Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Președintele Iohannis a plecat luni spre Brazilia, din Constanța, cu aceeași aeronavă VIP cu care s-a deplasat și în Singapore și Japonia

avion VIP

Foto: Facebook BoardingPass

Președintele Klaus Iohannis a plecat luni dimineață într-un turneu în America de Sud cu aceeași aeronavă cu dotări de lux închiriată de la compania luxemburgheză Global Jet, cu care a călătorit în martie anul acesta în Japonia și Singapore, scrie BoardingPass pe pagina sa de Facebook.

Aeronava, un Boeing 737-900ER în configurație BBJ, a decolat luni la ora 10:15 de pe aeroportul „Mihail Kogălniceanu" din Constanța și nu a avut escală în România, „nici la București, nici la Sibiu”, potrivit aceleiași surse.

Foto: Facebook BoardingPass

„Autonomia acestui avion este insuficientă pentru un zbor fără escală operat din Constanța până în Brazilia. Așadar, cel mai probabil, zborul va fi efectuat cu o oprire pentru realimentare în Spania (Insulele Canare) sau o țară din nord-vestul Africii”, mai scrie BoardingPass.

Foto: Facebook BoardingPass

Foto: Facebook BoardingPass

Întrebat de reporteri săptămâna trecută de ce nu sunt publice cheltuielile privind deplasările efectuate de Administrația Prezidențială, Klaus Iohannis a răspuns: „Fiindcă așa este legea”.

Într-un răspuns pentru G4Media, Administrația Prezidențială a transmis că informațiile legate de organizarea zborurilor sunt secrete („clasificate”), menționând prevederile Regulamentului privind organizarea, pregătirea și executarea zborurilor speciale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 755/1998. Hotărârea Guvernului nr. 755/1998 este însă secretă. Ea nu apare nici în Monitorul Oficial, nici pe portalurile specializate în furnizarea de informații juridice, potrivit G4Media. Amintim că în trecut, Administrația Prezidențială a comunicat informații despre costul deplasărilor externe ale fostului președinte Traian Băsescu.

Președintele Iohannis, în vizite oficiale în Brazilia, Chile și Argentina

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează în perioada 18-26 aprilie, vizite oficiale în Republica Federativă a Braziliei, în Republica Chile şi în Republica Argentina, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, scrie Agerpres.

Aceste vizite urmăresc relansarea dialogului la nivel înalt cu statele Americii Latine şi redinamizarea interacţiunilor bilaterale la nivel politico-diplomatic, respectiv sectorial, fiind menite să deschidă noi oportunităţi de colaborare în domenii de interes crescut, inclusiv cele privind răspunsul comun la o serie de provocări la nivel global.

Principalele obiective ale vizitelor oficiale ale preşedintelui Iohannis în America Latină vizează: aprofundarea dialogului politico-diplomatic pe teme de interes comun; prezentarea poziţiilor şi evaluărilor României, ca stat membru al Uniunii Europene şi al NATO, vecin direct al Ucrainei, privind războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei şi contracararea efectelor acestuia care au proiecţii la nivel global care se resimt şi în America Latină, inclusiv pentru combaterea falselor narative ruse; creşterea profilului politic şi economic al României în acest spaţiu; impulsionarea contactelor sectoriale şi dezvoltarea unor proiecte bilaterale concrete în domeniile economiei, comerţului, cercetării, protecţiei mediului şi schimbărilor climatice, agricultură, educaţie, cultură, protecţie civilă şi altele; aprofundarea cooperării şi a coordonării la nivelul forurilor multilaterale, pentru apărarea multilateralismului şi a dreptului internaţional, inclusiv a principiilor Cartei ONU, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ovidiu check icon
    Adică, Iohannis iubește luxul !!! De ce nu călătorește călare pe un catâr sau într-un car cu boi, ori cu bicla, hai, fie și intr-un avion, dar de linie, ca să nu fim absurzi? Și de ce nu ne spune costurile, așa cum proceda Băsescu? Dar, unde călătorea Băsescu? La Predeal cu Udrea, ca să se dea cu sania? Și, din când în cànd, la Bruxelles, unde era ignorat de toți omologii. Care-l dădeau la o parte, pe holuri, pentru că le stătea în cale când voiau să discute unii cu alții, într-o limbă pe care al nostru nu prea o stăpânea? De ce nu cere Iohannis abrogarea legii cu pricina ca să-și poată publica deconturile? Ar liniști, naiba, și presa și am putea și noi să încheiem Paștele liniștiți.
    • Like 0


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult