Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Nicu e pe tron

C.T.Popescu

N-am avut niciodată vreo umbră de simpatie pentru d. Klaus Iohannis. Nu mi s-a părut a fi un monument de inteligență. Sau de bună conștiință. Nici câtă fizică știe nu știu, căci nu s-a întâmplat să-i pot pune niște întrebări pe această temă – dar catedra sa de la liceul Brukenthal din Sibiu o ține sigur rezervată de peste 20 de ani, de când a devenit inspector școlar, apoi primar, apoi președinte, așa încât nu predau acolo decât profesori detașați și suplinitori.

Ce m-a făcut să-l votez de două ori a fost gândul că nu-l bântuie reverii ceaușiste. Că nu reprezintă plasmodia roșu-albăstrie, Partid-Securitate. O calitate esențială, mi-am zis, în condițiile răbufnirilor neoceaușiste din politica ultimilor ani.

Cea mai recentă astfel de răbufnire, pachetul de legi ale Securității adus la cunoștința publicului de G4Media, a produs din partea dlui președinte o reacție care a sunat rău de tot: „Cineva, și știm cine, a considerat că este bine acum să le dea pe surse. Este o eroare majoră, fiindcă oamenii sunt îngrijorați, cu toate că avem doar un prim draft. Nu își dorește nimeni o restaurație a vechii Securități. Astea sunt speculații pur și simplu eronate”. 

 „Cineva, și știm cine” e genul de zicere cu care ne-a obișnuit predecesorul lui Iohannis, turnătorul Băsescu – „Știm cine (pluralul securist tipic Noi), dar nu vă spun, că e secret”.

Eroare majoră este pentru d. Iohannis nu faptul că le-au trecut prin țeastă unor oficiali ai statului român asemenea idei, ci faptul că documentele au fost scurse pe surse. „Erau doar un prim draft” – monstruosul poate avea un draft? Când scrii așa ceva, schița (de altfel, cât se poate de limpede conturată) e totuna cu soluția finală.

„Nu își dorește nimeni o restaurație a vechii Securități”. Ce vorbești, Franț? Pardon, Klaus. Aș putea să înșir pe loc politicieni cu duzina bucuroși să poată folosi din nou Securitatea ca mecanism de control al maselor. Dar nu credeam că s-ar putea număra și d. Iohannis printre ei.

Iată însă că Serviciul de Informații Externe (condus de d. Gabriel Vlase, cel căruia i-am returnat în direct bazarul de cadouri ce mi l-a trimis într-o ladă cu ocazia zilei mele de naștere) comunică acum oficial, cât se poate de clar, că atât Președinția cât și Secretariatul General al Guvernului „au consultat SIE, proiectele postate fiind variante de lucru rezultate din aceste consultări”. Hait!

Carevasăzică, pe cale de consecință, d. Iohannis însuși este inițiatorul mârșăvoriei care îl pune jupân absolut peste Servicii cu prerogative mai tari decât ale Securității, domnii de la SIE au oferit doar consultanță. Iar faptul că SIE a decis să facă public acest lucru, o lovitură la țurloaie dată președintelui, arată exact contrariul, că n-are de gând să i se supună necondiționat.

Încântător spectacol al democrației și drepturilor omului oferit nouă de generalul Iohannis, ordonanța Ciucă și Serviciile aflate în slujba – în slujba cui?

P.S.

Nicolae Ceaușescu și-a dorit ca Nicu să-i urmeze la tron. Dacă ne gândim puțin, dorința i s-a îndeplinit. Klaus este diminutivul de la Nikolaus, nume german care, în originea sa greacă, înseamnă „Victoria asupra poporului”, pardon, rectific, „Victoria poporului”. Deci, Klaus e Nicu!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult