Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

O nouă „măsură heirupistă” lovește în companiile la început de drum

companie mică

(Foto: Guliver/Getty Images)

Guvernul a modificat Codul fiscal, încercând să aducă cât mai mulți bani la buget, stabilind că angajatorul trebuie să asigure plata contribuției pentru pensii și sănătate la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată, pentru toți salariații, inclusiv pentru persoanele care au încheiate contracte de muncă cu timp parțial și pentru cei cu plata în acord.

Adică vreo 360.000 contracte de muncă, conform Ministerului de Finanțe. Prevederile au intrat deja în vigoare din această lună.

Pe scurt, cei care angajează oameni în regim part-time sunt obligați – de la 1 august – să plătească pentru ei CASS și CAS la nivelul salariului minim pe economie (1.450 lei), chiar dacă angajatul are 1/4 sau 1/2 de normă de muncă și/sau venituri sub acest nivel.

Justificarea oficială invocă protecția angajaților part-time; până la protecție, măsura aduce pe repede înainte bani la bugetul de stat.

Sindicaliștii din Cartel Alfa cer consultări și nu doresc implementarea măsurii. Ei vorbesc de „mecanisme heirupiste” care „cresc nejustificat” costurile angajatorilor.

Consiliul pentru IMM-uri a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională, pe motiv de încălcare a dreptului de proprietate al angajatorului.

Această măsură, din punctul meu de vedere, lovește companiile mici care sunt la început și care nu își permit angajați full-time și folosesc mai multe resurse umane part-time.

Voi cum considerați această măsură? Ajută la dezvoltarea mediul de afaceri românesc ? 

V-ați calculat marja de profit anul acesta?

Sfatul meu este să revizuiți rapid marja mai ales dacă aveți colegi angajați part-time sau să identificați cea mai bună formă legală de colaborare.

Din cauza unor astfel de măsuri luate de un guvern disperat se naște lipsa de predictibilitate a unei țări!

Articol publicat pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu lucram doua ore la un ONG. Are putini bani, acum nu voi mai fi angajata deloc. Voi deveni coasigurat.
    • Like 0
  • Și unde mai pui treaba , că degeaba plătește angajatorul pentru normă întreagă că angajatul tot rămâne înregistrat part/time în REVISAL. Deci angajatul e uitat , dar prima dată parcă era vorbă de interesele lui !!!!! Din abureală in aiureală......
    • Like 1
    • @ Erno Zoltan Ilyes
      E adevărat, dar sunt protejați angajații care doar figurau în Revisal cu normă redusă pentru taxe mai mici în timp ce ei lucrau cu normă întreagă sau chiar 10 ore/zi. Oricum cei care lucrează și cu normă întreagă și suplimentar cu normă parțială sunt exceptați.
      • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      Este foarte adevărat , dor că angajații care chiar lucrează cu normă întreagă vor avea contractul de muncă modificat la normă întreagă . Dar și aici apare o bubiță.Contractul de muncă modificat va avea efect numai din luna următoare a depunerii modificării. Banii , desigur vor fi luați și pentru luna în curs.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult