Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Reprezentant al Poliției, despre numerele de înmatriculare „obscene” anti-PSD: „Apoi părinții trebuie să stea să le explice copiilor ce înseamnă”

La aproape două săptămâni de când Răzvan Ștefănescu, un român stabilit în Suedia, a intrat în țară cu numărul de înmatriculare anti-PSD devenit deja celebru, Poliția Rutieră i-a confiscat plăcuțele de înmatriculare, i-a luat permisul de conducere și a deschis pe numele său dosar penal. 

Încununarea operațiunii „plăcuțele” a fost conferința de presă ținută luni la sediul IGPR, în care reprezentanții Poliției au vorbit despre partea legală și partea „morală” a folosirii acestui număr de înmatriculare. 

„Acel număr de înmatriculare, din punct de vedere legal, nu are ce să caute pe teritoriul României, dar dacă este să vorbim mai mult de atât, dacă vorbim de partea morală, nu înțeleg de ce persoanele care adresează aceste cuvinte public sau scriu pe pereți aceste mesaje obscene sunt sancționate de polițiști, dar este în regulă să punem aceste mesaje pe autoturismele personale, să circulăm pe teritoriul României și apoi părinții din țara aceasta să stea să le explice copiilor ce anume înseamnă acel mesaj”, a spus unul dintre reprezentanții poliției în conferință de presă.

Poliția spune că numerele preferențiale formate doar din litere sunt valabile doar în Suedia și în alte state care permit acest lucru. „Convenția de la Viena prevede cum sunt numerele de înmatriculare, trebuie să fie formate din litere și cifre. Numerele personalizate nu sunt permise în România”, susțin reprezentanții acesteia.

Într-un punct de vedere emis inițial, Ambasada Suediei la București a spus că astfel de numere sunt valabile pe tot teritoriul UE, însă a revenit ulterior, precizând, după ce a contactat Autoritatea Suedeză de Transport, că proprietarii unor astfel de vehicule  trebuie să aibă cu ei și numerele originale, cu care să le înlocuiască pe cele preferențiale în caz că anumite țări nu acceptă plăcuțele personalizate. 

Însă numeroase voci, printre care și ale reprezentanților Opoziției, sunt de părere că acțiunea Poliției reprezintă un abuz și un act de cenzură. Momentul în care poliția dă jos numerele de înmatriculare de pe mașina Audi înmatriculată în Suedia a fost filmat de șoferul acesteia și postat pe Facebook. Respectivul video a ajuns la peste un milion de vizualizari. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Cata pudoare si bun simt... Le putem spune copiilor ca i-a adus barza dar nu le putem ocoli putin adevarul in situatia in cauza. Insa tovarasii care au ramas aceeasi militieni subordonati politic pana in maduva oaselor ar trebui sa crape de rusine pentru alte lucruri extrem de gave ...
  Dar in continuare in Romania Legea e o bariera.
  • Like 0
 • Partea morala, domn'le, i-auzi! Si in cazul politistului ala pedofil care, pana ce s-a demascat singur de bolnav ce era, a bagat groaza in cine stie cati copii, explicati-ne si acolo cum e cu partea morala, mai, voi astia din Politia Romana???
  • Like 0
 • La 3,14ZD-ele astea cap de cretă , care se reproduc pe micul ecran în frunte cu onor conducerea lor, care chiar e o 3,14ZDA proastă condusă de o alta din capu' la guvern, poate le spune cineva ca Miliția româna eliberează numere ( cu spaga si fară) gen SIMONA ( pt Simona Halep - care chiar merită) REGHE 1 care poate merită și .... șiiiii cel mai tare B-314-ZDA sau B-69-SEX si multe altele !
  • Like 3


Îți recomandăm

Protest 10 august

„Dacă se rostesc astfel de cuvinte cum face Liviu Dragnea, adică moarte, omor, bătăuşi, droguri, fascişti, toate sunt calculate, repetate de domnul Dragnea şi de consilierii săi pentru a construi o justficare în ochii opiniei publice a unor intervenţii asupra manifestanţilor anti-PSD care, până acum nu au comis nicio violenţă”, spune Cristian Tudor Popescu. (Foto: Inquam Photos)

Citește mai mult