O misiune de supraveghere a Comisiei Europene a ajuns în România la sfârșitul lunii septembrie, ca urmare a faptului că România a deviat semnificativ de la obiectivul său bugetar pe termen mediu (MTO) în 2016, iar Consiliul a emis o serie de recomandări de redresare. „Deficitul structural al statului membru a crescut la 2,5% din PIB în 2016, față de 1% în 2015, din cauza tăierilor semnificative a taxelor indirecte și a creșterilor de salarii în sectorul public. În consecință, pe 22 mai 2017, Comisia a lansat un avertisment României și a propus Consiliului să lanseze procedura de deviere semnificativă (SDP)”, se arată în raportul publicat la începutul acestei săptămâni.
Politici care cresc consumul pe termen scurt, în locul celor care generează creștere pe termen lung
După ce membrii misiunii de supraveghere s-au întâlnit cu ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu membrii Consiliului Fiscal și ai comisiilor pentru buget din Parlament, Comisia Europeană a tras o serie de concluzii îngrijorătoare, prezentate în documentul citat.
Prima dintre ele: „A fost înțeles faptul că autoritățile române nu intenționează să urmeze recomandările SDP. Ministrul Finanțelor a confirmat că ținta pentru 2017 rămâne un deficit nominal de 3% din PIB, în timp ce o ajustare structurală în 2017 nu este o prioritate. În rectificarea bugetară făcută la jumătatea lui septembrie, ținta pentru deficitul nominal a fost menținută la 2,96% din PIB, în timp ce proiecția macroeconomică s-a îmbunătățit. Acest fapt indică o deteriorare a deficitului structural, în comparație cu bugetul original pe 2017, care planificase deja o poziție fiscală expansionistă”, se arată în documentul care preciziează că ministrul Finanțelor a argumentat că recomandările au venit târziu și că nu a existat timp pentru implementarea lor.
Raportul atrage atenția că, în ceea ce privește structura bugetului, România a adoptat politici care cresc consumul pe termen scurt (reduceri de taxe indirecte, creșterea salariilor bugetarilor) și care sunt dificil de inversat, în locul celor care generează creștere pe termen lung, cum sunt îmbunătățirea absorbției fondurilor europene și creșterea calității investițiilor publice.
Deficit de peste 4% în 2018
Măririle de salarii planificate pentru anul 2018 vor duce, cel mai probabil la o creștere semnificativă a deficitului, „posibil la peste 4% din PIB”, consemnează autorii raportului. Așadar, pentru a atinge țintele pentru 2018, „autoritățile vor fi nevoite să adopte măsuri suplimentare”, mai scriu aceștia.
Documentul mai conține referiri la faptul că autoritățile române iau în considerare reducerea nivelului sumelor transferate către Pilonul II de pensii. „O astfel de măsură ar reduce pe termen scurt deficitul fiscal, dar cu toate acestea, câștigul fiscal se va disipa pe termen lung, iar schimbarea ar putea avea implicații negative în ceea ce privește viabilitatea sistemului de pensii și dezvoltarea piețelor de capital. Misiunea a avertizat că este împotriva punerii în practică a unor schimbări atât de profunde, într-o manieră grăbită, fără o analiză serioasă și doar din motive ce țin de reducerea deficitului pe termen scurt”, se mai arată în raport.
Autorii documentului au abordat și tema plății defalcate a TVA, atrăgând atenția că pentru „un asemenea mecanism obligatoriu ar putea necesita o derogare de la Directiva referitoare la plata TVA. Ministrul Finanțelor a disputat necesitatea derogării și a susținut că Comisia nu are informații exacte despre această măsură”, se mai arată în raport.
O politică fiscală „imprudentă”
Comisia Europeană mai atrage atenția că poziția fiscală a României este una „extrem de expansionistă. Din această perspectivă, politica fiscală a Româniai pare imprudentă și condiționează puternic politica monetară”, au scris membrii misiunii după ce s-au întâlnit cu reprezentanții BNR.
Mai mult decât atât, membrii Consiliului Fiscal au împărtășit preocupările comisiei. Potrivit Consiliului Fiscal deficitul structural se va deteriora în 2018 și deficitul nominal ar putea să depășească pragul de 3% din PIB.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.