Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Premieră. Austria introduce lockdown la nivel național pentru persoanele nevaccinate. Cancelarul Schallenberg: Rata de vaccinare este rușinos de scăzută

Austria - Getty

Foto: Getty Images

Măsuri drastice în lupta împotriva pandemiei în Austria. Persoanele care nu pot dovedi că sunt vaccinate sau că au trecut prin Covid în ultimele 180 de zile vor putea să iasă din locuințe doar în anumite condiții, anunță Deutsche Welle. Decizia este una fără precedent în Europa, notează The Guardian.

Cancelarul austriac Alexander Schallenberg a anunțat duminică aplicarea de luni a unui lockdown pentru persoanele nevaccinate și i-a îndemnat pe oameni să se vaccineze.

„Trebuie să creștem rata de vaccinare. Este rușinos de scăzută", a declarat Schallenberg într-o conferință de presă.

Persoanele din Austria care nu au schemă completă de vaccinare anti Covid vor avea voie să-și părăsească locuințele doar cu anumite scopuri, cum ar fi să meargă la medic, la cumpărături, la farmacie, să facă sport sau să se vaccineze. Măsura nu se aplică pentru copiii cu vârsta mai mică de 12 ani, iar cei peste 12 ani pot merge la școală, unde sunt testați.

Autoritățile vor face verificări aleatorii pentru a asigura respectarea măsurilor. Regiunile Austria Superioară și Salzburg au rata de vaccinare cea mai scăzută din țară.

Vineri, într-o conferință de presă separată, ministrul austriac al Sănătății, Wolfgang Mueckstein, a declarat că guvernul va introduce și o cerință de vaccinare pentru persoanele care lucrează în industria sănătății, dar nu a precizat când vor intra în vigoare noile reguli.

Austria a înregistrat în ultimul timp o creștere a numărului de cazuri raportate de COVID. Sâmbătă, Austria a înregistrat 13.152 de cazuri noi de coronavirus, în creștere față de 11.798 cu o zi înainte.

Foto Getty Images

Rata de infectare pe șapte zile este de 775,5 cazuri noi la 100.000 de locuitori, față de 528,8 cu o săptămână în urmă și 316,4 cu două săptămâni în urmă. În comparație, rata de incidență este de 277,4 în Germania vecină.

În Austria, persoanele nevaccinate nu mai pot intra în restaurante, hoteluri, iar evenimentele cu peste  25 de persoane au fost interzise.

Austria are o rată de vaccinare de 65%, una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din Europa de Vest, potrivit Deutsche Welle.

Mulți austrieci sunt sceptici cu privire la vaccinarea anticovid, o idee încurajată de Partidul Libertății, de extremă dreapta, al treilea ca mărime din parlamentul din Austria.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult