Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri seara la Antena 3 că vehicularea ideii de naționalizare a fondurilor de pensii private face parte dintr-un plan de decredibilizare a guvernului care își propune forțarea Comisiei Europene să declanșeze o procedură de deficit excesiv pe prognoză.
Președintele PSD a transmis un mesaj pentru cei care „ticluiesc” acest plan: „dacă îl continuă o să discutăm și mai deschis, și vorbim la cel mai înalt nivel, să nu credem că vorbim la nivelul doi sau trei”.
„Există un plan pentru a decredibiliza guvernul nostru, care a fost alimentat cu faptul că nu o să avem venituri pentru Legea salarizării, că nu o să putem să facem veniturile pe care le-am prognozat, că nu o să avem creșterea economică prognozată, și acest scandal cu pensiile, pentru a genera în Comisia Europeană ceva nemaiauzit, nemaiîntâlnit și neprevăzut și anume pentru a forța Comisia Europeană să declanșeze o procedură de deficit excesiv pe prognoză. Adică să nu aștepte sfârșitul anului, ci să spună de acum «declanșăm procedura de deficit excesiv pentru că noi credem, după toate semnalele care vin spațiul public din România, că guvernul nu va realiza ținta de deficit». Acesta este planul de fapt, este un plan complex, urât, dar cu care o să ne batem”, a declarat miercuri seara la Antena 3 președintele PSD.
Întrebat de moderatorul emisiunii ce înseamnă procedura de deficit excesiv, ministrul Finanțelor Viorel Ștefan a spus că „poate să se ajungă inclusiv la blocarea fondurilor europene, acesta ar fi cel mai grav lucru care s-ar putea întâmpla”.
„Le transmit celor ce ticluiesc planul acesta că dacă îl continuă o să discutăm și mai deschis, și vorbim la cel mai înalt nivel, să nu credem că vorbim la nivelul doi sau trei”, a continuat Liviu Dragnea.
Liderul social-democrat este de părere că „scandalul cu tâlc” legat de vehicularea ideii privind o eventuală naționalizare a fondurilor private de pensii „este pornit de la domnul Mișu Negrițoiu”, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), care știe că parlamentul intenționează să înceapă procedura de demitere a întregii conduceri a ASF, pentru că „ce se întâmplă acolo e foarte grav și au de suferit clienții români”.
„Guvernul să acționeze foarte dur. Trebuie să fie exemplu și pentru celelalte multinaționale ce fac zeci de miliarde în România și care își bat joc de români și de statul român”
În opinia lui Dragnea, autoritățile ar trebui să ceară explicații Ambasadei Olandei, Guvernului olandez și conducerii din Olanda a companiei NN Pensii pentru emailurile transmise clienților. NN Pensii a trimis o scrisoare clienților săi în care îi înștiința că în spațiul public se discută despre naționalizarea sistemului de pensii private și îi îndemna să se implice activ „în demersuri de economisire suplimentară”.
„Guvernul român ar trebui să ceară explicații ambasadei Olandei și la conducerea ING din Olanda. Ce a făcut această companie poate puteau face într-o colonie sau o fostă colonie olandeză, în România nu este permis așa ceva. Poate sunt supărați pe Corvete, poate, nu știu”, a spus Dragnea, care a adăugat că „nu poți să pornești un asemenea scandal din nimic”.
Liviu Dragnea a acuzat firma de asigurări că prin trimiterea email-urilor în care anunța că în spațiul public se discută despre o posibilă naționalizare a fondurilor de pensii private compania a „incitat la proteste”.
Dragnea a îndemnat ASF, Ministerul Finanțelor, Guvernul trebuie să acționeze „foarte dur”, pentru că „trebuie să fie exemplu și pentru celelalte multinaționale ce fac zeci de miliarde în România și care își bat joc de români și de statul român”.
Dragnea anunță anchetă parlamentară
Liderul PSD a arătat că dacă Parchetul General nu se autosesizează, va fi declanșată o anchetă parlamentară unde vor fi chemați toți cei implicați să spună de unde au aceste informații, pentru că „nu e un joc pe Facebook, vorbim de România”.
NN Pensii şi-a avertizat recent contributorii printr-un newsletter că în ultimele săptămâni au existat discuții în spațiul public cu privire la o eventuală naționalizare a fondurilor de pensii private. O decizie similară a fost luată de autoritățile din Ungaria și Polonia.
Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a declarat miercuri la începutul ședinței de guvern că informația cu privire la o eventuală naționalizare a fondurilor private de pensii „nu are niciun temei” și că nu există nicio rațiune economică, politică, financiară, bugetară care să determine o asttel de „decizie de-a dreptul aberantă”.
Administratorul de pensii private NN Pensii a revenit miercuri cu un comunicat în care precizează că scrisoarea transmisă clienților în ultimele zile reprezintă un răspuns la solicitările de clarificare din partea clienţilor, iar conţinutul scrisorii este unul exclusiv informativ şi nu este un avertisment.
„Această comunicare a venit în contextul în care NN transmite lunar peste 300.000 de mesaje electronice clienților săi, care conțin informații referitoare la situația contului lor individual de pensie de fiecare data când noi sume sunt adăugate, iar anual sunt trimise aproximativ 1,9 milioane de scrisori care analizează evoluția nivelul anului anterior către adresa de corespondență a clienților”, potrivit comunicatului NN Pensii.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Credibilitatea sutoritatilor romane in acest moment este mult pusa la indoiala , asa ca nu stim daca chiar nu au de gand sa faca asta ,"noaptea ca hotii"