Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Regele Mihai se retrage din viaţa publică, fiind grav bolnav

Regele Mihai_I

Regele Mihai a decis să se retragă din viaţa publică, după ce a fost diagnosticat cu carcinom epidermoid metastazat şi leucemie cronică şi a fost supus unei intervenţii chirurgicale, Casa regală urmând să fie reprezentată în toate acţiunile publice de către fiica sa Margareta.

Regele Mihai are 94 de ani. Ultima sa apariție publică a avut loc în noiembrie 2014, la Palatul Elisabeta.

„În ultimele saptămâni am primit vestea unui serios diagnostic medical... Sunt sigur că fiica mea Margareta va găsi înțelepciunea și forța de a mă reprezenta... Am cerut Consiliului Regal să-și continue menirea și să ofere sfatul său custodelui Coroanei”, este mesajul transmis de Majestatea Sa Regele Mihai I al României.

„Sunt sigur că fiica mea Margareta va găsi înţelepciunea de a mă reprezenta”, este mesajul pe care Regele Mihai l-a transmis după a cincea sesiune a Consiliului Regal, desfăşurat în 1-2 martie, în Elveţia.

Cel care a transmis mesajul a fost Andrew Popper, şeful Casei Majestăţii Sale Regele.

VIDEO: Declarația Consiliului Regal din 2 martie 2016


VIDEO: 1990, 1994 - Regelui Mihai i se interzice să intre în România

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Am iubit de mica istoria,citeam foarte mult despre tot ce se putea pe vremea aceea,ani ´70 ,dar ce pot spune in legatura cu subiectul tratat e ca tarisoara asta a noastra a dus-o foarte bine pe vremea regilor ,chiar si a domnitorilor romani ,toti aveau interes ca tara sa progreseze ,sa tina ritmul cu cele mai avansate ,doar acum ca nu mai suntem nici regat si nici republica (!)fac toti dupa capul lor si nici în vis nu se gândesc la bunul mers al tãrii!Cred ca cu toti vedem ca-n tãrile cu monarhie chiar si acum în timp de criza lucrurile merg bine!Ei îsi apara interesele tarii si a natiei lor!Ai nostri ce fac?In timp ce casele regale occidentale reduc drastic cheltuielile, ce fac politicieni nostri?!Ce-ar ar face printesa Margareta?Sunt sigura ca mult mai mult decat toti cei ce sau perindat la conducerea tarii de dupa `90 ,ca sã nu zic dupã revolutie ,cã aia doar revolutie n-a fost!
    • Like 2
    • @ Floare Gaal
      Nu zic ca nu e frumos ce scrii tu acolo, dar istoria cum se preda ea in anii 70 era constituita din atat de multe minciuni incat n-am eu timp sa le demontez :) Stefan s-a batut cu Vlad, Brancoveanu a vandut tara rusilor, Horea si Closca erau mercenari in armata maghiara.. etc. Multe si multe. Suna frumos sa ne intoarcem la monarhie. Ar fi o imbunatatire a imaginii tarii in lume, dar puterea trebuie sa ramana in mainile unui guvern.. chiar si atat de corupt si jegos ca al nostru :) Ceva gen Marea Britanie asa.
      • Like 1
    • @ Daniel Flamaropol
      Tocmai la asta ma gândeam si eu pentru ca sa nu uitam majestatile lor sunt înrudite cu casa regala a Angliei ,monarhia trebuie sa functioneze ca o contra balanta a guvernului ,ca si in celelalate tari nordice.
      • Like 1
  • Madalin check icon
    Cea mai sigura cale de a deveni republican este sa ii privesti pe sustinatorii monarhiei din zilele noastre. Povestea lui ce putea fi s-a incheiat. Macar acum sa-l lasam pe regele care nu a avut voie sa fie un om obisnuit sa aiba limistea pe care si-a dorit-o o viata intreaga. Dar, probabil ar fi mai realist sa ne pregatim de circ. In fond el e al nostru nu? Ne e dator. Avem datoria morala sa ne pronuntam asupra a ceea ce are de facut, nu-i asa? E regele nostru...Sa luptam, sa disecam, sa analizam, sa ne indignam. Cu monarhia pe monarhie calcand.....
    • Like 1
  • Si ne apuca greata...sau doar pe mine? cand vad atata rautate in comentariile de mai jos. O fi rea vointa, rautate, prostie, invidie, tampenie? Ma abtin din a jigni....Am o singura intrebare - dragilor republicani, hipsteri, ganditori independenti de creier, ce alegeti intre o flegma trasa pe un forum si o discutie de 5 minute cu o parte din istoria/trecutul nostru? Doar un dobitoc ar alege flegma in numele "duiosiei respublikane" sau a unui republicanism/modernism feroce. Eu? As vrea sa il pot intreba - cum vorbea Iorga? cum era Carol II in vara lui 40? ce spunea Horia Sima? dar Antonescu? a vorbit cu Patrascanu? ce i-a spus Maniu in 44? ce a mancat in dimineata de 23 august? a dormit in seara de 6 martie? chiar a avut Groza pistolul la el? cate trabuce a rontait Churchill? dar presupun ca astea sunt prostii nostalgice cand putem sa tragem un scuipat pe poza noastra din buletin.
    • Like 1
  • Te apuca greaţa de cât monarhism duios s-a ivit din senin la noi in respublikă dupa ce de 26 de ani mai tot amorul fu dirijat spre intangibilul Iliescu. Revenirea la monarhie e posibila chiar in postromânism, desigur dupa ce vom aloca recuperator 7% din pib la edu-cultura, pt a forma o intelectualitate functionala. Daca RO, inca din 26 aprilie 1992 de Sfintele Pasti, intra sub Iliescu in FAMILIA monarhiilor europene, atunci ieseam din izolarea diplomatica, evitam postromânismul, scapam de obscenitatea publica, imbuibatii ar fi ajuns de 7 ori mai bogati si n-ar mai fi fost cocalari, ci filantropi, iar poporul ar fi dus-o si el, saracul, de 2-3 ori mai bine! Disparea mai ales sentimentul-riscul de Ţară a Nimanui.
    • Like 4
  • mihai check icon
    De ce i se spune acestui individ rege? Din cate stiu eu Regatul Romaniei nu exista...
    • Like 1
    • @ mihai
      check icon
      de ce ar crede cineva ca dumneavostra sunteti limitat ? ... cand prostia este infinita !
      • Like 7
    • @ mihai
      Titlurile nobiliare sunt independente de domeniul pe care il "stapanesc". Regina Angliei este si regina Canadei, dar Canada se guverneaza singura. Exista marchize si duci si baroni care au mai putina "avere" decat tu sau decat mine.

      E un titlu. Inseamna istorie, traditie si trecut. Nu inseamna nici putere, nici bogatie, nici influenta. Doar respect.
      • Like 0
    • @ Daniel Flamaropol
      mihai check icon
      Canada si Regatul Unit sunt monarhii constitutionale chiar daca se guverneaza prin alte mijloace. Si da, din cate stiu in anumite tari aceste titluri confera detinatorului anumite drepturi (mai mult sau mai putin oficiale):
      ex https://en.wikipedia.org/wiki/Duke_of_Cornwall#Rights_of_the_duke .
      Romania in schimb nu are nicio treaba cu o astfel de institutie..
      • Like 0
  • un om mare care a contribuit la istoria si evolutia acestei tari in diferite perioade ...merita tot respectul nostru...cu bune si cu rele...
    • Like 4
  • Ro Bert Ro Bert check icon
    Din nefericire, o tara care nu isi respecta istoria, eventual ameninta si cu scoaterea materiei din scoli, nu respecta valorile si nici mediul. Ei bine, dragilor, aceasta tara este sortita pierii. Cred cu tarie ca nu mai exista drum de intoarcere.
    • Like 4
  • Casargoz check icon
    Conjunctura actuala...
    Ma uitam zilele trecute la o poza recenta cu Alain Delon si Paul Belmondo. Cine sunt ei in conjuctura actuala?
    Niste actori care au jucat roluri mari, si au dreptul sa desemneze pe oricine sa le reprezinte interesele trecute si viitoare. http://static.star-mag.top/pimg/8/16/84/38/@/1997470-alain-delon-et-jeanpaul-belmondo-a-810x620-3.jpg
    • Like 1
  • Isi doreste sa fie reprezentat de fiica Margareta . Im ce anume ? Cine este el sau fiica Margareta in conjunctura actuala ? Sauin ce mod fac parte din Constitutia Romaniei ?
    • Like 2
    • @ Constantin Arcusi
      check icon
      omu' vorbea de el si drepturile lui ... matale cu ce treburi p'aici ? ratacit in tranzitie ? in lipsa de medicamente ? reflexe necontrolate ? ... sau esti ruda si te simti indepartat, adica sunteti ruda cu doamna constitutie si vine margareta mai aproape ? o sa tinem cont de opinia dumneavoastra !
      • Like 3
    • @ Constantin Arcusi
      Dar cine esti dumneata ? Posibil un om incult, care n-a citit în viața lui o carte de istorie ?
      • Like 0
    • @ Constantin Arcusi
      Ce treaba are casa regala cu constitutia? Oamenii au o traditie, au cateva proprietati si o oarecare prestanta. Nu au putere in stilul Dragnea sau Ponta sau Iliescu sau alti lingai... au doar numele lor pe care il vor reprezenta cum stiu mai bine. Daca tatal meu ar purta un titlu nobiliar, as fi mandru sa preiau responsabilitatea acelui titlu, chit ca nu vine decat cu prezenta la 2-3 dinee pe an si cu un interviu la ProTV :)
      • Like 0

Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult