Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, după „atacul profund nefiresc și dezonorant" lansat de ÎPS Teodosie: „Minciună cruntă, insolentă și obscenă expectorată public"

Vasile Banescu - Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a răspuns vineri celui mai recent atac „profund nefiresc și dezonorant la persoană și familie” lansat împotriva sa de către arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie. Disputa a pornit în contextul dezbaterii privind celebrarea Paștelui în același timp de către ortodocși, catolici și protestanți, propunere venită din partea lui Teodor Baconschi, fost ministru de Externe și Adrian Papahagi, profesor la UBB.

„Minciuna cruntă, insolentă și obscenă expectorată public, atacul la persoana și mai ales la familia cuiva, atac alimentat de ură „creștină” și furie provocată de confruntarea cu realitatea, nu de vreun strop de adevăr, dezonorează total și zgomotos pe absolut oricine.

Când acest oricine e însă un reprezentant oficial al Bisericii, o persoană care s-a compromis personal până la creșterea stufoasă în jurul ei a unui bogat folclor public/ infrabisericesc deloc favorabil, care a polarizat major comunitatea eclezială, sfidând în formă continuată Patriarhia Română, legea, binele comun și interesul național, persoană asociată azi cu simpatia declarată pentru un dictator declarat criminal de război și în timp cu alte lucruri tenebroase care compromit grav inclusiv instituția pe care o reprezintă, într-un asemenea nesfârșit de trist și scandalos caz, situația devine una care l-ar putea invita sau chiar constrânge la scuze publice și pocăință.

Adevărul, mărturisit sau doar aflat, îl va face liber cândva”, spune Vasile Bănescu.

ÎPS Teodosie l-a calificat anterior pe Bănescu drept un om „care are nevoie de rugăciune”, adăugând că acesta se află la o a doua căsătorie, iar soția sa „a fost categoric împotriva religiei”: „Nu știu ce vrea să spună. Este un om vrednic de compătimire, care are nevoie de rugăciune. El nu se roagă, de aceea vorbește chiar împotriva bisericii, nu reprezintă biserica și îmi pare rău. Într-o vreme venea foarte des la noi, la Simpozioane și arăta foarte familiar, așa a fost și în facultate. Cred că este un accident în viața lui, în mintea lui. Are a doua soție care a fost categoric împotriva religiei și atunci ce să aștepți dintr-o atmosferă de familie foarte controversată? Dumnezeu să-l ajute, ne rugăm pentru el. Nu există anomalii. Calendarele sunt stabilite de bisericile autocefale, nu de mine. Nu vorbesc împotriva bisericii niciodată, dar vorbesc împotriva minciunii. Doamne ajută!”, a spus ÎPS Teodosie, scrie Replicaonline.ro.

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, cunoscut pentru pozițiile controversate pe care le-a adoptat de-a lungul timpului, a criticat, în urmă cu câteva zile, propunerea privind sărbătorirea Paștelui Ortodox la aceeași dată cu Paștele Catolic. „Acolo este Paştele adevărat unde vine Sfânta Lumină. Au catolicii Sfântă Lumină? N-au. Alţii? N-au. Toţi se adună la lumina ortodocşilor şi strigă adevărata lumină a ortodocşilor”, a susținut ÎPS Teodosie, adăugând că îi „compătimește” pe catolici. Fără să-l menționeze pe ÎPS Teodosie, Vasile Bănescu a replicat că invocarea minunii aprinderii Sfintei Lumini ca argument pentru menținerea unui calendar eronat și depășit este „compromițătoare intelectual, teologic și moral și trădează inclusiv o perfidă gelozie și patologică zgârcenie confesională”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ovidiu check icon
    Prețiosul și suficientul Bănescu în ceartă cu retrogradul bățos și ultra ortodox Teodosie. Apără-ne, Hristoase, de acești doi zeloși de operetă!
    • Like 0
  • Ii raspund domnului din poza cu un citat papal catolic : " O biserica care este incapabila sa se reformeze spre modern va deveni exponat la muzeu " adica mai succint va DISPAREA. In prezent Biserica ortodoxa romana prin reprezentantii ei fiind un adevarat malaxor de tampit minti cu ramuri in intreaga institutionalitate publica cat si decizionala avant grija ca obedienta fata de cretinitate sa nu dispara prin insasi enoriasii ei contagiosi ( numai la nivel national ). Si parca unii ne-au aratat COSMOSUL !!! O zi buna va doresc !
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult