Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, după „atacul profund nefiresc și dezonorant" lansat de ÎPS Teodosie: „Minciună cruntă, insolentă și obscenă expectorată public"

Vasile Banescu - Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a răspuns vineri celui mai recent atac „profund nefiresc și dezonorant la persoană și familie” lansat împotriva sa de către arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie. Disputa a pornit în contextul dezbaterii privind celebrarea Paștelui în același timp de către ortodocși, catolici și protestanți, propunere venită din partea lui Teodor Baconschi, fost ministru de Externe și Adrian Papahagi, profesor la UBB.

„Minciuna cruntă, insolentă și obscenă expectorată public, atacul la persoana și mai ales la familia cuiva, atac alimentat de ură „creștină” și furie provocată de confruntarea cu realitatea, nu de vreun strop de adevăr, dezonorează total și zgomotos pe absolut oricine.

Când acest oricine e însă un reprezentant oficial al Bisericii, o persoană care s-a compromis personal până la creșterea stufoasă în jurul ei a unui bogat folclor public/ infrabisericesc deloc favorabil, care a polarizat major comunitatea eclezială, sfidând în formă continuată Patriarhia Română, legea, binele comun și interesul național, persoană asociată azi cu simpatia declarată pentru un dictator declarat criminal de război și în timp cu alte lucruri tenebroase care compromit grav inclusiv instituția pe care o reprezintă, într-un asemenea nesfârșit de trist și scandalos caz, situația devine una care l-ar putea invita sau chiar constrânge la scuze publice și pocăință.

Adevărul, mărturisit sau doar aflat, îl va face liber cândva”, spune Vasile Bănescu.

ÎPS Teodosie l-a calificat anterior pe Bănescu drept un om „care are nevoie de rugăciune”, adăugând că acesta se află la o a doua căsătorie, iar soția sa „a fost categoric împotriva religiei”: „Nu știu ce vrea să spună. Este un om vrednic de compătimire, care are nevoie de rugăciune. El nu se roagă, de aceea vorbește chiar împotriva bisericii, nu reprezintă biserica și îmi pare rău. Într-o vreme venea foarte des la noi, la Simpozioane și arăta foarte familiar, așa a fost și în facultate. Cred că este un accident în viața lui, în mintea lui. Are a doua soție care a fost categoric împotriva religiei și atunci ce să aștepți dintr-o atmosferă de familie foarte controversată? Dumnezeu să-l ajute, ne rugăm pentru el. Nu există anomalii. Calendarele sunt stabilite de bisericile autocefale, nu de mine. Nu vorbesc împotriva bisericii niciodată, dar vorbesc împotriva minciunii. Doamne ajută!”, a spus ÎPS Teodosie, scrie Replicaonline.ro.

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, cunoscut pentru pozițiile controversate pe care le-a adoptat de-a lungul timpului, a criticat, în urmă cu câteva zile, propunerea privind sărbătorirea Paștelui Ortodox la aceeași dată cu Paștele Catolic. „Acolo este Paştele adevărat unde vine Sfânta Lumină. Au catolicii Sfântă Lumină? N-au. Alţii? N-au. Toţi se adună la lumina ortodocşilor şi strigă adevărata lumină a ortodocşilor”, a susținut ÎPS Teodosie, adăugând că îi „compătimește” pe catolici. Fără să-l menționeze pe ÎPS Teodosie, Vasile Bănescu a replicat că invocarea minunii aprinderii Sfintei Lumini ca argument pentru menținerea unui calendar eronat și depășit este „compromițătoare intelectual, teologic și moral și trădează inclusiv o perfidă gelozie și patologică zgârcenie confesională”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ovidiu check icon
    Prețiosul și suficientul Bănescu în ceartă cu retrogradul bățos și ultra ortodox Teodosie. Apără-ne, Hristoase, de acești doi zeloși de operetă!
    • Like 0
  • Ii raspund domnului din poza cu un citat papal catolic : " O biserica care este incapabila sa se reformeze spre modern va deveni exponat la muzeu " adica mai succint va DISPAREA. In prezent Biserica ortodoxa romana prin reprezentantii ei fiind un adevarat malaxor de tampit minti cu ramuri in intreaga institutionalitate publica cat si decizionala avant grija ca obedienta fata de cretinitate sa nu dispara prin insasi enoriasii ei contagiosi ( numai la nivel national ). Si parca unii ne-au aratat COSMOSUL !!! O zi buna va doresc !
    • Like 0


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult