Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Partida România - Kosovo a fost întreruptă, după ce ultrașii români au afișat mesaje cu „Kosovo e Serbia”

România-Kosovo

Ultrașii români sunt niște personaje care nu au nicio treabă cu sportul sau cu susținerea elegantă a echipei naționale de fotbal, ci au în vedere doar promovarea agendei politice a celor de la care au primit finanțare.

Pe scurt, partida România - Kosovo a fost întreruptă în minutul 18, după ce fotbaliștii kosovari au ieșit de pe teren, în momentul în care ultrașii radicali din grupul „Uniți sub Tricolor” au început să scandeze „Kosovo e Serbia” și să afișeze mesaje cu această tematică.

Foto - Alex Nicodim/ Inquam Photos

Este cunoscut faptul că România nu recunoaște statul Kosovo, care și-a declarat independența față de Serbia în februarie 2008. Astfel, autorităţile din România nu întreţin contacte oficiale cu instituţiile de la Priștina. Totuși, UEFA le interzice naționalelor afiliate să refuze disputarea meciurilor de fotbal cu naționala din Kosovo.

Detaliul important este că unul din fondatorii grupării extremiste „Uniți sub Tricolor” este George Simion, actualul președinte al AUR.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • RazvanP check icon
  De curiozitate: cum au intrat în România jucătorii echipei kosovare, cu ce pașapoarte? Din moment ce România nu recunoaște Kosovo implicit nu recunoaște nici "documentele" emise de acesta, nu?
  Deci?
  • Like 3
  • @ RazvanP
   Foarte corectă observația.
   • Like 0
  • @ Dan Cojocaru
   In acest caz, competitie sportiva - meci de football a functionat prevederea regulamentului uefa, mentionata mai sus. Atat. In ceea ce-l priveste pe simion, nu mai are rost sa-mi spun parerea. Dealtfel, parca ar coincide cu a ta! Deci nu are rost sa-l aperi. Tema discutiei pe marginea realitatilor este mult deasupra unui simion.
   • Like 1
 • În acest articol vedem o manipulare subtilă. Fiindcă titlul ne sugerează că partida s-a întrerupt după ce ultrașii și-au exprimat mesajele anti-Kosovo, dar realitatea e alta. În corpul articolului se spune că după ce ultrașii au venit cu mesajele anti-Kosovo, fotbaliștii kosovari AU IEȘIT DE PE TEREN. Acest lucru a determinat întreruperea partidei. Deci din titlu pare că vina întreruperii aparține ultrașilor noștri, când de fapt vina aparține fotbaliștilor kosovari care au ieșit de pe teren. Asta e cu totul altceva și în ciuda sensibilităților agresate, evident vina întreruperii aparține celor care au ieșit de pe teren. În mod normal ar trebui și sancționați pentru asta. În galerie se strigă multe, unele sunt corecte, altele sunt niște mizerii. În cazul de față condamn și eu manifestarea ultrașilor din galeria noastră. Dar ce ar fi ca de fiecare dată sensibilii țâfnoși să iasă de pe teren? Dacă de exemplu echipa României ar juca într-un meci unde apar în galerie mesaje ofensatoare (”țiganilor!” sau ”dați Ardealul înapoi Ungariei - Mamă!”) așa ar trebui să facem și noi? Să ieșim de pe teren și să compromitem astfel meciul? Sigur că nu. Galeria e galerie, iar sportivii sunt sportivi. Rămâne în sarcina organizatorilor (sau a UEFA, nu știu, nu mă pricep) dacă sancționează sau nu echipa a cărei galerie s-a manifestat huliganic. Iar echipa ofensată ar trebui să aibă o singură atitudine: ”să-i batem (doar la fotbal, evident) de să le sune apa în cap și să le înghețe vorbele ofensatoare pe buze” :-) :-)
  Și atunci care e rolul manipulării din articol? Cum care, nu e clar? ”Detaliul important” de la sfârșitul articolului: George Simion e membru fondator în respectiva organizație, iar George Simion e președintele AUR, deci multe, multe ”plăcuțe suedeze” pentru AUR. Alegerile sunt la anul, dar campania electorală (neoficială) deja a început....
  • Like 1
  • @ Dan Cojocaru
   RazvanP check icon
   Ehei, câte "șopârlițe" de genul ăsta o să tot vedem până la alegeri...
   • Like 2
  • @ RazvanP
   Dan check icon
   Aha, acum e clar că ești trimis pe „Republica”. Cum ai reușit să te califici, ai arătat diploma de 8 clase?
   P.S. Trebuie să fii extraspecial ca să-ți închipui că cititorii „Republica” ar înghiți aberațiile auristo-rusofile. Vă pierdeți vremea, ar trebui să stați pe alte site-uri ale căror rubrici de comentarii să le poluați.
   • Like 3
  • @ Dan
   Cititori și comentatori pe Republica nu sunteți numai tu și gașca ta ”progresistă”, nepoate. Mai sunt și alții, diferiți de tine, și nu puțini, după cum vezi și nu îți vine să crezi.
   • Like 1
  • @ Dan
   RazvanP check icon
   Trebuie să fii de o inteligență complet asimptomatică să folosești singurul "argument": "Dacă nu ești de acord cu mine, sigur ești aurist/putinist /nu ai școală" etc...
   Din păcate ducerea discuției în direcția limbajului suburban a devenit singura armă a unora.
   Din fericire asta spune cel mai mult fix despre ei!
   • Like 2
  • @ Dan Cojocaru
   Dan check icon
   Voi nu intrați pe Republica doar ca să citiți articolele, ci ca să vă revărsați ura la adresa autorilor și a cititorilor onești ai site-ului. Atitudinea distructivă la adresa acestei comunități nu vă face deloc cinste. Mai mult ca sigur că, după mentalitatea exhibată, vă veți regăsi în subsolul cotidianul, luju etc.
   • Like 3
  • @ RazvanP
   Dan check icon
   Și ce-ai vrea, o medalie pentru rasism, xenofobie, sau ce? Ce să zic, primim lecții de la rusofili pe site-uri românești.
   • Like 2
  • @ Dan
   RazvanP check icon
   FYI sunt chiar slavofob. Dpmdv TOȚI slavii de la est de Prut sunt o apă și un pământ.
   Dar când nu te duce capul e mai simplu să crezi tâmpenii decât să dezbați de-a binelea!
   • Like 0
 • Rucs Rucs check icon
  Păi da, exact așa e, Kosovo e Serbia. Și este scris chiar în articol. Asta e poziția oficiala a țării noastre, nu a unor persoane particulare sau a ultrașilor. România nu recunoaște Kosovo. Nu îl recunoaștem pentru ca la nivel înalt se știe totuși istoria Balcanilor. Și nu îl recunoaștem pentru că ar putea fi înțeles ca un precedent nedorit pentru noi: Transilvania despărțită de România.
  Așa că să nu mai facem din orice o discuție politică - uite Aur, nu e Aur, ba e Simion etc. Iar ceea ce se afișează în toate galeriile lumii de multă vreme nu e doar sport. Sunt tot felul de mesaje. Așa că nu e un capăt de țară, mai ales când mesajul este...adevărat.
  • Like 3
  • @ Rucs
   Dan check icon
   Dacă te oboseai să verifici și părerea locuitorilor din Kosovo, ai fi aflat că adevărul lor este diferit de cel al ultrașilor români și al rucșilor/ rușilor de pe net.
   • Like 1
  • @ Dan
   RazvanP check icon
   Locuitorii din Kosovo afiliați la UCK?Aliata pe vremuri cu... Al Qaida?
   https://www.nd-aktuell.de/artikel/6084.bin-laden-und-die-uck.html
   • Like 1
  • @ RazvanP
   Dan check icon
   Și amenda cum ai de gând să o plătești? Că prin comentariile de pe „Republica”, de când ai fost trimis aici, îți arăți clar mentalitatea auristă rusofilă, nu m-aș mira să te fi aflat aseară în galeria cunoscutului heterosexual.
   • Like 1
  • @ Dan
   Rucs Rucs check icon
   Parerea locuitorilor din Kosovo o stiu. Kosovarii musulmani sunt majoritari acum acolo (iar sârbii sunt minoritari), tot asa cum maghiarii sunt majoritari in 3 județe din România. Si ce, asta inseamna ca Ardealul e al ungurilor sau Kosovo ca e independent? Nu inseamna asta, pentru ca istoria ne spune ca acest Kosovo (Campia mierlei) este inima Serbiei, locul unde cneazul Lazăr a avut o bătălie importantă, pierduta, impotriva turcilor. Aici s-au instalat musulmani care, deoarece prin tradiție au familii numeroase, au mult mai mulți copii decat sârbii (sârbii sunt ca noi, cu unul, doi copii). De la acest spor demografic s-a ajuns ca locuitorii kosovari sa fie majoritari. Deci e ca si cum as primi la mine acasa o familie in ospeție sau refugiu si aceia s-ar înșuruba aici, ar face niste copii si apoi m-ar azvârli pe mine, proprietar, pe ușă afară.
   • Like 0
  • @ Rucs
   Dan check icon
   Vezi că duma asta cu „sporul demografic” e marcă înregistrată a maghiarilor, sau nu e doar o coincidență că vă inspirați unii de la alții? Se dezumflă toată argumentația atât de „muncită”, doar pentru a eșua, pe un site ai cărui autori și cititori fideli nu încurajează xenofobia.
   • Like 2


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult