Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Poluare și circ. Ministrul Mediului amendează Primăria Capitalei și sectoarele pentru poluare, Firea vede conspirații politice și păcură arsă de CET-uri

Primăria Capitalei și primăriile de sector din București au fost amendate de inspectorii Gărzii de Mediu cu suma de 75.000 de lei. Anunțul a fost făcut de ministrul interimar al Mediului, Costel Alexe. Motivul invocat este legat de lipsa implementării corecte a măsurilor pe care și le-au asumat în Planul Integrat de Calitate a Aerului.

„Sursa principală pentru poluarea aerului din București o reprezintă traficul auto. Toate măsurile asumate de PMB sunt zero sau aproape de zero. Comisarii de mediu au sancționat Primăria Capitalei și primăriile de sector pentru neimplementarea acestor măsuri pe care și le-au asumat în Planul Integrat de Calitate a Aerului”, spune ministrul Costel Alexe.

„Dacă am avea control asupra traficului din București, dacă am avea o salubrizare eficientă și un control mai bun al acestor arderi necontrolate, calitatea aerului ar fi mult, mult mai bună”, susține ministrul interimar.

În replică, primarul general Gabriela Firea cere demisia ministrului Mediului după ce municipaliatatea a primit amendă. Firea susține că, de fapt, ministrul Mediului, Costel Alexe, ascunde adevăratul vinovat, acesta fiind Ministerul Economiei, cel care gestionează CET-ul care ar fi poluat Bucureștiul.

„Eu îi cer demisia domnului Alexe pentru minciunile pe care le spune în fiecare zi. El este în campanie electorală pentru CJ Iași și este extrem de supărat pe colegii săi că nu l-au lăsat să candideze la Primăria Iași și au preferat să-l susțină pe actualul primar, domnul Chirica”, a declarat Firea într-o intervenție telefonică la Antena 3, citată de Mediafax.

„Ca să-și facă campanie electorală la Iași, domnul ministru îi terorizează pe bucureșteni! Domnul ministru avea raportul pentru poluarea de duminică spre luni. A trecut la secret acele documente pentru a nu fi văzute de jurnaliști, de toți bucureștenii. Pe cine protejează domnul Alexe? Vă spun eu pe cine protejează și îmi asum ceea ce spun! Domnul Alexe îl protejează pe colegul său de partid Virgil Popescu, pentru că poluarea de duminică spre luni a fost cauzată de CET Grozăvești! Vreau să vă spun că toate CET-urile din București sunt extrem de poluante. Ei folosesc păcură în perioada în care sunt -10 grade, dar au vrut să scape de ea. Inițial au încercat să acopere această mizerie pe care au făcut-o și au zis că n-au ars păcura. Ulterior, ministrul Virgil Popescu, pentru că noi aveam documentele, a fost nevoit să recunoască că poluarea vine de la CET Grozăvești și CET Progresul”, a mai spus primarul general.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult