Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Dragnea, despre scandalul naționalizării pensiilor private: „Ce a făcut această companie în România poate puteau face într-o colonie olandeză”

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri seara la Antena 3 că vehicularea ideii de naționalizare a fondurilor de pensii private face parte dintr-un plan de decredibilizare a guvernului care își propune forțarea Comisiei Europene să declanșeze o procedură de deficit excesiv pe prognoză. 

Președintele PSD a transmis un mesaj pentru cei care „ticluiesc” acest plan: „dacă îl continuă o să discutăm și mai deschis, și vorbim la cel mai înalt nivel, să nu credem că vorbim la nivelul doi sau trei”.

„Există un plan pentru a decredibiliza guvernul nostru, care a fost alimentat cu faptul că nu o să avem venituri pentru Legea salarizării, că nu o să putem să facem veniturile pe care le-am prognozat, că nu o să avem creșterea economică prognozată, și acest scandal cu pensiile, pentru a genera în Comisia Europeană ceva nemaiauzit, nemaiîntâlnit și neprevăzut și anume pentru a forța Comisia Europeană să declanșeze o procedură de deficit excesiv pe prognoză. Adică să nu aștepte sfârșitul anului, ci să spună de acum «declanșăm procedura de deficit excesiv pentru că noi credem, după toate semnalele care vin spațiul public din România, că guvernul nu va realiza ținta de deficit». Acesta este planul de fapt, este un plan complex, urât, dar cu care o să ne batem”, a declarat miercuri seara la Antena 3 președintele PSD.

Întrebat de moderatorul emisiunii ce înseamnă procedura de deficit excesiv, ministrul Finanțelor Viorel Ștefan a spus că „poate să se ajungă inclusiv la blocarea fondurilor europene, acesta ar fi cel mai grav lucru care s-ar putea întâmpla”.

„Le transmit celor ce ticluiesc planul acesta că dacă îl continuă o să discutăm și mai deschis, și vorbim la cel mai înalt nivel, să nu credem că vorbim la nivelul doi sau trei”, a continuat Liviu Dragnea.

Liderul social-democrat este de părere că „scandalul cu tâlc” legat de vehicularea ideii privind o eventuală naționalizare a fondurilor private de pensii „este pornit de la domnul Mișu Negrițoiu”, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), care știe că parlamentul intenționează să înceapă procedura de demitere a întregii conduceri a ASF, pentru că „ce se întâmplă acolo e foarte grav și au de suferit clienții români”.

„Guvernul să acționeze foarte dur. Trebuie să fie exemplu și pentru celelalte multinaționale ce fac zeci de miliarde în România și care își bat joc de români și de statul român” 

În opinia lui Dragnea, autoritățile ar trebui să ceară explicații Ambasadei Olandei, Guvernului olandez și conducerii din Olanda a companiei NN Pensii pentru emailurile transmise clienților. NN Pensii a trimis o scrisoare clienților săi în care îi înștiința că în spațiul public se discută despre naționalizarea sistemului de pensii private și îi îndemna să se implice activ „în demersuri de economisire suplimentară”. 

„Guvernul român ar trebui să ceară explicații ambasadei Olandei și la conducerea ING din Olanda. Ce a făcut această companie poate puteau face într-o colonie sau o fostă colonie olandeză, în România nu este permis așa ceva. Poate sunt supărați pe Corvete, poate, nu știu”, a spus Dragnea, care a adăugat că „nu poți să pornești un asemenea scandal din nimic”. 

Liviu Dragnea a acuzat firma de asigurări că prin trimiterea email-urilor în care anunța că în spațiul public se discută despre o posibilă naționalizare a fondurilor de pensii private compania a „incitat la proteste”.

Dragnea a îndemnat ASF, Ministerul Finanțelor, Guvernul trebuie să acționeze „foarte dur”, pentru că „trebuie să fie exemplu și pentru celelalte multinaționale ce fac zeci de miliarde în România și care își bat joc de români și de statul român”. 

Dragnea anunță anchetă parlamentară

Liderul PSD a arătat că dacă Parchetul General nu se autosesizează, va fi declanșată o anchetă parlamentară unde vor fi chemați toți cei implicați să spună de unde au aceste informații, pentru că „nu e un joc pe Facebook, vorbim de România”.

NN Pensii şi-a avertizat recent contributorii printr-un newsletter că în ultimele săptămâni au existat discuții în spațiul public cu privire la o eventuală naționalizare a fondurilor de pensii private. O decizie similară a fost luată de autoritățile din Ungaria și Polonia.

Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a declarat miercuri la începutul ședinței de guvern că informația cu privire la o eventuală naționalizare a fondurilor private de pensii „nu are niciun temei” și că nu există nicio rațiune economică, politică, financiară, bugetară care să determine o asttel de „decizie de-a dreptul aberantă”.

Administratorul de pensii private NN Pensii a revenit miercuri cu un comunicat în care precizează că scrisoarea transmisă clienților în ultimele zile reprezintă un răspuns la solicitările de clarificare din partea clienţilor, iar conţinutul scrisorii este unul exclusiv informativ şi nu este un avertisment.

„Această comunicare a venit în contextul în care NN transmite lunar peste 300.000 de mesaje electronice clienților săi, care conțin informații referitoare la situația contului lor individual de pensie de fiecare data când noi sume sunt adăugate, iar anual sunt trimise aproximativ 1,9 milioane de scrisori care analizează evoluția nivelul anului anterior către adresa de corespondență a clienților”, potrivit comunicatului NN Pensii.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Florin check icon
  Polonezii au fost, sunt și vor fi anti-Rusia acum și pururea și-n vecii vecilor. Amin Discuția asta n-are treabă cu Rusia, are treabă doar cu matematica, cu economia și cu logica. Ce citesc în articol și în comentarii are treabă doar cu isteria
  • Like 0
 • Dan Dan Dan Dan check icon
  Daca nu scapam repede de psd, o sa dam de dracu. Simplu domne, ce atata poezie.
  • Like 0
 • Eu sunt tot mai convins ca in mizerabilul lor joc,psd-istii aveau sigur in plan sa faca aceasta nationalizare! De aici furia oarba a lui Dragnea si ragnetele absurde pe care le-a debitat la adresa NN! Nu-mi dau seama daca NN stia ceva sau a facut-o la "plesneala",oricum mailul lor ,prin continut,e de bun simt.
  • Like 0
 • Marele cârmaci Dragnea s-a supărat ca are competiție in încercarea lui de a transforma România in colonie teleormăneană .
  • Like 0
 • check icon
  Pai cu ce combat tovarasii zvonurile?Cu amenintari?Si apoi Misu Negritoiu si-a declarat afinitatea pentru valorile social-democrate...asa ca nu inteleg de ce ar trebui sa se adreseze ambasadei olandeze,guvernului olandez,...pentru informatia preluata(dupa o saptamana de existenta pe piata zvonurilor) de catre o firma ?Ce vor de fapt sa ascunda?Hai incercati o echilibrare...cuantica.Cand martafoii din politica or plati amenzi la fel de mari precum astia de la NN pentru "dudele" emise mai discutam,altfel sunt decat ... tristi.
  • Like 0
 • Întâi de toate, ideea unui „plan de decredibilizare a Guvernului” este un fel de deja-vu ridicol, mai ales când este expus la Antena 3; apoi, devoalarea la televizor a „sursei” acestuia (Mișu Negrițoiu) și în fine atacul către multinaționalele obraznice din România repetă poziția războinică a celor mai de oțel PSD-iști, în frunte cu liderul maxim.
  • Like 1
 • Ungaria a fact-o, polonia de asemenea, de ce n-ar fsce-o si romania care, cu actualii conducatori, se indreapta vertiginos catre rusia, la fel ca cele doua?! Dragnea&co. nu sunt credibili. Nu urmaresc decat interesele proprii. Se pun in slujba celor care ii lasa sa fure in schimbul aservirii tarii si submknarea ue si nato.
  • Like 3
 • check icon
  Mai curand il cred pe ultimul portar de la NN decat pe Dragnea.
  • Like 3
 • vi se apropie funia de par si voua.
  • Like 0
  • @ Kitana Dorina
   Cine este "voua"?
   • Like 0
 • Dupa cate stiu NN , nu mai este din 2015 parte din grupul ING .Autoritatile romane trebuie sa se informeze mai bine , iar faptul ca NN informeaza proactiv clientii este un lucru bun
  Credibilitatea sutoritatilor romane in acest moment este mult pusa la indoiala , asa ca nu stim daca chiar nu au de gand sa faca asta ,"noaptea ca hotii"
  • Like 2


Îți recomandăm

Telemunca

Odată cu răspândirea noului coronavirus de la o țară la alta, companiile din toată lumea și-au schimbat politica de resurse umane și și-au încurajat angajații să lucreze la distanță pentru a preveni extinderea epidemiei. O decizie care ține de supraviețuirea biologică, dar și de supraviețuirea ca business. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Recul

Povestea Recul începe în 2015, când regizorul Vlad Dragomirescu și actorul Bogdan Untilă și-au propus să creeze un incubator pentru proiecte culturale independente, care să cuprindă două direcții: teatrul de improvizație și teatrul clasic.

Citește mai mult

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult