editorialul din colecția ziarului Gândul, anul 2014, „Pot să votez un țigan la președinția României”. 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mick check icon
  Vreti sa spuneti ca sunteti antipecerist sau antimafiot, ca pesede n-are nici o treaba cu social democratia. S-au uitat si ei prin lume la vremea respectiva si au vazut ca social democratii aveau succes asa ca si-au spus si ei social democrati, sa dea bine si la prosti, si la informati deopotriva. Si vad ca l-ea iesit. La fel ca cei cu alba-neagra... care erau magicieni.
  Asta au facut in ultimii 30 de ani. Au jucat alba-neagra cu poporul roman.
  • Like 0
 • Ne aflăm în situația în care o persoană (X) având însușirea (p) disprețuiește o altă persoană(Y) pentru că posedă aceeași însușire pe care X o consideră în mod neîntemeiat ca fiind vrednică de dispreț. Față de o asemenea situație, Înțeleptul anonim îi spune lui X că nu este îndreptățit, nici logic și nici moral, să-l disprețuiască pe Y pe acest motiv pentru faptul că este CA ȘI CUM un hârb ar disprețui o oală spartă. CTP se află în postura înțeleptului anonim care subliniază inconsistența logică și morală a celor care disprețuiesc pe cei cu nume neromânești. Reacția lui Ciprian Necula și altor autori sunt nejustificate.

  • Like 1
 • Mi-am amintit ca inca de mic copil auzeam expresia danciuc !

  ,,dănciuc m. copil de țigan mai mic: o țigăncuță cu un dănciuc aproape gol în brațe "https://dexonline.ro/definitie/d%C4%83nciuc
  • Like 2
 • Păi, de unde apar rasismul și antisemitismul? Nu tocmai din comportamentul deviant antisocial și șmecheria ridicată la rang de virtute supremă a unor indivizi aparținânând anumitor naționalități conlocuitoare? Eu o declar deschis: în privința țiganilor, cu excepțiile de rigoare, desigur, și care au tot respectul meu, sunt rasist! De ce? Pentru că îi cunosc foarte bine, știu ce ”le poate pielea”, pentru că ”țiganu' - tot țigan - și-n ziua de Paști”, pentru că știu și am simțit-o pe pielea mea că și cel mai înapoiat reprezentant al acestei rase ne disprețuiește din rărunchi, convins fiind că ne este superior dacă ”ne face” de câțiva bănuți! De atâtea ori, în loc de un ”mulțumesc” după ce le-am dat ceva bani, am fost înjurat pentru că le-am dat prea puțin, de parcă eram obligat să le dau! Ne disprețuiesc pe noi și de aceea ”ne fac” pe unde ne prind, și disprețuiesc munca, fiind convinși că ea este doar pentru fraierii de români! Ăsta nu este tot rasism? Din partea lor, evident! Da, dar al meu este justificat, pe când al lor nu!
  • Like 6
 • Paul check icon
  Și eu sunt antipesedist. Spurcaciunile astea, alături de “partenerii de la alde” si veșnicul echivalent maghiar numit udmr au reușit in special in ultimii trei ani sa deraieze complet țara asta. Văd pe aici tot felul de jeguri pesediste care se dau lovite de cuvinte. Bai viermilor, ziceți mersi ca romanul e om molcom si liniștit, ca alții treceau de mult de cuvinte. Problema noastră, a romanilor nu o sa dispară însă cu dispariția pesede. Ca-i cheamă dandiaconescuTV, pesede, pereme, udemere sau cum o sa-i mai cheme, exista o larga categorie de cetățeni care se lasă prostiti de astfel de jeguri mafiote și de trepădușii lor. Astia trebuie salvați, întrebarea e cum...
  • Like 5
  • @ Paul
   Problema este totuși la noi, nu la ei! Ați văzut cum l-a întors de la graniță guvernul slovac pe președintele Ungariei care voia el să participe la nu știu ce manifestare maghiară organizată pe teritoriul Slovaciei? Pe teritoriul României Viktor Orban face ”ce vrea mușchiu' lui”! Ați văzut cum și-a permis el să ne ”ordone” cum că să permitem odată exploatarea gazelor din platoul continental românesc al Mării Negre și să li-l dăm lor pe nimic? Iar ”autoritățile” noastre au tăcut mâlc! Știați că până astăzi România este singura țară care mai plătește despăgubri Israelului pentru Holocaust? Ăla românesc, firește, care e ”mic copil” pe lângă acela al lui Hitler și al Germaniei. Și noi n-am mers cu el/ea până la sfârșit așa cum a făcut-o Ungaria, care i-a trimis demult ”la plimbare” pe evrei cu despăgubirile lor cu tot! De ce? Fiindcă în România nu există autoritate decât în stare de șantaj, în stare de mituire ori în stare de impotență! Și fiindcă autoritățile noastre sunt primele care încalcă legea în țara asta! Și fiindcă, noi, ca nație, marcați fiind de o groază de defecte de caracter cronicizate de-a lungul istoriei, n-avem cum să realizăm că, dacă cineva își bate joc de noi, o face pentru că poate și pentru că are de cine-și bate joc, iar pentru asta - NOI SUNTEM SINGURII VINOVAȚI! Nu vedeți, că noi, în general, nu știm decât să ne văicărim și să dăm vina pe alții, nicidecum pe noi înșine, pentru tot ceea ce ni se întâmplă nouă rău, convinși fiind, cei mai mulți dintre noi, că restul omenirii nu există decât pentru asta, noi fiind extraordinari și nemaipomeniți, ”miezul din dodoașcă”, ce mai - alfa și omega ale omenirii etc.? Cu excepțiile de rigoare, desigur, trebuie să precizez asta foarte clar, mult prea puține însă pentru a schimba ceva!
   • Like 0
 • E doar un id, un nume fictiv in ceea ce ma priveste. Dar nu e relevant pt discutie...presupun ca nici al d voastra nu are izvor etnic. Iar daca ar avea, nu ar fi nicio problema. Sa fim sanatosi! Cu respect...
  • Like 0
 • Mick check icon
  O caracteristica proeminenta a majoritatii romanilor este aceea ca s-au nascut judecatori la curtea suprema.
  Fara a cunoaste in profunzime datele unei probleme, se pronunta cu o sentinta definitiva si fara drept de apel.
  Daca exista romani care fac exceptie de la aceasta caracteristica, domnul CTP este cu siguranta unul dintre ei.

  @ Cei care raspund postarilor lui #Votez: Incetati va rog! N-aveti nici o sansa. Va irositi energia si nervii degeaba.
  Are mintea odihnita, tenacitate si timp berechet, judecand dupa numarul de postari (e peste tot! Si cred ca moderatorii ar trebui sa-i dea un premiu. Nu cred ca a postat cineva mai mult ca el/ea).
  Probabil ca va sari si pe mine acum, asa cum a sarit dan ci pe toti barbatii care ar trebui sa poarte fuste.

  Sper ca romanii sa iasa acum (si la toate urmatoarele alegeri) la vot, sa le inchida gura celor care timp de 3 ani nu ne-au spus altceva decat: "Prostilor! Prostilor! Prostilor!"... si continua sa faca acelasi lucru in continuare.
  Nu dau nume dar sunt sigur ca #Votez va va lumina.
  Sper ca de acum inainte sa nu ni se mai insulte inteligenta, cel putin.
  • Like 6
  • @ Mick
   #Votez check icon
   Doamne fereste ca un om normal la cap sa se "nasca" judecator la curtea suprema, unde incalcarea legii "spontan la ordin" este chiar LEGE... scrisa pe biletele galbene, venite de la "stapanii" legii...
   Vad la tine un spirit de turma mai accentuat (sau ai grade mai multe in plutonul de postaci cu 1 singura idee)... Probabil din cauza mintii "obosite" nu stii exact cine ti-a zis "Prostilor, prostilor", dar ai o sansa sa-ti revii: Scoate #Hastagul din creier !
   Si daca ai primit ordin de zi pe unitate sa-l perii frumos pe CTP, adu-ti aminte ca dupa "zicerile lui" "ai fost facuta la necaz"... nu-mi explic cum poti sustine asemenea ineptii... chiar daca sunt scrise de "insusi Luminatia Sa, CeTePeul !"
   • Like 0
  • @ Mick
   Delia MC Delia MC check icon
   Domnul cu pricina e ceea ce se cheamă trol. Există o tactică, să nu i se răspundă. OK, numai că se poate aplica celui solitar. Când sunt mai mulți, atacă în mod concentrat, reușind să "sufoce" rubrica de comentarii și să ducă articolul în derizoriu. Cu riscul ca acei autori să se lase lehamite, ceilalți comentatori la fel, în final ajunge ca părerea lor să pară cea a majorității.
   De fapt nu i se răspunde lui, ci i se scot in evidență tacticile de manipulare și intențiile. Un soi de vaccinare anti-manipulare.
   • Like 5
  • @ #Votez
   Mick check icon
   Ce sa zic? “V-am spus ca asta o sa se intample!” :-)
   Sunt eu singurul care are impresia ca ce am citit mai sus e tradus cu google? Ca nu vad nici o noima in postarea respectiva. Am gresit cand am spus ca ne va lumina. Pe mine m-a bagat in ceata. Sunt niste cuvinte noi pe care nu le cunosc. Imi cer scuze dar nu am urmarit scena politica decat in ultimii 5 ani. Iliescu m-a dat afara din tara acum 25 de ani. Cuvinte ca #hastag, bilete galbene... va spun ceva? Sau a tradus google prost?
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Mick check icon
   Multumesc Delia. Acum am inteles. :-)
   Am s-o readuc din derizoriu.
   Absolut CTP nu este rasist.
   Iar trolii sa-si gaseasca un motor mai bun de traducere, ca google nu sta prea bine nici cu romana, nici cu expresiile sau subtilitatile.
   • Like 1
  • @ Delia MC
   #Votez check icon
   Cate cunostiinte despre "tactici"... pare un extras din manualul diversionistului amator, care are un singur crez, si ala infipt in creieras cu #hastagul: "anti-psd"... dar de ce ? nu conteaza, important e ca e la moda si "suna bine".
   Oricum tot e bine, macar pt. faptul ca "l-ai luminat" pe @Mick... ca era tare obosit si nu stie ce s-a intamplat in Romania.
   Nu te obosi sa ma bagi in seama "spontan la ordin"...
   • Like 0
  • @ #Votez
   De ce sa fii anti-psd? Nu pentru ca e la moda, ci pentru ca PSD este o gasca de incompetenti si jeguri corupte. Au demonstrat-o in nenumarate randuri, chiar recent in ultima lor guvernare. Sau de fapt cate au fost... 4-5 guvernari intr-una? Am si uitat cati prim-ministri au fost schimbati cat era Dragnea pe acolo. Ca sa se ajunga la mirobolanta idioata Dancila. Cum sa NU fii anti-PSD dupa un asemenea spectacol grotesc?
   • Like 2
  • @ Jonn Jonzz
   Delia MC Delia MC check icon
   Dăncilă și dragnea sunt produse premium. Cele mai cele din selecția psd.
   • Like 1
  • @ Jonn Jonzz
   #Votez check icon
   Dar anti-penele nu ai motiv sa fii ?
   Chiar prin ce au facut acum. Daca pesedeul venea in parlament cu 3 ministri respinsi la audieri, sau in fata lui johannis, se umfla #hastagul in #progresisti... asta ca sa nu mai amintim de "ciuma portocalie" in perfecta simbioza politica cu penelul.
   E ca si cum ai avea-o ministresa pe madam'Gushetz sau ai accepta cu "zambetul pe creier" ca "drepturile tale sunt un lux"...
   • Like 0
  • @ #Votez
   PNL abia a preluat puterea si este un cu totul alt subiect. Dvs. observ ca ii criticati pe cei care sunt anti-PSD. Bun, pot sa fiu si anti-PNL si anti-PSD.
   Dvs. aduceti in discutie argumente pentru a fi anti-PNL, nu vad insa unul pentru a NU fi anti-PSD.
   Avand in vedere critica dvs. adresata celor care sunt anti-pesedisti intrebarea mea ramane: de ce sa NU fiu anti-PSD?
   • Like 1
  • @ Jonn Jonzz
   #Votez check icon
   PNL a participat la conducerea tarii vreo 14 ani si este aceeasi discutie.
   Daca toti sunt "aceeasi mizerie" de ce ati ales sa fiti NUMAI anti-pesede ?
   Puteti fi "anti" si fara sa-i jigniti pe "ceilalti" si mai ales sa le respectati Votul Majoritar, nu sa va tavaliti spontan la ordin numai impotriva unora. Cand ajungeti sa va tavaliti pe strazi (fiind in minoritate) si sa-i considerati pe "ceilalti" niste prosti cu 2 dinti in gura si sa strigati sloganuri naziste, atunci nu mai sunteti un om liber si in niciun caz democrat.
   Democratia se bazeaza pe Vot si pe Respect, nu pe #Hastag "spontan la ordin". Eventualele "corectii" se fac o data la 4 ani cu respectarea Constitutiei.
   • Like 0
  • @ #Votez
   Nici cand a avut conducerea, influenta PSD nu era nula. Guvernul PSD (4 sau 5 in 1, cate au fost recent) abia a cazut. Problemele cele mai recente de PSD sunt cauzate, de exemplu faptul ca ne-am facut de rahat in mod repetat cu madam Dancila la putere. De asta discutia este despre PSD si NU despre PNL, cel putin deocamdata. Asta este un motiv, al doilea este ca dvs. ii criticati pe cei care sunt anti-PSD. Bun, daca vorbim despre ce motive avem sa fim sau sa nu fim anti-PSD, hai sa ne rezumam intai la PSD si le luam si pe celelalte dupa. Nu cred ca a spus nimeni aici ca ar fi DOAR anti-PSD neaparat.

   Votul e important, de acord, cred ca toti intelegem asta. Respectul fata de vot da, e parte din democratie. Nu am dreptul sa incetez sa platesc taxe pentru ca nu-mi place guvernul majoritar ales, de exemplu. Respectul fata de o alta persoana insa e altceva. Respectul fata de o alta persoana e ceva care se castiga, nu ceva care se da pe gratis. Politetea e ceva care se acorda pe gratis, si nu cred ca am injurat vreun votant PSD si nici nu intentionez sa o fac. De asemenea nu am strigat niciodata sloganuri naziste, si chiar as fi curios sa aflu ce sloganuri naziste au fost strigate sau afisate in timpul protestelor #rezist.

   Si protestul face parte din democratie la fel ca votul, si nu conteaza ca cei care protesteaza reprezinta o majoritatea sau o minoritate. Nu inteleg atunci de ce ii mistocariti pe cei care protesteaza spunand ca se "tavalesc".

   De unde rezulta ca protestele #rezist (banuiesc ca la acelea va referiti cand vorbiti de hastag) sunt facute "spontan la ordin"?
   • Like 0
 • Corect, pot confirma și eu din aparițiile lui publice că CTP nu este rasist, dimpotrivă: e pentru căsătorie homo, e pro vaccinare necondiționată, dar nu rasist.
  • Like 2
 • De acord cu autorul, de data asta. Articolul sau nu are caracter discriminatoriu, cel putin nu in sensul plasarii sub incidenta dispozitiilor legislative antidiscrminare. In schimb, articolul contine erori de analiza lingvistica, semantica. Cuvantul care reprezinta numele „Dăncilă” nu provine neaparat de la cuvantul „da/ănci”, care are izvor în „den ci”. Faptul că numele in speta prezinta in compozitia sa unități de litere care au o semnificatie autonoma si distincta nu conduce automat la intelesul ca numele per se are aceeași semnificatie și origine. Asa cum nici nume precum „Popescu” nu are obligatoriu reprezentativitate în preotie („popesc”); numele „Eminescu” (Eminovici) nu-si are provenienta in functionarimea turca („emin”); numele Iohannis nu sugerează ca s-ar trage din vreo planta (Anthemis sancti-johannis); numele Băsescu nu indica semnatic un pârtâitor (bășesc) etc. Asadar, numele „Dăncilă” nu este un nume rrom din considerentele regasite in articol.
  • Like 0
  • @ Cris Juganaru
   Domnule Juganaru, ptr. ca vad ca sunteti expert si in analiza lingvistica va rog sa ne explicati si noua celor mai putin cunoscatori provenienta frumosului dvs nume.Este doar o sarja prieteneasca.
   • Like 2
  • @ Cris Juganaru
   check icon
   Realizați că, de fapt, nu asta e problema?
   Tot raționamentul dvs poate fi corect, dar el se poate aplica într-o PERFECTĂ egală măsură și lui Barna!
   Iar sensul articolului tocmai acesta era: dacă e să fim așa de stupizi să judecăm un om pe baza numelei său, atunci iată că și în cazul Dăncilei se poate face o astfel de judecată!
   Oricum, e uimitor cum paznicii discriminării au sărit pe CTP și nu pe PSD Sibiu!!
   • Like 3
  • @ Cris Juganaru
   In mod curent se foloseste cuvantul danciuc pentru un copil mic ! Danciu_ala ?

   ,,dancĭ m., pl. tot așa (d. numele Dan, dim. Dancĭu). Iron. Băĭat de Țigan. – Dim. dăncĭúc. V. puradeŭ. "
   7 definiții pentru dănciuc !
   https://dexonline.ro/definitie/d%C4%83nciuc
   ,,dănciuc m. copil de țigan mai mic: o țigăncuță cu un dănciuc aproape gol în brațe."

   • Like 0
 • Articolul din Gândul este de negăsit online. Ați putea să îl republicați?
  • Like 0


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult