Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

O nouă „măsură heirupistă” lovește în companiile la început de drum

companie mică

(Foto: Guliver/Getty Images)

Guvernul a modificat Codul fiscal, încercând să aducă cât mai mulți bani la buget, stabilind că angajatorul trebuie să asigure plata contribuției pentru pensii și sănătate la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată, pentru toți salariații, inclusiv pentru persoanele care au încheiate contracte de muncă cu timp parțial și pentru cei cu plata în acord.

Adică vreo 360.000 contracte de muncă, conform Ministerului de Finanțe. Prevederile au intrat deja în vigoare din această lună.

Pe scurt, cei care angajează oameni în regim part-time sunt obligați – de la 1 august – să plătească pentru ei CASS și CAS la nivelul salariului minim pe economie (1.450 lei), chiar dacă angajatul are 1/4 sau 1/2 de normă de muncă și/sau venituri sub acest nivel.

Justificarea oficială invocă protecția angajaților part-time; până la protecție, măsura aduce pe repede înainte bani la bugetul de stat.

Sindicaliștii din Cartel Alfa cer consultări și nu doresc implementarea măsurii. Ei vorbesc de „mecanisme heirupiste” care „cresc nejustificat” costurile angajatorilor.

Consiliul pentru IMM-uri a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională, pe motiv de încălcare a dreptului de proprietate al angajatorului.

Această măsură, din punctul meu de vedere, lovește companiile mici care sunt la început și care nu își permit angajați full-time și folosesc mai multe resurse umane part-time.

Voi cum considerați această măsură? Ajută la dezvoltarea mediul de afaceri românesc ? 

V-ați calculat marja de profit anul acesta?

Sfatul meu este să revizuiți rapid marja mai ales dacă aveți colegi angajați part-time sau să identificați cea mai bună formă legală de colaborare.

Din cauza unor astfel de măsuri luate de un guvern disperat se naște lipsa de predictibilitate a unei țări!

Articol publicat pe blogul autorului

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Eu lucram doua ore la un ONG. Are putini bani, acum nu voi mai fi angajata deloc. Voi deveni coasigurat.
  • Like 0
 • Și unde mai pui treaba , că degeaba plătește angajatorul pentru normă întreagă că angajatul tot rămâne înregistrat part/time în REVISAL. Deci angajatul e uitat , dar prima dată parcă era vorbă de interesele lui !!!!! Din abureală in aiureală......
  • Like 1
  • @ Erno Zoltan Ilyes
   E adevărat, dar sunt protejați angajații care doar figurau în Revisal cu normă redusă pentru taxe mai mici în timp ce ei lucrau cu normă întreagă sau chiar 10 ore/zi. Oricum cei care lucrează și cu normă întreagă și suplimentar cu normă parțială sunt exceptați.
   • Like 0
  • @ Rusu Liviu
   Este foarte adevărat , dor că angajații care chiar lucrează cu normă întreagă vor avea contractul de muncă modificat la normă întreagă . Dar și aici apare o bubiță.Contractul de muncă modificat va avea efect numai din luna următoare a depunerii modificării. Banii , desigur vor fi luați și pentru luna în curs.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult