Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Republic: Campioni cu sufletul pe față

Încep nopțile australe pentru românii care trăiesc alături de Simona Halep marea bătălie de la Melbourne. Acum 20 de ani scriam, în Adevărul, acest text despre eroii de atunci, Mary Pierce și Pete Sampras. L-am recitit și nu cred că e degeaba să împărtășesc amintirea cu republicanii.ro

Campioni cu sufletul pe față

31 ianuarie 1995

Ceva se petrece în tenisul mondial. Primul turneu de Grand Slam al anului, openul australian de pe arena Flinders Park din Melbourne, ne-a adus în fața ochilor imagini parcă dintr-o superproducție science fiction. La nivel de Top Ten, tenisul s-a transformat într-un soi de karate electronic. Practic, nu mai există mingi de așteptare. Toate loviturile sunt decisive. Toate se execută cu violență maximă. Punctul se poate face din orice zonă a terenului. Ce joacă fetele aproape că nu se mai deosebește de ce joacă băieții. Viteza schimburilor de mingi dă uneori senzația uimitoare a unei secvențe video pe „repede-înainte”. Capacitatea de concentrare, controlul psihic al jucătorilor le egalează pe cele ale astronauților. Mulți lasă impresia că dacă ar fi decapitați fulgerător în timpul jocului, mâinile și picioarele ar continua să li se miște la fel de iute și precis secunde bune după aceea. Marii campioni de odinioară, Borg sau McEnroe, de pildă, cu greu ar ajunge să atingă mingea într-un ipotetic meci peste timp cu Agassi sau Courier.

Lumea unui astfel de tenis e din ce în ce mai aspră. Sumele vehiculate cresc de la zi la zi, interesele puse în joc sunt uriașe, ceea ce contează este doar victoria, victoria cu orice preț. Se înmulțesc fețele împietrite, străbătute rar de rictusuri vagi, mașini perfect reglate care în afara dreptunghiului tăiat de plasă nu văd nimic. În acest deșert colorat care se întinde mereu, două ființe omenești: franțuzoaica Mary Pierce, învingătoarea în finală a dârzei Arantxa Sanchez, și Pete Sampras, învinsul celui mai în formă jucător al momentului, André Agassi.

Mary este o campioană cu sufletul pe față. Trăsăturile ei fine și sensibile reacționează la fiecare punct cu o surprinzătoare prospețime a emoției. În ciuda loviturilor devastatoare, trăiește tot timpul tenisul ca pe un joc minunat și nu ca pe un război. Nu se reține să râdă sau să țipe rugător la arbitri. Când se pregătește să servească parcă e o școlăriță cumințită care apucă stiloul înainte de teză. Ți-o poți închipui cu cununiță, ieșind de pe bubuitoarea Flinders Park și ducându-se să joace un dublu mixt cu colegii de clasă și cu bunicii. Aproape că mi-e teamă pentru ea.

Iar Pete Sampras e un campion care, într-o situație disperată, în fața neiertătorului „ciomăgar” Jim Courier, izbucnește în plâns. Plânge și joacă, cu gândul la Tim, bătrânul lui antrenor lovit de un al treilea atac de cord. La 23 de ani, Pete simte că viața nu înseamnă doar ași, voleuri câștigătoare și bani. Nici o umbră de ranchiună nu îi pătează chipul în clipa în care urcă pe podium ca să-l salute pe marele învingător, André Agassi. „Vă mulțumesc”, le spune tuturor, „că nu m-ați lăsat singur, că ați fost alături de mine și de bătrânul meu. Victoria este a lui André. O merită”. Niciodată nu au sunat mai adevărat aceste cuvinte rostite de acest băiat deștept, cinstit, pe care unii îl numesc Mr. Perfect, cel mai bun jucător de tenis de pe planetă.

Pete și Mary sunt poate semnele prin care Dumnezeu vrea să vestească omenirii că se poate salva...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Iuliu check icon
  il astept pe jucatorul de tenis CTP sa faca o analiza calma a aventurii Simonei la antipozi...decantata, realista si fara patima.....
  • Like 0
 • Silva check icon
  Da, asa este... Oare de ce imi aminteam zilele trecute despre articole ca acesta?! :)
  • Like 0
 • check icon
  fuse fuse si se duse...hai ca ne-a dat simonika somn de voie
  • Like 0
 • Gabriela check icon
  "Sa scriu un text care sa faca oamenii sa rada sau sa planga, asta, da, m-ar interesa!" (Cristian Tudor Popescu la "Profesionistii", cu Eugenia Voda). E doar unul din acele texte...
  • Like 1
 • teodor check icon
  Pfff.. Si aveam o presimtire... Ma oftic ca n-am speculat-o si sa incerm macar un 10 lei la pariuri..
  Ieri, dupa stirea cu meciurile aranjate, lansata de BBC, mi-am zis in barba ca surprizele" din primele doua tururi vor scoate la lumina cateva nume din cele pe care demult le suspectez...

  • Like 0
  • @ teodor
   ...sa fie cumva printer numele suspectate si cel al Simonei Halep care pierde in primul tur la o jucatoare care niciodata in 14 incercari a castigat in primul tur la un GS?
   • Like 1
  • @ Cornel Diamandopol
   Adevarul este ca si eu m-am gandit...
   • Like 0
 • ...a jucat Simona noastra Halep si a pierdut... in primul tur... au pierdut si Begu si Mitu... dar si celebrul liftangiu de mingi-viteza Nadal, zis si Rafa... l-o fi ajuns si pe el oboseala steroizilor, ca ma uitam ca a inceput sa i se rareasca parul rau de tot...
  • Like 0
  • @ John Samihaian
   Bine ca nu m-am uitat...credeam ca-i port ghinion...
   • Like 0
 • Mi.aduc aminte ca la meciul dintre courier si sampras, dupa ce conducea Jim cu 2 la 0, sampras plangea bine de tot si practice acolo a fost cheie meciului. Cine e cunoscator stie ca un sportiv care plange ,se descarca f usor de stres si emotie. Asa s.a si intamplat, iar pistol Pete la impuscat mortal, lasandu.i pe fata adversarului o grimasa de dezgust. Parca spunea : ba da.te dracului de prefacut, cersesti mila si joci ca un animal necrutator... N.am sa uit niciodata grimasa aceea care m.a intrigat si care m.a facut sa ma.ntreb: oare nu stia Jim de problemele antrenorului sau ori er a o caracteristica urata a personalitatii sale?
  • Like 0
 • Mâine joacă Simona. Hai, Simona!
  • Like 0
 • foarte frumos si extrem de emotionant! nu mai am nimic de adaugat...
  • Like 0
 • Frumos! Dar pentru a justifica introducerea, n-ati precizat, cea cu care vom trai alaturi este "fata impietrita" sau cu "sufletul pe fata".
  • Like 0


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult