Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cum vorbește doamna Dăncilă cu doamna Merkel?

Cabinetul Dăncilă

Foto: Gov.ro

Dacă am judeca atmosfera publică exclusiv din perspectiva executivului politic, am spune, fără exagerare, că trăim într-un spectacol de caricatură. Corpusul ministerial al României de azi pare să fie numit pe criterii de contraperformanță, altfel că un om de bună credință cu greu își poate explica numirile grotești din vârful ministerelor.

O societate politică coerent articulată funcționează după principiul „omul potrivit la locul potrivit” - când mă uit la miniștrii României îmi dau seama că ceva este profund dereglat. Viorica Dăncilă, pe care nimic din cariera dumneaei nu o recomandă pentru o funcție de răspundere, este primul ministru al țării. Omul educat si cultivat poate fi recunoscut și după felul în care se înfățișează în public. Când am văzut-o prima dată pe doamna Dăncilă, am crezut că am nimerit, dintr-o eroare, pe postul Taraf TV.

Într-un scenariu absolut plauzibil, doamna prim-ministru ar trebui să poarte un dialog politic cu Angela Merkel! Disproporția este uriașă, este ca și cum ne-am imagina un dialog tehnic între un electrician de scară de bloc din Videle și un inginer NASA. Drept e că nici dl. Tudose n-ar fi urcat nivelul. În lipsa unei engleze funcționale, s-ar fi înțeles cu delegațiile străine prin icnete și semne dacă traducătorul ar fi întârziat.

Ministrul educației are probleme grave de exprimare. Dar pare să nu aiba simțul ridicolului, dimpotrivă cred că ar fi în stare să schimbe, prin ordonanță de urgență, normele gramaticii elementare în așa fel încât domnia sa, pamblicarul țării, să fie în deplină legitimitate.

Un om educat, atent la corectitudinea limbajului, fără fisuri retorice, dublat de probitate morală si de competență tehnică, ar fi însă în flagrantă dizarmonie cu ambianța guvernamentală actuală. Guvernul, așa cum arată el acum, are profilul unui incubator de agramați prolifici și fecunzi.

Noul program de guvernare pare făcut între două semafoare, conținutul lui are elemente de utopie pură. Vă dau un singur exemplu: până în anul 2020 actualul guvern a promis construcția a 2.500 de grădinițe. Dacă judecam dupa numărul de zile lucrătoare ramase, executivul are la dispoziție aproximativ 720 de zile. Pentru a-și respecta promisiunea ar trebui să construiască, începând de azi, 3,4 grădinițe pe zi.

Dacă lucrurile mai funcționează în țara asta - atunci ele funcționează numai în virtutea inerției. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Imposibil să nu observi cum Ivașcu, un tip ok, pare că nu-i place compania, încercând chinuit să se ascundă la fotografia de grup!!!
    • Like 0
  • se spune ca viata evolueaza in spirala te intorci de unde ai plecat dar la un alt nivel, traim anii 50 in 2018
    • Like 0
  • Anon check icon
    Și spics ingliși! Meibi ă lităl giărmăn, ai dont nou.
    • Like 0
  • Scrie undeva in Constitutie sau intr-o lege relevanta ca poti fi numit sau ales intr-o functie publica numai daca vorbesti corect gramatical ? Nu. De altfel, limba evolueaza in general dupa cele mai frecvente greseli; greselile generalizate de azi sunt regulile de maine. Sa nu avem pretentii de exprimare constipata cu papion.

    De asemenea, nu exista o norma juridica privind faptul ca un candidat la functia publica trebuie sa dea dovada de inteligenta si competenta pentru a fi numit/ales. Cetatean roman cu capacitate deplina de exercitiu. Punct. Asta-i egalitatea, fara alte criterii, ca sunt discriminatorii; si subiective.

    Vrem sau nu vrem democratie ? Iat-o. Curat democratie. 'Nu uita ca tara te vrea prost'.
    • Like 0
  • Frica manifestata de Dragnea fata de inteligenta i-a facut sa scormoneasca prin pubele sa incropeasca un guvern. Sper sa nu urmeze un al patrulea guvern PSD, nu de alta dar cred ca urmeaza cei cu retard sever.
    • Like 1
  • Cosmin check icon
    Argumentația cu grădinițele pornește de la premisa greșită că toate vor fi realizate de aceeași firmă,dar ca să glumim puțin, cum teldrum nu se simte prea bine zilele astea, e loc pentru mai multi sub soare. Evident că nu vor face șpe mii de grădinițe,dar motivele sunt altele. O echipă serioasă poate construi o cladire,daca are tot ce-i trebuie,lejer in 2 ani de zile.Uitati-va la viteza cu care se ridica blocuri in București. Dar mai sint aprobări, finanțare, firme care vor căuta alti subcontractori că au câștigat dar nu au decât un birou,etc,etc.
    • Like 0
  • Morbid! Absolut morbida imaginea! Doar fete de fosile vestejite care in loc sa se tarasca inapoi in gaura sobolanilor bolsevici au tupeul sa iasa in fata!
    Doar fete inculte cu lumina stinsa si sfori lungi si incalcite!
    Incredibil cat de ridicola poate sa fie poza asta! Ca niste pustani de clasa a 8-a la final de banchet.
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult