Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Permis de conducere a țării

 • Bășica de noroi Piedone s-a spart. De unde acum vreo lună împărățea toate sondajele, acum, potrivit propriilor ziceri, interlopul poporului nu se mai luptă decât cu pretinul său Burduja. Dar nu pentru locul 1, cum sună pălăvrăjeala, ci pentru un prețios loc 3. În schimb, cu sprijinul porcesc al CîNîN Voiculescu, a urcat Firea. Poate fac bucureștenii un exercițiu de perspectivă – cum o să fie dacă regina Voluntariului se înscăunează iar vizavi de Cișmigiu, de vreme ce primarul consort Pandele, încă în viață, și-a pus numele și prenumele pe frontispiciul unei școli, lângă ministerul Educației, călcând nu știu câte legi... Măcar primarul Doldora, patron pesedist al incendiului devastator de la stația GPL Crevedia, care candidează din nou, și-a pictat faciesul, împreună cu al progeniturii, alături de Brâncoveanu și Neagoe Basarab, pe peretele restaurantului propriu și personal din Caracal. 

 • Judecătoarea Ancuța, rumegătoare de gumă în instanță și profanatoare a mormântului băiatului ucis Sebastian, și-a cerut transferul la Mangalia și l-a obținut pe loc. Ca să poată batjocori și acolo, nestingherită, alte familii și să favorizeze ucigași. Trasă la răspundere doar de jurnaliști, împărțitoarea de dreptate a răspuns tăcând cu stropi.

• Aidoma judecătoarei române rumegătoare, Malta se alătură Franței, Ciprului, Greciei și Belgiei în a-și bate joc de poporul român, refuzând extrădarea escrocului rânced de România Paul. Logic și corect ar fi ca orice infractor fugar, condamnat într-un stat UE, nu în Rusia, Iran sau China, să fie automat extrădat de un alt stat UE. Mai mult decât de sistemul penitenciar și de justiție român, e vorba de faptul că dureros de multe „colege” din UE consideră România o țară primitivă, populată de troglodiți.

• Așa o fi, dacă ne gândim că parlamentarul liberal D. Vîlceanu, fost ministru de Finanțe și al Fondurilor europene, s-a suit pe mai scundul liberal Fl. Roman în scopul de a-i suge sângele din nas. Bampirul liberal ar urma să fie testat cu privire la consumul de substanțe interzise. Cu acest prilej cred că se ridică următoarea întrebare: întrucât conducerea unui vehicul sub influența drogurilor este sancționată cu pușcăria și 10 ani carnetul anulat, cum e posibil să nu fie testați pentru droguri cei care conduc o țară fără carnet?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult