Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Premieră în România ultimilor 27 de ani: Au început lucrările la primul spital de oncologie pentru copii construit exclusiv din donații

Primul spital pentru copiii bolnavi de cancer

photo icon În România au început lucrările la primul spital pentru copiii bolnavi de cancer, finanțat exclusiv din fonduri provenite de la cetățeni și firme private. Sursa: Asociația Dăruiește Viață

Premieră în România ultimelor trei decenii- la București au început lucrările la primul spital de oncologie și radioterapie pediatrică. Proiectul- evaluat la 8 milioane de euro- este finanțat până în prezent exclusiv din donații primite de la cetățeni și firme. Unitatea spitalicească va fi ridicată în curtea spitalului Marie Curie și este gândită de fondatori- membrii Asociației Dăruiește Viață- să răspundă tuturor exigențelor medicale de ultimă oră și celor mai noi circuite de tratament multidisciplinar al pacienților.

În prezent, România este una din țările cu cea mai ridicată rată a mortalității între copiii bolnavi de afecțiuni oncologice. Jumătate dintre ei nu supraviețuiesc, de multe ori din cauza lipsei medicamentelor pe durata tratamentelui sau complicațiilor care apar din cauza condițiilor proaste în care sunt îngrijiți. 

Spre exemplu, la spitalul Marie Curie din București, 31 de copii și 31 de părinți împart 2 toalete și două dușuri, iar secția se află pe același palier cu secția ORL, în timp ce secția de terapie intensivă o deservește, pe lângă alte secții, și pe cea de oncologie. Aceste lipsuri conduc în foarte multe cazuri la infecții intraspitalicești ce pot fi fatale copiilor cu imunitate extrem de scăzută.

Iată cum arată astăzi un salon de la Marie Curie, destinat copiilor mici cu afecțiuni oncologie a spitalului Marie Curie (foto: pentru o experiență completă, click/ tap pe fotografie).

Geamurile saloanelor nu sunt etanșeizate, iar părinții care stau cu copiii internați sunt nevoiți să lipească zonele prin care intră frigul cu bandă adezivă.

Noul spital construit de Dăruiește Viață a primit avizele pentru începerea lucrărilor. Unitatea va fi prevăzută cu circuite securizate septic la standarde europene și va dispune de secții separate de chirurgie, radioterapie și chimioterapie. La realizarea proiectului, echipa Asociației Dăruiește Viață a beneficiat de consultanță din partea experților străini, iar actul terapeutic multidisciplinar va fi simplificat. 

"În România nu există un spital în care un copil de cancer să aibă parte de un tratament integrat (...) Peste 1500 de companii s-au implicat în finanțarea acestui spital și peste 50 de mii de persoane au ales să doneze prin SMS cu mesajul SPITAL la 8844 doi euro pe lună sau au donat bani pe bursadefercire.ro", spune Carmen Uscatu, fondator al Asociației Dăruiește Viață (imagine din timpul conferintei de presă Octav Ganea/ Inquam Photos).

"De câțiva ani renovăm și dotăm prin Asociația Dăruiește Viață secțiile de tratament oncologic pentru copii în spitalele din țară. Asta ne-am propus la început să facem și la Spitalul Marie Curie din București, să recompartimentăm, să renovăm, astfel încât fiecare salon să aibă un grup sanitar. Mergând cu Raluca, arhitecta noastră, ne-am dat seama că acest lucru nu este posibil, că spațiul este mult prea îngust (...) iar Raluca a spus aici nu se poate face nimic, trebuie construit ceva de la zero. Nici noi nu am crezut prima dată în gândul acesta, iar gândul a devenit un vis, am început să vorbim, să strângem bani, iar astăzi, iată-ne aici, cu macheta noului spital pe care începem să-l construim", povestește Oana Gheorghiu, fondator Asociația Dăruiește Viață (imagine din timpul conferintei de presă Octav Ganea/ Inquam Photos).

Conceptul care stă la baza proiectului este copacul vieții, iar spitalul este construit astfel încât să le creeze copiilor care sunt internați percepția că intră într-un joc. Pe lângă radioterapie, chimioterapie și chirurgie, spitalul va avea o bibliotecă, o terasă, locuri de joacă, planetariu și cinematograf. 

"Fiecare etaj va avea câte un spațiu de joacă, iar la etajul 3, unde este și secția de transplant, vom avea mai multe săli de joc tematice dar și terasă în aer liber", spune arhitecta proiectului, Raluca Șoaită.

Mai multe persoane publice, artiști și jurnaliști s-au implicat în susținerea construcției Spitalului de Oncologie și Radioterapie din București.

"Boala asta e ca o loterie. Am jucat, cumva, în filmul ăsta. Te selectează, așa, e ca o mână care te-a luat pe tine. Te dai cu capul de pereți, de ce eu, de ce noi, de ce familia noastră. E pentru că așa ai câștigat, la loteria vizelor nenorocite. Și atunci, trebuie să o facem. Nu mai e nevoie de 8 milioane euro, cum spunea Pavel (n.r. actorul Pavel Bartoș), mai e nevoie de 4 milioane de euro ca să fie gata acest spital", spune Alex Dima, jurnalist România, te iubesc, difuzată de ProTv și voluntar al Asociației Dăruiește Viață (imagine din timpul conferintei de presă Octav Ganea/ Inquam Photos).

"Mi-e foarte frică pentru fiecare copil diagnosticat cu cancer în România și mă gândesc de fiecare dată (..) și mă întreb dacă acei copii au pierdut lupta din cauza bolii sau din cauza condițiilor. Și de fiecare dată când mă gândesc că poate au murit nu din cauza bolii, ci din cauza infecțiilor intraspitalicești, simt un fel de revoltă care mă animă și mă alătur lor (n.r. fondatorilor Asociației Dăruiește Viață). Nu cred că e normal ca în 2017, un părinte să-și dorească să aibă o toaletă într-un salon de spital în care copiii au imunitate zero", spune Paula Herlo, jurnalist România, te iubesc, difuzată de ProTv și voluntar al Asociației Dăruiește Viață (imagine din timpul conferintei de presă Octav Ganea/ Inquam Photos).

"Nu-mi vine să cred că fac parte, că eu cunosc aceste două fete (n.r. fondatorii Dăruiește Viață) care au capacitat acest grup de oameni, acest grup infracțional care, iată, construiesc acest spital. Știrea de astăzi este că statul paralel, pentru că din păcate, avem și un stat, deci statul paralel funcționează și lovește din nou: construiește un spital" spune Tudor Chirilă, care susține ridicarea Spitalului de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România (imagine din timpul conferintei de presă Octav Ganea/ Inquam Photos).


Cei care doresc să finanțeze lucrările de construcție a primului Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România au la dispoziție mai multe modalități. Companiile pot redirecționa 20% din impozitul pe profit către Asociația Dăruiește Viață, până la data de 31 decembrie 2017. Contractul de sponsorizare se poate descărca de pe www.bursadefericire.ro. În România, dacă toate companiile care înregistrează profit ar redirecționa 20% din acesta către ONG-uri, suma adunată ar fi de 400 de milioane de euro.

Pe Bursa de Fericire – platforma Asociației Dăruiește Viață de strângere de fonduri- sunt înregistrate toate proiectele realizate și cele în desfășurare. Anul acesta va fi finalizat proiectul de reconstrucție a Clinicii de Oncologie Louis Țurcanu din Timișoara, cu o investiție de peste 1.100.000 euro

Persoanele fizice pot contribui cu 2 euro pe lună trimițând un SMS cu mesajul SPITAL la 8844 și / sau pot investi online pe Bursa de Fericire.

Asociația Dăruiește Viață susține copiii și adulții bolnavi de cancer. Modernizează și dotează spitale, informează și consiliază, derulează proiecte de advocacy. Asociația a investit, alături de partenerii săi, în spitalele din București - la Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgență București, Spitalul Universitar de Urgență Elias; în Timișoara - la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu; și în Brașov - la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii. Asociația a obținut modificarea unei legi și a determinat înființarea Subprogramului de diagnosticare a leucemiilor. 

În clipul de la finalul textului puteți urmări simularea grafică 3D a primului Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Poate una din aceste doamne ar fi bine, ar merita să fie Președintele tuturor Românilor.
  • Like 1
 • Abia astept sa terminam de construit spitalul si sa ne apucam de construit autostrăzi pentru a diminua considerabil nr morților din accidente rutiere.
  • Like 2
  • @ Pop Mihai
   se subintelege private; desigur, asta e solutia.
   • Like 0
 • Anon check icon
  Pai da, ca pana sa-si faca statul treaba si sa renoveze/construiasca spitale, mai bine ni le facem singuri. In orice caz, felicitari tuturor celor care s-au implicat!
  • Like 5


Îți recomandăm

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult