(Foto: Guliver/Getty Images)
Guvernul a modificat Codul fiscal, încercând să aducă cât mai mulți bani la buget, stabilind că angajatorul trebuie să asigure plata contribuției pentru pensii și sănătate la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată, pentru toți salariații, inclusiv pentru persoanele care au încheiate contracte de muncă cu timp parțial și pentru cei cu plata în acord.
Adică vreo 360.000 contracte de muncă, conform Ministerului de Finanțe. Prevederile au intrat deja în vigoare din această lună.
Pe scurt, cei care angajează oameni în regim part-time sunt obligați – de la 1 august – să plătească pentru ei CASS și CAS la nivelul salariului minim pe economie (1.450 lei), chiar dacă angajatul are 1/4 sau 1/2 de normă de muncă și/sau venituri sub acest nivel.
Justificarea oficială invocă protecția angajaților part-time; până la protecție, măsura aduce pe repede înainte bani la bugetul de stat.
Sindicaliștii din Cartel Alfa cer consultări și nu doresc implementarea măsurii. Ei vorbesc de „mecanisme heirupiste” care „cresc nejustificat” costurile angajatorilor.
Consiliul pentru IMM-uri a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională, pe motiv de încălcare a dreptului de proprietate al angajatorului.
Această măsură, din punctul meu de vedere, lovește companiile mici care sunt la început și care nu își permit angajați full-time și folosesc mai multe resurse umane part-time.
Voi cum considerați această măsură? Ajută la dezvoltarea mediul de afaceri românesc ?
V-ați calculat marja de profit anul acesta?
Sfatul meu este să revizuiți rapid marja mai ales dacă aveți colegi angajați part-time sau să identificați cea mai bună formă legală de colaborare.
Din cauza unor astfel de măsuri luate de un guvern disperat se naște lipsa de predictibilitate a unei țări!
Articol publicat pe blogul autorului
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.