Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Nicu e pe tron

C.T.Popescu

N-am avut niciodată vreo umbră de simpatie pentru d. Klaus Iohannis. Nu mi s-a părut a fi un monument de inteligență. Sau de bună conștiință. Nici câtă fizică știe nu știu, căci nu s-a întâmplat să-i pot pune niște întrebări pe această temă – dar catedra sa de la liceul Brukenthal din Sibiu o ține sigur rezervată de peste 20 de ani, de când a devenit inspector școlar, apoi primar, apoi președinte, așa încât nu predau acolo decât profesori detașați și suplinitori.

Ce m-a făcut să-l votez de două ori a fost gândul că nu-l bântuie reverii ceaușiste. Că nu reprezintă plasmodia roșu-albăstrie, Partid-Securitate. O calitate esențială, mi-am zis, în condițiile răbufnirilor neoceaușiste din politica ultimilor ani.

Cea mai recentă astfel de răbufnire, pachetul de legi ale Securității adus la cunoștința publicului de G4Media, a produs din partea dlui președinte o reacție care a sunat rău de tot: „Cineva, și știm cine, a considerat că este bine acum să le dea pe surse. Este o eroare majoră, fiindcă oamenii sunt îngrijorați, cu toate că avem doar un prim draft. Nu își dorește nimeni o restaurație a vechii Securități. Astea sunt speculații pur și simplu eronate”. 

 „Cineva, și știm cine” e genul de zicere cu care ne-a obișnuit predecesorul lui Iohannis, turnătorul Băsescu – „Știm cine (pluralul securist tipic Noi), dar nu vă spun, că e secret”.

Eroare majoră este pentru d. Iohannis nu faptul că le-au trecut prin țeastă unor oficiali ai statului român asemenea idei, ci faptul că documentele au fost scurse pe surse. „Erau doar un prim draft” – monstruosul poate avea un draft? Când scrii așa ceva, schița (de altfel, cât se poate de limpede conturată) e totuna cu soluția finală.

„Nu își dorește nimeni o restaurație a vechii Securități”. Ce vorbești, Franț? Pardon, Klaus. Aș putea să înșir pe loc politicieni cu duzina bucuroși să poată folosi din nou Securitatea ca mecanism de control al maselor. Dar nu credeam că s-ar putea număra și d. Iohannis printre ei.

Iată însă că Serviciul de Informații Externe (condus de d. Gabriel Vlase, cel căruia i-am returnat în direct bazarul de cadouri ce mi l-a trimis într-o ladă cu ocazia zilei mele de naștere) comunică acum oficial, cât se poate de clar, că atât Președinția cât și Secretariatul General al Guvernului „au consultat SIE, proiectele postate fiind variante de lucru rezultate din aceste consultări”. Hait!

Carevasăzică, pe cale de consecință, d. Iohannis însuși este inițiatorul mârșăvoriei care îl pune jupân absolut peste Servicii cu prerogative mai tari decât ale Securității, domnii de la SIE au oferit doar consultanță. Iar faptul că SIE a decis să facă public acest lucru, o lovitură la țurloaie dată președintelui, arată exact contrariul, că n-are de gând să i se supună necondiționat.

Încântător spectacol al democrației și drepturilor omului oferit nouă de generalul Iohannis, ordonanța Ciucă și Serviciile aflate în slujba – în slujba cui?

P.S.

Nicolae Ceaușescu și-a dorit ca Nicu să-i urmeze la tron. Dacă ne gândim puțin, dorința i s-a îndeplinit. Klaus este diminutivul de la Nikolaus, nume german care, în originea sa greacă, înseamnă „Victoria asupra poporului”, pardon, rectific, „Victoria poporului”. Deci, Klaus e Nicu!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult