Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Reacția Patriarhiei după ce mitropolitul Streza și ÎPS Teodosie au „binecuvântat” cărțile scrise de Becali în închisoare

„Iubirea milostivă și mântuitoare” și „Muntele Athos, Patria ortodoxiei” scrise de Gigi Becali când se afla în închisoare și girate de Mitropolitul Ardealului Laurențiu Streza și respectiv arhiepiscopul Constanței și Tomisului ÎPS Teodosie nu pot fi considerate lucrări știintifice, este de părere purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

„Înalt prea sfințiile lor au girat apariția a două lucrări atribuite domnului Gheorghe Becali. Aceste două lucrări vă asigur că nu sunt lucrări științifice. Probabilitatea ca cele două lucrări să fi fost scrise chiar de domnul George Becali este totală. Vă spun titlurile și cunoscând activitatea domnului George Becali e mai ușor de făcut conexiunea concretă cu conținutul lor: „Iubirea milostivă și mântuitoare”, în care domnul Becali presupun că relatează faptele caritabile pe care el însuși le-a făcut. A doua lucrare se numește „Muntele Athos, Patria ortodoxiei”. Domnul Becali, mergând de multe ori la Athos, probabil e o carte de amintiri, mărturii legate de vizitele domniei sale la Muntele Athos. Nu pot fi considerate lucrări științifice. Acest lucru ar fi presupus un demers sau o teză de doctorat sau așa mai departe”, a declarat pentru Republica.ro Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Oficialul de la Patriarhie vede o problemă și la legislația care a permis echivalarea cărților lui Gigi Becali cu niște „lucrări asimilate publicării”.

„Evident, cei doi sunt personal responsabili de recomandările făcute și pot da explicații prin purtătorii de cuvânt ai celor două arhiepiscopii. În măsura în care cele două cărți nu-și justifică numele de lucrări publicabile, atunci cred că problema se situează și la nivelul legii care a permis echivalarea lor cu niște lucrări asimilate publicării”, a spus Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

La precizarea că George Becali a recunoscut, la B1TV, că nu el a scris lucrările, ci doar a copiat ce a scris îndrumătorul său – „El scrie și eu câștig zile” – purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a adăugat: „ Atunci notăm actul de smerenie al domniei sale. Evident, e o problemă cu conținut strict personal și a domnului Becali și a celor care i-au recomandat lucrările respective”

Întrebat în ce a constat concret girul celor doi ierarhi, purtătorul de cuvânt a arătat că „în mod normal un mitropolit, un episcop acordă binecuvântare în vederea publicării” . 

„Nu știu sigur dacă cei doi ierarhi au oferit mai mult decât o binecuvântare, poate că au scris o prefață, nu am avut în mână cărțile respective. Dacă e vorba de o binecuvântare asta înseamnă un acord oferit de ei în vederea publicării considerând că cele două lucrări, cu titlurile menționate, ar putea servi cumva temei pe care o ia în discuție - Iubirea creștină și Muntele Athos. Dacă e vorba de mai mult, de un referat, nu vă pot spune”, spune Vasile Bănescu.

Republica.ro v-a prezentat listele cu editurile și cadrele didactice universitare care au sprijinit, din 2007 până astăzi, publicarea a sute de cărți scrise de deținuți. Datele au fost puse la dispoziție de Ministerul Justiției și Administrația Națională a Penitenciarelor, la solicitarea Republica.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Spusele purtătorului de cuvânt al înaltelor fețe bisericești creștin ortodoxe din România îmi sugerează doar un adjectiv: UNSUROS.
  • Like 3
  • @ Cornelia Elena Topala
   si gretos!
   • Like 1
 • -doar a copiat ce a scris îndrumătorul său – „El scrie și eu câștig zile”
  De aici siguranta ca nu a copiat nimic :el scrie (indrumatorul) si ...este bun de tipar.
  Nu cred ca Becali stie ce s-a scris in dizertatiile sale stiintifoco fantasmagorice,dar,cum zice,a castigat.
  -binecuvântare în vederea publicării
  Pai daca este asa,ASA DA!,am inteles inaltele fete burdihanesti imbuibate au binecuvantat nu au girat.Este bine de stiut ca fetele imbuibate NU gireaza (garanteaza) ceea ce sustin in biserica ci blagoslovesc pentru bani.
  Este interesant de stiut prea inaltele fete burdihanesti de cati bani au blagoslovit pe cucernicul doctor in stiinte cu 8 clase Becali.
  • Like 0
 • Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu a declarat clar pentru republica.ro că cele două "scrieri" ale lui Gigi Becali "NU sunt lucrări științifice."
  În acest caz, procurorii n-ar putea să deschidă un nou dosar penal și să-l trimită din nou, în fața judecătorilor? Doar a ieșit din pușcărie mai devreme pe baza unor "lucrări științifice" care...nu sunt! Și pe lângă Becali, ar trebui să se aleagă cu dosare penale și membri comisiilor care au decis eliberarea lui, pe motiv de favorizare a infractorului!
  • Like 2
  • @ Gigi Vasile-Grigore
   Pentru o măsură ca aceasta, absolut firească, trebuie sesizate oficial instituțiile competente.
   • Like 1
  • @ Vladimir Bogdan
   Mihnea check icon
   De acord, poate că există chiar posibilitatea unei autosesizări? Cred că un specialist ar putea să lămureasc și acest punct.
   • Like 0
 • Nici usturoi n-am mancat nici gura nu-mi miroase...pace voua !
  • Like 0
 • De i-ar pasa oricui ce carti a scris Becali sau ce acord si-a dat I.P.S sau I.M.G.B. sau d.r.p.c.i.v. Daniel sau altul cu alte initiale. Becali nu a incalcat legea, IPS-ii au luat banii (cum le este obiceiul). Dar daca IPS-ii se leapada de Becali dupa ce i-au luat bani de motorina pentru CLA sau CLS sau alte initiale, ar propune ca in Romania Biblia sa inceapa cu cateva versete din Becali, pentru ca merita mai mult.
  • Like 0
 • E suficient sa il asculte cineva pe domnul Becali sa constientizeze ca are probleme cu gramatica si ca nu e in stare sa scrie o carte ci doar mentiona niste idei.
  In rest, e interesant ce e moral de a fi binecuvantat si ce nu. Din punct de vedere duhovniceste se binecuvanteaza un om, un copil (si eu pot binecuvanta copilul meu si masa). Dar o casa noua, dar masinile? Cartile? Sau rachetele rusesti?
  • Like 2
  • @ Claudia Olteanu
   Cu siguranta si rachetele rusesti. :)
   • Like 0
 • E bine si cu panoul rusinii dar mai bine v-ati concentra pe legea care permite eliberarea inainte de termen doar pentru ca ai scris o carte.Modalitati de a scrie o carte se vor gasi in continuare.Si ce-i asa mare surpriza sau indignare ca biserica l-a ajutat putin pe Becali dandu-i o binecuvantare si o prefata in care spune ce carti minunate a scris Primul Credincios Al Tarii.Dar ce rai sunt toti acesti oameni,complici rusinosi ai infractorilor!!Hai cu ipocrizia!N-ati vazut si in filmele americane cum tocilarii fac lectiile durilor sau popularilor?:)
  • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult