Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Premierul Viorica Dăncilă pune Revoluției fiscale tichie de mărgăritar pe banii angajatorului: firmele cu peste 50 de angajați vor trebui să-și plătească un „expert în egalitate de șanse”

Viorica Dancila și Liviu Dragnea - Inquam Photos / George Calin

(Foto: Inquam Photos / George Călin)

Angajatorii vor fi nevoiți să facă noi cheltuieli. Premierul Viorica Vasilica Dăncilă a anunțat la începutul ședinței de Guvern de joi că firmele cu peste 50 de angajați sunt obligate să aibă un expert în egalitate de şanse.

„Ca urmare, vom introduce obligaţia persoanelor juridice din sistemul public, dar şi din sectorul privat, care au peste 50 de salariaţi de a avea în structura de personal un expert în egalitate de şanse. Nu urmărim să încărcăm birocraţia cu noi funcţii, vrem ca această sarcină a experţilor să fie exercitată în mod activ şi util”, a spus premierul, potrivit News.ro.

La câteva ore, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a afirmat că proiectul de lege adoptat joi de Executiv prevede că firmele cu peste 50 de angajaţi vor avea „posibilitatea” de a avea un expert în egalitate de şanse.

„Persoanele juridice din sectorul public sau din sectorul privat care au peste 50 de salariaţi vor avea posibilitatea de a angaja un expert sau un tehnician în egalitate de şanse, în limita bugetului destinat cheltuielilor salariale. Repet, vor avea posibilitatea, nu este o obligaţie, este la latitudinea angajatorului sau poate decide dacă persoana respectivă poate fi relocată de pe alt post”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Preocuparea subita pentru egalitatea de sanse, pentru ca celelalte probleme s-au rezolvat intre timp, este, de fapt grija pentru a da de lucru platit din banii statului ( ai mei, ai tai si ai celorlalti) șefei Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), Grațiela Drăghici, " o apropiata " a dnei Dancila. De ce sa nu aiba si ea o felie de cozonac cu nuca si stafide?! Agebntia, creata, probabil, la sugestia fostei europarlamentare ( macar atat a vazut la Bruxelles ca e la moda egalitatea cu pricina), care si-a pus o prietena sefa la Agentia de mai sus ca sa acceseze fonduri europene pentru proiectele urgente nevoilor tarii. Dupa spatiul generos alocat si numarul mare de birouri, dar fara ocupanti - plecati probabil la masa sau in pauza de tigara - e limpede ca Agentia dnei doctor ginecolog dispune deja de o caruta de bani care ii permit sa fie folosita ca sinecura de partid. In timp ce altii, multi, foarte multi, deja nu dorm ca nu stiu ce surprize ii asteapta pe fluturasul de salarii. Ca sa vorbim de egalitate de sanse...
  • Like 0
 • Asculți și te crucești...Evident acești ”experți” numiți de Dragnea, valori rare , se nasc, cresc și le găsești doar în cloaca PSD-ALDE aceste incubatoare de genii în ticăloșii ce pustiesc România!
  • Like 2
 • "Nu urmărim să încărcăm birocraţia cu noi funcţii, vrem ca această sarcină a experţilor să fie exercitată în mod activ şi util". Mie ineptia acestei fraze mi se pare fascinanta. Nu inteleg insa de ce doar consilier pe o singura chestiune legislativa, discriminarea. Sa fie un consilier si pentru traversarea corecta a strazii (e foarte importanta, nu credeti?), unul pentru economisirea energiei (protectia mediului, nu?), unul pentru insusirea comportamentului civilizat in societate, s.a.m.d. Si toti acestia, desigur, nu vor incarca birocratia ci doar vor exercita in mod activ si util sarcina ce le revine. Mai scapa statul de niste someri, mai cheltuie firmele niste bani, ca prea s-au imbuibat...
  • Like 2
 • Va sa zica Dna Dancila a rezolvat toate celelalte probleme legate de piata muncii din Romania si si-a dat seama ca ultima problema nerezolvata e egalitatea de sanse. Care inegalitate va fi rezolvata de raportarile si recomandarile unor "experti". Cunoscand modus operandi al PSD-ului as putea paria ca cineva deja are pregatite cursurile care vor trebui urmate de viitorii experti iar firmele care vor oferi consultanta externalizata deja exista.
  Madam Dancila(caci doamna e un cuvant cu semnificatii pozitive) rezolva mai multe probleme din banii firmelor: da bine la stanga progresista de la Bruxelles si da o sinecura unor prietenii locali.
  • Like 1
 • Asta e gandita prelung: legea te obliga sa ai posibilitatea... Si fix de astfel de consilier e nevoie, in conditiile in care exista legislatie contra discriminarii si, mai important de atat, pe criza asta de forta calificata de munca.
  • Like 2
 • Vasile check icon
  Păi cum altfel vor crea noi locuri de muncă? Obligând angajatorii să angajeze tot felul de ”experți” că doar nu-i plătește madam Dăncilă din buzunarul personal.
  • Like 2
 • Ei Viorica Vasilica...nu ea. Ea este purtatorul de cuvant al Guvernului. "Expertii" , in pauza de legislatie-distrusa-care-sa-salveze-viitorul-politicianului-maret , au dat o ocheada si pe re(in)volutia fiscala si asta a iesit! Deh, in timpul ( & altele) scurt avut(e) la dispozitie asta s-a putut. Doar sunt si ei oameni, nu? Nu?
  • Like 1


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult