Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

PSD a dat atacul la pensiile private: Ministrul Muncii anunță în ședința de Guvern că se vor reduce contribuțiile la Pilonul II de la 5,1% la 3,75%

Pensiile private vor deveni irelevante, în condițiile în care Guvernul a decis azi reducerea contribuțiilor la Pilonul II. Liviu Dragnea a anticipat că în curând „oamenii care stau acasă, românii”, vor fi puși să aleagă între Pilonul I (pensiile de stat) și Pilonul II (pensiile private). 

Guvernul a decis în ședința de joi scăderea contribuțiilor la Pilonul II de pensii, de la 5,1%, cât este în prezent, la 3,75%. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a susținut înaintea ședinței de Guvern de joi că „valoarea nominală din prezent nu va fi afectată”. 

Foto: Guliver Getty Images

„Mai precis, suma care este achitată astăzi către administratorii Pilonului II de pensii va fi cel putin aceeași la anul, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creșterii salariului brut cu 20%", a susținut Lia Olguta Vasilescu.

Salariul minim brut, 1.900 de lei

Salariul minim brut va urca la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018, de la 1.450 lei cât este în prezent, a anunțat ministrul Muncii. Potrivit acesteia, noul salariu brut de 1.900 lei echivalează cu un salariu brut de 1.550 lei în prezent, diferența fiind dată de majorarea brutului cu 22,75% pentru a include în salariu și contribuțiile achitate în prezent de angajator pentru angajat, scrie Profit.ro

Printre celelalte măsuri anunțate se numără creșterea indemnizației minime de creșterea a copilului la 1250 de lei și a pensiei minime la 640 de lei,

Dragnea: „Omul să poată opta dacă merge la Pilonul I sau Pilonul II”

„E bine să vă răspundă Guvernul, după ce vă răspunde Guvernul, o să vă răspund și eu. Din punct de vedere al valorii nominale, suma este aceeași”, a fost prima reacție a lui Liviu Dragnea.

Dragnea a mai spus ca, pe viitor, statul intenționează să dea posibilitatea „omului de acasă, adică românului, să poată opta dacă merge la Pilonul I sau Pilonul II. Nu ne dorim sa fie o decizie a statului, ci o decizie a omului”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mihai check icon
  Da, va fi alegerea fiecăruia doar că se va considera că acordul pentru a contribui la pilonul 1 este dat implicit. La fel cum este cazul în noua lege a vaccinării. Iar dacă nu îți dai acordul vei fi amendat. Dacă ți-l dai și apar probleme ți le asumi că doar ai fost de acord. Păi așa instaurăm comunismul prin lege. Cetățenii care nu sunt de acord primesc amendă 10000€ pe an. Deci ori se pleacă din țară or sunt de acord cu instaurarea comunismului și atunci numai au ce comenta. Trăiască Partidul și conducătorul lui iubit Tov. Liviu Dragnea!
  • Like 0
  • @ Mihai
   Dee Dee check icon
   În capitalism contribuțiile sunt virate către fonduri de pensii private obligatorii.
   E și normal să fie așa, comunismul ține de alegerea fiecăruia, iar capitalismul presupune obligativitate.
   Sau invers?
   • Like 0
 • Leo70 check icon
  Adica "statul intenționează să dea posibilitatea omului de acasă, adică românului, să poată opta dacă merge la Pilonul I sau Pilonul II" Dar omul care merge la serviciu? Cu el cum ramane? Sau el nu e roman?!
  • Like 1
 • check icon
  Cum da dragul de el cu democratia-n noi "nu ne dorim sa fie o decizie a statului,ci o decizie a omului"...mai ca l-ai crede pe asta cu palat la fel de semet precum Pelesu' facut din banii castigati la stat.Sau pe vuvuzelele ce si-au plantat ex-mascaricii in posturi platite cu jde mii de euro.Mariri peste mariri promise prostimii,cu termen de aplicare...la pastele cailor!Sa traiti bine!
  • Like 0
 • satanae check icon
  Toata lumea se intreaba de ce nu se revolta lumea impotriva PSD-ului, cind uite, ce porcarii fac, doar toata presa cinstita demonstreaza asta in fiecare zi. Cred ca sint multe cauze, dar una din cele mai importante este faptul ca presa cinstita si opozantii partidului in cauza nu prea mai sint cinstiti de multa vreme. Un exemplu il avem chiar articolul de mai sus. Se pune titlul "PSD-ul da atac la pensiile private", iar articolul continua cu "pensiile private vor deveni irelevante". Hait! Ne-am lins pe bot de prosperitate cind om iesi la pensie. Si, de fapt, daca ai rabdare sa citesti mai departe, sau daca ai vazut stirea in alta parte, vezi ca, de fapt, contributiile nominale ale angajatilor de la ora actuala, care erau virate catre conturile personale de la fondurile de pensii, vor ramine la fel. Modificarea procentajului este facuta pentru ca fondurile private sa nu beneficieze si de sporul rezultat din cresterea salariului brut de la anul, ci sa ramina la fel ca acum. Adica, daca erau irelevante pina acum - ceea ce eu cred ca sint, fiind doar un mijloc pentru administratori fondurilor de a cistiga o gramada de bani cu ajutorul statului si pentru angajati de a se pacali singuri pina ies la pensie - la fel o sa fie si la anul, nu mai mult.
  Una peste alta, modul in care este prezentata stirea constituie o manipulare crasa, dupa acelasi tipar practicat de Antene si restul televiziunilor, mai mult sau mai putin de stiri. Chiar daca este facuta cu semn schimbat si este anti-PSD si nu pro, nu este cu nimic mai breaza, pentru ca minciuna ramine minciuna. Asta ca sa nu mai spun ca toata operatiunea este o prostie, pentru ca nu convinge decit pe cei care erau deja convinsi ca PSD-ul sint raul absolut, care vrea sa haleasca si pensiile private ale romanilor - ceea ce oamenii vor, dar nu au curajul s-o faca - care vor fi si mai tare intariti in convingerile lor. Iar ceilalti membrii ai sectei, care se constituie in natia noastra, cei care stiu ca partidul le va da de toate, nu va vor citi oricum. Asa ca ce rost are? Cit mai multe accesari de la fanaticii anti-PSD? Da, asta este, dar parca presa servea si altceva decit propriul buzunar.
  • Like 1
  • @ satanae
   Moka check icon
   un mic atac tot este. Daca nu se va trece la includerea contributiilor platite de angajator in salariul brut, se va aplica noul procent, mai mic. Vom fi deja intr-o alta realitate.
   • Like 1
 • Mai tine cineva minte ce scandal a iesit cand au fost acuzati(demascati) ca vor sa nationalizeze pensiile private?Era in aprilie si Dragnea a luat foc............si-au schimbat strategia,nu tot odata ci cate un pic,efectul va fi acelasi.
  • Like 2
 • Florin check icon
  Nu știu cum îi dă lu' tanti Olguța 3,75%, că mie îmi dă 4,25% (5,1/1,2). Deci ca să păstreze valoarea nominală actuală de contribuție la pilonul II, trebuie scăzut procentul la 4,25, dacă se mărește brutul cu 20%.
  • Like 2
  • @ Florin
   Pai e simplu: Olguta, Dragnea si cu Misa n-au cunostintele aritmetice necesare promovarii clasei a IV-a. Cand ii verifici la bani marunti, se balbaie si uita intrebarea. Acum vreo juma de an am dezbatut cu gruparea de partid ce-si invarte cacatul pe acest site sub numele de "constantin" gogorita cu profitul multinationalelor care ar astupa setea de pomeni a PSD-ului. Cand l-am provocat pe "constantin" cu cifre, acesta a tacut strategic. Asa si acum, nu va raspunde nimeni argumentelor aritmetice (de clasa a IV) exprimate de @FLORIN. Un alt mod (aritmetic) de a invartii cifrele duce la concluzia ca: pentru a mentine constant efectul asupra pilonului II, cresterea de salarii brute trebuie sa fie de 36%. Dar cine sa priceapa? Hotii cu hotii, prostii cu prostii.
   • Like 0
  • @ N Cojocaru
   Florin check icon
   Maestre, eu nu îi suspectez pe cei enumerați de tine atât de prostie, cât de minciună cu bună știință, în discuția de față. Deci ne jignesc pe noi toți ceilalți, de fapt. Dar ați mai auzit pe undeva, prin presă sau opoziția parlamentară pe cineva care să spună chestia asta? Eu nu. Asta cu atacul la pilonul II nu e suficient. Dacă procentul era de 4,25% nu era niciun atac. Chiar și așa, Olguța are dreptate într-o privință, anume că suma totală virată la fondurile de pensii de către stat va fi aceeași, pentru că va crește salariul minim (în afară de creșterea de 20%, care, conform guvernului, va fi impusă pentru toate salariile). Dar contribuțiile în valoare absolută ale celor cu salarii minime vor crește, iar toate celelalte se vor micșora față de momentul actual.
   • Like 0
 • Moka check icon
  Nu a adat inca atacul.
  Practic este cam aceeasi suma doar ca % este mai mic, raportandu-se la alta baza prin includerea contributiilor platite de angajator in salariul brut.
  Atacul va fi dat daca nu se materializeaza aceasta incluziune a contributiilor in salariul brut iar noile % se pastreaza.

  Dar se pare ca si sindicatele sunt suparate pe aceasta chestiune, deci, sa vedem cum va iesi.

  Oricum, totul pare zanganeala care sa distraga atentia.
  • Like 0
  • @ Moka
   Gion check icon
   Indiferent din ce colt luam problema iese tot sloganul " Nu ne lasam pana nu furam tot! " . Pesedeul de la porcarul de Teleorman pana la ultimul sustinator ar trebui pusi la munca silnica pe viata. Fara alte drepturi.
   • Like 3


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult